Vihatun rakastettu Saint Laurent

Tyylitietotoimisto

Saint Laurent S/S 2013, H&M, Saint Laurent S/S 2013, Mango

Vaikka muotiviikkosesonki saatiinkin jo päätökseensä, lupasin aikaisemmassa postauksessani palata hieman aiheeseen. Joten tässä tulee!

Se taitaa kuulua jo asiaan, että Saint Laurentin mallistot lytätään jo ennen kuin näytöslavan valot ehtivät sammua. Milloin Hedi Slimane ei kunnioita tarpeeksi talon pitkää suunnitteluperinnettä, stailaa mallit "väärin" tai siirtää vaikutteensa liian kirjaimellisina näytöslavalle. Alkuviikosta esitellyssä kevät 2014 -kokoelmassaan Slimane sen sijaan lainasi kriitikoiden mielestä Yves Saint Laurentia vähän liiankin tarkasti. Toisin sanoen, teki Hedi Slimane niin tai näin, aina jokin on menee väärin.

Slimanen tuorein hengentuote sai hyytävän vastaanoton ainakin The Independentin muotikriitikkona toimivalta Alexander Furylta. "So. Saint Laurent just happened. Paris charity shops mustn't have a single lurex pop-sock or dodgy low-heel eighties court shoe left", Fury twiittasi suoraan näytöslavan ensimmäisestä rivistä. Mallistolle ei myöskään liiemmin lämmennyt The New York Timesin Suzy Menkes. Vaikka kriitikot jaksavatkin sesonki toisensa jälkeen narista, jotain Hedi Slimane kuitenkin tekee oikein: mistä ovat peräisin kaksi tämän sesongin kuumimmista trendeistä, nimittäin leveä lieriset hatut ja grunge-ruutupaidat?

Saint Laurent F/W 2013 Zara TRF Lookbook Autumn 2013, Saint Laurent A/W 2013

Saint Laurentin tämän syksyn grunge-kokoelma oli viime muotiviikkosesongin puhutuimmista. Teräväkielinen muotikerma arvosteli kokoelman halvaksi ja liian kirjaimelliseksi. Hassua silti, että kokoelmasta tuli yksi syyskauden kopioiduimmista. Harjaantuneempikaan silmä ei nimittäin välttämättä erota alkuperäistä Saint Laurent -asua Zaran lookbookissa vilahtelevista versiosta. Niin yksi yhteen ketjuliike on onnistunut lookin kopioimaan, aina viimeistä kengän koristetta myöten.

Ja kauppa käy! Niin Zarassa, kuin Saint Laurentillakin.

Ironiseksi tilanteen tekee se, että myös muotitalon uutta linjaa kritisoineet/kritisoivat lähtevät innolla mukaan Slimanen vauhtiin työntämään trendikelkkaan. Kun suunnittelija ilmoitti muuttavansa legendaarisen muotitalon RTW-mallistojen konseptin ja nimen, syntyi vastaliikkeenä lausahdus "Ain't Laurent without Yves". Slogan päätyi nopeasti koristamaan niin pipoja kuin t-paitojen rinnuksiakin. Humoristiseen sävyyn toteutetut t-paidat vietiin käsistä, kun tiedostava muotikansa ilmaisi mielipiteensä talon uudesta linjasta. Seuraava kohu nousi, kun Slimane esitteli ensimmäisen varsinaisen Saint Laurent -mallistonsa. "Mistä ovat peräisin nuo kammottavat hatut?" "Onko Slimane hakenut inspiraationsa Rachel Zoelta*?" Huusivat otsikot. Ja kappas vain, vuoden kuluttua otsikoista NE kammottavat hatut viedään käsistä ketjuliikkeiden hyllyiltä ja "Ain't Laurent" -paitojen päälle puetaan grunge-ruutupaidat.

Eli sanoivat kriitikot mitä tahansa, on Hedi Slimanen työ Saint Laurentilla ollut kaupallinen menestys. Pikkuhiljaa miehen linjaukselle alkavat lämmetä myös ne alkushokissaan kritiikkiä antaneet muotifanit. Muodissa kun on osaltaan kyse mielikuvien luomisesta ja Hedi Slimane on onnistunut luomaan mielikuvan naisesta, joka ei juuri muiden mielipiteistä välitä. Ja kukapa nyt ei haluaisi olla sen kaltainen nainen!

Vielä muutama sana niistä Ain't Laurent -paidoista. Hedi Slimane on juuri laittanut legendaarisen pariisilaisen konseptiputiikki Coletten pannaan. Colette ei saa enää myydä Saint Laurent -tuotteita, sillä putiikin valikoimista löytyy myös niitä paljon puhuttuja Ain't Laurent -paitoja.

Olkoon tämä radikaali liike siis osoituksena suunnittelijan omasta missiosta. Practice what you preach, sanoo Slimanen Hedi!

