Ladataan...

Viisi hyvää asiaa mielivaltaisessa järjestyksessä:
1) Pure foodin- paikan lounassalaatti (Eerikinkadulla Natsi-Siwaa vastapäätä, ei voi kuin suositella!)
2) VR:n mobiilisovellus
3) Kent. Miten olen voinut unohtaa Kentin olemassaolon! Excelin pyörittäminen sujuu paljon kepeämmin Kentiä kuulokkeissa
4) Huomenna pääsee Helsinkiin lapsen kanssa!
5) Ensi viikon irtiotto arjesta

Viisi paskaa asiaa mielivaltaisessa järjestyksessä
1) Eräs potilastyön kukkanen Turun kaupungin ultraääniyksikössä Luolavuoressa
2) Lapsukaisen itkupotkuraivarit kun äiti oli niin hävyttömän röyhkeä, että kehtasi halkaista karjalanpiirakan 2 osaan syömisen helpottamiseksi. Onnistuin vielä lisäämään vettä myllyyn laittamalla tarjolle luumuja. Se uhmaikä taisi sitten tulla kertaheitolla.
3) Surkeasti käännetyt kirjat: kannattaa aina lukea alkuperäiskielellä, jos suinkin mahdollista. Kirjahaasteen tiimoilta ajattelin tässä joutessani lukaista jonkun trilogian ja koska tällä hetkellä en jaksa keskittyä mihinkään kamalan syvälliseen, kahmaisin Stieg Larssonit uusintakierrokselle. Meillä on ne sekä suomeksi, että ruotsiksi, mutta kakkososaa etsiessäni löysin vain suomenkielisen. Voi herraisä sentään. Suomeksi ei ole sellaista snaa kuin "ukkopiru"! Ellei ehkä olisi jostain folkloristisesta teoksesta kyse. Kääntäjälle terveisiä: sanaa "gubbjävel" ei voi kääntä ukkopiruksi, sori vaan. Esimerkkejä löytyisi kiehuttavan monta muutakin.
4) Hidastelu, vatulointi, mutiseminen. Terveisiä vain aviomiehelle ja appivanhemmille. Puhukaa reippaasti, hyvät ihmiset! Kommunikoikaa! Artikuloikaa! ARGH!
5) Firman YT- neuvottelut monen kivan työkaverin kannalta, vaikka itselle kävikin tällä kertaa hyvin.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Kirjan vuoden kunniaksi on Helsingin seudun kirjastojen yhteisorganisaatio Helmet lanseerannut lukuhaasteen. Vuodessa pitäisi lukea 50 kirjaa, jotka valitaan tietyin kriteerein: syntymävuonnasi julkaistu teos, yli 100 vuotta vanha kirja jne. Pointtina on, että tulisi luettua myös sellaisia kirjoja, joihin ei muuten tulisi tartuttua. Lisätietoa haasteesta löydät täältä.

Aika kypsä äidiksi- blogissa  tähän jo tartuttiinkin ja haastettiin muita mukaan. Minä uhosin kommenttilaatikossa ottaneeni varaslähdön ja osallistuvani ilman muuta. 50 kirjaa kuulostaa aika paljolta, pitäisi lukea n. kirja viikossa. Mutta eiköhän siitä selvitä. Luen omasta mielestäni todella paljon, mutten osaa yhtään arvioida montako kirjaa menisi vuodessa. Edes viikkotasolla en osaa sanoa, koska oma kiireisyysaste ja lukuinto vaihtelevat kovin. Pelastuksekseni voin sanoa, että olen todella nopea lukija. Siis to-del-la nopea. Ja jos innostun jostain kirjasta kunnolla, se seuraa mukana ihan kaikkialle. Kirjaa luetaan vaikka pari minuuttia tuorepastan kiehumista seuratessa tai samalla, kun toisella kädellä ladotaan pyykkejä koneeseen. Eli mahdollisuuksia on.

