Paisley Print circa 2012

Tyylitietotoimisto

Kuten muodissa on tapana, tasaisin väliajoin asiat toistuvat catwalkeilla ja ihmisten yllä katumuodissa. Keväällä 2012 paluun tekee perinteinen paisley-printti. Tämä pisaran muotoa mukaileva kuvio on alkujaan Intiasta tai Persiasta. Eurooppaan printti kulkeutui kashmirhuivien brodeerauksissa 1600-luvulla. Paisley-nimen kuvio kuitenkin sai vasta 1800-luvulla, jolloin skotlantilaisessa Paisleyn kylässä paikalliset kutojat alkoivat tuottamaan replikoita näistä kovan kysynnän saavuttaneista muotituotteista.

Kun puhutaan paisley-kuviosta, mieleen tulevat värikkäät bandanahuivit, miesten pyjamat, solmiot sekä taskuliinat. Myös 1960- ja 1970-lukujen hippimekoissa kuosi kuului koristeluun. Tietynlaisen rock-viban paisley'lle antaa (muiden muassa) Jimi Hendrix, jonka paidoissa pisarakuvio näkyi vahvana. Edellisen kerran trendi ilmestyi pukeutumiseen 2000-luvun alkupuolella.

Kevään 2012 catwalkeilla paisley-kuosi palasi jälleen ainakin Emilio Puccin, Jil Sanderin, Haider Ackermannin, D&G:n ja Stella McCartneyn kokoelmissa. Viimeksi mainittu omisti kokoelmansa kokonaisuudessaan kuosille. Inspiraation mallistolle on antanut nimenomaan miesten pyjamat, vaikkakin McCartneyn tulkinta näistä yöasuista on hyvin viitteellinen. Paisley-kuviota sen sijaan kokoelma käyttää kekseliäästi ja monipuolisesti varioiden.

Juuri esitellyissä syksyn 2012 kokoelmissaan myös John Rocha ja Derek Lam tarjoavat oman tulkintansa paisley-kuosista. Oletettavaa on, että trendi siis jatkuu myös syksyn pukeutumisessa.

Paisley-kuvion käytettävyys perustuu osaltaan sen monipuolisuuteen. Värit eivät sido printin käyttöä, sillä sen erilaiset värivariaatiot ovat loputtomat. Paisley'a voi käyttää maustamassa asua pieninä yksityiskohtina, tai se voi hallita asua suurina pinta-aloina. Kuvio ei ole sidottu yhteen tulkintaan, eikä sen käyttö välttämättä viittaa sen alkujaan itämaiseen viitekehykseen.

Paisley-trendi on helposti omaksuttavissa, sillä sen saatavuus on hyvää. Kirpputorikierroksella kannattaa siis pitää silmät auki mahdollisia DIY-projekteja varten, tai vaihtoehtoisesti retki isän tai vaarin vaatekaapille saattaa tuottaa positiivisia yllätyksiä. Tällä kerralla kannattaa olla myös kaukaa viisas ja säästää nyt tekemät paisley-löydöt. Ne tulevat nimittäin varmasti olemaan aarteita jälleen muutaman vuoden kuluttua.

Lähteet ja kuvat: Style.com ja Vogue (UK) March 2012.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.