”Vaikka jotain ei hyväksyisi, sitä on pakko yrittää ymmärtää”

Ladataan...
Toimitus

Susani Mahaduran ja Yagmur Özberkanin radio-ohjelma antaa toivoa vihapuheen kärjistämään maailmaan: yhteiskunnallinen keskustelu voi olla kunnioittavaa.


Kaiuttimista kuuluu hieman möreäksi madallettu ääni, kun radiojuontaja Yagmur Özberkan, 29, matkii keski-ikäistä miestä, jonka hän kohtasi hiljattain hississä.

”Mies sanoi, että ’te teette tytöt ihan kivaa ohjelmaa, mutta uskallatteko te puhua aiheista, joista valtamedia yleensä vaikenee’”, Özberkan kertoo.

”Tytöillä” mies viittasi Özberkaniin ja hänen juontajapariinsa Susani Mahaduraan, 27, ja aihe, johon mies toivoi kaksikon tarttuvan, oli ympärileikkaus – ja Özberkan ja Mahadurahan tarttuvat. Jakso alkaa, ja sen aikana kaksikko puhuu kaunistelematta vieraidensa kanssa peniksistä ja vaginoista ja siitä, mitä niille ympärileikkauksissa tapahtuu.

Tähän kiteytyy ohjelman idea: kaksi naista puhuu suorasukaisesti aiheista, joista puhutaan useimmiten joko kainostellen, akateemisesti tai huutaen, oli kyse sitten seksistä, lihansyönnistä tai maahanmuuttajien välisestä rasismista.

Özberkanin vanhemmat muuttivat Turkista Suomeen 24 vuotta sitten, Mahaduran isä on srilankalainen. Molemmat sanovat, että siinä missä esimerkiksi ympärileikatut suku­elimet ovat Suomessa harvan perheen vakiopuheenaihe, vielä vähemmän niistä tulee puhuttua turkkilaisten tai srilankalaisten vanhempien kanssa.

”Joudumme ohjelmassa epämukavuusalueellemme, mutta me olemme valinneet tämän tien. Ei silloin voi kävellä puoleenväliin vaan on mentävä täysillä loppuun asti”, Susani Mahadura sanoo.
 

Turkulainen Özberkan ja mikkeliläinen Mahadura ovat tehneet nimiään kantavaa radio-ohjelmaa Yle Puheelle puolisen vuotta.

”Emme halunneet, että ohjelma profiloituu mamu-keskusteluksi, koska silloin olisimme lokeroineet itsemme muun yhteiskunnan ulkopuolelle. Sen sijaan tarkoitus on puhua aiheesta kuin aiheesta niin, että huomioimme taustamme, jotka tuovat keskusteluun oman vinkkelinsä, mutta emme korosta niitä”, Mahadura kertoo.

Ohjelman tavoite on osoittaa, että yhteiskunnallisen keskustelun ilmapiirin voi muuttaa. Mahaduran ja Özberkanin mielestä vastakkainasettelun sijaan on pakko yrittää miettiä asioita, jotka meitä yhdistävät.

”Vaikka en hyväksyisikään jotain asiaa, minun on pakko yrittää ymmärtää sitä, edes vähän. Muuten ajaudutaan umpikujaan”, Özberkan sanoo.

Siksi kaksikko esimerkiksi haastatteli joulukuussa entistä uusnatsia, Suomen vastarintaliikkeen perustajaa Esa Holappaa – ihmistä, joka on aiemmin kategorisesti vihannut Mahaduran ja Özberkanin kaltaisia ihmisiä.

”Halusimme, että Esalla on turvallinen olo, sillä meidän tehtävä on saada vieraiksi myös ihmisiä, jotka eivät periaatteessa haluaisi puhua meidän kanssa”, Mahadura sanoo.

Samasta syystä Mahadura vastaa Twitterissä nimimerkille Lerssi-Erkki, joka jaksaa parjata maahanmuuttajia.

”Monet huutelevat verkossa ihan mitä vain. Haluaisin nähdä, sanoisivatko he samat asiat meille päin naamaa suorassa lähetyksessä. Ihmisille pitää antaa mahdollisuus muuttua ja muuttaa mieltään.”
 

Ja monesti ihmiset muuttavatkin. Studiossa omalla kannallaan pysyvät usein Mahadura ja Özberkan itse – he kun vänkäävät jatkuvasti toisilleen kuin vanha pariskunta.

”Tietenkin vastakkainasettelu tekee hyvää lähetyksen jännitteelle, mutta meille se tulee luonnostaan. Kun valitsemme aiheen, useimmiten käy ilmi, että me ollaan siitä ihan eri mieltä”, Özberkan sanoo.

