Tätä Facebook-päivityksesi oikeasti tarkoittaa

Toimitus

Luulitko tekeväsi tosi nokkelia ihmissuhdesiirtoja Facebookissa? Näppäriä ehkä, mutta läpinäkyviä. Lily paljastaa Facebook-käyttäjien salatut motiivit.

Mieti vähän statustasi

1. Tätä teet: Lepertelet kullalle.

Esimerkkistatus: Mari V: Maailman komein, lahjakkain ja romanttisin mies tuli kotiin töistä ja toi mukanaan suklaata. Miten se aina tietää, mitä mä kaipaan?!! 

Tätä se tarkoittaa: Olet rakastunut, hieno juttu! Tai sitten haluat kostaa eksällesi – ei niin hieno juttu. Joka tapauksessa rakastat draamaa ja haluat parisuhteellesi yleisön. Huonoina kausina Facebook-kaverit saavat toimia riitojenne tuomareina.

***

2. Tätä teet: Dataat samassa huoneessa olevalle ihmiselle.

Esimerkkistatus: Virpi O: Ojentaisitko minulle sipsikulhon, kämppis kiltti?

Tätä se tarkoittaa: Et ole koskaan irkannut etkä tiedä, että tämä on vanha vitsi. 

***

3. Tätä teet: Lässytät ystävälle.

Esimerkkistatus: Annu I: Oli parasta nähdä sua muru! Oot tärkein sydänsydänsydän.

Tätä se tarkoittaa: Sinulla ja ystävälläsi on tosi erityinen suhde, lällällää. Haluat korostaa muille olevasi lämmin ja hyvä ystävä, muttet tietenkään koskaan vaivaudu lähettelemään sydämiä henkilökohtaisissa viesteissä, joita kateelliset silmät eivät näe. Joillekin tämä on tapa vierottua suhdelepertelystä eron jälkeen.

***

4. Tätä teet: Olet arvoituksellinen.

Esimerkkistatus: Mira K: Sai mahtavia uutisia…

Tätä se tarkoittaa: Mystiset statukset rinnastuvat iltapäivälehtien ”Tähtinäyttelijä vilautti” -otsikoihin. Jos asialla olisi oikeasti uutisarvoa, nimi paljastettaisiin jo otsikossa. Mutta onhan tämäkin tapa saada kaverit kysymään kuulumisia.

***

5. Tätä teet: Roikut linjoilla muttet jaa mitään.

Esimerkkistatus: Raija J: Jaa-a, en olekaan päivittänyt puoleen vuoteen… Ei kukaan sattuis tietämään hyvää putkimiestä Porvoossa?

Tätä se tarkoittaa: Olet yksityisyydestäsi tiukka Facebook-loinen, joka aukaisee suunsa vain hyötymielessä. Jos sinulla on elämä, vilauta edes vähän, tai kohta havahdut päässeesi kavereiden rajattu profiili -listoille.

***

6. Tätä teet: Alat marttyyriksi.

Esimerkkistatus: Henna R: Nyt ainakin tiedän, ketkä on niitä todellisia ystäviä…

Tätä se tarkoittaa: Haluat huomiota.

Linkkivinkki vai salaviesti?

1. Tätä teet: Jaat pätemislinkkejä.

Esimerkkistatus: Maarit L: Tosi kiinnostava tämä Financial Timesin uutinen!

Tätä se tarkoittaa: Jahas, taitaa olla taloustieteilijä kiikarissa. Pätemistaktiikka voi toimiakin, mutta tarkoitusperät näkyvät kilometrien päähän.

***

2. Tätä teet: Kommunikoit biiseillä.

Esimerkkistatus: Jonna S: Niin osuvat sanat tässä Reginan Haluan sinut -kappaleessa…

Tätä se tarkoittaa: Olet ujo ja yrität verhota suhdealoitteesi boheemisti biisin muotoon. Jos käytät taktiikkaa Facebookissa omalla seinälläsi, verhoat valitettavasti samalla myös viestin vastaanottajan.

***

3. Tätä teet: Jaat pelkästään työlinkkejä.

Esimerkkistatus: Eevi V: Psst kamut, meillä olis tällainen tosi hyvä tarjous taas.

Tätä se tarkoittaa: Joo-o, olet varmasti ylpeä työstäsi – tai sitten pomosi on myös Facebookissa ja petaat ylennystä.

***

4. Tätä teet: Linkkaat uutisen, joka puhutti viikko sitten.

Esimerkkistatus: Inka S: Tämä kolumni on edelleen täyttä asiaa!

Tätä se tarkoittaa: Säikähdit, että saat persun leiman, ellet linkkaa persuvastaista kolumnia. Mietit ihan liikaa, mitä muut sinusta ajattelevat. Kohta et ehdi muuta tehdäkään kuin lisäillä kuviisi ydinvoiman vastaisia symboleita ja roosanauhoja ja julkaista ”En ole huono ihminen” -kiertokirjeitä.

