Ladataan...
Uutta kohti

Sosekeitto on yksi helpoimmista tavoista saada päivän kasviskiintiötä täyteen. Ja onhan se helppoa ja hyvää ruokaa. Tämän hetken suosikkina meidän taloudessamme on yksinkertainen porkkana-linssikeitto kookosmaidolla. Linssi tuo sosekeittoon ruokaisuutta ja proteiinia ja kookosmaito pehmeyttä ja porkkanan kanssa makeutta. Jos kaappisi vihanneslokerosta löytyy parsakaalia, kukkakaalia tai esim. bataattia ne voi heittää myös sekaan. Sosekeiton hienous piilee juuri siinä, että sekaan voi laittaa vähän mitä kaapista löytyy.

Maustamisen suhteen ollaan menty aika helpolla linjalla ja sekaan tulee heitettyä hieman vaihtelevasti kaapista kuivia yrttejä ja jos pöydältä löytyy esim. tuoretta persiljaa tai korianteria ne sopivat keittoon mainiosti. Ainoat vakiomausteet taitavatkin olla suola, mustapippuri ja potkua antamaan cayannepippuri, muuten keitto on aina hieman eri makuinen eri kerralla.

Keiton päällä on pannulla paahdettuja kurpitsansiemeniä ja auringonkukansiemeniä.

Porkkana-linssisosekeitto: (4:lle)

  • 800 g porkkanaa
  • 1 1/2 dl punaisia linssejä
  • 1 tölkki kookosmaitoa
  • mausteet: suolaa, mustapippuria, cayannepippuria, kuivattuja yrttejä esim. rakuunaa, timjamia, oreganoa ja tuoreita yrttejä esim; korianteria, persiljaa.

Kuori ja paloittele porkkanat. Laita kattilaan ja lisää vettä niin että porkkanan palat peittyvät. Keitä porkkanoita koosta riippuen 5-10 min. Huuhtele punaiset linssit ja lisää kattilaan. Anna kiehua 10 min. Tarkkaile veden määrää, linssit imevät vettä. Älä kuitenkaan lisää paljon vettä, ettei keitosta tule liian löysää, koska nesteeksi lisätään vielä kookosmaito. Kun linssit ja porkkanat ovat kypsiä, lisää mausteet ja soseuta. Lisää lopuksi kookosmaito ja soseuta vielä hetki. Tarkista maku ja lisää mausteita halutessasi.

Voit lisätä keiton päälle auringonkukansiemeniä tai paahtaa keiton päälle kurpitsansiemeniä; laita paistinpannulle kurpitsansiemeniä, lisää päälle hieman suolaa ja paahda niin että poksahtelevat ihanasti.

Share

Ladataan...
Uutta kohti

Aah kevätaurinko lämmittää ja ulos lähtiessä ainut ongelma on paljonko vaatteita pitääkään pukea päälle, vielä kun ei varjossa tai tuulenpuuskassa niin lämmin ole, mutta auringon paistaessa ja lastenrattaita työntäessä tai lapsen perässä juostessa kuuma tulee nopeasti. No kerrospukeutumista saa harrastaa hetken ennen siirtymistä kesäiseen vaatetukseen.

Aurinkoinen ilma saa mielen haluamaan väriä myös lautaselle. "Pastana" toimii tällä kertaa kesäkurpitsa ja porkkana. Raastoin itse pienellä raastimella ("zestraudalla"), mutta pastan teko onnistuu myös tavallisella kuorimaveitsellä tai parsankuorimaveitsellä vetämällä ohuita lastuja pitkittäin. Itse syön kasvispastan yleensä kylmänä, mutta jos haluat pastasi lämpimänä voit paistaa suikaleita hetken pannulla öljyssä ennen kastikkeeseen sekoittamista.

Kesäkurpitsaa kannattaa varata reilusti, itse syön pienen kesäkurpitsan suikaloituna helposti yksin yhdellä aterialla.

Kastikkeen tein avokadosta, pinaatista, oliiviöljystä ja valkosipulista. Lihapullat taas saivat hieman potkua chilistä. Lihapulliin en kirjoittele erikseen ohjetta, mutta sanottakoon että omani sisälsivät vain naudan jauhelihaa, kananmunaa, sipulia ja mausteita. Yksinkertaista ja hyvää.

Kesäkurpitsa-porkkana"pasta":

  • kesäkurpitsaa ja porkkanaa suikaleiksi, (halutessasi paista nopeasti pannulla, vaikka pienessä määrässä oliiviöljyä.)

Kun olet suikaloinut kesäkurpitsan ja porkkanan mausta hieman suolalla ja pyörittele.

Avokadokastike (2:lle):

  • 1 avokado
  • kourallinen babypinaattia
  • 1 tl oliiviöljyä
  • puolikas valkosipulinkynsi (tai enemmän jos haluat)
  • suolaa, mustapippuria

Hienonna valkosipuli. Laita kaikki aineet kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella, mausta suolalla ja pippurilla. Maistele ja lisää halutessasi suolaa.

Sekoita kastike "pastan" joukkoon. Tarjoile vaikka lihapullien ja babypinaatin kanssa.

Share

Ladataan...
Uutta kohti

Päivän piristys (1:lle):

  • 1 dl mustikoita
  • 1 luomu banaani
  • 1/2 luomu appelsiini
  • 1/2 dl kookosmaitoa
  • tammenlehtisalaattia reilusti
  • (päälle hampunsiemeniä, kaakaonibsejä ja kookoshiutaleita)

Kaikki sekaisin sauvasekoittimella tai blenderissä. Kaada lasiin ja koristele.

Share

Ladataan...
Uutta kohti

Halusin jakaa vinkin viikonlopulle. Sen tarkempia ohjeita ei ole tiedossa, joten annetaan kuvien puhua puolestaan. Kevyttä ja hyvää.

Keräsalaatin lehteen tuli käärittyä broileria, sinimailasen ituja, avokadoa, tomaattisalsaa, porkkanaa ja jogurttikastiketta.

Tomaattisalsa:

  • tomaattia, punasipulia, tuoretta basilikaa, suolaa, mustapippuria ja oliiviöljyä.

Jogurttikastike:

  • maustamatonta luonnonjogurttia, suolaa, mustapippuria, sitruunamehua ja valkosipulia.
Share

Ladataan...
Uutta kohti

Vähän aikaa sitten keittelin kesää odotellessa joulun makuista riisipuuroa kookosmaitoon, täällä. No suklaahimoissani päätin keittää samaista puuroa ja tehdäkin siitä suklaisen. Lisäsin joukkoon raakakaakaojauhetta, hieman agavesiirappia ja päälle vielä kaakaonibsejä. Oikein hyvää.

Kaakaohan sisältää raa`assa kuumentamattomassa muodossa yli 1200 aktiivista ainesosaa ja 10 % kaakaon painosta on antioksidantteja. Raakakaakao sisältää suuren pitoisuuden magnesiumia ja kromia sekä korkeita pitoisuuksia sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä sekä C-vitamiinia.

Suklainen riisipuuro (2:lle)

Keitä riisipuuro tämän ohjeen mukaan. Lisää joukkoon:

  • 1 tl raakakaakaojauhetta
  • 1 tl agavesiirappia
  • koristele halutessasi kaakaonibseillä
Share

Pages