Vaatekaapin kevätraivaus: 5+1 askelta

Toimitus

Mitä yhteistä on materialistilla ja minimalistilla? Kumpikin raivaa vaatekaappiaan. Sekä Ma-material Girl että aMinimalist jakavat niksinsä ylitsepursuilevan vaatekaapin saamiseksi kuriin.

Lilyn toimitus kokosi niiden pohjalta viiden kohdan toimintasuunnitelman vaatekaapin kevätsiivoukseen.

1. Kartoita tilanne ja kohtaa totuus

"Järkyttävää, ällöttävää, sotkuista ja sairasta", tuumasi Ma-material Girl -palstan Mindeka vaatekaapistaan.

Kaappeja raivatessa on hyvä kohdata se, kuinka paljon tavaraa omistaa, ja kuinka paljon hutiostoksia on tullut tehtyä. Vain näin voi oppia virheistään. Älä siis piilottele vaatekasseja vinttikomeroihin, vaan käsittele koko tavaranpaljous kerralla.

2. Sovita jokainen vaate, kenkäpari ja asuste

Älä sujauta säilytettävien pinoon vaatteita vain siksi, että muistelet niiden olleen ihania, laadukkaita tai kalliita. Sovita sinnikkäästi jokainen vaate ja asuste peilin edessä ennen kuin päätät sen kohtalosta.

Voit myös ottaa vaatteista kuvia. Tällöin näet vaatteen ylläsi "uusin silmin" - ja sinulla on valmiiksi kuva, jos aiot myydä vaatteen netissä!

Jos pyydät kaverin makutuomariksi, ole varovainen. Vain sinä voit tietää, tuntuuko jokin vaate päälläsi hyvältä tai tyyliisi sopivalta.

3. Karsi, karsi - ja karsi vielä kerran

Pohtiessasi, mitä säilyttää, kysy itseltäsi ainakin seuraavat kysymykset:

Milloin viimeksi olen käyttänyt tätä? Vuosi alkaa olla hälyyttävä merkki.

Käytänkö tällaisia vaatteita - vai haluaisinko vain käyttää? Helpotat aamujasi, kun pidät kaapissasi vain sellaisia vaatteita, joita voit oikeasti käyttää juuri nyt. Älä säilytä vaatteita, joita voit käyttää vasta kun laihdut 10 kiloa tai kun opit kävelemään 13 sentin koroilla. (Muutama haavevaate sallittakoon.)

Sopiiko tämä minkään omistamani kanssa? Älä säilytä vaatteita, joiden käyttäminen vaatii uusien vaatteiden ostamista.

Onko minulla liian monta samanlaista vaatetta? Naisella voi olla liian monta mustaa mekkoa. Jos käytät joka päivä valkoista t-paitaa, niitä on hyvä olla useampikin, mutta tarvitsetko kolmet haaremihousut - vaikka ne olisivat keskenään erivärisiä?

Ole erityisen tarkkana koti- ja rönttövaatteiden suhteen. Kyllä, virttyneitä t-paitoja voi käyttää mökkivaatteina, mutta riittäisikö pinon sijaan muutama?

Lopuksi: Onko käyttämättä jääneillä vaatteilla jotakin yhteistä? Katso hylättyjen vaatteiden pinoa ja etsi  yhtäläisyyksiä. Yhdistääkö niitä suuri kaula-aukko, tietynmittainen helma, tietty väri tai materiaali? Vältä näitä ominaisuuksia jatkossa, kun olet ostoksilla.

Käy säilytettävien vaatteiden pino uudestaan läpi vieläkin kriittisemmällä silmällä ja tee uusi karsintakierros.

4. Älä luovu kaikesta kerralla

Tavarasta luopuminen voi olla humalluttavan vapauttavaa, mutta pidä myös jarrut pohjassa.

"Hankkiudu eroon ensin niistä asioista, jotka koet kaikkein vieraimmiksi ja jätä itsellesi sen verran, että tulet toimeen ennen kuin löydät tilalle korvaavat tuotteet", neuvoo aMinimalist-palstan Emmikoo.

Jos luovut kaikista housuistasi heti, on todennäköistä, että marssit pian kauppaan ja teet hätäillyn hutiostoksen. Säilytä mieluummin yhdet housut, joita voit käyttää siihen asti, että löydät täydellisen parin tilalle.

5. Myy ja lahjoita eteenpäin

Merkkivaatteista ja vintage-aarteista voi saada hyvän hinnan Huuto.netissä, vähemmän arvokkaat vaatteet kannattaa myydä kirppiksellä tai lahjoittaa hyväntekeväisyyskirpputoreille.

