Ladataan...

Laitan television päälle iltasella, ja alan miettiä, mitä haluan katsoa. Järki sanoo, että hittisarjan uusin jakso olisi katsomatta ja myös kolme muuta samantyylistä tekelettä. Sydän haluaisi kuitenkin jotain hyväntuulista, lämminhenkistä, minkä takia päädyn helposti katsomaan joko jotain mukavaa elokuvaa tai vanhaa tuttua sarjaa.

Minkä takia nykytelevisio on täynnä masentavaa, kauhukuvaa, väkivaltaa, raiskauksia, ja kaikkea sitä, mitä on raskasta katsoa raskaan päivän jälkeen? Televisiosarjat ovat aina olleet pakokeino todellisuudesta, vaikka niistä etsitään myös samaistumisen mahdollisuutta. Kaikista tieteellisistä edistysaskeleista huolimatta maailma ei ole koskaan ollut henkisesti rankempi paikka elää, tai niin ainakin meistä nykyihmisistä usein tuntuu, ja silti televisio, tuo arjen pakokeino, on täynnä yhtä ahdistavaa sisältöä, vain erilaiseen pakettiin käärittynä.

Olisiko mahdotonta saada televisioon lisää vanhaa kunnon vaikeuksien-kautta-voittoon-sisältöä, tai jopa kyllä-se-aurinko-risukasaankin-paistaa-mentaliteettia?

Onko pakokeinoa pakko etsiä ainakin-jollakin-menee-huonommin-kuin-minulla-ajatusmaailmasta?

Myönnän, että tähän pohdintaan ja aiheeseen vaikuttaa oma tilanteeni tällä hetkellä. Usein arki sujuu aivan mainiosti, mutta jatkuvasti vaakakupissa heiluva oma tulevaisuuteni vaikuttaa vahvasti siihen, mitä haluan televisiosta katsoa. Kun omien ajatusten rinnalla kulkee jatkuvasti huoli ja murhe, ei välttämättä halua seurata fiktiivisessä teoksessa ihmisiä, joiden tilanne on sama mutta jopa miljoona kertaa pahempi.

Kuten monessa muussakin asiassa, tuntuu ratkaisu löytyvän Gilmoren tytöistä.

En ole ikinä ollut kissavideoihminen, mutta lapsen syntymän jälkeen jopa ne saavat minut välillä somessa hymyilemään typerästi.

Iki-ihana Gilmoren tytöt sivusi aihetta kuudennella kaudellaan. Omasta tilanteestaan masentunut Lorelai lukee sanomalehteä ja harmittelee sitä, ettei maailmassa ilmeisesti tapahdu mitään kivaa tai positiivista. Lorelai sanoo vitsillä perustavansa oman sanomalehden, jossa on vain hyviä uutisia.

En tarkoita sitä, että vaikeita asioita ei pitäisi kohdata televisiosarjoissa tai että katsoja pitäisi kääriä mukavaan pumpuliin, mutta miksi televisiosarjojen hyveenä pidetään nykyään järkyttävyyttä?

Jopa komediasarjat ovat nykyään useimmiten enemmän draaman ja mustan tai rutikuivan huumorin sekoitusta.

Minä haluan nauraa ja nauttia. Välillä tuntuu, että se on väärin nykyaikaisessa televisiomaailmassa. Perushyvät sitcomit, jotka ovat hengeltään positiivisia, saavat kuraa niskaan selkärangattomuudesta tai valjuudesta, ja kivoiksi luokiteltavat sarjat hyllytetään hyvistä katsojaluvuista huolimatta, koska ne eivät kiilaa somen kärkeen tai ole tarpeeksi suuria puheenaiheita mainostajien mielestä.

Hyvä televisiosarja on nykyään 'edgy' eli rajoja koetteleva ja rohkea. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä vuosikymmenien jälkeen uudet ideat alkavat olla vähissä. Mutta miksi pyörää pitäisi keksiä uudelleen? Hyvä käsikirjoitus, hyvät näyttelijät, tavalliset tarinat pienellä twistillä. Se on toiminut aina ja toimisi vieläkin, jos sille annettaisiin enemmän mahdollisuuksia.

Pitäisiköhän alkaa taas katsoa Gilmoren tyttöjä alusta?

 

 

 

 

 

Kuvat: The WB.

Ladataan...

Pukudraamafaneille kesä hymyilee, sillä Poldark palaa ruutuun vain muutaman kuukauden poissaolon jälkeen!

Yleensä televisiosarjoista esitetään kerran vuodessa uusi tuotantokausi, ja Yle on yleensä esittänyt uusimman Poldark-kauden monta kuukautta Brittien alkuperäisesityksen jälkeen. Sarjan 3. kausi nähtiin Suomessa tämän vuoden tammikuusta lähtien, kun se sai ensi-iltansa jo viime vuoden kesäkuussa.

Olikin aika upea yllätys kuulla, että Yle esittää sarjan 4. kauden nyt samaan tahtiin BBC:n kanssa.

Poldark-sarjan 4. tuotantokausi alkoi Briteissä 10. kesäkuuta eli viime sunnuntaina, ja meillä uudet jaksot alkavat tänään. Upeaa, Yle!

