Kinesioteippaus

Tuulahduksia

 

 

Näin siinä sitten kävi, kun päästin fysioterapeuttini irti!

Niin... siinä se on. Minun selkäni ja iloiset teipit,  jotka ystäväni fysioterapeutti taitavasti ja asiaan perehtyneesti  - luovaa taiteellisuuttaankin avuksikäyttäen - asensi tänään selkääni!

Teipit näyttävät kauniilta, eivätkä tunnu miltään. Niiden materiaali on puuvillaa ja akryyliliimaa. Pitäisi pysyä hyvin paikoillaan ja olla mukavan tuntoiset iholla...
Mutta se ei ole se varsinainen syy, miksi kinesioteippaus tehtiin, vaan:

"70-luvulla kehitellyn kinesioteippauksen tarkoitus on kehon oman luonnollisen paranemisprosessin tukeminen. Kinesioteipin uniikit ominaisuudet vastaavat osittain ihon pintakerrosta ja se kiinnitetään iholle erityisten tekniikoiden avulla.Kinesioteipin avulla pystytään välittämään positiivista sensorista informaatiota kehoon ja kudoksiin. Sovellustekniikat perustuvat kinesiologisiin testeihin, joista myös nimi "kinesioteippaus" on peräisin. Kinesioteippaus mahdollistaa täyden nivelliikkuvuuden toisin kuin perinteinen urheiluteippaus, joka stabiloi samalla liikkuvuutta rajoittaen."

eli.... saiskos saman suomeksi?

"Me testataan, olisiko näistä teipeistä sinulle apua - eli helpottaako kivut ja väheneekö lihasjännitys teippauksen aikana."  Selittää fysioterapeuttini iloisesti ja kysyy samaan hengenvetoon "haluatko tyttömäisen turkoosin, vai poikamaisen pinkin teipin?" ja heiluttelee teippirullia ...  "ehkä sen turkoosin?"  ja kuten kuvasta näkyy, sain molemmat!

Teipit viuhuen Fysioterapeuttini mittaillee selkääni, hymisee otsaansa rypistäen  ja leikkelee sitten taidokkaasti teipistä sopivia suikaleita. Lopuksi hän vielä muotoillee niiden päät pyöreiksi - kulmikkaat reunat repsahtaisivat heti vaatteiden hangatessa.

"Kuivaat sitten teipit suihkun jälkeen pyyhkeellä painelemalla, etteivät ala heti irvistellä ja repsottaa - pysyvät sitten ainakin sen 1½ - 2 viikkoa -  ja sitten kun otat teippejä pois, niin kostutat ne kunnolla, niin irtoavat nätisti, eikä tule  selän vahausta samalla...."
"Niin kauan...näinköhän pysyvät..."  mietin ohjeistusta, mutta teipeistäni en kyllä vähällä luovu, kun ne selkään saan!

"Nyt sitten pyöristetään selkää, että saadaan teippi asettumaan kunnolla - ei ala heti kiristämään ja irrrvistelemään...jos vielä vähän.... vielä vähän...."
Helpommin sanottu, kuin tehty -  lihakset ovat jumissa ja ranka hellänä kivusta, mutta sinnikäs pinnistys palkitaan!
Teipit sujahtavat vikkelästi osaavin ottein paikoilleen.

"Ne olis sitten siinä - miltä tuntuu?!"
"Vähän kylmiltä... ei oikeastaan miltään."  kuuntelen tuntemuksiani, mutta ei mitään ihmeellistä - kaikki hyvin!

Odotushuoneessa vilautan selkää tyttärelleni "Kato! Eiks oo hienot!!" kuiskaan - onneksi siellä ei ollut muita! -  ja kotona miehelleni, joka innostuu heti kuvaamaan taideteoksen.

Nyt vaan sitten liikun - kuten ennenkin -  ja toiveekkaana odotelen, että kivut helpottavat ja elämä muuttuu jäykästä jäpöttäjästä notkeaksi notkahtelijaksi - oi sitä onnen päivää!!!