Kopioin tähän Helmetin sivuilta listan (huomaatteko! on linkkejä, kopiointeja ja vaikka mitä! Kirjoitan kerrankin tietokoneella, enkä paska-Lumialla):

Kirjan vuoden 2015 lukuhaaste

 1. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
 2. Kirja, josta on tehty elokuva (kts. Kirjoista elokuviksi -kirjahylly Kirjasammossa)
 3. Vuonna 2015 julkaistu kirja (kts. vuonna 2015 julkaistut kirjat Helmet-haussa)
 4. Kirja, jonka kirjoittaja oli alle 25-vuotias, kun kirja julkaistiin
 5. Kirja, jonka henkilöistä kaikki eivät ole ihmisiä
 6. Kirja, jonka nimi on yksi sana
 7. Novellikokoelma (kts. Ohuet klassikot 3/3: Novelleja ja kertomuksia sekä Novelleja naistenviikolle -kirjahylly Kirjasammossa)
 8. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle (kts. Berliini – rakkaani EuroopassaKirjamatka Prahaan sekä Lukumaratonille Intiaan?)
 9. Tietokirja
 10. Suositun kirjailijan ensimmäinen kirja (kts. SHK: 10 esikoisromaania, jotka pitää lukea -kirjahylly Kirjasammossa)
 11. Sellainen suosikkikirjailijasi kirja, jota et ole aiemmin lukenut
 12. Kirja, jota ystäväsi on suositeltu sinulle
 13. Kirja, joka on voittanut merkittävän kirjallisuuspalkinnon, esim. Finlandia-palkinnon (kts. Palkintosarjat-sivu ja Finlandia-palkitut-kirjahylly Kirjasammossa)
 14. Tositapahtumiin pohjautuva kirja
 15. Kirja, jonka lukemista olet harkinnut jo pitkään
 16. Kirja, jota äitisi rakastaa 
 17. Kirja, joka on mukaelma jostakin klassisesta tarinasta, esim. sadusta, Shakespearen näytelmästä tai kirjallisuusklassikosta
 18. Yli 100 vuotta vanha kirja
 19. Kirja, joka kertoo seksuaalivähemmistöön kuuluvasta henkilöstä/henkilöistä (kts. HLBTI-kirjallisuutta-kirjahylly Kirjasammossa)
 20. Kirja, jonka valitset pelkästään kannen perusteella
 21. Kirja, joka sinun piti lukea koulussa, mutta et lukenut
 22. Muistelmateos tai elämäkerta
 23. Kirja, jonka pystyt lukemaan päivässä (kts. Ohuiden kirjojen maraton sekä Ohuet klassikot osa 1/3: Kotimaista2/3: Kansainvälistä ja 3/3: Novelleja ja kertomuksia)
 24. Kirja, joka tapahtuu paikassa, jossa olet aina halunnut käydä
 25. Syntymävuonnasi julkaistu kirja
 26. Kirjatrilogia
 27. Nuorille tai nuorille aikuisille suunnattu kirja (kts. Nuortenkirja kelpaa aikuisellekin sekä 50 nuortenromaania, 5 eri teemaa -artikkeli Kirjasammossa)
 28. Kirja, jonka nimessä on väri
 29. Kirja, jossa on taikuutta
 30. Sarjakuva-albumi tai -romaani (kts. Sarjakuvamaraton)
 31. Elämäntaito- tai self-help-kirja
 32. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat kotikaupunkiisi tai -kuntaasi
 33. Kirja, jonka kirjoittaja ei ole kotoisin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta 
 34. Kirja, jonka nimessä on numero
 35. Kirja kirjailijalta, jonka nimikirjaimet ovat samat kuin sinulla
 36. Runokirja (kts. Tienviittoja 2000-luvun runouteen)
 37. Kirja, joka on kielletty jossain päin maailmaa (kts. Kiellettyjen kirjojen lukumaraton)
 38. Kirja, jonka lukemisen olet aloittanut, mutta joka on jäänyt kesken 
 39. Kirja, jonka muistat lapsuudestasi
 40. Tulevaisuuteen sijoittuva kirja (kts. ScifimaratonScifin pimeä puoli sekä Tieteiskirjallisuus-genre Kirjasammossa)
 41. Kirja, jonka kirjoittaja oli yli 65-vuotias, kun kirja julkaistiin
 42. Kirja, jonka lukeminen hieman nolottaa sinua 
 43. Kirja, jossa on yli 500 sivua
 44. Klassinen rakkausromaani (kts. Intohimoinen Charlotte Brontë)
 45. Kirja, joka pelottaa sinua (kts. Kauhukirjallisuus-genre Kirjasammossa)
 46. Kirja, joka kertoo jonkin alkuperäiskansan jäsenistä tai kulttuurista, esim. saamelaiset, intiaanit tai aboriginaalit (kts. Saamelaiset sekä Saamelainen kirjallisuus Suomessa -artikkeli Kirjasammossa)
 47. Hauska kirja (kts. Huumori-genre Kirjasammossa)
 48. Kirja, joka kertoo henkilöstä, joka on eri sukupuolta kuin sinä
 49. Jännityskirja tai dekkari (kts. Murhamaraton sekä Jännityskirjallisuus-genre Kirjasammossa)
 50. Kirja, jota kirjaston henkilökunta suosittelee sinulle

