Ladataan...
Toimitus

Nuudelipusseja, vesipulloja ja lounaskääreitä. Hanna Chalvet, 28, (kuvassa oikealla) joutui nostelemaan jalkojaan kantaessaan surffilautansa veteen. Oli sadekausi Balin Batu Bolongissa, ja rannalla oli muoviroskaa nilkkoihin asti.

Sinä aamuna syntyi idea. Miksi tätä jätettä ei voisi hyödyntää – valmistaa siitä vaikka ekologisia bikinejä?

Ajatus ei tullut tyhjästä. Chalvet oli paitsi kiertänyt Aasian rantoja surffilautansa kanssa, myös opiskellut vaatesuunnittelua Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Siellä hän oli tutustunut Salla Valkoseen, 26 (kuvassa vasemmalla).

”Jo silloin meillä oli yhteinen unelma: jonain päivänä meillä olisi oma vaatemallisto”, Chalvet muistelee.

Rannoilla Chalvet ja Valkonen olivat huomanneet muutakin kuin roskat. Monet bikinit sopivat surffaukseen huonosti. Yläosien kaarituet painoivat laudalla maatessa, ja valuvia alaosia piti jatkuvasti kiskoa ylöspäin.

Naiset aloittivat suunnittelun solmimalla bikineitä itselleen. Mallien toimivuus selvisi vain kokeilemalla.

”Olette hulluja, monet sanoivat. Kuka nyt perustaa bikinimerkin kylmään Suomeen?” Valkonen sanoo.

Kun Italiasta löytyi bikineille kangas, joka oli valmistettu kierrätetyistä muovipulloista ja kalaverkoista, valinta oli selvä. Sen jälkeen kaksikko päätti, että uima-asut valmistettaisiin indonesialaisessa yhteistyötehtaassa.

Äkkiä siitä oli tullut totta: oli syntynyt ensimmäinen suomalainen ekologinen uimapukumerkki, Halla x Halla.

”Ensimmäinen mallisto ilmestyi viime kesänä. Joulukuussa huomasimme, että tästähän oli tullut bisnestä.”

 

Tilaa Trendi tästä!


Teksti: Kiti Lehtimäki
Kuva: Ville Lehvonen
 

LUE MYÖS NÄMÄ:

5 tapaa vähentää muovijätettä

Kesän 2017 tärkeimmät uikkaritrendit

  

Ladataan...

Ladataan...
Toimitus

Kesän vilvoittavat drinkit ja maukas pikkusuolainen niiden rinnalle syntyy näillä ohjeilla. Sekoita, kaada ja nauti!

Lyttyperunat salt & vinegar

500 g uusia perunoita
1 tl suolaa keitinveteen
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
hienonnettua ruohosipulia
3 rkl valkoviinietikkaa
sormisuolaa

Pese ja kuivaa, älä kuori. Keitä perunoita kevyesti suolatussa vedessä 15 minuuttia, jotta ne kypsyvät puolittain. Napsauta uuni 225 asteeseen. Levitä perunat leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle ja ruttaa jokainen peruna joko kädellä tai lasin pohjalla. Ripottele perunoille oliiviöljyä ja suolaa. Paahda perunoita uunissa 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kullanruskeita. Viimeistele perunat haka­tulla ruohosipulilla, kunnon lorauk­sella etikkaa ja sormisuolalla. Nauti kuumina.

 

PINAATTI-ARTISOKKADIPPI

200 g pakastepinaattia
200 g ranskankermaa
1 dl kreikkalaista jogurttia (maustamatonta)
3 valkosipulinkynttä
1 prk artisokan sydämiä öljyssä
½ sitruunan mehu
2 dl raastettua parmesaanijuustoa
suolaa
mustapippuria

Sulata ja valuta pakastepinaatti. Sekoita kulhossa pinaatti, ranskankerma, jogurtti, raastetut valkosipulinkynnet, hienonnetut ja valutetut artisokan sydämet, sitruunan mehu ja desilitra parmesaanijuustoa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä seos uuninkestävään tarjoiluastiaan (halkaisijaltaan 20 cm) ja ripottele päälle loppu parmesaani. Paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Tarjoile hieman jäähtyneenä.

 

3 kovaa kesädrinkkiä

Drinkkien tekoa ei estä, vaikka ei omistaisi shakeria tai hienoja coupe-laseja. Juomat voi sekoittaa esimerkiksi muovipullossa, ja eripariset lasit näyttävät hauskoilta yhdessä. Tärkeintä on varata tarpeeksi jäitä ja tarjota juomat kunnolla viilennettyinä.
 

Americano

Ian Flemingin kirjoissa James Bondin alkuperäinen drinkki oli martinin sijasta viilentävä americano. Valmista juoma kaatamalla jäillä täytettyyn lasiin 3 cl camparia, 3 cl punaista vermuttia ja kunnon loraus soodavettä. Sekoita drinkki huolellisesti pohjia myöten ja koristele appelsiiniviipaleella.
 

