Ladataan...
The Variety Show

Kiinnostaako sinua science fiction tai fantasia-genren kirjat? Entä kyseisten kategorioiden elokuvat? No, ainakin populaarikulttuuri ylipäätään? Seuraavalla Tukholman reissulla kannattaa ehdottomasti poiketa vanhassa kaupungissa muuallakin kuin turistiputiikeissa: Science Fiction Bokhandelnissa on todella suuri valikoima kaikkea mahtavaa!

Meillä mieheni puoli kirjahyllystöstä on täynnä erilaisia sci-fi- ja fantasiakirjoja, joista suurin osa on peräisin tästä ruotsalaisesta erikoisputiikista. Jo reilu vuosikymmen sitten mieheni sisko puolisoineen kävi tasaisin väliajoin tyhjentämässä englanninkielisten kirjojen valikoimaa SF Bokhandelnissa, ja aivan yhtä tasaisin väliajoin mieheni sai joululahjaksi kassillisen luettuja pokkareita, sillä hyvä kannattaa aina laittaa kiertämään. Nyt olen kyllä jo sitä mieltä, että kirjojen määrää voisi rajoittaa, sillä omastakin kirjarakkaudesta huolimatta olen tullut siihen tulokseen, että vain ne rakkaimmat kannattaa säästää, koska pitäähän lisää pystyä ostamaan!

Toissa kesänä kävimme Tukholmassa pienellä hupireissulla mieheni ja pikkuveljeni kanssa, ja tuolloin mieheni kävi yksin pyörähtämässä vanhan kaupungin kirjataivaassa minun ja veljeni keskittyessä keskustan vaatekauppoihin. Parin viikon takaisella perhereissulla olimme koko poppoo pyörimässä vanhassa kaupungissa, ja päätin pistäytyä mieheni mukana kirjakaupassa, sillä näin näyteikkunassa muutaman lautapelin, ja toive oheistavarataivaasta heräsi.

Olin niin oikeassa! Kiersin ihan haltioissani ympäri kauppaa, ja vaikka kiersin kaukaa manga- ja muut erikoisosastot, löysin vaikka mitä mahtavaa tavaraa minullekin! Sarjakuvien puolelta bongasin heti Buffy the Vampire Slayer -sarjaa sekä uusina numeroina että kokoelmakirjoina. Buffyn tarinahan ei lopu televisioversion seitsemään tuotantokauteen, vaan seikkailut jatkuvat sarjakuvissa, joissa mennään tällä hetkellä kaudella kymmenen muistaakseni.

Suosituille fantasiasaagoille oli kaupassa omistettu omia nurkkauksia, joten esimerkiksi Harry Potter ja Hunger Games -faneille on luvassa omia onnenhetkiä. Kaupan perällä olevalla ylätasolla on enemmän fanitustavaraa peruskerroksen ollessa enemmän omistettu varsinaisille kirjoille. Ylätasolla on t-paitoja, dvd:eitä ja fanituskirjoja. Kaikki nurkat kannattaa koluta läpi, sillä selkeiden LotR- ja supersankarifanitavaran joukossa on vaikka minkälaisia yllätyksiä!

Game of Thrones -fanitavaraa on jos jonkinlaisessa muodossa, ja hiukan harvinaisempaakin tavaraa löytyy. Kannattaa muistaa, että tässä suositussa kaupassa on käsittääkseni ainoastaan virallisia fanituotteita, joten laatu on taattu ja tuotteet laillisia. Minua kiehtovat tämmöisissä kaupoissa eniten lautapelit, ja nytkin hykertelin GoT-monopolin bongatessani! Tässä vaiheessa reissua kaikki ostokset oli harmikseni jo tehty, eikä budjetissa tai matkalaukussa ollut juurikaan tilaa heräteostoksille. Tätä virhettä en tee uudestaan.

Monista televisiosarjoista on tehty erilaisia kirjaversioita, joita oli pieni mutta ihana valikoima myös Tukholmassa. Jotkut kirjat kertovat suoraan sarjan tarinaa, jotkut ovat sarjassa viitattuja teoksia, ja jotkut ovat niin sanottuja companion-teoksia, jotka syventävät fanien sarjakokemusta. Erityisesti Supernatural-sarja oli hyvin edustettu kirjahyllyssä ja koko kaupassa ylipäätään, ja sarjalla onkin käsittääkseni erittäin lojaali ja hurmioitunut fanikunta.

