Ladataan...

Parisen viikkoa sitten, tai ehkä kolme, testasin raakakakkureseptiä, joka osoittautui herkulliseksi, helpoksi ja kermaisaksi - siis juuri sellaiseksi, millainen kunnollisen juustokakun kuuluukin olla. Potiessani eroahdistusta Cafe Kokkoon päädyin tänäkin viikonloppuna leipomaan raakakakun. Kaupasta ostin kuitenkin osin vääriä aineksia ja kun lähin ruokakauppa on jossain kuuden kilometrin päässä, päätin varioida reseptiä - ja sehän toimi!

Mustaherukka-limejuustokakku 

Pohja:

1 1/4 dl cashewpähkinöitä

2 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita

2 1/2 dl pehmeitä taateleita (kivettömiä)

pari rkl maapähkinävoita tai pari rkl suolattuja maapähkinöitä

noin 2 rkl raakakaakaota (sen verran että taikina saa väriä)

1 rkl vaahterasiirappia

1/2 tl kanelia

(ripaus suolaa)

Täyte:

2 1/2 dl cashewpähkinöitä (liotettuna yön yli tai 2 tuntia kuumassa vedessä)

400 ml tölkki kookosmaitoa kylmässä säilytettynä, käytetään vain jähmettynyt kermaosa

1/2 dl vaahterasiirappia

1 limen mehu

1 tl vanilijajauhetta tai -uutetta

Päälle:

1 1/2 dl jäisiä mustaherukoita

1-2 rkl vaahterasiirappia

ripaus kanelia

ripaus vanilijajauhetta

Ohje: (muista laittaa kookosmaito kylmään ajoissa ja liottaa cashewt!), vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla (noin 20 cm halkaisija), laita kaikki pohjan ainekset blenderiin ja sekoita kunnes taikina on jotakuinkin tasaisen oloista ja väristä (taikina saa jäädä rouheiseksi, ei ole niin tarkkaan, tulee vain kiva suutuntuma jos vähän rouheinen), painele taikina irtopohjavuuan pohjalle niin, että taikinaa nousee vähän myös vuuan reunoille. Jos taikina tuntuu kuivalta, ripottele pinnalle vähän kylmää vettä. Laita taputeltu pohja pakastimeen odottamaan hetkeksi.

Lisää liotetut cashew, limen mehu, vaahterasiirappi ja vanilijajauhe blenderiin ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Lusikoi kookosmaidon kerma kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi "kermavaahdoksi", yhdistä cashewtahna ja kookoskermavaahto samaan kulhoon ja sekoita kevyesti sekaisin (älä enää vatkaa tai sekoita voimakkaasti), hae pohja pakastimesta ja levitä täyte pohjan päälle tasaisesti.

Mittaa mustaherukat blenderiin vanilijajauheen ja vaahterasiirapin kera ja sekoita tasaiseksi, lusikoi mustaherukkatäyte kookostäytteen päälle kevyesti. Jos haluat kakkuun kuvioita, voit tehdä niitä terävän veitsen avulla kakun pintaan, jolloin eriväriset täytteet sekoittuvat keskenään.

Laita valmis kakku pakastimeen noin 2-3 tunniksi, kärsivällisyys palkitaan. 

Älä myöskään hämäänny siitä, että tämä kakku on raakakakku eikä sisällä edes sokeria - pohja on tuhti ja kinuskinen, täyte täyteläinen ja kermainen!

 

Share

Ladataan...

Halusin monena päivänä syödä kirsikoita. Kirsikkapiirakka vanilijavaahdolla! Ei sittenkään, vaan brunssikutsu ja..

Valkosuklaiset monen marjan muffinssit (noin 16 kpl)

2 1/2 dl gluteenittomia jauhoja

1 dl mantelijauhoja

1 dl ruokosokeria tai intiaanisokeria

reilu luraus vaahterasiirappia

1 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria tai ripaus aitoa vaniljaa

ripaus kardemummaa

2 dl mantelimaitoa (tai jotakin toista kasvimaitoa)

1/2 dl kasviöljyä (käytin miedon makuista oliiviöljyä)

noin 3 dl (ainakin!) erilaisia tuoreita tai jäisiä marjoja (punaherukoita- ja mustaherukoita, kirsikkaa, vadelmia..)

1-2 pkt vegaanista valkosuklaata (esim. iChochin White Vanilla)

Ohje: lämmitä uuni 200°. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita, lisää joukkoon kevyesti sekoittaen mantelimaito ja kasviöljy. Nostele sekaan marjat ja rouheiksi paloiksi pilkottu valkosuklaa - säästä osa valkosuklaasta muffinssien päälle ripoteltavaksi. 