Lupaan kertoa kuulumisia - jos jotain uutta tai outoa tuntemusta ilmenee - mutta palaan asiaan viimeistään Kinesioteippausta poistaessani.

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on polvikipuja ja haluaisin kokeilla kinesioteippausta, mutta en tiedä onko siitä minun vaivaan apua :/ Enkä tiedä, tehdäänkö Kuopiossa miten paljon tuota.

Sini-Tuuli
Tuulahduksia

Polvikivut ovat todella viheliäisiä ja voivat johtua niin monesta asiasta!! Oletko käynyt vaivasi kanssa fysioterapeutilla? Itse luotan fysioterapeuttiini enemmän kuin lääkäreihin :) Voisin kysyä häneltä, tietääkö Kuopion seudulta hyvää fysiota, joka osaisi teipata ja laitella neuloja. Laitan tietoa vaikka tämän jutun kommentteihin, niin löydät sen. Mainostaahan ei saa, mutta voin aina poistaa tiedon, kun olet sen "kuitannut luetuksi" ;)

Kaikkea kannattaa kokeilla, että kivut helpottavat, eikä mistään voi sanoa, ettei ole apua - me jokainen olemme yksilöitä, eli se mikä ei auta itselle voi olla toisen pelastus :)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla on jaloissa ylipronaatio ja luulen polvikipujen johtuvan siitä. En ole käynyt fysioterapeutilla, mutta kiinnostaisi käydä :) Vaiva todettiin kun ostin lenkkareita ja teetätin samalla jaloilleni sopivat pohjalliset. Pitäisi varmaan teettää useat, mutta opiskelijabudjetilla hieman hankalaa! Olisin kuitenkin kiitollinen, jos viitsisit kysyä fysioterapeutiltasi aiheesta :)

Sini-Tuuli
Tuulahduksia

Fysioterapeuttini kävi lukemassa kysymyksesi ja lupasi kommentoida, mutta ei ole vielä kiireiltään ehtinyt - ehkä unohtanut? 
Onko sinulla lääkärin lähetettä fysioterapeutille? Voisit pyytää sellaisen omalääkäriltäsi, niin saat kelan korvauksen hoidoista - tai jos työterveyteesi kuuluu fysioterapeutti käynnit, niin voisit varmistaa, mikä fysioterapeutti on käytettävissä.
Tutkiskelin netin kautta mahdollisia teippauksen laittajia Kupion alueella ja löysin paikan, minne itse ensimäisenä soittaisin, koska heillä tuntuu olevan tietoa ja taitoa teippauksista. Eli soita tänne http://www.kuopionomtkeskus.fi/fi/urheilufysioterapia/
Linkistä pääset suoraan sivulle, jossa kerrotaan teippauksista. Yhteystiedot löytyvät sivun yläreunan palkista.
Olisi ihan mukava kuulla, millaista apua sait vaivaasi ja jos laittavat teippauksen, auttaako se :)
 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei vaan Teippi-koekaniini ja ylipronatoiva Vierailija, fysioterapeutti-ystävä kantaa kortensa kekoon =D

Hyvä Vierailija
Tuo jalkaterien/nilkkojen asennonmuutos ja tästä johtuva koko kineettisen ketjun toiminnan (eli jalkateristä ylös ihan niskaan saakka) mukautuminen vaatii hieman tarkempaa analysointia ja kuntoutustoimenpiteitä kuin pelkästään tukipohjallisten käyttöä tai saatika sitten kinesioteippisuikaleita. Toki teippauksella voi saada hyvän "ohjauksen" nivelten liukumiseen ja asennonhallintaan, jolloin voit käyttää kroppaasi energiataloudellisesti ja oireettomammin; tällöin samalla OPETAT kehoa toimimaan uudella tavalla. Kaikki tämä vaatii aikaa, asiantuntemusta, sekä "valvovaa silmää" siihen omaan pitkäjänteiseen harjoitteluusi (sinä itse olet Tähti ja pääroolissa).

