Kyllä sitä kansallista itseruoskintaa osataan muuallakin kuin Suomessa

Suomalaisten perisyntinä pidetään jatkuvaa huonommuuden tunnetta muihin kansoihin verrattuna ja alituista pohditaa, että mitähän ne meistä muualla ajattelevat. Rasismikin nostaa päätään. Mutta onneksi sitä osataan muuallakin.

Päivän puheenaihe on ollut, että miten Vancouver pystyttiin rankkaamaan vasta maan 52. asuttavimmaksi kaupungiksi, meillä ei hei sentään sada edes lunta täällä niin kuin muualla Kanadassa! Ja on rantoja! Ja vuoria! Tutkimus tehtiinkin asumiskustannusten perusteella, jotka täällä ovat järkyttävät. Mutta paikallisten mielestä you get what you pay for, eli hinta olisi hyväksyttävissä.

Uutisissa on muutenkin huomattavissa sellaista suomalaishenkistä kansallistunnon nostatusta, esimerkiksi paavin virkaanastujaisista huomioitiin se, että joku osallistuneista oli kanadalainen. Oscar-gaalan jälkeen yksi suurimmista otsikoista oli, miksei yksikään kanadalainen elokuva pärjännyt. Ehkä tässä on vähän sellaista isomman, eteläisen naapurin varjoon jäämisen syndroomaa...

Toinen juttu on suhtautuminen maahanmuuttoon. Suomessahan tästä on kehkeytynyt pieni ongelma, mutta näkisin tässä enemmän aikaperspektiivin ongelmaa. Suomi on ollut poikkeuksellisen homogeeninen kansakunta aivan viime vuosikymmeniin asti.

Kanadassa sen sijaan intiaaneja lukuunottamatta kaikki ovat jostain muualta. Ja niiden eurooppalaisten jälkeen tänne on tullut esimerkiksi niitä kiinalaisia jo satoja vuosia. Silti kiinalaiset Vancouverin alueella närästävät, merkkejä huomaa jos kiinnittää huomiota. Aihe on arka, aiemmin kiinalaisia on ihan puhtaasti syrjitty lainsäädännön tasolla asti. Toisaalta kiinalaiset ovat myös aika rasistisia toisiaan kohtaan, hongkongilaiset vs. mannerkiinalaiset ja tänne aiemmin muuttaneet vs. vastatulleet. "She looks like a real China woman" voidaan kommentoida mannerkiinalaisesta, jolla stereotyyppisesti on huono iho ja hampaat ja jotka lihovat tänne muutettuaan.

Päivän lehdissä kiinnitti silti huomiota se, että toistuva aihe kiinteistöpolitiikassa on se, että nostattaako ulkomaalainen pääoma (=kiinalaiset) asuntojen hintoja. Poliittisesti korrekti vastaus oli, ettei sijoittajien kansallisuutta ole tilastoitu. Mutta keskustan asunnoista 5-8% on kuitenkin tyhjillään. Ilmeisesti tässä on taustalla joku sellainen kuvio, että kiinalaisten on helpompi saada oleskelulupa Kanadaan, jos sijoittavat tänne. Ja Kiinassa rikkaita riittää, joten kaikki eivät vaivaudu edes vuokraamaan kiinteistöjä eteenpäin.

Toinen juttu samasta lehdestä: aloite muuttaa pelkästään kiinankieliset kyltit Richmondissa sisältämään joko englantia ja/tai ranskaa (maan viralliset kielet) kaatui kaupunginvaltuustossa.

Eli kaikenkaikkiaan en ehkä olisi Suomessa niin huolissaan, on näitä ongelmia muillakin...

Share

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.