Ikäkriisi + voimalause

Käsi ylös, ketä ahdistaa ikääntyminen? Sairaudet ja rypyt? Fyysisen suorituskyvyn heikkeneminen? Nuoruuden kauneuden rapistuminen? Muutokset ajattelu- ja muistitoiminnoissa? Okei okei, viimeistään nyt alkaa ahdistaa, ja olla pientä ikäkriisin poikasta havaittavissa :D.

 

Sveitsi: viiniviljelmiä ja järviä <3.

 

 

 

Levähdystauko viiniviljelmillä vaeltelun jälkeen.

 

Ikäkriisi ?!

Olen tähän mennessä käynyt läpi yhden ikäkriisin, jonka pyörteissä aloin treenata hullunlailla salilla peläten rupsahtamista. Lisäksi selvitin lukemattomien tuntien ajan, miten ruokavaliolla, liikunnalla, elämäntavoilla ja ihonhoidolla voi hidastaa ulkoisten ikääntymisen merkkien ilmestymistä. Myös ystäväni kriiseilivät kukin vuorollaan, ja pajatimme tuntitolkulla siitä, että onko tullut ”elettyä nuoruutta”, toteutettua haaveita ja että kai vielä on aikaa matkustella ennen kuin saa lapsia ja omistaa asunnon (ihan kun nämä olisivat jotenkin kiveen hakattuja aikuisuuden tavoitteita..). Aivotoimintojeni rapistumisesta en kantanut huolta, sillä ainakin toistaiseksi opinnot ja työelämä tuottavat ihan riittävästi päänvaivaa ;).

Ikäkriisini on loiventunut, mutta yhä kauhukuvani on se, että viiden vuoden päästä (puoli)vuosittaiset jälleennäkemiset vaihtariystävieni kanssa, festivaalit, lattaribileet, yökyläily, spontaanit kävelylenkit ja lounaat vaihtuvat yhä harventuneisiin puhelinsoittoihin, hääkutsuihin ja pinnallisiin ”mitäs sulle kuuluu?” –kahvitteluihin kerran vuodessa. Viiden vuoden päästä alkaa olla jo riski, että festareilla tai yökerhossa tuntee olonsa kiusallisen vanhaksi ja väsyneeksi, ehkä vähän naurettavaksikin. Onneksi olemme parhaan ystäväni kansa tehneet diilin, että meistä ei tule ”semmoisia”. Siis semmoisia, jotka antavat iän rajoittaa tekemisiään, keskittyvät vain perhe-elämään ja gonahtavat kotisohvalla tosi tv:n ja karkkipussin parissa Pitääpä palata tähän postaukseen viiden vuoden kuluttua, ja katsoa ollaanko pidetty lupauksemme ;).

Niin ja sallithan mun vähän kärjistää ja vetää mutkia suoriksi, sillä ei ikääntyminen välttämättä näin yksioikoisen tylsää ja tympeää ole!

 

Illanistujaiset vaihtarifrendien kanssa<3. Meille aika perinteinen pasta & viini -dinneri.

 

Ikääntyminen on lahja

Toisaalta: Hoh hoh, mitä huolia! Ihan oman lähipiirini esimerkit kertovat upeaa tarinaa siitä, kuinka elämä ei tosiaan lopu silloin, kun täyttää 20, 25, 30, 60 tai 80 vuotta, ja kuinka hyvää elämää voi elää hyvin monella tapaa. Nämä upeat ihmiset ovat tehneet omintakeisia yhteiskunnan normeista poikkeavia ratkaisuja: myyneet asuntonsa ja lähteneet reissaamaan ympäri Eurooppaa yli kuusikymppisinä, kouluttautuneet uudelle alalle tai lähteneet opiskelemaan ulkomaille yli nelikymppisinä. Enkä tarkoita, että tarvitsee tehdä mitään erityisen repäisevää elääkseen täyttä elämää.

Olen saanut näiden ihmisten esimerkkien myötä oivaltaa, että oman polkunsa voi löytää, siltä polulta poiketa hetkeksi tai tehdä u-käännöksen missä elämän vaiheessa tahansa. Maailmaa mullistavia ja käänteentekeviä oivalluksia voi saada yhtä hyvin nyt, viisikymppisenä tai seitsemänkympin korvilla. Uteliaalle ja myönteiselle sielulle maailma on aina yhtä kutkuttava ja mahdollisuuksia täynnä, täysin iästä riippumatta. 

Rypyistä ja rupsahtamisesta murehtiminen alkaa muuten tuntua aika pinnalliselta, kun lukee nämä Tommy Tabermanin sanat (Voi Hyvin 7/2016):

”Vanhana aion olla kiitollinen siitä, että olen saanut elää näin vanhaksi. Kun huomaa vanhenevansa, ja se ottaa päähän, pitäisi muistaa, ettei sitä kaikille sallita. Se on lahja.”