Kun taikina on valmis, nostele reipas ruokalusikallinen pieniin muffinssivuokiin ja lisää päälle valkosuklaan paloja. Vuuat on hyvä täyttää noin 2/3. 

Paista uunissa keskitasolla noin 25-30 min tai kunnes muffinssien pinta on kullanruskea. 

(Herkuttele ja syö pari liian monta..)

Share

Ladataan...

Reissuista tulee harvemmin kirjoiteltua, reissuinnostuksesta yleensä sitäkin enemmän. Riik:in Lissabonin tekstistä innostuneena mieleeni tuli kuitenkin Rooma, joka oli hyvä ja kaunis. 

Siispä Rooma, noin puolivuotta myöhemmin // Of Rome which was very good and pretty, some six months later:

Stazione Tuscolana oli lentokentän jälkeen ensimmäinen näkymä Roomasta. Juna kulki kätevästi lentoasemalta ja takaisin, muuten Roomaa katseltiin melkeinpä pelkästään kävellen // Stazione Tuscolana was the our first views of Rome after the airport, other than trip from and to the airport we walked pretty much everywhere.

Majapaikkana pieni Lisella bnb, jossa oli kolme eri teemalla sisustettua huonetta. Kuvassa Vacanze Romane. Lisella sijaitsee lähellä juna- ja metroasemia ja Colosseumille (ja monelle muulle historialliselle maamerkille) käveli vartin verran. Kaikin puolin mukava majapaikka. // We stayed at a small bnb called Lisella and in its Rome themed rooms. Pretty pretty and pretty nice and well located.

Rooma matkakohteena houkutteli ihan vaan siksi, että se on Rooma. Halusin nähdä Colosseumin ja kaikki ne muutkin turistirysät, jotka joskus olivat kaiken mahtavuuden ja hirmutekojen näyttämöitä. Turistilaumoista huolimatta kaikki olivat käymisen arvoisia paikkoja. Reissu tehtiin huhtikuun puolivälissä, ei siis mihinkään loma-aikaan, mutta ihmisiä riitti silti. // Rome was something I wanted to see "just because it is Rome" and I did, all the historical sites with massive turist groups and selfie-stick sellers - but it was worth seeing, everything. We traveled in mid April on low season but there still were more than enought people with us.

..ja sitten oli kesä. Huhtikuun puoliväli tuntui ainakin tänä vuonna olevan varsin hyvä ajankohta Roomaan matkustamiselle. Keväinen aurinko porotti lämpimimmillään +25°C, mikäpä siinä säässä oli kaupunkia katsella. // ..and then there was summer. Mid April turned out to be pretty good time to travel if thinking about weather, warm and dry and nice. 

Yhtenä päivän vuokrattiin fillarit, ja vaikka pyöräileminen Rooman kaoottisessa liikenteessä hirvitti, löytyi myös paljon rauhallisia fillarointireittejä (ja kävelemisestä väsyneet jalat saivat vähän levätä). // One day we rented bicycles and it also turned out to be a good idea dispite the chaotic traffic in Rome..

Pyörällä pääsi mukavasti kaupungin laitamille katselemaan puistoja, joita olikin yllättävän paljon. // By bike it was easy to wander around nice parks just a little bit outside the city centre.

Neljässä päivässä ehti maistaa ainakin kahdeksan eri makua gelatoa. // In four days I tasted at least 8 different flavors of gelato (and it was just too good!).

Historia, ruoka, historia ja ruoka ja.. // History, food, history and food and...

Gluteenitontakin ruokaa Roomasta löytyi. Kuvassa aivan joku muu gnocchi -ruoka kuin se ruoka, joka oli reissulla suosikkini - yhtenä iltana söimme Ba´Ghetto Milky -ravintolassa kauniilla roomalaisghetton alueella, omalla lautasellani perinteinen carciofo alla giudia eli uppopaistettua artisokkaa, herkullista! // Surprisingly it wasn´t too hard to find also gluten free food from Rome. My favorite dish in Rome was completely something different than the gnocchis in the picture - carciofo alla giudia meaning traditional deep fried artichoke. There are many lovely (and delish!) restaurants around old Roman ghetto.

Rooma oli yllättävän pieni, vaikka melkein kaikki olikin historiallisesti suurta ja kuitenkin joka puolella oli pieni yksityiskohtia, joita piti pysähtyä ihailemaan. // Rome was surprisingly small (still recommending walking) even though the sites were huge, in size and in their history, yet again all the cute tiny details were screaming for attention. 

Share

Pages