Kun Valentino kohtasi Andy Warholin

Tyylitietotoimisto

Andy Warhol oli taide- ja kulttuurielämän monitoimimies. Warhol aloitti taiteilijauransa New Yorkissa 1950-luvulla työskentelemällä mainoskuvittajana. Suuren läpimurtonsa hän teki kuitenkin 1960-luvulla poptaiteen edelläkävijänä. Andy Warholilla oli sormensa pelissä monella taiteen osa-alueella, mutta usein ensimmäisenä mieleen tulevat hänen värikkäät potrettimaalauksensa. Warhol maalasi aikansa ikonisia amerikkalaisuuden symboleita, ja myöhemmin laajensi repertuaariaan kuvaamaan kuluvien vuosikymmenten populaarikulttuuria. Muotokuville tunnusomaista ovat kirkkaat värit sekä poptaidettakin määrittelevä sarjakuvamaisuus. Koska Andy Warhol oli taidemaailman renesanssimies, kuului  hänen 'ystäväpiiriinsäkin' vuosien varrella monenkirjavia henkilöitä. Yksi heistä oli italialainen muotisuunnittelija Valentino Garavani.

Valentinoa ja Warholia ei yhdistä ainoastaan jonkin asteinen ystävyys. Warholin kuuluisimmat mannekiinit olivat myös Valentinon asiakkaita. Kuten Warholkin, myös Valentinon vuonna 1959 perustama muotitalo saavutti suuren suosionsa 1960-luvulla. Ei siis olekaan ihme, että Valentinon tämän hetkinen pääsuunnittelija kaksikko Maria Grazia Chiuri ja Pier Paolo Piccioli ovat hakeneet inpsiraationsa ja siluettinsa Valentino Resort 2013 -kokoelmaan juuri Warholin muotokuvista ja kuusikymmenluvun muodista.

Kokoelman silmiinpistävin viite Warholin potretteihin on sen kirkaassa värimaailmassa. Kun mallistoa tarkastelee tarkemmin, alkaa viitteet Warholiin ja 1960-lukuun piirtyä selkeämmin.  Pikkumekot mukailevat ajalle tyypillistä tyttömäistä mallia, kun iltamekoissa sen sijaan toistuu vyötäröstä katkeavat muhkeat täyspitkät helmat ja sovinnaiset yläosat. Kukkaprintteihin on myöskin haettu Warhol viitteitä taiteilijan kuuluisista Flowers -maalauksista. Laatikkomaiset jakut ja housupuvut ovat kuin suoraan 1960-luvun katukuvasta napattuja.

Muuhun mallistoon nähden merkittävän poikkeuksen tekevät räiskyvät leoprintit ja malliston finaalina esitelty tummanpuhuva iltapuku. Vaikka Warhol maalasikin valtion päänaisia ja Hollywoodin vahvoja naisesikuvia, oli hän myös osaltaan pahennusta aiheuttava hahmo. Taidemaailma ei aina niellyt purematta Warholin näkemyksiä ja joutuipa taiteilija murhayrityksenkin kohteeksi. Warhol myös käsitteli töissään aiheita, jotka eivä aina olleet omalle ajalleen soveliaita. Niin, ja kuvaahan yksi Warholin potreteista myös Mick Jaggeria, joka ei maineeltaan ole ehkä se puhtosin esikuva. Onkin mukava huomata, kuinka taiteilija potrettien takaa, löytää tiensä myös tähän Valentinon resort kokoelmaan. Iloisen tunnelman luovat värit ja hempeät kukkakuviot tarvitsevat vastapainokseen myös vakavamman ja pimeämmän puolen, jotta tasapainoinen kokonaisuus saavutetaan.

Valentino Resort 2013 -kokoelma on jälleen osoitus siitä, kuinka inspiraatio taipuu suunnittelijan kynässä koherentiksi mallistoksi. Aina suunnittelijoiden inspiraation lähteitä ei suurelle yleisölle paljasteta, mutta kun niin tapahtuu, auttaa se myös katsojaa ymmärtämään suunnittelijan näkemystä paremmin. Toki tiettyä tulkinnanvaraisuutta on hyvä jättää, sillä muoti -siinä missä poptaidekin- on useimmiten luovan työn tulosta, joka aukeaa yleisölleen hyvin yksilöllisellä tavalla. Kaikkea ei tarvitse vääntää rautalangasta, mutta pienet vihjeet eivät liene ikinä pahitteeksi, ainakaan silloin kun kyse on tästä hienosta resort-kokoelmasta.

Kuvat:

Potrettikollaasi 1: Elisabeth Taylor & muut.

Potrettikollaasi 2: Mick Jagger & muut.

Valentino Resort 2013: Style.com.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.