 

 

 

 

Ahdistaako sinua ikääntyminen? Miksi tai miksi ei? Rajoitatko jotain tekemisiäsi siksi, että olet tietyn ikäinen?

Loistavaa viikkoa kaikille<3!

Bisous, Niina

 

Lue myös:

Terapeuttinen kirjoittaminen - Apua ahdistukseen  ∞ ARVONTA + Viikon asu ∞ Treenaa ILMAISEKSI? ∞ Helppo ja nopea kermainen pasta tai risotto (ve) ∞ Paras treeni ikinä ja miten sen teet ∞ Olet 100 % varmasti etuoikeutettu, koska luet mun blogia. ∞ Valokuvausvinkkejä aloittelijoille ja koiralenkkejä ∞ Musiikki, psykologia ja aivot ∞ Miksi hain opiskelemaan psykologiaa? ∞ Muutto takaisin äidin helmoihin, lyyrikko irti ja etäsuhde ∞ Unelmoi isommin

 

Ota yhteyttä: unepetitelife@gmail.com | Seuraa une petite lifea: Facebookissa | Seuraa une petite lifea Instagramissa @unepetitelife

Kommentit

Suttastiina

"Käsi ylös, ketä ahdistaa ikääntyminen? Sairaudet ja rypyt? Fyysisen suorituskyvyn heikkeneminen? Nuoruuden kauneuden rapistuminen? Muutokset ajattelu- ja muistitoiminnoissa?"

No minua ei ahdista ja vaikka kenenkään ahdistuksen aiheille ei saisi nauraa tai niitä kyseenalaistaa, niin jos ikääntymisessä pelottaa rypyt ja nuoruuden kauneuden katoaminen, niin ehkäpä onkin aihetta päivittää ajattelutoimintojaan? Sairaudet ja fyysisen suorituskyvyn heikkeneminen voivat taas iskeä minkä ikäisiin hyvänsä.

Sinänsä jos keskittyisi miettimään kaikkea mitä mahdollisesti menettää, niin kaipa se ahdistaisi. Minä teen kyllä ihan kaikkea mitä haluan, miettimättä onko se sopivaa 53-vuotiaalle :) Ja niin tekee muuten äitini ja isänikin, vuosiltaan 78 ja 76 :D

Omaa keväistä pohdiskelua ikäkriisien puuttumisesta löytyy täältä.

Niina Maria V.

"jos ikääntymisessä pelottaa rypyt ja nuoruuden kauneuden katoaminen, niin ehkäpä onkin aihetta päivittää ajattelutoimintojaan?"

Hyvin sanottu^^ :D! Tässä postauksessa ruodin aika stereotyyppisesti ikääntymiseen liittyviä asioita; täysin totta, että esim terveys ei ole itsestään selvä asia minkään ikäiselle. Pitääpä käydä lukemassa sun pohdinta :) mukavaa viikkoa!

Niina Maria V.

Toikin oli hyvä ettei kannata keskittyä siihen mitä menettää vaan mitä saa ja kaikkeen uuteen ihanaan, mitä ikävuodet tuovat tullessaan :)

MarikaJohannaP
Hey girl

Kyllä mua välillä ahdistaa, kirjoitat ihan samoja ajatuksia mitä itselläkin tulee, niin sisäisestä kuin ulkoisestakin vanhenemisesta. Onneksi se menee myös ohi. En kyllä anna iän rajoittaa tekemisiäni enkä oikeastaan pystyisikään koska olen oma itseni ja sille ei oikein ikä voi mitään. Tuntuisi hassulta jättää tekemättä asioita joista tykkään ja jotka mua kiinnostaa vaan sen takia että olen jonkun ikäinen :).

 

Loistavaa viikkoa sullekin :), nämä sun tekstit on mun lemppareita <3.

Niina Maria V.

Kiva kuulla, että muillakin on samoja mietteitä! Elämä on aika erilaista nyt kuin vaikka 5 vuotta sitten, niin se pistää joskus miettimään/kriiseilemään :p 

Ihanaa viikkoa ja kiitos, tuli tosi hyvä mieli sun kommentista<3! Sun blogi on kans yks harvoista, joita seuraan!:)

MarikaJohannaP
Hey girl

Siis kiitos, menin ihan sanattomaksi :) <3! Kyllä niitä ikäkriisejä vaan välillä tulee, mutta me ei olla onneksi yksin niiden kanssa :)!

Niina Maria V.