Kuva kertoo enemmän kuin sata statusta

1. Tätä teet: Vaihdat profiilikuvaksi BFF-potretin.

Esimerkki: Nauratte parhaan kaverisi kanssa hervottomina ilta-auringossa, ja katseestanne välittyy telepaattinen yhteys. 

Tätä se tarkoittaa: Oletko kenties eronnut hiljattain? Yhteiskuva ystävän kanssa toimii kuin hyvä voimabiisi – varmaan oletkin jo linkannut seinällesi Cherin Strong Enoughin.

***

2. Tätä teet: Valitset kuvia, joissa olet kauniimpi kuin kaverisi.

Esimerkki: Sohvalla istuu yksi kuuma pakkaus (sinä) ja kaksi kännistä suohirviötä.

Tätä se tarkoittaa: O-ou, tällaisesta toiminnasta saat oikeutetusti kavereidesi vihat päällesi. Olet joko kateellinen, paha ihminen tai molempia. Nyt kannattaisi mennä lukemaan pari satukirjaa ja sisäistää opetukset sisäisestä kauneudesta.

***

3. Tätä teet: Poistat profiilikansiosta kuvat, joissa olet yksin.

Esimerkki: Te kaksi sukujuhlissa, te kaksi Pariisissa ja te kaksi bilettämässä.

Tätä se tarkoittaa: Olet varattu eli suhteessa eli seurustelet eli hus kaikki ympärilläsi pörräävät ihailijat. Olet ammatiltasi opettaja tai muuten vain hyvä vääntämään asiat rautalangasta.

Teksti: Päivi Lehtomurto Kuvat: A-lehtien kuva-arkisto, Anna Karhunen

Mitä näistä sinä myönnät tehneesi omassa profiilissasi? Entä unohdimmeko listata jonkin Facebook-ilmiön?

Kommentit

Brangwen

Tätä oli hauska lukea... Yllättäen monet tuttuni kaipaavat huomiota. Mitä se tarkoittaa, jos nyt kopioisin jutun linkin ja jakaisin sen Facebookissa?

Ninnukka

Argggh, nuo arvoituksellisuudet on niin raivostuttavia että tänään on taas yksi fb-kaveri hyvin lähellä siirtymistä piiloon: "Kun alkoi just jänskättään" ..... jep jep. Säälipisteiden kerjääminen samalla tekniikalla on vähintään yhtä raivostuttavaa, tyyliin "on niin surullinen", "tänään vaan itkettää" .... 

Vierailija (Ei varmistettu)

^ että olet kaiken edellämainitun yläpuolella, tai parempana vaihtoehtona, että tiedät syyllistyneesi useampiin näistä ja haluat jakaa fb-häpeäsi avoimesti.

No hohhoijaa. Oliko Lilynkin pakko tarttua tähän jo lähes jokaisessa muussa mediassa pyörineeseen aiheeseen?

On totta että moni asia sosiaalisessa mediassa ärsyttää mutta pitääkö joka asia tulkita keittiöpsykologialla joksikin muuksi kuin mitä se on? Mitä sitten jos välillä hehkuttaa parisuhdettaan tai postailee kuvia kavereistaan? Itse olen ainakin iloinen kun kuulen kavereiltani hyviä uutisia niin livenä kuin myös sosiaalisen median puolella. Mielenkiintoiset ja itselleni tärkeät linkit laitan jakoon ilman sen suurempia mietintöjä siitä miltä mielipiteeni saavat minut näyttämään.

Mielestäni voisi paremminkin kirjoittaa jutun siitä miksi pitäisi aina olla niin kovin korrekti ja hillitty ja kaikille mieliksi. Miksi annamme kyynisten ja kateellisten määrittää sen mitä olemme? Jokainen rakentakoon omista sosiaalisen median kanavistaan ja viesteistään sellaisia kuin itse on! Jos joku ei tykkää niin älköön lukeko.

Tikli
Ranskalainen mies

Tää on niin totta. Oli hauskasti ja napakasti tehty juttu, eikä mua siksi häirinnyt yhtään, vaikka Facebook-aihe olikin.

Oon syyllistyny varmaan näihin kaikkiin (paitsi kullalle lepertelyyn ja noihin kuvajuttuihin). Mut päivityksiä tehdessä olen kyllä ollut kiusallisen tietoinen noista oikeista motiiveista.

Status-päivitykset voi aiheuttaa hämmentävän paljon erilaisia dilemmoja :D

Nekkunen (Ei varmistettu)

Auts. Just vaihdoin mun ja serkkuni yhteiskuvan profiilikuvaksi. Niin ja erosin siis viikko sitten yhdestä idiootista, eli teoria on totta.

kolmas

Tää oli hyvä juttu, piristi päivääni!  :D

Täytyy myöntää että lähes tulkoon kaikki yllämainitut on käyty läpi. Haha. Tosin kuten Tikli tuossa yllä laittoikin, kiusallisen tietoisena motiiveista..

so out of glamour

mitä ihmettä en tunnista itseäni mistään kohdasta :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.