Suunnittele jo ennen raivaamista, mitä aiot tehdä pois annettaville vaatteille - ja tee se heti. Muuten kirppiskassit jäävät helposti pyörimään varastoon. Mieti, onko sinulla oikeasti aikaa ja intoa myydä vaatteita, vai pääsisitkö helpommalla lahjoittamalla ne suosiolla ilmaiseksi.

Jos pyydät kaverit noukkimaan parhaat päältä, pysy tiukkana. Älä sorru säilyttämään jo kertaalleen kirppiskassiin laittamaasi vaatetta, vaikka kaverisi pitävät sinua hulluna, kun luovut siitä.

+ Haluatko pitää kaapit siisteinä jatkossakin? Osta vähemmän ja harkitummin!

Vaatekaappiparadoksi: Mitä vähemmän vaatteita omistat, sitä enemmän sinulla on päällepantavaa.

Kun kaappi ei pursuile, näet sen sisällön yhdellä silmäyksellä ja keksit sopivat asuyhdistelmät nopeasti. Pääset kiireaamuinakin helpolla, koska raivauksen jälkeen kaapissasi ei enää ole epäsopivia vaatteita - eihän?

Lue Emmikoon juttu täältä ja seuraa Mindekan projektia täällä.

Kuvat aMinimalist ja Ma-material Girl

Teksti Eeva Kolu, jonka vaatekaapissa on enemmän mökkivaatteita kuin niitä muita

Kommentit

Mindeka
Ma-material Girl

Huippua!

Ja kiitos Eeva Kolu, että sanoit ääneen sen, mitä itse en ajatellutkaan: Kuinka paljon niitä rönttämökkivaatteita oikeen tarvitseekaan? Ja onko ok heittää roskiin ne Filippa K:n yli-ihanat (ja ylikuluneet!) viskoosiverkkarit, jos reikiä ilmaantuu enemmän kuin kerkeää kasaan parsia? -Jep. Ymmärsin sen nyt viimeinkin ;)

Eeva Kolu

Mahtavaa Mindeka, että tuosta ajatuksesta syntyi oivallus! :) Kiitos sullekin hyvästä juttusarjasta, jään jännityksellä seuraamaan, miten projektissa käy! (Ja ilmoittaudun ostajaksi sille kuvassa vilahtaneelle paljettijakulle, jos päätät luopua juuri siitä...;)

LTL-Anna
Loving These Looks

Ihan huippu juttu tämä, ja myös linkkaukset! Mulla on ollut tarkoitus ryhtyä raivausprojektiin jo aikoja mutta nyt se alkakoon, ja pöytä jäähallille täytyy myös varata, chopchop!

emmimarjukka
Lines I drew

Tämä vaatekaapin karsintakaavio on myös aika kätevä: http://www.dearfashionjournal.com/2013/02/wardrobe-flow-chart.html :)

SC (Ei varmistettu)

" Mitä vähemmän vaatteita omistat, sitä enemmän sinulla on päällepantavaa."

Tämä on niin totta! Lähdin ulkomaille puolen vuoden erasmus-vaihtoon ja otin mukaan vain n. 20 kilon verran tavaraa, mikä tarkoittaa siis todella pientä vaatevarastoa. Kuitenkin täällä pukeutuminen on tuntunut aamuisin paljon helpommalta kuin Suomessa ja yhtäkään ainoaa vaatekriisiä en ole vielä kokenut! Pienen vaatevaraston pystyy silmäilemään nopeasti läpi, kun mukana ei ole "ehkä"-vaatteita. Suomeen palatessani edessä on siis vaatekaapin tehokarsinta...

Tee (Ei varmistettu)

Näissä jutuissa olen usein miettinyt sitä, että miten vaatteisiin pitäisi suhtautua, jos paino ajoittain jojoilee.

Laihduin taannoin niin paljon, että kaikki lempivaatteet pyörivät päälläni. Harmitti, mutta luin naistenlehtien vaatekaappiohjeita ja viskelin menemään. Oli myös ihanaa ostaa uusia pienemmän koon vaatteita.

Nyt homma on kääntynyt päälaelleen. Stressihormonit ovat reilun vuoden pyöristäneet meikän olemusta ja olisi kyllä taas käyttöä niille vanhemmille ihanuuksille, mutta nehän tuli heitettyä pois. Tuntuukin typerältä ostaa paljon uusia, jos sama toistuu taas. Eikä niitä pienikokoisia raaski puolestaan dumpata.

Ehkä tässä on kyse vaan yleisestä tasapainosta. Kaipa se jostain meikällekin löytyy.

Toimitus
Toimitus

Tosi hyvä kysymys, Tee. Osaisiko joku antaa täsmävastauksen tähän? Mindeka? Emmikoo?