Palapelejä! Pop Funko -hahmoja! Ihanaa! Kierrettyäni kaupan läpi semihurmioituneessa tilassa etsin mieheni kirjarivien ääreltä, ja ensimmäisenä löin häntä käsivarteen! Miksi ihmeessä hän on kuvitellut, että minua ei tällainen kauppa kiinnostaisi! What was he thinking?!? Miehelle kuitenkin kaupan ehdoton ykkösvetonaula on sen varsinainen tarkoitus eli kirjat, mutta oli ihanaa huomata, että me molemmat löydämme tästä erikoiskaupasta itsellemme mahtavaa ostettavaa! :)

 

Science Fiction Bokhandeln

Västerlånggatan 48, Stockholm

(myös Malmö ja Göteborg)

 

P.S. Tsekkaa ehdottomasti myös kaupan nettisivut!

P.P.S. Suurin osa kaupan valikoimaa on siis englanniksi!

 

 

 

 

Kuvat: The Variety Show.
Share

Ladataan...
The Variety Show

Video: "My Super Sweet 60" w/ Bryan Cranston on Jimmy Kimmel Live

Tämän videokokoelman ensimmäinen video on samalla sen pisin, mutta älkää säikähtäkö: se on aivan pakko katsoa! Breaking Bad -sarjan pääosaa näytellyt Bryan Cranston täytti maaliskuussa 60 vuotta, ja nyt Jimmy Kimmel Live -ohjelmassa nähtiin Cranstonin synttärijuhlinnoista kooste. Aiheena oli, ei enempää eikä vähempää, pilaversio (eli spoof) MTV:n legendaarisesta My Super Sweet 16 -tosi-tv-ohjelmasta, jossa itseriittoiset ja lapselliset jenkkiteinit vaativat (ja saavat) itselleen järjettömän ylivedetyt 16-vuotissyntymäpäiväjuhlat. Aivan huippu!

Video: Late Night with Seth Meyers w/ Kaley Cuoco

Minusta on aivan mahtavaa kuulla julkkisten kertovan tarinoita, joista käy ilmi heidän olevan tähtistatuksestaan huolimatta ihan tavallisia ihmisiä, ja monesti tämä tulee parhaiten esille, kun he kertovat kohtaamisistaan viihdemaailman idoleidensa kanssa. Huippusuositun The Big Bang Theory -komediasarjan päänaistähti Kaley Cuoco vieraili Seth Meyersin talk show'ssa, ja hän kertoi tapaamisestaan Friends-tähti Jennifer Anistonin kanssa. Cuoco tuntuu itsekin valloittavalta ihmiseltä, eikä minua haittaisi törmätä häneenkään!

Video: The Tonight Show Starring Jimmy Fallon w/ Kit Harington

SPOILER ALERT: Jos et ole katsonut uusimman eli kuudennen Game of Thrones -kauden paria ensimmäistä jaksoa, älä katso tätä videota! Jimmy ja Kit kyllä varoittavat asiasta myös videon alussa. Jon Snow'na paremmin tunnettu näyttelijä Kit Harington vieraili taannoin Jimmy Fallonin ohjelmassa, ja he puhuivat Kitin kohtaamisesta poliisin kanssa. Ihan parasta!

Video: The Ellen Show w/ Kristen Bell and Mila Kunis

Televisiosta paremmin tutut Kristen Bell (Veronica Mars, House of Lies) ja Mila Kunis (That '70s Show) vierailivat The Ellen Show'ssa promoamassa uutta elokuvaansa Bad Moms, joka kuulostaa erinomaiselta katsottavalta suomalaisille perhebloggaajille. Kristen ja Mila päätyivät puhumaan Ellenin kanssa äitiydestä hulvattomin seurauksin! Kannattaa myös katsoa epävirallisia videoita haastattelusta, sillä naiset saavat myös ihanan yllätyksen esiintymisensä loppupuolella.

Video: The Late Late Show with James Corden w/ Allison Janney and Bradley Whitford

Vasta reilun vuoden amerikkalaista myöhäisiltojen talk show -maailmaa rikastuttanut brittikoomikko James Corden on onnistunut nousemaan The Late Late Show with James Corden -ohjelmallaan suureksi sosiaalisen median hitiksi, suurimmaksi osaksi äärimmäisen suosittujen Carpool Karaoke -videoiden ansiosta, joissa tähdet, kuten Adele ja One Direction laulavat Cordenin kanssa suurimpia hittejään ja höpöttävät kaikkea tyhjänpäiväistä. Ohjelmassa tehdään myös paljon muita sketsejä, ja yhdessä uusimmista olivat mukana The West Wing -draamahitistä tutut Allison Janney ja Bradley Whitford, jotka sattuivat olemaan samassa jaksossa vieraina. He tekivät yhdessä Cordenin kanssa spooffin The West Wing -tyylisestä kävelevästä neuvonpidosta!

