Ladataan...

Vauva-lehden Aihe vapaa-palstalla (jota tietenkään en lue, kuulin vain puhuttavan!) on ollut mielenkiintoinen  keskustelu minimalismista Nyt huomasin, että joku oli ottanut puheeksi asian, joka itsellänikin on joskus käynyt mielessä: Mitä jos tuleekin zombimaalimanloppu ja olen karsinut vaatekaappini ja muut tavarani ihan minimiin? Miten sitten pärjään?

Kysyjä oli saanut vastauksia, jollaisen olisin itsekin voinut (itselleni) antaa: Zombimaailmanlopun tilanteessa laadukkaat ja kestävät vaatteet ja tavarat ovat niitä millä pärjätään, ei kaapillisella kiinanvaatteita. Ja vaikka vielä käytän loppuun joitain vanhoja halpatuotantovaatteitani, vaatekaappini alkaa oikeasti olla sellainen, jolla pärjää tilanteessa kuin tilanteessa.

Ja silti vaatteita on alle sata.

 

Kaikki vaatteeni:

Siistimmät/työvaatteet:

2 paitapuseroa

2 siistiä t-paitaa

2 siistiä neuletakkia

neulemekko

2 siistit työhousut

Arkivaatteet

ohut villapaita

5 pitkähihaista/puolipitkähihaista trikoopaitaa/tunikaa (näitä pidän kotona keväällä, syksyllä ja kesällä kun on kylmä)

4 toppia (2 silkkivillaista, 2 puuvillaista)

2 farkut (näitä en käytä ikinä mutta en ole uskaltanut vielä heittää pois)

2 legginsit (käytän kotihousuina tunikan/villamekon kanssa, molemmat haaroista rikki)

2 pitkikset (toiset villaa, toiset keinokuitua)

2 haaremihousut (käytän lähinnä kesähousuina)

paksu villapaita

2 kesähametta

4 kesämekkoa

Ulkovaatteet

toppahousut

tuulihousut

ulkoiluhame

ulkoilutakki koiralenkkeilyyn

siistimpi soft shell- takki (tämän korvaan jossain vaiheessa vielä asteen siistimmällä, luonnonkuituisella takilla)

untuvatakki

nahkatakki

mokkatakki (tämä ja nahkatakki ovat kesätakkeja. en tarvitsisi kahta mutta tykkään molemmista).

villamyssy

2 villapipoa

trikoopipo

nahkakintaat

2 ohuet tumput

huopatumput

kashmir-huivi

villahuivi

espanjasta ostettu ”pashmina-huivi, 100% pashminaa” (varmaan akryyliä)

2 juhlahuivia

2 isoa kesähuivia (menee rannalla selluliittisharonkina, hartijalämmittäjänä kesäiltana jne.)

Kengät

nahkasaappaat

2 nahkanilkkurit (molemmissa on jotain vikaa ja molemmat olen saanut tuttavilta ilmaiseksi. Toivon vielä joskus löytäväni täydelliset)

kuomat

2 gore tex-paljasjalkakengät (samanlaiset: toisista irtosi pohja parin kuukauden käytön jälkeen ja sain valmistajalta ilmaiseksi uudet, mutta nyt niistäkin on pohja irti.. pitäisi viedä molemmat suutariin.)

gore tex-lenkkarit

kumisaappaat

paljasjalkaballerinat

avokkaat

Urheiluvaatteet

3 juoksutossut (paljasjalkatossut, nastakengät ja tavalliset, vaimennetut tossut)

Jumppatossut (ryhmäliikuntatunneille, joilla en ole käynyt aikoihin)

3 juoksutrikoot (kahdet ihan perus ja yhdet talvitrikoot)

2 juoksupaitaa (merinovillainen ja keinokuituinen)

urheilutoppi

juoksutakki

Juhlavaatteet

4 juhlamekkoa (joista vain 1 on tällä hetkellä sopiva, mutta vielä laihdun!)

 

Yhteensä 82 kpl

Lisäksi alusvaatteita ja sukkia.

 

Share

Ladataan...