* Rachel Zoen suurin innoittaja muotikentällä on ollut Yves Saint Laurent ja nainen usein ilmoittaakin omien kokoelmiensa inspiraatioksi YSL:n 1970-luvun työt. Eli ei väite kovin kaukaa haettu ollut. Tosin olisiko sittenkin niin, että lookin alkuperäinen innoittaja olikin herra Yves itse...

-------

Fashion's Love and Hate Relationship with Saint Laurent

It seems to be a common practice to heavily criticize Hedi Slimane's Saint Laurent collections. Whether the collections are too far from Yves' design legacy, wrongly styled or too literal. What ever Hedi does, it always seems to be some how wrong.

Except why is then everyone buying his wide brimmed hats and grungy lumberjack shirts?!

Saint Laurent's collections are one of the most copied runway collections out there. And even those who were first in line to buy the "Ain't Laurent" shirts are now wearing them with the lumberjacks and witchy hats.

So, as an answer to his critics Hedi Slimane has just banned the Parisian concept store Colette from selling Saint Laurent products. And why is that? Colette was also selling the "Ain't Laurent" shirts.

The statement is clear! Practice what you preach, says Hedi Slimane!

Osittainen lähde/Partly sourced from: The New York  Times

Kuvat/Pics: Style.com & Fashion Gone Rogue

 

 

Kommentit

eple (Ei varmistettu)

Kiitos tästä, hyvin kirjoitettu mielipide! Hedin kritisoiminen tuntuu jo noitavainolta..

Heidi/ blandad (Ei varmistettu) http://blandad.blogspot.com

Yves oli äärimmäisen lahjakas ja hieno suunnittelija, jolle nykyinenkin muotimaailma kumartaa aika paljon. Yves teki monella jutullaan muodin historiaa ja siksipä Slimanella onkin isot saappaat jaloissaan. Ymmärrän hyvin Yvesistä vouhottamisen, koska Yves ansaitsee jäädä muotihistoriaan sellaisena tähtenä mitä hän oli. Toisaalta asioita uudistaessa on aina pelko siitä, mitä jos hommat eivät onnistukaan, mitä jos jonkun (tässä tapauksessa Yvesin) elämäntyö menee hukkaan? Tuskin niin kuitenkaan on, mutta melodramaattisuus on ominaista muotimaailmalle!
Mitä sitten taas tulee grungemuotiin, niin en antaisi nyt ihan kaikkea krediittiä pelkästään Saint Laurentille. Taisi olla jo kolme tai neljä vuotta sitten, kun alettiin puhua "neo-grungesta" ja kaupat olivat jo silloin väärällään ruutupaitaa ja maiharia. Itse ajattelen niin, että Saint Laurentin grunge oli lähinnä Slimanen oma tulkinta aiheesta, joka otettiin ketjuliikkeissä ja muissa ilolla vastaan, sillä grunge on tyylinä helppo ja äärimmäisen myyvä: vaatteet ovat käytettäviä, helposti (ja taloudellisesti) tuotettavia ja niissä on katu-uskottavuutta. Ja mikäs sen mukavampi vaate, kuin ylisuuri flanelliruutupaita :D
Hassua kyllä, alunperin grunge syntyi anti-muodiksi, taloustaantuman vallitessa 1980-luvun lopun juppihuuman jälkeen. Vaatteet haettiin nimenomaan kirppikseltä tai halpa-halleista, tuunattiin vanhoista tai statementina päädyttiin heittämään niskaan vähän mitä sattuu. Saint Laurentin tämän syksyn grungemallisto on aika kirjaimellinen, jos tsekkaa Kurt Cobainista (ja Courtney Lovesta) otettuja kuvia, on ylisuurta villapaitaa jne. - tietenkin erotuksella, että nykyinen "grunge" on erittäin luksusta. Harmillisinta grungemuodissa on, että Seattle ja grungebändit eivät ole muodissa, vaikka sehän se on se juttu!
No, joka tapauksessa kaikki ottaa oman aikansa. Jos miettii vaikkapa miten pöyristyneitä oltiin Karl Lagerfeldin Chanelille tekemistä mallistoista joskus 1990-luvun alussa, muistan suomalaisissakin naistenlehdissä kirjoitettiin aiheesta "kyllä itse Coco Chanel kääntyisi haudassaan, jos näkisi kuinka yliampuvaa Chanel on nykyään!" ja tänä päivänä kaikki rakastavat Karlia (no ainakin jos vähän yleistetään) ja ainakin itse miellän Karlin Chanelin ihan yhtä vahvasti "Chaneliksi" kuin Cocon alkuperäiset luomuksetkin. Tai vaikkapa Marc Jacobsin uran alkuvaiheet, Marc laittoi grungen catwalkeille, eihän siitäkään kaikki pitäneet aluksi, mutta sittemmin Jacobsilla on ollut aika loistokas ura.
Ei kyllä käy kateeksi, Slimanella on erittäin haasteelliset työolosuhteet: tehdä isoa juttua, josta joutuu kritiikin kohteeksi joka tapauksessa. Mutta monesti kritiikki on myös hyvästä ja jalostaa merkkiä aina eteenpäin. Maltti on valttia ja ajan kanssa nähdään, mihin suuntaan Saint Laurent kehittyy.

p.s. tsekkasin tän syksyn Chanelin mallistokuvia ja Karlilla oli loppukumarruksissa päällään farkut, joissa oli saumasta avatut housunpuntit :D muahhahah, brings back the memories! Onks se joku trendijuttu? Tuli vaan mieleen, että mitenköhän Karl oli päätynyt tähän, oliko housunpuntti ollut liian pätkä vai oliko kyseessä vain esteettiset seikat?