 

Kiireistä lukijaa helpottaa, että yhdellä kirjalla voi rastittaa useammannkin kohdan listasta. Tavoitteeni onkin saada kaikki kohdat vedettyä yli, joten aloitan nyt niin, että merkkaan yhdellä kirjalla useamman kohdan, jos se vain on mahdollista. Jos kohdat loppuvat, mutta vuotta on vielä jäljellä, alan "purkaa" useamman kohdan rastituksia, jos tajuatte mitä tarkoitan.

Aloitin siis LAADULLA:

1. Reijo Mäki: Cowboy (Vares- sarjaa, tiedoksi asiaan vihkiytymättömille). Kuittaa kohdat 32 (kotikaupunki) ja 42 (nolo kirja). Tämä tekele oli siis niin kammottavaa skeidaa, ettei paremmasta väliä. Positiivista oli, että Turussa 2 vuotta asuneena tunnistan ja tiedän tapahtumapaikat, mikä tuo hauskuutta lukemiseen. Mutta siihen se sitten jääkin. En suosittele.

Jatkan kotimaisella tuotannolla:

2. Maarit Tyrkkö: Tyttö ja nauhuri. Tyrkkö on entinen Suomen Kuvalehden toimittaja, joka  solmi erityislaatuisen luottamus- ja tiesminkäsuhteen haastattelemaansa Urho Kekkoseen. Omaelämäkerrallisessa kirjassaan Tyrkkö selvittää olosuhteita, jotka johtivat nuoren toimittajaböönan ja iäkkään presidentin "ystävyyteen". Tämä on minulla vielä kesken, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tyrkön toimittajataustan huomaa hänen kirjoitustyylistään. Tyttö ja nauhuri kuittaa kohdat 14 (tositapahtumiin perustuva) ja 22 (muistelmateos/elämäkerta).

 

Saas nyt nähdä, mitä tästä tulee. Äitiysloma siintää keväämmällä, mutta eihän se tarkoitakaan tällä kertaa sitä, että voisin vain maata ja lukea! Yhtälössä on mukana esikoinen ja aika tiukassa työtilanteessa oleva mies (jota ei tulla paljoa kotona näkemään) ja tietysti vauva, jonka mahdollisista koliikeista ja reflukseista ei voi tietää. Huoh. No, ehkä ihan kiva silti, että on jotain tekemistä luvassa.

 

Päivittelen tänne blogin puolelle tuota listaa aina sitä mukaa, kun projekti etenee. Ja sillä välin haastan mukaan kaikki kynnelle kykenevät!

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

Ensi vuonna on odotettavissa ainakin synnytys, hyi hitto. Ei, en ole niitä jotka saavat yhteyden Äiti Maahan ja sisäiseen luolanaiseensa. Odotan saavani Tyksinmäellä hyvän yhteyden avokätiseen anestesialääkäriin, joka lurauttaa epiduraalia mahdollisimman paljon.

Ensi vuonna on odotettavissa myös mielenkiintoinen aloitus ajalle kahden lapsen äitinä. En osaa yhtään sanoa, mitä tuo isompi mahtaa tuumata uudesta tulokkaasta. Yksi asia ainakin on varma: kesä ei tule menemään kaikessa rauhassa Puolalanmäellä piknikillä, kuten toissakesä. Ei tarvinnut huolehtia kuin omista eväistä, lapsen safkat olivat aina mukana optimaalisesti säilöttyinä nahan alle.

Ensi vuonna pitäisi saada vihdoin päätökseen eräs opiskeluksikin kutsuttu Iisakin kirkko. Mieluiten ennen penskan tuloa, tietysti.

Ensi vuonna pitäisi yrittää olla järjestelmällisempi ja samalla kuitenkin rennompi.

Ensi vuonna pitäisi osata nauttia äitiyslomasta, vaikka tietysti tuntuu siltä, että kyllä sota yhtä naista kaipaa ainakin toimiston puolella.

Ensi vuonna pitäisi oppia ottamaan lusikka kauniiseen käteen ja nauttimaan siitä, mitä on. Eikä haikailla kotiin. Eikä haikailla junamatkalle halki Venäjän, Mongolian kautta. Olen aina halunnut päästä Ulan Batoriin.

