Ladataan...
Toimitus

Haluatko viettää ensi kesänä kuukauden Suomea kierrellen ja vaikkapa Oulun Toripolliisia moikkaillen? Matkailulehti Mondo etsii liikkuvan sorttista kesätoimittajaa, joka lähtee juhannuksena matkustamaan ympäri maata kameran kanssa. Toimittaja raportoi kokemastaan muille.

Kiertävän reportterin juttuja voi lukea Mondo.fissä, Lilyssä ja Matkahuollon virtuaalikahvilassa.

Jos osaat kirjoittaa ja viihdyt kameran molemmilla puolilla, tee työnäyte ja esittele 10.5. mennessä jokin suomalainen matkakohde videolla. Kohde voi olla vaikkapa kotipaikkasi pikkunähtävyys. Lataa videosi YouTubeen ja linkitä Mondon Facebook-sivuille.

Lisätietoja saat Mondon sivuilta. Lykkyä tykö!

Ladataan...
Toimitus

Kävimme suutarin opissa ja selvitimme, miten nahkakengät lankataan oikeaoppisesti, eli niin että ne näyttävät hyviltä ja säilyvät pitkään. Suutarit Ville Hasala ja Seppo Siltala listasivat lisäksi kymmenen kenkävinkkiä, jotka jokaisen pitäisi tietää.

1. PUHDISTA IRTOLIKA KENKÄHARJALLA

 • Myös kuiva rätti kelpaa, mutta kenkäharja on jokaisen kenkiään rakastavan ykkösostos.
 • Säilytä harjaa eteisessä näkyvällä paikalla, jotta muistat puhdistaa likaiset kengät säännöllisesti.
   

2. SUOJAA KENGÄT KOSTEUSSUOJASUIHKEELLA

 • Suihkuta kengät ennen lankkausta kosteussuojasuihkeella, jonka voit ostaa perusmarketista tai suutarilta. Suihkuta kengät kauttaaltaan 20 sentin etäisyydeltä.
 • Vanhoihin kenkiin riittää yksi suihkekerros. Uudet kengät kannattaa suihkuttaa kahteen kertaan. Mokkakenkien pinta on huokoinen, minkä vuoksi niihin voi lisätä kolmekin kerrosta suihketta. Anna kenkien kuivua vähintään 5 minuuttia suihkekerrosten välissä.
 • Suihkeen hengittämineen ei ole terveellistä, joten suihkuta kengät aina ulkona!

 

 

3. LEVITÄ LANKKI KOKO KENKÄÄN, ERITYISESTI SIVUILLE

 • Valitse lankki, joka on pakattu tuubiin, jonka päässä on levityssieni (Katso kuva 3). Suljettu tuubi ei kuivu yhtä nopeasti kuin avattava lankkipakkaus, ja lankkia on helppo annostella sienellä. Kokeile esimerkiksi Collonil-merkkisiä tuotteita, ne antavat kenkiin hyvän kiillon.
 • Suosi värillistä lankkia värittömän sijaan, varsinkin tummille kengille. Väritön lankki ja mehiläisvaha tekevät kenkiin pitkään käytettyinä samean, harmahtavan pinnan.
 • Levitä lankki levityssienellä tai kenkäharjalla. Lankkaa myös kengänpohjien sivut ja erityisesti kenkien reunojen saumat pohjan ja päällisen välistä (katso kuva 3). Lankki estää vettä tulemasta kengistä sisään ja suojaa herkkää saumakohtaa ratkeamiselta. Jos kenkien reunoja ei suojaa, nahka kuivaa ja kenkien reunaan voi tulla reikiä.
 • Yksi kerros lankkia riittää. Anna lankin kuivua 5 – 10 minuuttia, kunnes kenkien pinta tuntuu sormella kuivalta.