Video: White House Press Briefing w/ Allison Janney

Lisää The West Wing -spooffia! Allison Janney näytteli ohjelman ensimmäisillä kausilla Valkoisen talon lehdistösihteeriä, joka antaa lehdistölle selontekoja, tiedotuksia ja selvityksiä joka aamu. Näin tehdään oikeassa elämässäkin, ja nämä päivittäiset briiffaukset ovat nähtävillä eri televisiokanavien toimesta YouTubessa. Kolme viikkoa sitten tämänhetkinen oikea lehdistösihteeri Josh Earnest ei astellutkaan normaaliin tapaansa median eteen, vaan hänen paikkansa otti tyynen rauhallisesti Allison Janney C.J. Gregg -hahmonaan!

 

 

 

Share

Ladataan...
The Variety Show

Jos lauantainen jääkiekon välieräottelu tai sunnuntaiset mitalipelit, kumpaan tahansa niistä Suomi selviääkin, poistavat sinulta television katselumahdollisuuden juuri siihen muuten sopivana ajankohtana, olen koonnut muutaman hyvän ohjelmavaihtoehdon verkkopalveluista, joita voit tuijottaa mobiilisti tai vaikka tietokoneelta, keittiössä, autossa tai takapihan terassilla!

Yle Areena: Tiededokumentti: Penisdokumentti

"Peniksen tarina biologisena rakenteena on miljoonia vuosia vanha ja sillä on tärkeä merkitys myös kulttuurisena ilmiönä. Sitä on palvottu ja muokattu. Ja ihanteet sen koosta ja muista ominaisuuksista ovat vaihdelleet eri kulttuureissa niin uskonnollisista, esteettisistä kuin tieteellisistä syistä: iso, pieni, ympärileikattu, venytetty...

Penisdokumentissa etsitään Jeesuksen esinahkaa ja tutustutaan Japanin suurimpaan fallosfestivaaliin, penistä palvovan uskonnon temppeliin Kanadassa ja suurennusleikkaukseen Beverly Hillsissä. Lisäksi dokumentti kertoo eläinmaailman peniksistä suhteessa suurimmasta (eräs ankka) kaikkein vanhimpaan tunnettuun (erään kalan fossiili)."

Sen sijaan, että heittäisin huonoja penisvitsejä tai yhdistäisin kyseisen dokumentin aiheen miesten jääkiekkomaajoukkueen edesottamuksiin paraikaa kisattavissa MM-kisoissa, annan Ylen oman esittelytekstin puhua puolestaan. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin nyt, kun miesten ja naisten väliset sosiaaliset ja yhteiskunnalliset erot puhuttavat enemmän kuin koskaan. Know your history, I say.

HBO Nordic: The Bourne Trilogy

Jos et ole vielä tutustunut Jason Bournen seikkailuihin, nyt siihen on oiva hetki! Tänään HBO Nordicin vähemmän huomioituun elokuvavalikoimaan on tullut katsottavaksi kolme ensimmäistä Bourne-elokuvaa, joiden päätähtenä loistaa Matt Damon. Tätä erinomaista toimintaviihdettä on tehty lisääkin, sillä sarjan neljännessä elokuvassa seikkaili toinen hahmo, jota esitti Jeremy Renner. Nämä elokuvat ovat sikäli ajankohtaisia, että sarjan viides elokuva, yksinkertaisesti nimeltään Jason Bourne, tulee ensi-iltaan heinäkuun lopussa. Tuossa uusimmassa elokuvassa pääpotkijaksi palaa Matt Damon, joka useista nyhverörooleistaan huolimatta soveltuu toimintatähdeksi yllättävän hyvin. Sivistä itseäsi!

