Näin tuet lähikasvisruokaa + herkullisen parsawokin resepti (ve, g)

Tyhjä ajatus

Monet kasvissyöjät saavat kuulla syövänsä epäekologisesti sillä ruoka on hankittava ulkomailta ja siten sen kuljetus saastuttaa ympäristöä. Kasvissyöjän on kuitenkin helppo suosia myös suomalaista satoa ja kotimaisia vihanneksia. Se on paitsi ekologisempaa myös tuoreempaa ja edullisempaa, ja siten tuet samalla kotimaista maataloutta.

Näin kevään alussa voi ostaa mm. Suomessa varastoituja/viljeltyjä herneitä, papuja, juureksia (punajuurta, porkkanaa, lanttua jne.), kaaleja (kukkakaalia, parsakaalia, kevätkaalia jne.) ja raparperia. Voit myös kasvattaa omia yrittejä - tilliä, persiljaa, ruohosipulia, basilikaa, minttua... Suomalaisen tankoparsan sato alkaa myös pian, yksi wokkiresepti siitä alla.

Voit tukea lähikasvisruokaa ostamalla suomalaisia proteiininlähteitä kuten härkäpapua, hamppua, sieniä ja nyhtökauraa; suomalaisia viljoja - kauraa, ruista, ohraa; suomalaista öljyä kuten rypsiöljyä. Voit myös suosia Suomessa viljeltyjä perunoita, tomaatteja, kurpitsoja ja kurkkua. Kesällä voit kerätä ja pakastaa talteen kotimaisia marjoja kuten mansikoita, mustikoita, mustaherukkaa, vadelmia ja lakkoja.

Haluan kuitenkin mainita sen, että ruoankuljetus kuormittaa ympäristöä vähemmän kuin eläinperäisen ruoan tuotanto. Siksi syön mieluummin Perussa viljeltyä bataattia kuin muutamansadan metrin päässä kasvatettua nautaa. Sekasyöjillekään kotimaisen ruoan suosiminen ei ole mikään itsestäänselvä asia.

Sitten siihen wokkireseptiin. Kaikki raaka-aineet on mahdollista saada kotimaisina. Annoksesta riittää kahdelle.
 

Tarvitset:

Nippu tankoparsaa
2dl aurinkokuivattua tomaattia
5 isoa perunaa
3dl herkkusieniä
2tl rypsiöljyä
Basilikamaustetta
Suolaa

 

Tee näin:

Leikkaa parsasta kuivat kannat pois ja pilko parsa pieniin osiin
Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieniin silppuihin ja laita ne parsan kanssa samalle lautaselle
Kaada lautaselle rypsiöljyä ja basilikamausetta, sekoita tomaatit ja parsa keskenään ja anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia

Keitä perunat kypsiksi (voit halutessasi kuoria ne etukäteen)
Pilko kypsät perunat haluamaasi muotoon
Huuhtele herkkusienet ja irrota niistä kannat, ja pilko ne halutessasi pienempään osaan

Kaada tomaattiparsasekoitus rypsiöljyllä voideltuun, kuumalle pannulle
Lisää muutaman minuutin kuluttua pilkotut perunat ja herkkusienet
Lisää halutessasi suolaa ja lisää basilikamaustetta
 

Valmista, toivottavasti maistuu!

 

SARANDA
 
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

 

Share

Kommentit

kirsihannele

Parsa on mun yksi lemppari! Kiitos reseptistä :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Ole hyvä, kiitos itsellesi kommenttista ja mukavaa pääsiäistä! :)

Kartsu (Ei varmistettu)

Naaaam kuulostaa heeeerkulliselta! Kasvisruoka on muuten aika edullista joten välillä voikin hemmotella itteään parsalla tai muulla vähän kalliimmalla raaka-aineella. Ja ehottomasti pyrin aina ostamaan suomalaista ensin mut tässä tuli hyviä muistutuksia että miksi (ja miten) :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Parsa on niin sesonkituote että kun sitä tulee, tekee mieli nauttia siitä vielä kun voi. :) Kiva kuulla että postaus muistutti taas syistä ja vielä kivempi kuulla että suosit kotimaista! <3

Kommentoi