Niin kuin vaikka ympärileikkauksista. Özberkan sanoi aihetta käsittelevässä jaksossa, että jos hän saisi pojan, ympärileikkaus voisi tulla kyseeseen, mikäli hänen puolisonsa ei vastustaisi ajatusta ja toimenpide tehtäisiin sairaalassa. Mahadurasta ympärileikkaus on turha toimenpide, ja hän vänkäsi vastaan, tiukasti mutta ystävällisesti.

Kaksikon sanailun kuunteleminen hätkähdyttää, niin valtavan poikkeuksellista se on nykyisessä keskusteluilmapiirissä, jossa haastaminen on varattu vihapuhetrolleille, ja muut hymistelevät samanmielisesti omissa kuplissaan.

”Vaikka puhutaan vaikeista asioista, yhteiskunnallinen keskustelu voi silti olla lämmintä ja kunnioittavaa. Se me halutaan osoittaa”, Mahadura sanoo.
 

Tilaa Trendi tästä!


Teksti: Laura Kangasluoma
Kuva: Anni Laivoranta


Lue myös:

Olen feministi, ja minun kannattaisi joskus pitää suuni kiinni

 

 

Share
Ladataan...

Kommentit

Muslimiähky (Ei varmistettu)

Miksi tällaisten ohjelmien juontajat ovat aina joko itse muslimeita tai ainakin sellaiseksi omien puheidensa mukaan haluavia? Ja miksi myös suurin osa ulkomaalaisvieraistakin koostuu samoista muslimeista? Alin ja Husun tilallehan tämäkin ohjelma tuli.

Islamiin ja islamilaiseen patriarkaaliseen kunniakulttuuriin liittyviä ongelmia ei ohjelmassa käsitellä oikeasti - ja nimenomaan tämä omien sanojensa mukaan muslimiksi haikaileva Susani on se, joka estelee. Hän myös levittää länsimaisten ei-muslimien käännyttämiseen tarkoitettua hyvin sensuroitua ja kaunisteltua taqqiya -versiota islamista liki jokaisessa lähetyksessä. Mutta jokainen, joka on tutustunut vähänkään islamiin; Koraanin, haditheihin, siraan, profeetta Muhammedin omaan elämään tai muslimimaiden elävään todellisuuteen - tietää kuitenkin, etteivät hänen väitteensä kuvaa todellista islamia.
Islamin uskonnon arvomaailma näkyy konkreettisimmin juuri muslimimaissa - ja kuten Raamattu sanoo, niin hedelmistään puu tunnetaan. Ja kristittynä voikin todeta, että melkoisen mätiä ovat islamin hedelmät - oli kyse sitten köyhästä Somaliasta tai rikkaasta Saudi-Arabiasta - ja se johtuu juurikin islamista. Pahin ongelma on se, että islam asettaa muslimit ja dhimmit/kuffarit eri asemaan - samoin kuin naiset ja miehetkin. Saudeissakin taisi lampaan päälle ajamisesta saada suuremmat sakot kuin kristityn naisen päälle ajamisesta ;) - ja tämä jos mikä kuvaa hyvin sitä, mikä on esim. kristityn naisen arvo arabialaisessa sharia -kulttuurissa.

Sinänsä ihan kiva juontajapari ja usein oikein mukavaa jutustelua, mutta teemat vaan kannattaisi valita hiukan toisin ja pinnallisemmin, koska ette selvästikään pysty vakavien teemojen ja etenkään islamiin liittyvien ongelmien kriittiseen tarkasteluun lainkaan.
Sama homma se oli toki Husun ja Alinkin kanssa - ja hekin muslimeita tai ainakin muslimitaustaisia itsekin.

Tasa-arvoako? (Ei varmistettu)

Vielä tuohon islamiin kääntymiseen liittyen, niin on erittäin vaikea tajua, että miksi ylipäätään kukaan länsimaisessa kulttuurissa kasvanut ja etenkään kukaan nainen, haluaa niin tehdä?

