Sunnuntaispagetti – Pesto

Jotainhan niistä yrteistä pitää valmistaakin varsinkin jos niitä koko kesän viljelee.

Basilikasta ikisuosikki on pesto. Se toimii leivän päällä, pastan kanssa, kanan täytteenä tai lohen kuorrutteena. Kuten mihin vaan ruokaan, myös pestoon pätee se, että mitä laadukkaampia raaka-aineita käytät, sitä parempaan lopputulokseen pääset. Kukkahattunaisen palkkakuoppa ei vain aina anna periksi ja arki tulee vastaan. Pesto on siitä mainio ruoka, että se on hyvää, vaikka oliiviöljynä onkin Bertollia ja pinjansiemenet ovat Rainbow-laatua.

Pesto

Pestoa tulee syötyä pastan kanssa, lohen kuorrutteena tai kanan täytteenä. Yksi parhaista lisukkeista mitä tiedän. Pesto on myös helppoa pakastaa. Jos teen isomman satsin kerralla, korvaan noin puolet pinjansiemenistä esim. manteleilla tai saksanpähkinöillä. Ovat huomattavasti edullisempia ja etenkin jos satut saamaan kovin vahvaa basilikaa, pehmentää saksanpähkinä makua kivasti.

  •   1 dl pinjansiemeniä
  •   2 basilikapuskaa
  •   2 dl parmesaaniraastetta (mitä parempaa sitä parempaa)
  •   1 valkosipulinkynsi
  •   1 rkl sitruunamehua
  •   0,5 – 1 tl suolaa
  •   1,5 dl hyvää oliiviöljyä

Laita mortteliin ensin pinjansiemenet ja jauha hienoksi. Lisää loput ainekset öljyä lukuun ottamatta. Murskaa siitä tahnaa ja nauti tuoksusta. HUH!

Lisää öljyä vähän kerrallaan, niin näet millaista massa on. Jos syön pestoa pastan kastikkeena teen hieman löysempää pestoa, mutta jos olen käyttämässä sitä esimerkiksi kanan täytteenä, jätän sen aika paksuksi. Täysin makuasia siis.

Voit myös tehdä peston esimerkiksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Hieman siitä katoaa ”sitä jotakin”, mutta ihan hyvää tulee silti.  Itse tykkään hieman rustiikkisemmasta tekstuurista enkä aina jauha kaikkia siemeniä vallan töhnäksi, vaan peston sekaan saa jäädä pieniä sattumia.

12965956_10154114517942220_375283003_n_1.jpg

Kuva on otettu..ööö.. halvalla kännykällä ikkunalaudalla. Mikäli halua katsoa OIKEASTI mahtavia ruokakuvia kannattaa seurata Instagrammissa Eero Vottosta  joka parhaillaan treenaa Budabestissa toukokuussa järjestettäviin Bocuse d’Or kisoihin.

Eipä siinä sitten muuta. Me nautittiin sunnuntaispagettina pestopastaa. Oli ihan vallan mahdottoman hyvää. Vähän valkkaria olisin ehkä kaivannut, mutta kyllä se vaarin valmistama mustaherukkamehukin toimi. 

koti ruoka-ja-juoma diy