Ensitreffit alttarilla 2. kausi: Avioliiton polku

Viime syksyn suurhitti Ensitreffit alttarilla palaa ruutuun huomenna tiistaina 1. syyskuuta uusin 2. kauden jaksoin. Hieman yllättäen koko kansan suosikiksi noussut ohjelma on osittain tosi-tv-sarja ja osittain asiaohjelma, ja näiden tyylien sekoitus tuntuu toimivan. Ohjelmassa 3 toisilleen ennalta tuntematonta paria menee naimisiin ensitapaamisella, ja heidän elämiään seurataan viiden viikon avioliiton ajan. Tämän lopuksi parit saavat erota tai vaihtoehtoisesti jatkaa uuttaa elämäänsä yhdessä. Mitä tahansa yhdistelmää lähikaupan Liisasta ja taidekauppias Taavista ei yhteen yhytetä, vaan ohjelmaan hakeneet ihmiset käyvät läpi karsintaprosessin, jossa ohjelman asiantuntijat pyrkivät saattamaan yhteen mahdollisimman hyvin toisilleen sopivat parit.

Karsintaprosessi voi yllä kuvatulla tavalla kuulostaa kovin kliiniseltä ja tunteettomalta, mutta alla olevia videoita katsoessa tulee mieleen, että miksi pariskuntia ei tällä tavalla poimita toisilleen useamminkin. Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijoina jatkavat ensimmäiseltä kaudelta tutut pastori Kari Kanala sekä psykoterapeutti-seksuaaliterapeutti Maaret Kallio, ja uutena rinkiin astuu psykologi Mikael Saarinen. Lukuisten ihmisten kohtaloista ainakin lyhyellä aikavälillä päättävät Kanala, Kallio ja Saarinen vaikuttavat haastatteluissa ottavansa tehtävänsä hyvin tosissaan ja sympaattisina sekä empaattisina ihmisinä tuntuvat myös vilpittömästi haluavansa ohjelman sinkkujen löytävän rakkauden ja onnen. Tämä on varmastikin yksi niistä syistä, miksi ohjelmasta tuli niin suosittu viime vuonna esitetyllä ensimmäisellä kaudellaan. Muina syinä on varmastikin mukana olleiden pariskuntien ruutuviehättävyys sekä luonnollisesti alkujaan shokeeraava aihe ja tirkistelyn tarve.

Video: Uusi kausi, uudet parit ja täysin uudet tarinat

En katsonut ensimmäiseltä kaudelta yhtäkään kokonaista jaksoa, mutta Ensitreffit alttarilla oli niin paljon esillä sosiaalisessa mediassa ja viihdelähteissä, että pysyin hienosti perillä pariskunnista ja jaksojen kiemuroista ilman varsinaisesta katsomistakin. Myös minun työpaikallani ohjelmaa seurattiin, ja sivukorvalla kuuntelin kiinnostuneena työkavereiden pohdintaa aiheen järkyttävyydestä ja myöhemmin myös henkilöiden valinnoista. Tasa-arvoisen avioliittokeskustelun velloessa tuolloin aika kiivaana monet ottivat sarjan heteronormatiivisen pinnallisesta suhtautumisesta avioliittoon itseensä, ja argumenttina heitettiin usein, että heterot eivät edes kunnioita avioliittoa mutta sitä oikeasti haluaville homoille ei tilaisuutta edes anneta.

Ohjelman on sanottu pilkkaavan avioliittoa instituutiona, ja että ohjelmaan mukaan hakeneet ovat vain helpon julkisuuden perässä. Molemmat kohdat voivat olla totta, mutta mitä avioliittoon instituutiona tulee, on sen nykyinen rakkaudellinen pohja verrattain uutta. Romanttinen rakkaus yleensä ja avioliiton perusoletuksena on molemmissa tapauksissa suhteellisen uusi käsite, ja todella pitkään avioliitto instituutiona on ollut vain taloudellinen ja sosiaalinen liitto, ilman sen kummempia perusoletuksia rakkaudesta tai edes välttämättä kunnioituksesta. Ottamatta kantaa tasa-arvoisen avioliiton kysymykseen ei tämä ohjelma välttämättä ole hirveän huono pohja avioliitolle. Normaalisti rakkautta ja parisuhdetta itse etsivä ihminen käy läpi ihminen ihmiseltä omaa listaansa ja moniin isoihin kysymyksiin ja luonteenpiirteisiin päästään kunnolla kiinni vasta vuosien parisuhteen jälkeen eikä välttämättä silloinkaan. Kaikkihan on silti kiinni vetovoimasta, sillä jos ei nappaa, ei nappaa, mutta hyvin suuri merkitys on mielestäni myös tahdolla. Voisin kuvitella, että suurin osa, ellei jopa kaikki, ohjelmaan hakijat haluavat löytää rakkauden ja ovat sille avoimia, joten onnistumisen mahdollisuudet kasvavat suuresti.

Video: Ensitreffit alttarilla 2. kausi alkaa

Kyllähän Ensitreffit alttarilla -ohjelman alun häät tuntemattomien kesken ovat shokeeraavaa ja huomiota herättävää, ja ohjelman leikkiminen avioliiton käsitteellä on riskialtista, mutta avioliiton solmiminen on keskeistä ohjelman onnistumisen kannalta, Ilman sitä pareja ei mikään estäisi moraalisesti tai oikeudellisesti häipymästä toistensa elämästä, joten he paljon suuremmalla todennäköisyydellä yrittävät tosissaan saada suhteen toimimaan.

Olen itse menossa naimisiin reilun kuukauden päästä 8,5 vuoden parisuhteen pohjalta, ja omassa onnellisuudessani haluan ja toivon kaikkien muidenkin saavan mahdollisuuden onneen. Joskus onnen parisuhteessa voi löytää, joskus joku tai jokin muu asettaa sen eteesi, mutta aina siitä kannattaa yrittää ottaa kaikki irti, eikä se ikinä toimi ilman työtä, ilman yrittämistä, ilman itsensä likoon laittamista. Länsimaisen viihteen popularisoitua viime vuosikymmenten aikana käsitteen romanttisesta rakkaudesta vaivattomana, kohtalon johdattamana onnen täyttymyksenä, on hyväkin, että Ensitreffit alttarilla -sarjan kaltainen ohjelma näyttää ihmisille televisiossa sitä todellista hyvää pohjaa ja hyviä käyttäytymismalleja, joilla parisuhteella on realistisempi mahdollisuus onnistua. Se voi olla vaikeaa, ja sen kuuluukin olla, mutta eihän kahden ihmisen olemista kannattelevan suhteen voi kuvitellakaan olla jotain muuta. "Tunteella ja järjellä", kuten Maaret Kalliokin sanoo.

 

Ensitreffit alttarilla 2. kausi

AVA ti 1.9. klo 21.00 alkaen

(uusintoja runsaasti ja myös Katsomossa)

 

 

Kuvat: AVA

Kommentit

Härkälintu (Ei varmistettu)

Ihana ja sympaattinen sarja. :) ps. Ensimmäinen kausi esitettiin telkkarissa vasta puolisen vuotta sitten, tammi-maaliskuussa 2015. Mutta on kyllä hirveen kiva, että näyttävät toisen kauden heti tässä syksystä, ettei tarvitse odottaa vuodenvaihteeseen saakka.

Maria Hakkala

Hupsista! Kirjoitin vain automaattisesti 'viime vuonna', kun olin juuri lukenut edellisten parien blogeja, joissa he tietysti puhuivat viime vuodesta! :)

Härkälintu (Ei varmistettu)

Sattuuhan näitä. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.