 

 

4. KIILLOTA PINTA KENKÄHARJALLA

 • Myös vanha sukka tai rätti käy, mutta harjaamalla ripein pyörivin liikkein saat kenkiin kauneimman kiillon. Harjaaminen auttaa myös lankkia imeytymään nahkaan syvälle ja tasaisesti.
 • Valitse kenkäharja, jossa on pehmeät hevosenjouhiharjakset. Pehmeät harjat synnyttävät enemmän kitkaa kuin kovat muoviharjat, ja kitka saa nahan pinnan kiiltämään.  Hyvän harjan saat jo viidellä eurolla suutarista.
 • Lankkaa kengät ainakin kerran kuussa ja harjaa kengät vähintään viikon välein lankkauskertojen välissä.

 

 

+ 10 AMMATTILAISVINKKIÄ KENKIEN HOITOON

1.       Anna kastuneiden kenkien kuivua luonnollisesti lattialla. Älä laita niitä patterin päälle kuivumaan, sillä lämpö kuivattaa nahan liian nopeasti ja kengistä tulee koppurat. Voit täyttää kengät sanomalehdillä tai puisilla lepolesteillä, molemmat imevät kosteutta.

2.       Jalat voivat hiota puoli tuopillista päivässä. Siksi kannattaa käyttää lempikenkiäkin vain joka toinen päivä ja antaa niiden kuivua kosteudesta vuoropäivinä.

3.       Teetä nahkapohjaisiin kenkiin suutarilla puolipohjaus. Muoviset puolipohjat lisäävät kengänpohjien kestoa ja vähentävät niiden liukkautta. Kesä- ja kevätkenkiin riittää pieniuraiset pohjat, talvikenkiin kannattaa pyytää mahdollisimman syväuraiset pohjaukset. Puolipohjaus maksaa suunnilleen parikymppiä, suutarista ja paikkakunnasta riippuen.

4.       Vältä rumat suolarajat suojaamalla kengät suihkeella ja lankilla ja puhdistamalla kengät ennen kuin rapa ehtii kuivua. Suojasuihkeen sijaan käytettävä puhdistusvaahto auttaa häivyttämään jo syntyneet suolaraidat.

5.       Käytä mokkakenkiä ainoastaan kuivalla kelillä. Mokkakengät kannattaa puhdistaa muovisella mokkaharjalla tai -sienellä ja suojata värillisellä suihkeella.

6.       Kevätloskassa ainoa täysin vedenpitävä  kenkäsuoja on kalossit. Ne voi vetäistä kaikenlaisten kenkien, myös korkkareiden, päälle. Parhaat kalossivalikoimat löydät kenkäkaupoista ja isoista tavarataloista.

7.       Muoviset tekonahkakengät ovat huono sijoitus. Aito nahka paranee vanhetessaan, mutta muovikenkiä ei kannata edes lankata, koska lankka ei vaikuta tekonahkaiseen pintaan. Puhdista tekonahkakengät saippualla ja nihkeällä rätillä, sililkonisienellä tai pikakiillokkeella.

8.       Lakerikengät vaativat oman, öljymäisen kiillokkeensa, sillä lankki ei imeydy lakeripintaan. Lakerikengät tehtiin ennen lisäämällä nahkakenkien pintaan lakkakerros. Nykyään lakka on korvattu muovilla.

9.       Kun laitat kengät pitkäksi ajaksi säilytykseen, laita niiden sisään lestit, jotta kengät pysyvät muodossaan. Myös saappaille on omat varsilestinsä, jotka estävät saappaiden varsia menemästä lyttyyn.

10.   Ostitko kirpparilta liian kapeat kengät tai buutsit, joissa on liian löysä varsi? Suutari voi venyttää nahkaa leveämmiksi päkiästä tai pohkeesta tai kaventaa buutsien vartta. Suutarilta voit ostaa myös nahkamaalia, jolla voit tuunata rumanväriset kengät kauniimmiksi.

Mikä on sinun paras vinkkisi kenkien kunnostukseen?

Juttua varten haastateltiin suutarikisälli Ville Hasalaa ja suutarimestari Seppo Siltalaa Kämp Gallerian suutarista.

Kuvakollaasit: Jenna Kämäräinen

Ladataan...
Toimitus

Haluatko vaihtaa työtä, mutta sopivia paikkoja ei ole auki? Lilyn juttusarja auttaa sinua löytämään ja nappaamaan piilossa olevan unelmahomman.