Netflix: Full House

Oletko ihmetellyt, mistä alkuvuoden Fuller House -vouhotus Netflixissä ja viihdemediassa on johtunut? Nyt voit päivittää popkulttuuritietoutesi helposti, sillä alkuperäinen Full House -sarja on kokonaisuudessaan lisätty Netflixin valikoimaan. Kyseessä on perhehenkinen sitcom, joka pyöri ABC-kanavalla 80-luvun lopulta 90-luvun puoleen väliin kahdeksan tuotantokauden verran. Sarja synnytti monia tähtiä, jotka näkyivät kohtuullisen tiheään tahtiin amerikkalaisilla juorupalstoilla jo ennen tätä uutta jatkoversiota sarjasta. Nuoremmalle polvelle tutuimpia ovat varmasti Olsenin kaksoset (Mary-Kate ja Ashley), jotka näyttelivät yhteisesti perheen nuorinta tytärtä. Muille voi olla tuttuja hulivilisetää näytellyt John Stamos (ER, Grandfathered), perheenisä Bob Saget (How I Met Your Mother, kertoja) tai täti Lori Loughlin (Summerland). Full House -sarjalla on samanlainen lämminhenkisen perheensarjan maine, mikä Suomessa on esimerkiksi Ruusun aika tai Kyllä isä osaa -sarjoilla.

 

Hauskaa jääkiekotonta viikonloppua! :)

(minä katson matsit varmastikin sivusilmällä näpräillen kännykkää samalla)

 

 

 

Kuvat: Yle, HBO Nordic, Netflix.
Share

Ladataan...
The Variety Show

Voisi helposti luulla, että televisiosarjojen faneille parasta ja hirveintä aikaa olisi omien suosikkisarjojen kausien ensimmäiset ja viimeiset jaksot, kun katsojia haetaan dramaattisilla juonenkäänteillä. Todellisuudessa jännittävintä ovat kuitenkin nämä toukokuun viikot, jolloin ratkaistaan normaalien lukuvuosien aikana pyörivien sarjojen kohtalot Yhdysvaltojen kansallisilla tv-kanavilla!

Aloitetaan kertaamalla muutamia käsitteitä:

May Sweeps: Vuosittainen katsojakunnan mittausajankohta, joka määrittää pitkälti jatkavat sarjat ja niihin saatavat mainostajat. Sweepsejä järjestetään myös helmikuussa, heinäkuussa ja marraskuussa, mutta suurimman huomion saa tämä toukokuinen tapaus. Käytännössä katsojalukuja mittaava Nielsen mittaa tuolloin erityisen tarkasti kuka katsoo ja mitä katsoo, ja hurjalle määrälle ihmisiä postitetaan jopa paperisia tutkimuslomakkeita asiasta. Luonnollisesti televisioyhtiöt yrittävät varmistaa, että juuri heidän ohjelmiaan katsotaan tärkeiden mittausten aikana, joten näille toukokuun ensimmäisille viikoille aikataulutetaan joko dramaattisia finaalijaksoja tai muuten vain erityisen räjähtäviä juonikuvioita.

Upfronts: Edellä mainittu toukokuun katsojalukujen mittauskausi kestää kolme viikkoa, ja näistä viimeisellä viikolla esitellään mainostajille seuraavan syksyn ja talven ohjelmistot. Samalla ohjelmistot paljastuvat luonnollisesti suurelle yleisölle, joka odottaa yleensä suuremmalla mielenkiinnolla ohjelmistosta puuttuvia sarjoja. Jos joku tällä kaudella esitetty sarja ei ole ensi syksyn ohjelmistossa, tarkoittaa se luonnollisesti sitä, että sarja lopetetaan. Nykyään televisiokanavat julkaisevat jatkavat ja lopetettavat sarjat erikseen muutama päivä ennen upfrontseja, jolloin vanha ja uusi ohjelmisto saavat molemmat paremmin huomiota. Upfrontseja varten mainostajien ja median eteen marssitetaan uusien ja jatkavien sarjojen suuria tähtiä, joten tapahtumia voi helposti seurata sosiaalisesta mediasta. Upfrontseissa esitettävät sarjat ovat saaneet tuotantotilauksen, joten ne oikeasti suurella todennäköisyydellä nähdään syksyllä ruuduissa.