Muutama viikko sitten jo vähän sivusin aihetta kun kerroin reilu vuosi sitten päättäneeni, etten halua ajautua breezeriäidiksi. Oikeastaan en halua ajautua lähellekään sitä, ja siksi olen jo pidempään miettinyt, jättäisinkö alkoholin kokonaan pois elämästäni. Syitä on monia. Alkoholi on kallista ja ihan turhaa rahanmenoa, muutamakin annos vie nykyään yöunet ja aiheuttaa puuroisen ja inhottavan olon koko seuraavaksi päiväksi. Ja vaikuttaa muutenkin siihen, mitä seuraavana päivänä voi tehdä eli ei ainakaan mennä lenkille. Ja jos on vähän mopo karannut käsistä pojan ollessa yöhoidossa, seuraava päivä on ihan kamala. Miksi haluan itselleni sellaista?

No tietysti siksi, että kännissä on kivaa. Ja pari viinilasillista rentouttaa ihanasti, palkitsee rankan viikon jälkeen ja tuntuu vaan parhaalta ikinä. Olen tavallisesti vähän syrjäänvetäytyvä ja pidättyväinen ja mielestäni olen pikku hutikassa paljon parempaa seuraa. Ja juhlat joissa on hyvä juomatarjoilu eivät voi olla muuta kuin hyvät juhlat!

Jossain vaiheessa tajusin, että vaikka yleisesti ajatellaan näin, tai ainakin olen aina ajatellut, että muutkin kuin minä ajattelevat, ja vaikka ainakin Rosa Meriäinen ajattelee, asia ei ehkä oikeasti olekaan niin. Että ehkä olenkin vain oppinut ajattelemaan näin. Olen välillä lukenut vanhoja päiväkirjojani ja huomannut, että nuorempana en ollenkaan ajatellut niin, vaan rentoutuksena ja palkintona toimivat ihan eri jutut. Ja siideri oli pahaa, viinistä nyt puhumattakaan. (Baarissa kyllä piti silloinkin olla kunnon juomat, että kehtasi tanssia korokkeella.) Ja oikeastaan se, jos viikon odotettu kohokohta on perjantai-illan viinilasillinen, tekee elämästä aika kurjaa. Tai ainakin siis minun elämästäni tekee teki.

Vaikka kammottaa ajatella menetettyjä terassireissuja kun aurinko paistaa ja elämässä kaikki on hetken ihan pelkästään hyvin, tai mökkireissuja kun ei voikaan istua terassilla saunajuoman kanssa, toisaalta olisi aika kivaa herätä juhannuspäivän aamuna mieli kirkkaana ja lähteä lenkille.

Näistä syistä otan tavoitteekseni määrittelemättömän pitkän ajan ilman alkoholia. Siis määrittelemättömän, mutta pitkän. Jos elämä tuntuu vuoden päästä siltä, että olen menettänyt enemmän kuin saanut, siltä että mitkään juhlat eivät enää ole kivoja ja etelänreissujen illat ovat turhanpäiväisiä ilman viinilasia parvekkeella, asiaa täytyy miettiä uudelleen. Mutta nyt uskon, että vaikka aika monia ehkä jotain kivoja juttuja menetän, niin kuitenkin enemmän saan. Se jääköön nähtäväksi ja siihen asti elämäni olkoot tältä osin yksinkertaisempaa.

 

Share

Ladataan...

Mietin pitkään, miten nivon tämän asian blogin aihepiiriin. Tavallaan varastoiminen ja varautuminen ei kuulu ”yksinkertaistamisen hekeen” ja monet minimalistit karsivat kaapeistaan kaiken turhan ruuan tilaa viemästä. Koska kauppa on ihan kulman takana. Ehkä tämä on sitten asia, jossa teen poikkeuksen, koska mielestäni on tärkeää pitää jonkinlaista kotivaraa tai tehdä hyvä suunnitelma sen varalta, että kauppaan ei pääsekään.

Meillä on monta vuotta ollut ”suunnitelma kriisin varalta”. Vähän niin kuin maailmanlopun odottajissa, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa.  Sellanen ”raakasuunnitelma”, miten pärjättäisiin muutamia päiviä tai viikkoja, jos vaikka vesi ja sähkö katkeaisivat ja kaupoista ei saisi ruokaa.