 

French 75

Klassikkodrinkin nimi tulee ranskalaisesta tykistä. Ravista shakerissa 3 cl giniä, 2 tippaa sokerisiirappia ja 1,5 dl sitruunamehua jäiden kanssa ja kaada kylmään samppanjalasiin. Lisää 8 cl samppanjaa. Valmista sokerisiirappi kiehauttamalla sokeri sekä vesi suhteessa 2:1 ja jäähdytä.


 

Dirty martini

Oliivipurkin suolainen neste paitsi antaa perinteiselle martinille tarvittavaa umamista häivähdystä, myös peittää alkoholin makua. Sekoita 1 rkl oliivipurkin nestettä, 6 cl giniä ja 1 cl kuivaa valkoista vermuttia jäiden kanssa. Kaada juoma viilennettyyn cocktaillasiin ja koristele oliivilla.

 

Tilaa Trendi tästä!


Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen
 

LUE MYÖS NÄMÄ:

Paras drinkki viskistä

toimituksen Juhannusheilat

  

Ladataan...

Ladataan...
Toimitus

Hei sinä kesästressin kourissa kieriskelevä kesäsuomalainen, älä ainakaan unohda tehdä näitä:


GRILLAA JOTAIN MUUTA KUIN MAKKARAA. Tämän kesän ehdottomia grillihittejä ovat pekoniin kääritty leikattu nurmikko, pekoniin kääritty saunavasta, pekoniin kääritty persuvitsi, pekoniin kääritty raparperikiisseli sekä pekoniin kääritty kinkku, johon on koverrettu kolo, joka on täytetty pekonilla.
 

GRILLAA MYÖS MAKKARAA. Kerran kesässä on hetki, jolloin änkyröinkin lähiruokafitnessvegaani ja suomalainen einesruokateollisuus kohtaavat, sillä kuka suomalaista grillimakkaraa vihaisi – se on kuin vihaisi kuikan huutoa pelityynen järven yllä juhannusyönä.
 

KERÄÄ VILLIYRTTEJÄ. Ihanaa, kun trendikkäät huippukokit ovat keksineet, että maassa kasvavaa vihreää jutskendaalia voi syödä!
 

MENE PORIIN. Jos mieleesi juolahtaa nyt kysyä miksi, olet luultavasti Kokemäen kaupunginjohtaja ja kateellinen.
 

MAJOITU TELTASSA. Leirintäalueet ovat uusi Airbnb, ja teltan lattialla muhkuraisten männynjuurien päällä retkialustalla nukkuminen on uusi Hästens.
 

PANESKELE LUONNOSSA. Luonnoksi lasketaan myös makuuhuone, jonka tuuletusikkuna on auki.
 

PYSY POISSA VARJOSTA. Jos suomalainen menee keskipäivällä varjoon, se on kuin nostaisi kaikki rahansa pankista ja ostaisi niillä fidget spinnereitä.
 

HANKI KESÄALKOHOLISMI. Onneksi maan kattava A-klinikkaketju takaa, että Suomessa on toinenkin keino nauttia kesästä, jos ei tykkää jäätelöstä.
 

HEITÄ TALVITURKKI. Tai ainakin selitä turistille englanniksi, kuinka aiot throw your fur coat.
 

UNOHDA SUOJAKERROIN. Kesällä Suomen värit eivät ole sininen ja valkoinen vaan punainen ja valkoinen. Ja se musta luomi naamassasi on vain kiinnijämähtänyttä, hiiltynyttä grillitassua viime kesältä.
 

KÄY LAVATANSSEISSA. Voi murhe, kun Suomessa on enää VAIN jotain 200 tanssilavaa. Tänään Perähikiäjoen Kökkötraktori-lavalla tanssittavat Pentti Mutahauki & Lantaiset Saappaat.
 

KÄY KESÄTEATTERISSA. Koko kesän Navetta-teatterissa naurattaa kreisi puskakomedia Sukupuoliroolit, jossa juostaan huutaen edestakaisin ja mekkoihin pukeutuneet miehet puristelevat naisia. Pääosissa: Salkkareissa vuonna 1999 näytellyt näyttelijä sekä kunnanhallituksen puheenjohtaja.
 

KÄY FESTAREILLA. Kun festarit ennen tarkoittivat nuorille suunnattua rocktapahtumaa, nykyään festari on yli 35-vuotiaille suunnattu päivätilaisuus, jossa esiintyvät Olli Lindholm ja pari radiojuontajaa ja kaikki pääsevät omiin moottorisänkyihinsä maate.
 

KUTSU TÄTÄ KESÄÄ RAKKAUDEN KESÄKSI. No, ei nyt sentään ruveta liioittelemaan. Ihan hyvä kesä. Vaikka on niitä parempiakin ollut.

 

90-luvulla ei ollut yhtään teennäinen meininki, eihän.
 




Lue myös:

Mies, näin vältyt kesällä seksuaaliselta häirinnältä

Ujous ei ole sairaus


 

Pages