Sharian mukaan naisen arvo on vain puolet miehen arvosta, mikä näkyy perinnöissä, oikeudessa jne.
Miehellä voi olla neljä vaimoa, naisella vain yksi mies.
Raiskauksella pitää olla neljä miestodistajaa tai kahdeksan naistodistajaa - esim. suurin osa Pakistanin naisvangeista on raiskauksen uhreja. Joissain kulttuureissa raiskattu nainen saatetaan jopa kivittää kuoliaaksikin tästä "aviorikoksesta."
Mies saa islamin mukaan "kyntää omaa peltoaan, koska tahtoo" - eli raiskausta avioliitossa ei tunnusta lainkaan.
Mies saa kurittaa vaimoaan fyysisesti.
Vääräuskoisia voi pitää seksiorjina.
Mies saa avioeron helposti, nainen ei.
Homoseksistä rangaistaan kuolemalla. Se, että esim. ISIS heittää homoja alas katolta, tulee suoraan islamilaisista kirjoituksista - samoin kuin moni muukin raaka käytäntönsä.
Naisen pitää peittää itsensä, mutta mies saa pukeutua miten haluaa. Hunnulla osoitetaan, että nainen on kunniallinen, mikä lietsoo vain ahdistelu- ja raiskauskulttuuria hunnuttomia kohtaan.
Sukupuolten länsimaisittain normaalia kanssakäymistä estetään, esim. työssä ja muuallakin.
Muslimimiehen kunnia käytännössä määrittää sen, onko jokin teko oikein vai väärin. Islamista löytyy perustelu ryöstää, raiskata ja tappaa vääräuskoinen kun se vain perustellaan islamilaisesti oikeaoppisesti. Vääräuskoisille saa myös valehdella.
Islamin hylkäämisestä ja profeettaa Muhammedin pilkkaamisesta rangaistaan kuolemalla - eli islam ei tunnusta uskonnonvapautta.
Muslimimaat eivät ole edes allekirjoittaneet yleistä ihmisoikeuksien julistusta, koska se on sharian ja islamin vastainen!

Islamista (Ei varmistettu)

Tästä mallia islamin kriittiseen käsittelyyn:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/02/02/ulkolinja-sarialakia-tanskassa

Ja muistutuksena - profeetta Muhammed islamilaisissa kirjoituksissa:
http://www.pelastussanoma.fi/Islamin%20opit/islam.htm

Muslimien avioliitto-opetusta (Ei varmistettu)

Nuorten muslimien avioliittokoulutus :

Avioliitto voidaan jakaa viiteen eri luokkaan.
1. Pakollinen – silloin kun henkilö pelkää lankeavansa huorintekoon
2. Suositeltava – henkilöllä on seksuaaliset halut, mutta ei pelkää halujensa vievän häntä syntiin
3. Sallittua – silloin kun ei välttämättä omaa voimakasta sukupuoliviettiä mutta toivoo silti avioliittoa, esim vanhukset ja impotentit
4. Inhottavaa/epämiellyttävää – silloin kun toisen aviopuolison tarpeita ei pystytä tyydyttämään
5. Kiellettyä – kun nainen haluaa avioitua ei-muslimimiehen kanssa tai mies avioituu uskonnottoman kanssa”

”Naisen kanssa mennään naimisiin neljän syyn vuoksi: hänen ominaisuutensa; hänen sukuperänsä; hänen kauneutensa; ja hänen uskontonsa”

Avioliittoa harkitsevien on sallittua tavata toisensa, jotta voidaan selvittää yhteensopivuus. Tapaaminen järjestetään naisen holhoojan kautta. Kahden kesken ei ennen avioliittoa saa olla. Jotta nainen ylipäätään voisi solmia avioliiton, hänellä on oltava holhooja.

Islamin oppineet ovat yhtä mieltä siitä, että aviomiehille on pakollista elättää vaimojaan sillä ehdolla että vaimo on miehensä saatavilla ja eikä kapinoi.

Vaimojen tulee olla varuillaan miten kohtelee myös miestään, sillä onhan mies hänen avain paratiisiin.

Miehen oikeudet:
– Vaimon kuuliaisuus miehelleen ja tämän kehotusten ja pyyntöjen totteleminen
– seksuaalinen kanssakäyminen
– vaimon ei tule ottaa vastaan tai pyytää kotiin ketään josta mies ei pidä
– vaimon ei tule lähteä kotoa ilman miehensä lupaa eikä poista kotoa kaunistuneena ja hajuvettä käyttäen
– ulkoinen kauneus kuuluu vain aviomiehelle
– naisen ei tule herättää miehen mustasukkaisuutta pukeutumalla provosoiden sekä käyttäen hajuvesiä ja meikkiä kodin ulkopuolella
– kontrollin ylläpitäminen (mm. naisen uskonnon harjoittamisen valvominen)
– vaimon tulee palvella miestään ja kohdella häntä hyvin
– velvollisuuksien suorittamisesta. Kiitollisuuden osoittaminen on osa menestyksellistä avioliittoa.”

Kommentoi

Ladataan...