Laura P...
Tyylitietotoimisto

On toki totta, että eihän se grunge Slimanen kynästä ole lähtöisin, eikä edes hänen ensimmäisenä takiaisin tuoma. Kirjoitus lähtee kuitenkin siitä faktasta, että kyllä se aika pitkälle on hänen "ansiotaan" kuinka isosti se tänä syksynä näkyy.

Kirjoitus lähti kuitenkin siitä ajatuksesta, että vaikka muotiyleisö älähtikin aluksi kovaan äänen Slimanen muutosliikkeistä, on nyt moni alkanut kääntämään kelkkaansa. Aivan kuten Karlin ja Chanelikin kohdalla aikanaan kävi. Ehkä tilanteissa on ollut kyse ennemminkin muutosvastarinnasta ja pelosta, että se alkuperäisen suunnittelijan työ valuu hukkaan. Mutta itse en näe asiaa kuitenkaan niin. Coco Chanelin ja Yves Saint Laurentin elämäntyöt näkyvät nimittäin muodissa syvemmällä. Eikä se mielestäni ole väärin nuoremmalta suunnittelijapolvelta soveltaa heidän kynästä lähteineitä klassikoita ja perinteitä omaan tyylinsä sopivaksi ja ajan hengen mukaiseksi.

Ja kuten mainitsit, nämä asiat ja asenteiden muutokset tuppaavat ottamaan aikaa.

PS. Sitä olen jo pidempään pohtinut, että miksi radiossa ei soi enemmän Nirvanat ja muut grunge-klassikot?!

KT (Ei varmistettu)

Mä henkilökohtasesti näen Hedin hyvänä stailistina, en loistava suunnittelijana. Faktahan on se, että jokainen vaate, jonka Hedi on "suunnitellut" Saint Laurentille löytyy jo paikallisesta kierrätyskeskuksesta, kun jaksaa vähän tonkia. Toinen ongelma on se, että hän toi nää samat lookit 10 vuotta sitten tehdessään duunia Diorilla, että siinäkin vähän toi uutuudenviehätys häviää. Herran pitäis vähän laajentaa omaa reperturiaan varsinkin, kun ensi vuoden aikana jo mahdollisesti tulee esittelemään haute couturea. Miltähän se couture- versio ruutupaidasta mahtais näyttää? Onko se tehty timanteista ja kullasta kenties? Hah.

Laura P...
Tyylitietotoimisto

Tuossa grunge-kokoelmassa taisi jo olla yksi kullalla ja mirhamilla päällystetty semi-couture kukkamekko, jonka hinta kipusi pilviin. Siitä oli täällä Lilyssäkin jossain blogissa aikaisemmin juttua! Jos joku muistaa missä, laittakaa ihmeessä linkki! :)

Tosin jos ihan totta puhutaan, niin couturea voi olla ihan "perus" jakkupukukin. Määritelmä tulee ennemminkin valmistustekniikasta ja prosessista. Vaikkakin couturessa usein materiaalit ovat peruskokoelmia ylellisempiä.

tiia_

Just pari päivää sitten katselin net-a-porterin tarjontaa, ja 700 dollarin Saint Laurent-ruutupaidat huusivat loppuunmyytyä. Eli joku (ja ilmeisesti aika moni) niitäkin oikeasti ostaa! :)

Vaikka Hedin Saint Laurent olisikin nyt ketjuliikkeiden kopioitu look nro 1, vaikka Saint Laurent olisikin muotiviikkojen ykköspuheenaihe, ja vaikka vaatteet myyvätkin, itse en vaan pääse yli enkä ympäri siitä, ettei Hedi tarjoa mitään muuta kuin tehokasta stailausta. Olen ihan samoilla linjoilla tuon linkkaamasi Independentin kriitikon kanssa: Hedi ei ole keksinyt mitään uutta, eikä mitään mielenkiintoista. Menestystä tietysti mitataan nykyään ensisijaisesti rahassa ja vaikutusvallassa, ja niillä mittareillahan Hedillä menee erinomaisesti. Mutta kun noita vaatteita katsoo, niin kyllä Hedin Saint Laurent ansaitsee mielestäni kaiken sen kritiikin, jota osakseen on saanut... 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.