Tyylikästä tositeeveetä

Tyylitietotoimisto

Vaikuttaa siltä, että tosi-tv formaatit ovat ulottaneet lonkeronsa jo jokaiselle elämän osa-alueelle. Laulukilpailuja on joka lähtöön, samoin kuin erilaisia kokkiohjelmia. Muotiakin on tehty televisiossa jo usean vuoden ajan, päättihän Project Runway juuri yhdeksännen tuotantokautensa. Uutta tositeeveetä muodin saralla edustaa Yhdysvalloissa vast'ikään alkanut Fashion Star, jossa Nicole Richie, Jessica Simpson ja John Varvatos opastavat aloittelevia suunnittelijoita, jotka yrittävät kaupata töitään Macy's -tavaratalon, Saks Fifth Avenue -luksusmyymälän sekä H&M:n sisäänostajille.

Konseptina Fashion Star vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta muutaman jakson perusteella siitä puuttuu substanssia. Siinä missä Project Runway esittelee mielenkiintoisia persoonia, vaihtelevia ja haastavia tehtäviä sekä paikoitellen innovatiivista suunnittelua, Fashion Star tarjoaa katsojalle mekkoja, joita löytyy jo jokaisen ketjuliikkeen hyllyiltä. Seikka, joka kuitenkin erottaa Fashion Starin Project Runwaysta, on se että siinä esitellyt ja ostetut tuotteet löytyvät edellämainituista liikkeistä heti seuraavana päivänä. Katsoja pyritään täten osallistuttamaan ohjelmaan tarjoamalla jotain konkreettista mihin tarttua.

Vaikka Project Runway onkin koukuttava ja viihdytävä tositelevisioformaatti, ei sen yhdeksän tuotantokauden aikana ole löytynyt kuin muutama suunnitelija, joka olisi onnistunut muuttamaan ohjelman tarjoaman näkyvyyden kaupalliseksi menestykseksi. Onkin ilahduttavaa huomata, kuinka lahjakkaita suunnittelijoita Suomen Muodin Huipulle -kilpailussa on ollut mukana. Heistä jo useampi on aloittanut menestyksekkään uran muotisuunnitelijana.

Nyt Briteissä ollaan jälleen lanseeramassa uutta formaattia, jossa nuoret ja aloittelevat suunnittelijat pääsevät kilpailemaan maineesta ja kunniasta. Toistaiseksi vailla nimeä oleva ohjelma on laulajatähti Rihannan tuottama. Mukaan on saatu houkuteltua myös House of Hollandin pääsuunnittelija Henry Holland, joka juontaa ohjelman yhdessä brittien suosikkinaapurintytön Nicola Robertsin kanssa. Ohjelman voittaja saa suunnitelemansa vaatteen osaksi Rihannan esiintymisvaatetusta tulevan kesän festivaaleille.

Vaikka Project Runway on toistaiseksi ainoa ohjelma, joka on rantautunut Suomen televisioon ja paikallistuotantoon, on kansainvälisiä formaatteja viihdyttävä seurata myös internetin ja muun median välityksellä. Olisikin mielenkiintoista nähdä lisää kotimaista muotitositelevisiota ja sitä kautta edistää suomalaisen suunnittelun tunnettuutta. Vaikka muoti parhaimmillaan onkin puhdasta taidetta, on se myös hauskaa sekä viihdyttävää, ja siksi oivallinen aihe myös hyvin toteutetulle tositelevisiolle.

Kuvat: 1, 2 ja 3.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.