Kuoliniskun viime viikolla saaneet sarjat (lihavoituna minua erityisesti kiinnostavat sarjat):

 • CSI:Cyber (viimeinen CSI-sarja, joka on kituuttanut kaksi vajaata kautta; voi, ihana James Van Der Beek!) 
 • Agent Carter (Marvel-maailman sarja, jota näytettiin midseason-sarjana; tähti Hayley Atwell on jo kiinnitetty uuteen Conviction-draamaan)
 • Nashville (kantrimusiikin maailmaan sijoittuvaa sarjaa yritetään vielä kaupata esim. Hululle tai CMT-kantrikanavalle)
 • Castle (naistähti Stana Katic ilmoitti jo aikaisemmin jättävänsä sarjan, mutta koko sarjan lopetus tuli jättisuurena yllätyksenä)
 • Faking It (MTV:n LGBT-sarja lopetettiin yllättäen kolmen kauden jälkeen)
 • Rush Hour (samannimiseen elokuvaan perustuva komedia kesti vain yhden kauden)
 • The Mysteries of Laura (Debra Messingin draamakomedia kesti kaksi kautta)
 • Recovery Road (draama päihdeongelmaisista nuorista kesti Freeformilla vain yhden puolikkaan kauden)
 • Undateable (deittailukomedia esitti kaikki kolmannen kauden jaksot livenä, mutta sekään ei auttanut)
 • Telenovela (Eva Longorian telenoveloita parodioiva sarja ei kestänyt kauaa)
 • Game of Silence (turkkilaisesta sarjasta sovellettu trilleri kesti vain yhden kauden)
 • The Muppets (uudelleen aloitettu vanha suosikki ei saanut edes toista kautta)
 • The Family (tämän kevään uutuussarja oli polittinen trilleri)
 • The Grinder (Rob Lowe -vetoisen lakikomedian luultiin selviävän toiselle kaudelle)
 • Grandfathered (John Stamosin uutuuskomedia nuoresta isoisästä ei vakuuttanut tarpeeksi)
 • Bordertown (ensimmäisen kauden komedia)
 • Cooper Barrett's Guide to Surviving Life (ensimmäisen kauden komedia)
 • Containment (CW:n limited series -sarja uhkaavasta epidemiasta ei saa jatkoa)
 • Galavant (kahden kauden satumusikaalikomedia saa jatkoa teatterilavoilla).

Jos haluat tarkistaa lempisarjasi kohtalon, tarkista TVLinen koontisivusto! Tämä koskee ABC:n, CBS:n, FOX:in, NBC:n ja CW:n sisältöä, sillä kaapelikanavat elävät eri aikatauluissa. Vielä odotellaan tietoa muutamasta sarjasta, joita yritetään kaupitella toisille kanaville tai alustoille, kuten oma suosikkini Nashville.

Upfrontseissa on marssitettu median ja mainostajien eteen sekä jatkavien sarjojen että uutuusprojektien tähtiä, ja sama meininki jatkuu koko tämän viikon. Toistaiseksi suurimman kohinan on saanut aikaiseksi Prison Break -sarjan uuden version traileri, jota oli paikalla esittelemässä vanhan sekä uuden sarjan kolme päätähteä eli Wentworth Miller, Dominic Purcell ja Sarah Wayne Callies.

 

 

 

 

Kuvat: ABC, ABC, CBS.
Share

Ladataan...
The Variety Show

Osallistun perjantaina 13. päivä Kirkkonummen Långvikissä sisältömarkkinointitapahtuma PING Helsinkiin, ja hämmästelen itsekin vielä, miten päädyin tuonne ammattilaisten joukkoon!

Tapahtumaan osallistuu sisällöntuottajia eli content guruja, jotka ovat käytännössä bloggaajia, vloggaajia tai muita sometuottajia, sekä business hippejä, jotka edustavat sisällöntuotannosta kiinnostuneita yrityksiä. Tarkoitus on jakaa tietoa sisällöntuotannon eri puolista kaikille osallistujille ja edesauttaa näiden kahden ryhmän verkostoitumista. Paikalla on huipputason bloggaajia sekä osallistujina että esityksien pitäjinä, ja osallistujille on luvassa workshop- ja tapaamismahdollisuuksia.

Miten minä päädyin osallistumaan PING Helsinkiin? Olin Ylen perhebloggaajien päivässä pari kuukautta sitten, ja muutaman bloggaajan kanssa tuli puheeksi tapahtuma, ja epäilin, etten olisi tarpeeksi menestynyt. Sain tomeraa kannustusta, ja Helsingin reissun paluumatkalla näpyttelin ilmoittautumislomakkeen kännykällä tunti ennen deadlinea. Ajattelin, että ei se ota, jos ei annakaan! Kun näin valittujen content gurujen hehkutusta sosiaalisessa mediassa jonkin ajan päästä, oletin pessimistisesti, että luonnollisestikaan en sitten ilmeisesti ollut saanut kutsua. Hämmästyksekseni löysin muutaman päivän päästä tapahtumakutsun sähköpostin tarjouskansiosta, jee! Katsellessani valittujen content gurujen listaa tajusin, että kriteerinä ei välttämättä ole niinkään ollut suorat lukijamäärät vaan myös omintakeisuus ja omaleimaisuus. Kaltaisiani televisiobloggaajia ei ole liikaa, joten minulla on tarjota jotain erikoista yhteistyökumppaneille.