Ensi vuonna voisin hakea jonnekin opiskelemaan. Jos ja kun saan sen yhden Sagrada Familian valmiiksi, elämään jää tyhjä aukko (ja menetän opiskelijakorttini!). Nyt voisi vaihteeksi opiskella jotain oikeasti kiinnostavaa, eikä pelkästään järkevää ja hyödyllistä. Paperi jonka tulen saamaan kouraani, on sellainen, johon ei yleensä kenelläkään ole nokan koputtamista. Vanhat sukulaiset kehuvat viisasta päätöstä ja potentiaaliset appivanhemmat kehuvat muuten vain ja omat vanhemmat ovat tyytyväisiä. Kukaan ei kysy epäileväisenä, että mikä susta sitten oikeasti tulee ja mitä tulet tekemään työksesi. Eli sellainen paperi minulla on jo melkein olemassa. Vielä pitäisi saada joku hauska paperi käteen, täytyypä selvittää vaihtoehtoja.

Ensi vuonna pitäisi opettaa vanhempi lapsi vaipattomaksi. Kiltti, suloinen ja viisas hän jo onkin.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Kakku paistuu uunissa. 2 silliä on melkein tehty, kerään vain energiaa ruohosipulin silppuamiseen. Kotona on sekä sotkuista, että paskaista. Lahjat on sentään paketoitu.

Ihmettelen kansalaisten joulurauha-aiheisia postauksia (mm.Siperian Ella), joissa ehditään istua glögimukin kanssa ja fiilistellä sielun valtaavaa joulurauhaa. Siis mitä? Täysin vieras käsite. Minun joulurauhani laskeutuu (jos laskeutuu) vasta siinä vaiheessa, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan (niin, tänäkään vuonna se ei ole Afrikan savannilla vastaan tuleva paikallinen Turku). Siihen asti vedetään täysi paniikki päällä, verenpaine tapissa, otsasuoni pullottaen ja parisuhde koetuksella.

Oma aikatauluni niinsanotusti kusi lapsen sairastuessa taas. Eilisen ja tämän päivän tehokkaasta toiminnasta ei siis oikein tullut mitään. Mutta tänä vuonna olen armollinen itselleni: joululimppu on ostotavaraa ja jääkaapin jauhelihapaketti saattaa jopa päätyä pakastimeen. Ellen huomenna inspiroidu pyörittelemään lihapullia. Ehkä jopa en! Jos aikaa jää yli, ehkä todella otan sen glögin ja istahdan alas! Ja sanon kaikille länsisuomalaisille että saavat tunkea joulupöydän lihapullat just sinne yhteen paikkaan.

Aamulla on nimittäin siivottava. No, ei mikään paha. Jos imuroisi ja moppaisi ja pesisi vessan ja kylppärin. Ja pyyhkäisi n.metrin korkeudella kulkevan sormenjälkivanan koko kämpästä.

Mutta tässä on sitä lapsuuden Joulujen fiilistä. Äitini, uraihminen ja pilkunn*ssija jumalan armosta, ei sitten oikaissut missään asiassa. Kaikki tehtiin itse, yötä myöten. Siitäkin huolimatta, että ansiotyössä duunipäivät venyivät. Olen muuten oikaissut toisessakin asiassa: ostin sillin Herkkunuotasta VALMIIKSI FILEOITUNA! Tätä en myönnä mutsille, en sitten millään.

Jonain päivänä hamassa tulevaisuudessa otan Joulun vastaan ottamatta sitä vastaan. Olen jossain paratiisirannalla ja puhelin on kiinni.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Kauppaan ei jaksa mennä, mutta ruokaa pitäisi kaappien kätköistä saada loihdittua. Terveellisyys olisi plussaa. Ja hävikin ehkäisy samoin. Tässä lopputulos:

Sipulia
valkosipulia
tomaattimurskapurkki
kidneypapupurkki (muutkin käy. Huuhtele liemet pois)
Nuupahtaneita vihanneksia jääkaapin tarjonnan mukaan (meillä kesäkurpitsa ja keltaista paprikaa)
mausteita

Kuori, kuullota, mausta, hauduttele.

Jaa, milläkö tämä perustellaan lapselle? Kääräisemällä tortillalätyn sisään, tietysti! Tai tarjoile vaikka riisin tai couscousin kanssa. Ja vihreä salaatti kylkeen. Nokare turkkilaista jogurttia ei ole pahitteeksi.

Share
Ladataan...

Pages