Kuopiossa fysioterapian asiantuntijoita on pesiintynyt juuri tuohon Sini-Tuulin bongaamaan paikkaaan; siellä on erikoistuttu tuki- ja liikuntaelinten toimintahäiriöiden tutkimiseen ja hoitoon. Kustannukset ovat tietysti korkeammat kuin julkisen terv.huollon puolella, mutta Kela korvaa fysioterapiatyön osuudesta pienen summan (n.10€/60min hoito). Jos kuulut YTHS:n piiriin niin kehoittaisin sinua hakeutumaan ensin sinne, saisit alkukartoituksen ja omakohtaiset harjoitteluohjeet sieltä. Muissakin palveluyksiköissä voi olla päteviä ja näppäriä kollegoita, mutta kysy aina ensin heidän erikoistumisestaan ja käytännönkokemuksestaan niin osaat valita "parhaat päältä".

Voikaahan hyvin immeiset, verkostossa on voimaa, ainakin kun kokemuksia pitää vaihtaa. Kokemuksellistahan tämä meidän kaikkien palvelujen käyttömme on, vieläpä hyvin subjektiivista sellaista - toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä.

Terv. Päivi L, the Physio from Jykylä

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitoksia vastauksistanne, niistä oli apua! :) Minulla ei ole lähetettä fysioterapeutille. En ylipäätänsä ole puhunut lääkärille asiasta, koska olen arvellut fysioterapian olevan sen verran kallista... Olen siis tällä hetkellä vain opiskelija, työtä vailla mutta koko ajan etsin. Ja varmasti hankkiudun hoitoon polveni kanssa heti kuin vaan se on rahallisesti mahdollista. Toivon vaan tyhmästi, että polvikipuihini olisi joku "helppo ratkaisu", vaikka alitajuisesti tiesin että jalkojen virheasento on sen verran iso juttu, ettei se teippauksella ratkea. :/

Sini-Tuuli
Tuulahduksia

Pitäisköhän perustaa fysioterapeutin kanssa ihan oma neuvonta palsta :D  tämä hommahan toimii näin tosi näppärästi!
Suosittelen kyllä, että hakeudut omalääkärille, joka voi ohjata sitten terveyskeskuksen tai sairaalan fysioterapeutille neuvottavaksi - nehän eivät maksa, mutta jonottamaan voi joutua. Sosiaaliviranomaisillakin on velvollisuus maksaa hoidoista aiheutuvia kustannuksia, varsinkin kun olet opiskelija. Nyt vaan rohkeasti asian kanssa eteenpäin, ettet sitten 60 vuotiaana ole leikkausjonossa -  tosin eihän sitä tiedä, millaisia keinoniveliä ja korjausmenetelmiä sitten on!

Teipit on vielä selässä!
Olkapäiltä tehtiin "typistys", eli mieheni leikkasi rohkeasti teippejä lyhyemmäksi, kun alkoivat tuntumaan "painaville" ja hankalille.
Selkä kutiaa teippien alta ja välistä, mutta aion olla sinnikäs ja antaa periksi vasta lauantaina!
Se, miltä selkä tuntuu, on sitten aivan toinen juttu ja omaa syytäni - miksi tyhmänä teen asioita, jotka kostautuvat rankaani? Oma vika... ei saa valittaa!
Mutta uskon (ja toivon todella) että teippien poiston jälkeen osaan arvioida tuntemuksiani. Varmasti JOTAIN on tapahtunut - ainakin olen yhtä kokemusta rikkaampi :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olet kyllä oikeassa... Äidilläni on ylipronaatio ja lonkkaleikkaukseen on menossa :/ En halua samaa kohtaloa. Täytyy kyllä varata se aika!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.