Olen aikaisemmin useampaankin otteeseen miettinyt, olenko minä sisällöntuottaja. Tunnistan tähän ammattikuntaan liitettävät ominaisuudet omaankin tekemiseeni liittyen, mutta jostain syystä minun on ollut vaikea myöntää olevani sisällöntuottaja. Minähän vain vähän kirjoittelen blogia. Toisaalta, olen alusta asti suhtautunut blogiin puoliammattilaisesti, miettien sen pyörittämistä laajemmalti muun muassa brändäyksen kannalta; olen saavuttanut hyvän määrän lukijoita, sekä vakituisten että satunnaisten lukijoiden kannalta; olen jo parin vuoden ajan toteuttanut erilaisia yhteistyökuvioita oikeiden (ja tunnettujen) yritysten kanssa; ja olen saanut tavarakorvauksien ohella myös muutamassa tapauksessa rahallisen korvauksen työstäni, jonka ansiosta olen maksanut blogityöstäni myös veroja. Miten muka en olisi sisällöntuottaja?

Blogi usein alkaa suoranaisena harrasteluna, joka muovautuu helposti ihan vakavasti otettavaksi harrastukseksi, ja joissain tapauksissa bloggaamisesta tulee työ. Blogimaailma on jo jokin aika sitten ymmärtänyt tämän erottelun ja alkanut ottaa kantaa tämän erottelun näkymiseen myös palkkiokäytännöissä. Muu maailma ei usein ole päässyt ajattelussaan yhtä pitkälle, ja kommenteissa sekä blogeissa että uutisissa näkyy helposti vähättelyä ja sen kuuluisan oikean työn peräänkuuluttamista. Tämän ristiriidan vuoksi monen bloggaajan on vaikeaa päästä omassa ajattelussaan harrastelua pidemmälle, jolloin oman työn arvottaminen vaikeutuu huomattavasti.

Minulle, kuten monelle muullekin bloggaajalle, ensimmäinen askel ammattilaisuuden maailmaan oli tavaran tarjoaminen postausta vastaan. Tietystikään tätä suoraa vastavuoroisuutta ei sanota suoraan, vaan yhteistyökuvioissa puhutaan toivomisesta tai oletetaan asian tulevan ymmärretyksi rivien välistä. Jokainen bloggaaja päättää itse oman suhtautumisensa tähän toimintaan. Minulle tavarasta postaus -mallissa ei ole mitään vikaa, kun kyseessä on aloitteleva bloggaaja ja itse tavara on bloggaajalle oikeasti mieleinen. Bloggaajien etiikasta puhuttaessa on mietitty tavaran arvon ongelmaa, sillä verottajan mielestä bloggaajien pitäisi ilmoittaa ja maksaa veroa kaikista saamistaan tavaroista, mutta miksi toimittajien ei näin tarvitse tehdä?  Monessa muussa asiassa bloggaajat rinnastetaan toimittajiin, kuten on ollut monesti kyse omalla kohdallani.

Jossain vaiheessa kuvioihin tulee mukaan raha, ja bloggaajan tarvitsee miettiä oma asemansa uusiksi. Haluatko olla yrittäjä omalla toiminimellä vai kenties kevytyrittäjä laskutusosuuskunnan avustuksella? Luonnollisesti tähän kehitykseen liittyy oman työn arvottaminen, sillä hyvin harvoin mikään yritys tarjoaa bloggaajalle enemmän kuin tämä kuvittelisi tai haluaisi. Bloggaajan pitää rohkaistua pyytämään sopivaksi katsomaansa summaa mutta olemaan myös valmis neuvottelemaan, sillä jotkut yhteistyöyritykset eivät välttämättä ole vielä varsinaisesti palkanneet bloggaajia. Itse olen ratkaissut hinnoittelun ongelman kysyen reippaasti neuvoa minua kokeneemmilta bloggaajilta sekä myös Lilyn/Trendin toimitukselta. Yhdessä tapauksessa minulle annettiin mahdollisuus ehdottaa hintaa, joka sitten mukisematta hyväksyttiin, ja yhdessä tapauksessa minulle ehdotettiin hintaa, joka kelpasi minulle vallan mainiosti.