Kotivarasta on aina välillä juttuja mediassa, mutta olen huomannut, että kaikki eivät silti tiedä mikä se kotivara on.

Kotivara on kotona oleva varasto ruokatarvikkeita, vettä, lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita, esimerkiksi siltä varalta, että kauppaan ei jostain syystä pääse, vesi on poikki tai tulee joku muu poikkeustilanne, jossa päivittäisten ruoka- ja muiden tarvikkeiden saanti on estynyt. Kotivaran ei pitäisi olla mikään koskematon ruokavarasto, vaan sen tulisi koostua päivittäin käytettävistä tuotteista, jolloin kotivara uusiutuu koko ajan, eikä varasto pääse pilaantumaan. Kotivara kannattaa siis koostaa sellaisista elintarvikkeista, joita käyttää muutenkin.

 

Ruoka

Mm. liha-, kala- ja vihannessäilykkeitä

Makaronia, riisiä, nuudelia, jauhoja, linssejä, papuja, herneitä ym. kuivatuotteita

Iskukuumennettua maitoa tai maitojauhetta

Pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä

Sokeria, voita, öljyä

Ruokaa lemmikeille

Perunaa

Juureksia

Kananmunia

Lihaa/kanaa/kalaa tms. esim. pakastimessa

Herkkuja

 

Vesi

Saksalaisviranomaiset ovat ohjeistaneet, että kotivaraan tulisi kuulua 16 litraa vettä per henki. Suomessa tällaista ohjeistusta ei ole, mutta mielestäni se on ihan hyvä ohjenuora. Joka tapauksessa, säilöi sitten vettä tai ei, kodista pitäisi löytyä esimerkiksi kannellisia ämpäreitä tai mieluummin ihan oikeita vesikanistereita, joissa vettä voi kuljettaa. Vesikatkoksen sattuessa viranomaiset pystyttävät vesipisteitä joista vettä voi hakea omaan astiaan. Tiedän kokemuksesta, että vesikatkon tullessa lähikauppojen kanisterit loppuvat pian. Muutama kanisteri kannattaa siis todellakin pitää varalla!

 

Muut

Vessapaperia

Hygieniatarvikkeet

Taskulamppuja ja pattereita

Pattereilla toimiva radio

Tölkinavaaja

Lääkkeet

Joditabletteja

Käteistä rahaa

 

Voi olla hyvä myös miettiä miten asuntoa saa lämmitettyä, jos sähkö on pitkään poikki? Tai missä saa valmistettua ruokaa. Jos kotona ei ole tulisijaa ja kotivara perustuu esim. keittämistä vaativiin linsseihin ym. kannattaa miettiä jonkinlaisen retkikeittimen hankkimista.

Meillä kotivara koostuu pitkälti soijarouheesta ja -suikaleista, (säilyke)pavuista, tonnikalasta, hernekeitosta, riisistä, makaronista, voista, sokerista ja öljystä. Pakastimessa on ruokaa ja lisäksi on papuja ja herneitä kuivana, mutta sähkökatko saattaa sulattaa pakastimen enkä ole varma miten kuivien herneiden ym. kypsennys onnistuu leivinuunissa. Kotivaran laajuus vaihtelee, koska se tosiaan koostuu päivittäin käytettävistä elintarvikkeista. Joskus myhäilen tyytyväisenä, että meilläpä on kotivaraa kuukaudeksi, toisinaan taas menee monta päivää niin, että tyhjennän kaappeja ruuaksi ja yhtäkkiä huomaan, että kotivara on huvennut ”olemattomiin”. Aina kun käyttää pitäisi muistaa ostaa uutta.

Lämmitys ja ruuanlaitto meillä onnistuisi leivinuunilla.

Patteriradio puuttuu edelleen ja käteistä rahaa on hyvin harvoin, näissä pitäisi ryhdistäytyä! Itse myös toivoisin, että autossa olisi aina bensaa vähintään neljäsosatankillinen, mutta usein tankki on kyllä niin tyhjä, että sillä pääsee juuri ja juuri huoltoasemalle.

 

Share

Pages