Uudella kaudella jatketaan edellisen kauden kahinoita, eli George taistelee omia tuulimyllyjään vastaan, Ross yrittää puolustaa vähempiosaisia, ja Demelza yrittää pyörittää sekä kotia että parisuhdetta yksinään. Demelzan päätä pyörittää edelliseltä kaudelta tuttu houkutus, kun Ross lähtee viimein mukaan politiikkaan kotiseutunsa auttamiseksi.

Mukana uudella kaudella ovat myös viime kauden uudet hahmot, eli Demelzan veljet ja surkeisiin naimisiin päätynyt Morwenna, jonka pitkä piina vain jatkuu. Myös tohtori ja rouva Enys kohtaavat omat haasteensa, joten luvassa on jokaiselle katsojalle jotakin.

Uuden 4. kauden sanotaan koostuvan Winston Grahamin kuudennen Poldark-kirjan lopusta sekä seitsemännestä kirjasta kokonaisuudessaan.

Poldark on äärimmäisen suosittu sarja Briteissä, jossa sitä näytetään BBC One -kanavalla, sekä Yhdysvalloissa, jossa se nähdään osana Masterpiece PBS -sarjaa. Sarjan 4. kauden alkua on siivittänyt kohu päätähti Aidan Turnerin esineellistämisestä sarjassa, sillä paidattomia kohtauksia on kohtalaisen paljon.

Poldark-sarjan 4. kausi nähdään Yle TV1:ssä alkaen torstaina 14. kesäkuuta klo 21.05, ja jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa 30 päivän ajan.

 

P.S. Tiesitkö, että Rossia eli Aidan Turneria povataan seuraavaksi James Bondiksi?

P.P.S. Tiesitkö, että sarjassakin usein laulava Demelza eli Eleanor Tomlinson on julkaissut oman albumin?

 

 

 

 

Kuvat: Yle.

Ladataan...

American Woman 1. kausi (Viaplay)

Uunituore komediasarja sijoittuu kuumalle 70-luvulle ja kertoo naisesta, joka jättää petturimiehensä ja joutuu yhtäkkiä alkaa kotiäitiyden jälkeen elättää itseään ja lapsiaan. Uuteen elämään kuuluu myös silmien avaaminen deittailulle ja muulle sosiaaliselle elämälle, ja nainen heittäytyy innokkaasti elämän nautintoihin mukaan arjen kamppailun lomassa.

Paramount Networkin alkuperäissarjan pääosassa on Alicia Silverstone (Clueless). Sarja nähdään tuoreeltaan Viaplayn suoratoistopalvelussa, jossa on jo katsottavissa 1. kauden ensimmäinen jakso.

Marvel's Cloak & Dagger 1. kausi (HBO Nordic)

Tuorein Marvel-sarja perustuu luonnollisesti yhtiön sarjakuviin. Se kertoo kahdesta nuoresta, jotka molemmat yrittävät selviytyä uusien superkykyjen kanssa. Toisiensa seuraan ajautuvat nuoret edustavat valoa ja pimeyttä, eikä orastava romanssi varsinaisesti auta uusien supervoimien kanssa.

Freeform-kaapelikanavan (esim. Pretty Little LiarsShadowhunters) alkuperäissarja nähdään Suomessa tuoreeltaan HBO Nordicin suoratoistopalvelussa, ja ensimmäinen jakso on jo katsottavissa.

Rig 45 1. kausi (Viaplay)

Tuore jännityssarja kertoo syrjäisestä öljynporauslautasta, jolta paljastuu murhamysteeri. Kaikki kommunikaatiovälineet mantereelle ovat rikki, juuri kun alkaa järkyttävä selviytymistaistelu.

Viaplayn pohjoismaisen alkuperäissarjan kieli on englanti, ja näyttelijät ovat ympäri Pohjoismaita, muutamalla suuremmalla tähdellä höystettynä, kuten Outlander-sarjasta tuttu skottinäyttelijä Gary Lewis. Suomalaista osaamista sarjassa edustaa Ona Kamu (3. vasemmalta yllä).

Sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa on jo katsottavissa suoratoistopalvelussa.

Sense8 finaalijakso (Netflix)

Viime kesänä tylysti lopetetulla sarjalla on niin paljon vannoutuneita faneja, että muutaman viikon somekampanjoinnin jälkeen Netflix päätti antaa sarjalle mahdollisuuden lopettaa tarina ansaitusti erikoispitkän jakson avulla.

Viimeisen jakson toivotaan antavan sarjalle sen ansaitseman lopetuksen. Sarjaa on kiitelty sen monimuotoisuudesta, mikä ei ole ihme sen tekijöiltä Wachowskin sisaruksilta (Matrix), joilla on itselläänkin ollut aikamoiset henkilökohtaiset matkat.

Erikoispitkä jakso on nyt katsottavissa Netflixin suoratoistopalvelussa.

 

Kesäkuun 8. päivä on aika hyvä päivä olla tv-sarjojen fani.

 

 

 

 

Kuvat: Viaplay, HBO Nordic, Viaplay, Netflix.

Pages