Yksi PING Helsingin tavoitteista tänä vuonna on sopia sisällöntuotannon etiikkasäännöstöstä, joka helpottaisi myös hinnoittelun ja sisällöntuottajan arvottamisen ongelmaa. On kuitenkin ehkä helpompi saada yhteistyö toimimaan yritysten ja bloggaajien kesken kuin saada lukijat ja muu maailma hyväksymään samat seikat. Olen itse seurannut blogeja pian kymmenen vuotta, ja ymmärrän rahan vaihtamisen ongelman lukijoiden kannalta. Blogien luonne on kuitenkin alusta asti ollut päiväkirjamainen, jolloin kirjoittajan ja lukijan välille syntyy eräänlainen luottamussuhde. Jos tätä luottamussuhdetta rikotaan rahalla, on vaikea saada lukijan luottamusta takaisin. Tämän takia kaupallinen yhteistyö pitää ilmoittaa blogeissa selkeästi, jotta kyseessä ei ole piilomainonta. Monesti lukijat eivät silti hyväksy kaupallisia yhteistöitä, sillä silloin kuviossa on lukijan ja kirjoittajan lisäksi kolmas osapuoli. Tässä tilanteessa niin bloggaajan kuin lukijankin täytyy päättää, kuinka paljon tämä haittaa. Yleisesti bloggaajat valitsevat yhteistyökuvioita, jotka sopivat sisällön puolesta blogiin, ja jotka tuovat lukijoille jotain mukavaa ekstraa. Jos bloggaaja ottaa vastaan kaiken mahdollisen rahallista korvausta vastaan, nousevat lukijat helposti vastarintaan sisällön kärsimisen vuoksi.

Oma eronsa on erityyppisten bloggaajien välillä: on niitä, jotka saavat korvauksen jokaisesta postauksesta portaalilta tai muulta julkaisevalta taholta sekä lisäksi korvauksen yksittäisiltä yrityksilta; ja niitä, jotka saavat korvauksen ainoastaan yksittäisistä yhteistyökuvioista mutta muuten bloggaavat ilmaiseksi. Tämä erottelu on omiaan vaikeuttamaan bloggaajan mieltämistä sisällöntuottajaksi. Jos saa korvauksen vain jostain tietystä postauksesta, onko muuten vain harrastelija? Tällä hetkellä tosin tuotan sisältöä myös Lilyä pyörittäville A-lehdille, sillä saan mainosbannereita vastaan toimivan infrastruktuurin ja sisäisen mainonnan, mikä on oma tietoinen valintani. Silti melkein jokainen ajattelee bloggaajista sisällöntuottajina tai ylipäätään minkäänlaisina ammattilaisina, että 'if it walks like a duck and quacks like a duck, it must be a rabbit'.

Kaiken pohdiskelun jälkeen myönnän olevani sisällöntuottaja, ja ihan rohkeasti myönnän, että tässä vuosien saatossa on kypsynyt ajatus myös ammattilaisuuden syventämisestä. Oma koulutukseni tukee kyseistä ammattia, vaikka se ei suoranaisesti olekaan viestinnän ammattitutkinto. Bloggaamisen monipuolisuus on kiehtonut minua alusta asti, mutta voisin hyvin kuvitella myös tekeväni sisällöntuotantoa suoraan jonkun yrityksen palkkalistoilla. Tällä hetkellähän nämä unelmat ovat vielä aika kaukaisia, sillä äitiysvapaani alkaa piakkoin, mutta odotan innolla mahdollisille uusille urille lähtemistä ensi vuonna.

Hei, ehkä PING Helsinki on sittenkin juuri oikea tapahtuma minulle! Olen sisällöntuottaja, joka haluaa vahvistaa yhteistyöverkostoaan ja laajentaa osaamistaan. Haluan tutustua sisällöntuotannon maailmaan ja siihen kuuluviin ihmisiin, ja haluan kertoa olevani osa sitä, kaikessa televisiosarjamaisessa omalaatuisuudessani. Minä olen bloggaaja ja content guru. Hauskaa PING Helsinkiä minulle ja muille osallistujille!

P.S. Osallistumistani sisällöntuotantofestareille voi seurata Instagramissa (@mariavarietyshow), Twitterissä (@MariaVariety) ja SnapChatissä (@mariavarietyshw)!