Neliosaisen sarjan jutut julkaistaan toimituksen palstalla kerran viikossa.

 

Hurmaa haastattelussa

Lähtötilanne: Kutsu haastatteluun hoidettu. Nyt pitäisi vakuuttaa rekrytoija kasvokkain.

1. Viimeistele tietosi. Käy ennen haastattelua läpi sellainen yrityksestä löytämäsi tieto, joka voi olla olennaista hakemasi työn kannalta. Kirjanpitäjän alaa on yrityksen talous, markkinointiassistentin alaa kohderyhmät. Ja kyllä, tyylikkäällä nippelitiedon hallinnalla voi tehdä vaikutuksen haastattelussa: ”Olette laajentaneet kenkäkauppanne toimintaa nopeasti vuoden aikana. Oletteko harkinneet verkkokaupan perustamista?”

2. Tarkista tyyli ja tie. Niin oudolta kuin se saattaa kuulostaakin, ainakin harvoin työtä hakeneen kannattaa treenata haastattelupuhetta peilin edessä tai kaverin kanssa. Vakuuttavaksi luultu argumentointi saattaakin joskus olla pelottavaa jyräystä.

Pukeutumisessa nyrkkisääntö on, että parempi pukeutua vähän liian asiallisesti kuin liian rennosti. Jos aprikoit tennareiden ja nahkanilkkureiden välillä, valitse nilkkurit.

Pidä huoli, että et mokaa itsestäänselvyyksissä: selvitä etukäteen bussiaikataulut ja reitti haastattelupaikalle, jottet myöhästy. Opettele ulkoa haastattelijan nimi ja titteli.

2. Luo yhteistä maaperää. Kun h-hetki koittaa, aloita kuuluvalla esittäytymisellä, rivakalla kädenpuristuksella ja hymyllä. Istu vasta kun saat luvan. Tehokas keino on peilata huomaamattomasti haastattelijan eleitä, sillä hienovarainen imitoiminen on yhteisymmärryksen merkki. Jos haastattelija tuntuu rentoutuvan, nojaudu itsekin tuolissa taaksepäin.

3. Valmistaudu vakiokysymyksiin. Haastatteluissa toistuvat usein paikasta riippumatta samat peruskysymykset, kuten "mikä on tähän mennessä suurin onnistumisesi työssä" ja ”missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua”. Valmistele vastaukset ainakin yleisimpiin aiheisiin.

Valheella on lyhyet jäljet, joten kerro rehellisesti, jos sinulta puuttuu esimerkiksi työssä vaadittavan ohjelman käyttötaito. Haastattelija ei odota sinun olevan superihminen. Esimerkiksi hyvät esiintymis- ja vuorovaikutustaidot voivat korvata ansioluettelon puutteet.

4. Älä murehdi jännittämistä. Mitä paremmin olet valmistautunut haastatteluun, sitä vähemmän todennäköisesti jännität. Jännittäminen haastattelutilanteessa on kuitenkin normaalia, ja sen tietää myös haastattelija. Äänen pettäminen ja punaiset laikut kaulalla ovat ongelma vain, jos itse ajattelet niiden olevan sitä. Ne eivät vähennä ammattitaitoasi.

5. Palaa asiaan. Älä jää haastattelun jälkeen odottelemaan puhelinsoittoa, vaan lähetä haastattelijalle sähköpostia, jossa kiität tapaamisesta. Viesti on viimeinen mahdollisuus saada työnantaja vakuuttumaan siitä, että olet juuri heidän tarvitsemansa henkilö.

 

Miten sinä löysit nykyisen työpaikkasi?

Sarja päättyy. Lue myös edelliset osat haettavan paikan löytämisestä, valmistautumisesta ja hakemuksen tekemisestä.

Juttua varten haastateltiin psykologi Maaret Puntoa, Monsterin toimitusjohtaja Marja Pyllkkästä ja career coach Johanna Koskimiestä.

Teksti: Ida Valpas

Kuva: A-lehtien kuvatoimitus

Pages