<33 

Niinpä!!:))

anniinanir (Ei varmistettu) http://www.getthetoolboxblog.com

No, ei mua kyllä varsinaisesti ikääntyminen ahdista. Ulkoisilla asioilla ei ole mulle väliä, toivottavasti pysyy itse ja läheiset terveenä. Mä olen ollut aina siinä mielessä "aikuinen" ja "tylsä", etten ole koskaan jaksanut hirveästi riekkua missään, vaan rakastan olla kotona ja puuhata omia juttuja. Tulevaisuus kyllä sitten ahdistaakin aika paljon ja se, että aika menee niin nopeasti!

Niina Maria V.

Jep terveys ja ennen kaikkea :)! Toi on kyllä tosi paljon luonnekysymys, kuinka paljon aktiviteetteja ja "riekkumista" kaipaa. Ja totta, aika menee aina liian nopeasti :D ihanaa loppuviikkoa sinne!

Nina / Monta syytä rakastaa (Ei varmistettu) http://www.montasyytarakastaa.com

Ite koin ensimmäisen ikäkriisin kun 30 alkoi lähestyä ja tavallaan sitä käyn läpi vieläkin. En ole vieläkään oikein hyväksynyt, että olen jo niin vanha. :/

- Nina / Monta syytä rakastaa

http://www.montasyytarakastaa.com

Niina Maria V.

On kyllä hassua sitten joku päivä, kun etumerkki vaihtuu iässä 3ksi.. :D mutta niin kuin tuolla jo aiemmin kommentoitiin, niin kiintopiste vaan myönteisiin asioihin, joita ikä tuo tullessaan :)!

Lilli77 (Ei varmistettu)

Tänä vuonna ikä vaihtuu alkamaan nelosella. Jos jotain kriisiä on, tuntuu se lähinnä positiiviselta. Olen sen ikäinen, että voin aivan rauhassa tehdä juuri niin kuin haluan. Ympäristö ei enää niin hanakasti painosta normeihin. Töissä arvostetaan osaamista ja jos joku nuorempi kollega on eri mieltä, ei kyllä helposti sitä päin naamaa sano :D Kaveripiirin suhtautuminen omiin juhliinsa on kaksijakoinen, juhlitaan tai ei sitten ollenkaan! Minä todellakin aion juhlia. Olen varannut reissun ja porukan. Jos jotain kolmen ja neljänkymmenen välillä on oppinut, on se arvostus ja kiitollisuus omaa terveyttä kohtaan. Aika moni sortuu jo siinä välissä.

Niina Maria V.

Viisaita sanoja!! :) kiitos kommentista! Hauska esimerkki toi, että töissä saa automaattisesti vähän enempi sananvaltaa, kun ikää karttuu :D! Terveys on kyllä asia, jota liian usein pitää itsestään selvyytenä, ennen kuin se horjuu. Hyvää viikonloppua sinne :)!

SirpaT (Ei varmistettu)

Niinpä. Ikäkriisit on nuoria varten. Tässä kypsässä aikuisen naisen iässä kuka jaksaa stressata enää jostain rypyistä? Tai välittää siitä olenko jonkun 2 kymppisen mielestä liian vanha käymään festareilla ja baareissa?

Mari_Shopaholic (Ei varmistettu) http://diaryofatrueshopaholic.blogspot.com

Ihania kuvia tässä postauksessa, tuli kauhea matkakuume!

Ikääntyminen ei ahdista, ainakaan vielä. Kolmekymppiä lähenee uhkaavasti, mutta toistaiseksi sekään ajatus ei aiheuta mitään suurta stressiä :D Aika pitkälti teen mitä tykkään ja mikä tuntuu hyvältä, oli se sitten mummojenhommaa tai teinijuttuja muiden mielestä :P.

Niina Maria V.

Kiitos<3! :) Reissukuvia on ihana kattella jälkeenpäin ja fiilistellä (+haaveilla tulevista matkoista..).

Hyvä asenne! :)

josha

On sitä tullut kriiseiltyä kerran jos toisenkin, usein sen takia että oma elämä ei näytäkään tietyn ikäisenä ihan siltä kuin omassa päässä olisi ajatellut tai kuten yhteiskunnan mukaan sen "pitäisi" olla. Monien asioiden summana sitä kuitenkin pääasiassa osaa arvostaa elämää juuri sellaisena kuin se on, eikä kriiseillekään enää ole kovin usein tilaa. Jos elän vanhaksi asti, haluan muistella elettyä elämää vuoristoratoineen enkä harmitella tekemättä jääneitä asioita.

Niina Maria V.

Tosi hyvin sanottu!!

"Jos elän vanhaksi asti, haluan muistella elettyä elämää vuoristoratoineen enkä harmitella tekemättä jääneitä asioita." Just näin :) ihanaa viikonloppua!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.