 

 

 

 

Kuva: PING Helsinki.
Share

Ladataan...
The Variety Show

Tänään on kohtalon päivä parillakin eri tavalla, eikä kumpikaan niistä liity jääkiekon MM-turnaukseen! Media käy ihan ylikierroksilla, ja varsinkin Twitter-kommentointi tulee olemaan railakasta ja repivää. Aiotko sinä viihtyä tänään television ääressä?

Ensimmäisenä ruudut valtaa Bachelor Suomi -realityohjelma, jonka finaali nähdään tänään. Liv-kanavalla klo 20 alkaen ei nähdä ainoastaan tunnin mittaista jaksoa vaan peräti kolme tuntia/jaksoa finaalitykitystä! Ensimmäisenä nähtävässä jaksossa karsitaan kolmanneksi jäävä nainen, jota ei tietystikään pantata viime hetkille, ja näin tästä jaksosta onkin jo ollut tänään juonipaljastuksia tv-yhtiöllä ja siten myös iltapäivälehdissä. Toisessa jaksossa klo 21 nähdään viimeiset treffit kotimaassa, kun Juha tapaa kahden naisen perheet ja tekee lopullisen valintansa. Oikeaoppisesti romanttista huipentumaa seuraa jälkipuintijakso, kun klo 22 Sami Kuronen juontaa Bachelor Suomi - tilinteko -nimisen erikoisjakson. Tämä jakso mukailee alkuperäisformaatin After the Final Rose -jaksoa, ja kaikki naiset sekä Juha pääsevät ääneen käydessään läpi kokemuksiaan. Tässä yleensä on ehtinyt vierähtää aikaa varsinaisista kuvauksista, joten katsojat näkevät osallistujien tuoreemmat mielipiteet.

Huom! Kannattaa käydä äkkiä tykkäämässä Radio Rockin Facebook-päivitystä, jonka mukaan tarpeeksi monella tykkäyksellä Jone Nikula katsoo tämän minun postauksen molemmat ohjelmat tänään kokonaisuudessaan! :)

Toisena tämän tiistain jännitysnäytelmänä nähdään Euroviisujen 1. semifinaali, jossa ratkeaa myös Suomen jatkaminen lauantaiseen finaaliin. Suomea Tukholman Globenissa edustaa Sandhja kappaleella "Sing It Away", ja Sandhja kilpailee tänään numerolla yksi. Perinteisesti ensimmäistä paikkaa pidetään huonona pärjäämisen suhteen, mutta Sandhjan reipas kappale voi hyvin jäädä ihmisten mieliin tarpeeksi hyvin äänestystä ajatellen. 1. semifinaali alkaa Yle TV2:lla klo 22.

Tässä 1. semifinaalissa saamme me suomalaiset myös äänestää, eli jokainen maa äänestää siinä semifinaalissa, missä oma maa esiintyy. Itse pistelasku finaalissa on hiukan muuttunut aikaisemmista vuosista, sillä tavoitteena on ollut jännityksen pitäminen loppuun asti. Systeemi on hiukan sekava mutta lisää varmasti innostusta lauantain pikkutunneilla.

Video: Sandhja - "Sing It Away" (official video)

Jos satut tämän viikon aikana käymään Tukholmassa, suosittelen ehdottomasti pyörimään ydinkeskustassa ja fiilistelemään viisutunnelmaa! Olin itse nyt menneenä viikonloppuna perheeni kanssa pienellä viikonloppureissulla Tukholmassa, ja aivan ihanasti oli aurinkoa ja juhlatunnelmaa keskustassa. Kungsträdgårdenissa on varsinainen Eurovision Village, missä on sponsoreiden oheistoiminnan lisäksi katettu katseluareena isoine näyttöineen. Kuninkaanlinnaa vastapäätä veden äärellä on virallinen Euroviisu-kahvila, jossa bailataan ankarasti useana iltana, ja jossa voi käydä moikkaamassa muita faneja ja jopa itse kilpailijoita. Pienenä vinkkinä kerrottakoon, että jos luulet kuulevasi parin vuoden takaista viisuvoittaja Loreenia joka puolella, et ole tulossa hulluksi: ydinkeskustan Euroviisu-alueen läheisissä liikennevalotolpissa soi kaikissa Loreenin "Euphoria"! :)

 

 

 

Kuvat: Liv, Iltalehti.
Share

Pages