Too cruel to be cool?

Tyylitietotoimisto

Kuvan kenkä kieltämättä näyttää hienolta, mutta ajatus sen taustalla onkin sitten oma lukunsa. Thaimaasta käsin toimiva Rayfish Footwear on nimittäin lanseeramassa kenkämalliston, jossa asiakas saa kustomoida itselleen toiveidensa mukaiset kengät. Kengät valmistetaan keihäsrauskun nahasta ja yhtiö kertoo nettisivuillaan manipuloivansa rauskujen dna:ta siten, että asiakas saa tilauksesta halauamansa väriset tai kuvioiset kengät. Toisin sanoen, asiakas saa siis itse 'kasvattaa' omat kenkänsä, sillä jokaista kenkäparia varten yhtiön altaissa kasvaa oma rausku.

Muotiteollisuudessa on toki nähty keihäsrauskun nahkaa ennenkin ja monet muotitalot käyttävät sitä asusteissaan ja laukuissaan, mutta kun kyseessä on palvelu, jossa asiakkaan tilaus johtaa geenimanipulaatioon, herää kysymys toiminnan eettisyydestä. Toisaalta, muotiteollisuudessa käytetään yhtä kaikki turkista ja muita eksoottisia nahkoja, joten onko tämäkään kenkä sitten yhtään sen kummallisempi juttu? Suomessa usein keskustelua herättävä turkisteollisuus tuvautuu myös eri asteiseen jalostukseen. Puhutaanko siis Thaimaassa kasvatettun geenimanipuloidun keihäsrauskun kohdalla samasta asiasta? Tyylitietotoimisto jää pohtimaan asiaa, mutta mitä mieltä on lukijaraati?

Niin ja jos joku jo innostui itse kengistä, Rayfish Footwear kertoo lanseeravansa kenkämalliston virallisesti myöhemmin tänä vuonna. Toistaiseksi heidän nettisivuillaan voi ainoastaan osallistua kenkäsuunnittelukilpailuun, jonka palkintona on tietenkin itse 'kasvatetut' kengät. Kenkien arvioiduksi hinnaksi Rayfish Footwear ilmoittaa 1800 dollaria ja niiden 'kasvatus' kestää noin kymmenen kuukautta.

Kuva ja lisätietoa.

Huom! Tämän kirjoituksen ei ole tarkoitus ottaa kantaa turkistarhaukseen tai muihin muotiteollisuutta kalvaviin eettisiin kysymyksiin. Tyylitietotoimisto pyrkii pysymään neutraalina kenttänä, sillä jokainen lukija ja kuluttaja on oikeutettu tekemään oman arvionsa siitä mihin vetää rajansa, kun kyse tulee pukeutumiseen ja muotiin.

Kommentit

nansk

Aika.... Inha ajatus. Enpä ole tiennytkään, että rauskuja oikeasti käytetään vaateteollisuudessa! Jos tietäisin noin tarkkaan, mistä olen rauskukenkäni jalkaani saanut, en varmaan haluaisi käyttää niitä. Olen vähän tekopyhä - käytän kyllä nahkatakkia ja nahkaisia kenkiä, mutta ajatus rauskukengistä iljettää.

Ai joo, ja turkiksia inhoan puoliksi jo ihan siitä syystä, että mielestäni ne ovat (lähes) poikkeuksetta todella rumia. Joten siitä ei tule itselle ongelmaa.

Laura P...
Tyylitietotoimisto

Nämä ovatkin usein hieman vaikeita ja monimutkaisia asioita, joita ei välttämättä tule aktiivisesti edes mietittyä. Tämä uutinen kuitenkin laittoi miettimään omaakin suhtautumista asioihin, sillä ei tätä kyllä ihan purematta niele! Work in progress! :)

Nämä eettiset jutut on aina vaikeita, kun joku osapuoli vääjäämättä kärsii. Nahkakenkien plussapuoli on niitten käyttökestävyys ja nahkaa syntyy elintarviketeollisuuden sivutuotteenakin, vaikkei se nyt aina ihan niin helposti menekään. Kuitenkin kenkiä on pakko käyttää, joten syntyy aina jonkunasteinen dilemma siitä mikä on oikea vaihtoehto? Pahinta kuitenkin näissä rauskukengissä on luksustuotteen alleviivaus: tuskin kukaan nimenomaisesti tarvitsee juuri näin ekslusiivista kenkää, joten valinta on silloin täysin itsekäs, järjettömän turhamainen, väliinpitämättömyydestä puhumattakaan. Kyllä ihminen osaa olla julma ja ahne.

 

Mämmi (Ei varmistettu)

Eikö se tavisrauskukenkä riitä? Miksi pitää vielä geenimanipuloida, että saa kustomoidut hienon väriset kenkulit jalkaan. Hirveä ajatus odottaa 10kk jotain hemmetin tennaria, joka kasvatetaan sinua varten kovalla hinnalla.
Toisaalta tässä on toinenkin puoli. Olisiko turkiksen tai nahkakengän, TAI rauskukengän ostossa suurempi kynnys kun sen kasvamista pitää odottaa, seurata ja maksaa siitä erikseen? Mitä jos jokainen turkiksen haluava menisi minkkitarhalle katsomaan söpöä pentua, valitsisi sieltä ihanimman karvapalleron ja eikun odottelemaan!

Tiedä sitten...

häkkilintu

Aivan älytön bisnes jo senkin takia, että sitten kun kymmenen kuukauden odottelun jälkeen ne kalatöppöset viimein saapuvat niin kuluttajan maku on useimmiten jo sen verran muuttunut, ettei kenkien käyttö enää kiinnosta. Siellä sitten lojuisivat komerossa kalan rääkkäyksellä hankitut toffelit. 

Mietin vain millaiset ihmiset näitä manipuloidaan-kalan-dna:ta-ja-kasvatetaan-niistä-tennnareita -ideoita keksii.

Laura P...

Häkkilintu Mietin ihan samaa! Kuka keksii edes ajatella tällaista? Se tässä varmaan laittoikin pohtimaan, sillä tuntuu niin utopistiselta, että jonkun mielestä tässä on nyt hyvä businessidea. Mutta totuushan on se, että kyllä näillekin kengille varmasti markkinoita riittää. Kuten Heidi tuossa aikaisemmin totesi, ihminen osaa välillä olla todella turhamainen ja itsekäs otus!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.