tietyn ikäinen nainen

Ladataan...

Olen viimeisen viikon aikana törmännyt niin monta kertaa sanoihin yleistäminen ja olettaminen, että päätin kirjoittaa siitä tänne.  Esimerkiksi tieteessä käytetään paljon yleistämistä. Lähes kaikki perustuvat olettamukseen saadusta tiedosta ja hyödynnetään asioiden ratkaisemiseen. Kun on olemassa selkeä syy ja seuraus, ovat monet asiat helpommin ratkaistavissa yleistämällä ja olettamalla.

Se miksi olen kiinnittänyt näihin kahteen sanaan huomiota, saattaa olla ikä. Työelämässä huomaan painostavan ilmapiirin parisuhdestatuksesta ja sitä kautta mahdollisesta jälkikasvusta. Olen huomannut omassa käytöksessäni pelottavan rutiininomaisen painotuksen siihen miten elän yksin ja kuinka tärkeää työni on elämässäni. Oli sitten totuus mikä tahansa. Sillä edelleen monissa työyhteisöissä yleistetään naiset kahteen kastiin: lapsettomat työnarkomaanit ja perheelliset "lomilla" ravaajat.  Nämä stereotypiat ei tietenkään luo naistenvälistä solidaarisuutta yhtään.  Totuuksia tietenkin asiasta on monia. Tiedän paljon naisia jotka loistavasti yhdistävät työn ja lapset. Tiedän myös työpaikkoja, joissa alusta asti ollaan suopeita äitiyttä kohtaan.  Omalla kohdalla olen silti miettinyt miten olla tulematta työnarkomaaniksi, koska epäilen biologisen kellon lapsien kohdalta jääneen virittämättä. Miten olla täyttämättä elämäänsä työllä ja uuden opiskelulla, kun biologinen kello lapsien tekemiselle ei soi? Pelottavaa on myös kaatuuko työelämässä joulut, kesälomat ja "paskimmat" työvuorot perheettömän harteille?  Olenko pomon pikanäppäimellä nopeasti töihin hälytettävänä alaisena?

Yleistäminen ja olettaminen on tullut myös vastaan keskustellessani vastakkaisen sukupuolen kanssa parisuhteista. Saatan sortua hivenen argumentointivirheeseen, mutta suuri osa miehistä keiden kanssa olen keskustellut olettaa naisten käyttäytyvän tietyllä tavalla romanttisissa kanssakäymisissä. Olen kuullut todella paljon yleistämistä naissukupuolen käyttäytymisestä seurustelun aikana.  Suhteen alkumetreillähän me kaikki naiset suunnittelemme jo hääpukua, lastennimiä,  nalkutamme ja mietimme satoja keinoja miten asettaa rajoja/kieltoja miehen elämään. Varsinkin jos olemme "tietyn ikäisiä".

Mietinkin miten käyttäytyä kun tapaa mielenkiintoisen miehen. Miten viestiä ilman "sitä"  keskustelua miehelle ettei ole kevytkenkäinen, muttei halua rynniä suin päin suhteeseenkaan? Miksi kahville meneminen ja keskusteleminen on niin hankalaa, mutta moni lähtee baarista harrastamaan seksiä tuntemattoman kanssa?

Kirjoittajana lähestyn monia asioita juuri yleistämällä, jotta tiedän miten poiketa siitä. Henkilöitä luodessa yleistää eri genren edustajia, ikäluokkia ja sukupuolirooleja, jotta hahmoon saisi niitä oletuksia rikkomalla jotain syvempää.  Tänään päätin olettaa tietyn ikäisen naisen käyttäytyvän tietyllä tavalla ja sitä rikkomalla saan ehkä aikaiseksi jotain syvempää. Itseni.

sytytän kynttilät
ilmansuuntiin
teille
kuolleille esiäideilleni
pyhitän muistonne
kukilla kuolleilla
polvistun eteen
itseni
haluan nähdä
totuuden
-mari vanamo-

 

Share
Ladataan...

Kommentoi

Ladataan...