Toimitus
Toimitus

Kiitos vinkistä. Mahtaako teillä olla kirppisrutiineja?  Me kaikki toimituksessa ollaan aktiivisia Huuto.net-haukkoja, mutta minä olen huomannut, että niin kaunis ajatus kuin jokasyksyinen kirpparipöydän vuokraaminen ja kaiken turhan myyminen onkin, myytävää ei tahdo kertyä tarpeeksi, jotta jaksaisi nähdä vaivan (ja pääsisi omilleen pöydän vuokran jälkeen). Mitä te muut teette tämmöisessä tilanteessa? Kyselee siis toimituksen nimissä Kati.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itselläni on lähipiirissä melkolailla itseni kokoiset äiti ja sisko, joiden annan aina käydä läpi vaatteet, joita olen karsimassa. Ne mitä heidän jäljiltään jää myyn facebook-kirppiksellä tai heitän UFF:lle tai matonkuteeksi kunnon mukaan.
Nykyisin kyllä inhottaa heittää vaatteita keräykseen ja pyrin ostamaan vain tarpeeseen ja käyttämään vaatteet loppuun, jonka jälkeen ne menevät mökki tai matonkudekäyttöön.

ja tämä siis vastauksena kirppisrutiineihin. Muutama kaverini on myös vuokrannut pöydän kimpassa.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Mullakin äiti tekee säännöllisesti ratsian vaatekaappiini. Kaverin kanssa vuokrasin pöydän viime syksynä, mutta olin tehnyt edellisvuonna niin tehokkaan puhditukset ennen muuttoa, että myytävää oli tosi vähän. Mitä voi tietysti pitää myös onnistuneena ostamisesta pidättäytymisenä.

Mindeka
Ma-material Girl

Mä neuvoisi kanssa säilyttämään vain sellaisia vaatteita, jotka kestävät jojoilun vähän suuntaan ja toiseen. Housut j jakut ovat hyvännäköisiä vain, jos ne istuvat hyvin. Ratkaisevaa olisi miettiä se, että pysyykö vartalon muodot kuitenkin suht samana, koska itselleni kävi raskauden jälkeen niin, että vaikka paino palasi samaan, niin kaikki kurvit ovat poissa.  (Teelle siis aiempaan kysymykseen vastaus.)

Kati: Mä pidän kotonani kaverikirppiksiä, jonne kutsun facebookin kautta saman kokoisia kavereitani, jotka oikeasti saattaisivat myös tykätä joistain myyntiin menneistä vaatteistani. Huuto.netin olen havainnut helpoimmaksi yksittäisille, mutta sitä vaivaa en jaksa tehdä kuin arvokkaimmille vaatteilleni. Blogikirppis yhdistää taas molempien näiden edellämainittujen hyvät puolet, koska imoituksen jättö on yksinhertaisempaa ja nopeampaa kuin Huuto.netissä ja lukijakunta on kaiken järjen mukaan samanhenkistä.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Emmikoo ja Mindeka, kiitos blogikirppisajatuksesta! Miten on, olisikohan lilyläisillä intoa tämmöiseen?

Mindeka
Ma-material Girl

JOOOOOOOOOOOOOOO

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko vain kommentoida, itsekin asiaan syyllistyneenä ja oppia ottaneena, että vaatekaapin siivous kierrätyslumppujen sekaan tai uffin laatikoihin meinaa vain että siirtää oman ongelman ja omat roskat eteenpäin muiden siivottaviksi ja päänvaivaksi. Nyt pyrin, kuten tekstissäkin todetaan, ostamaan harkiten ja välttämään vintillä pyöriviä "en tykkää enää"pussukoita... Muttamutta, ei se vaate välttämättä ensimmäisellä kirppiskerralla menekään kaupaksi. Kahdeksannella kerralla se voi mennä jo! Kokemusta on. :) Nimimerkki eräs jolla ei ole vieläkään kaapissa mitään päällepantavaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko vain kommentoida, itsekin asiaan syyllistyneenä ja oppia ottaneena, että vaatekaapin siivous kierrätyslumppujen sekaan tai uffin laatikoihin meinaa vain että siirtää oman ongelman ja omat roskat eteenpäin muiden siivottaviksi ja päänvaivaksi. Nyt pyrin, kuten tekstissäkin todetaan, ostamaan harkiten ja välttämään vintillä pyöriviä "en tykkää enää"pussukoita... Muttamutta, ei se vaate välttämättä ensimmäisellä kirppiskerralla menekään kaupaksi. Kahdeksannella kerralla se voi mennä jo! Kokemusta on. :) Nimimerkki eräs jolla ei ole vieläkään kaapissa mitään päällepantavaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.