Lomamatka 80-luvulle: Uskallatko katsoa?!

Turhauttaako, kun nykyajan nuoret eivät ymmärrä, minkälaista 80-luvulla on oikeasti ollut? Raivostuttaako, kun 80-luvun muodista kaivetaan aikakautta kuvaaviin elokuviin ja sarjoihin ne suhteellisen kivat jutut eikä niitä kaikista hirveimpiä muotivillityksiä? Haluatko kenties nostalgisoida omaa nuoruuttasi tai lapsuuttasi? Kaipaatko hyvää kotimaista viihdettä?

Ylellä alkaa tänään koko kesän kestävät kasariteemaviikot, jotka polkaistaan näyttävästi käyntiin ohjelmalla Lomamatka 80-luvulle! Tämä ohjelma jatkaa aikaisemmin nähdyn 70-lukua muistelleen ohjelman jalanjäljillä, eli joukko nykyajan suomalaisia stailataan 80-luvulle tyypillisiin vaatteisiin, kampauksiin ja meikkeihin, ja heidät laitetaan kokeilemaan ja kokemaan 80-luvulle hyvin arkipäiväisiä asioita populaarikulttuurista yhteiskunnallisiin asioihin.

Jo nämä Ylen promokuvat selkiyttävät sen, että ohjelma tehdään kunnolla suomalaisesta näkökulmasta, ja tekijät ovat selkeästi tehneet taustatyönsä juurikin autenttisen kotimaisen kasaritunnelman välittämiseksi. Näistä promokuvista tulee mieleen ihmisten sosiaalisessa mediassa jakamat oikeat kuvat omasta menneisyydestään eikä niinkään Hollywoodin tuuttaama siloiteltu kasarilook. Jokaisen meidän perhealbumista löytyy näiden kuvien kaltaisia, ja näiden promokuvien graafisessa ilmeessä on selkeästi käytetty hyödyksi myös vanhoja suomalaisia mainoksia ja muuta mediaa.

Olen itse syntynyt 1980-luvun puolivälissä, joten vietin teiniaikojani reippaasti myöhemmin, mutta muuten hyvin moni 1980-luvun asia on itsellänikin mielen sopukoissa. C-kasetit, beta-videot, Rölli, Dingo, aika ennen mikroaaltouunia, lihatiskien leikkelekoneet, kun ainoa salaatti kaupassa oli kiinankaali, huoltoasemien tunnelma, sukujuhlat, äitin permanentit, Tenna, kotipaikkakuntani vanha ja hyvin kasari kirjasto... Mitä sinulle on jäänyt mieleen 80-luvulta?

Tässä tiivistettynä Ylen kasariteemaviikkojen ohjelmistoa:

  • Lomamatka 80-luvulle, Yle TV1 alkaen ti 9.6. klo 20 Yhdeksänosainen sarja starttaa perinteisesti makeover-jaksolla
  • Video Killed the Radio Star, Yle Teema alkaen su 14.6. klo 21.00 13-osainen dokumenttisarja 80-luvun suurimpien ja muistetuimpien musiikkivideoiden tekemisestä; jakso per musiikkivideo
  • Hittimittari-maraton, Yle Teema su 14.6. klo 10.02 Legendaarisen 80-luvun kotimaisen musiikkiohjelman helmet, jossa esitellään ja kommentoidaan uutta ja ajankohtaista musiikkia.

Lisäksi Ylen Elävässä arkistossa on katsottavissa seuraavia herkkuja

  • Rockstop-musiikkiohjelma Alkaen vuodesta 1987 haastateltiin maailmantähtiä ja parodioitiin musiikkimaailman ilmiöitä
  • Kasarirock (nähtävissä 9.6. alkaen) Suuren maailman tapaan suomalaisetkin muusikot tunsivat yhteiskunnallista vastuuta, ja seurauksena syntyi maailman nälänhädästä kärsineitä auttaneita hyväntekeväisyysprojekteja
  • Suomen 1980-luvun euroviisukarsinnat Suomen karsintojen kaava vaihteli reippaasti 80-luvulla, kuten myös äänestystapa!

 

Hyvää matkaa 1980-luvulle!! :)

 

Kuvat: Yle

Kommentit

Amma
Why you little!!

OMG, ei ehkä kykene kasariin. Mä oon myös kasikytluvun puolenvälin tuote, mutta jotenkin tuo kasari ja itseasiassa ysärikin herättää vaan sellasia vilunväristyksiä, ettei ehkä kykene seuraamaan tällaista. Valokuvat sillointällöin saa riittää vielä tähän hätään :D

Maria Hakkala

Kasari ei ole itselle niin hirveä, koska silloin olin vielä lapsi, mutta ysäri oli aika kamala! Koska tästä ohjelmasta on jo olemassa 70-luvun versio, niin eiköhän se ysäriohjelmakin saada ennen pitkää. :D

Maria Hakkala

Mahtavaa! :) :) :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.