Pinkkejä puheita: Rintasyöpä televisiossa

The Variety Show

Tänään 14.10. on kansallinen Roosa nauha -päivä, ja sekä konkreettisessa että virtuaalisessa maailmassa moni asia on värjätty vaaleanpunaiseksi muistuttamaan rintasyövän vastaisesta taistelusta ja sitä tukevasta kampanjasta. Jo vuodesta 2003 pyörinyt Roosa nauha -kampanja on useimmille suomalaisille tuttu sen tunnusomaisesta nauhasta, jonka voi ostaa sellaisenaan tai koristamassa jotain lukuisista kampanjaa tukevista tuotteista. Tänä vuonna nauhan on suunnitellut Michael Monroe täyttäen sen tähdillä ja sydämillä rohkaisuksi rintasyövän vaikutuksiin.

Minä sain toissa viikolla kansallisena korvapuustipäivänä viestintätoimistolta pullalähetyksen Vaasan Roosa nauha -kanelipullia. En yleensä saa tämän tyyppisiä yhteydenottoja, joten pullat lämmittivät vatsan lisäksi mieltä, eritoten tärkeän asian vuoksi. Vaikka lähiperheeni ei ole sairastanut syöpää, on useammalla tädilläni ollut nimenomaan rintasyöpä, ja sen vaikutukset ovat olleet läsnä läpi lapsuuteni. Eräs lähipiirini perhe sai jokin aikaa sitten tietää jo toisen perheenjäsenensä sairastavan syöpää, menetettyään viime vuonna yhden omistaan syövälle. Sydän on tällaista uutisista raskas mutta samalla, ja aina, toivoa täynnä.

Video: Samantha saa tietää rintasyövästään (Sex and the City)

Koska kirjoitan televisioblogia, lähestyn asiaa kuin asiaa television tuottaman popkulttuurin kautta, eikä Roosa nauha -rintasyöpäkampanja poikkea tästä mitenkään. Syöpä ylipäätään on hankala aihe televisiosarjoissa. Koska viihteen pohjimmainen tarkoitus on viihdyttää, miellyttää ihmisiä, on vakavien sairauksien käsitteleminen kaksijakoinen kerronnan väline. Asiaa täytyy kohdella kunnioittavasti ja realistisesti, sillä kaikki muu voi kostautua sarjan tekijöille negatiivisena palautteena. Hyvin tehtynä tarina syövästä tuo televisiosarjaan uskottavuutta ja syvyyttä, parhaimmillaan luoden yhteyttä syövästä kärsineiden ja televisiosarjan välille.

Sex and the City (suom. Sinkkuelämää) oli yksi vuosituhannen vaihteen suosituimmista televisiosarjoista, ja se nauttii edelleenkin suurta suosiota lukuisten uusintojen ja kahden elokuvan siivittämänä. Sarjassa on monia muistettavia juonikuvioita ja hetkiä, mutta kukaan sarjan katsonut tuskin voi unohtaa Samanthan syöpätaistelua. Komediasarjassakin voi käsitellä vaikeita asioita, ja Samantha vahvana hahmona tuo esille rintasyövän monet puolet. Hän yrittää aluksi suhtautua syöpään omalla hällä väliä -asenteellaan mutta joutuu pian kamppailemaan terveydellisten ja ulkonäöllisten seikkojen parissa.

Video: Samanthan puhe syöpägaalassa (Sex and the City)

Samanthan ikimuistoinen hiustenajo ja sen jälkeinen peruukkien käyttö huipentuu hyväntekeväisyysgaalaan, jossa Samanthan huolellisesti muodostettu mutta kolkko puhe vaihtuu lopulta hänen spontaaniin kiroiluun syöpähoitojen kuumista aalloista ja niiden kanssa selviämisestä. Smithin ja tyttöjen tuki Samanthalle on sekä realistista että koskettavaa, ja miljoonien katsojien sydämet sulivat ja surivat hahmojen kanssa samaan tahtiin.

Koska Sex and the City käsittelee komedian keinoin 30-40-vuotiaiden naisten elämiä, on luonnollista ja tilastojen valossa uskottavaa, että jollakin hahmoista on nimenomaan rintasyöpä. Sairaus tuotiin rohkeasti esille, nimenomaan räväkän ja näyttävän hahmon tarinassa, ja juonta kuljetettiin eteenpäin sekä komedian että draaman keinoin.

Koska rintasyöpä on vakava sairaus, on luonnollista ja viihteellisesti järkevintä luoda siihen liittyvät juonikuviot vahvojen naishahmojen ympärille. Draaman kaaressa on kiinnostavaa katsoa, miten vahva hahmo selviää elämän suurista koettelemuksista, vaikka oikeassa elämässä syöpä ei tietenkään katso aikaa eikä paikkaa. Useimmiten televisiosarjoissa syöpään sairastuneet hahmot selviävät, ja epäonnisemmat tarinat nähdään yleensä elokuvien puolella. Kokonaan syövän ympärille rakentuu The Big C -sarja, jossa Laura Linneyn esittämä Cathy sairastuu melanoomaan.

Video: Kristina Braverman - Breast cancer story (Parenthood) by Lynettevideo

Televisiosarjojen piilotettu helmi, ainakin meillä täällä Suomessa, Parenthood (suom. Samaa sukua) käsittelee monia elämän haasteita realistisesti ja uskottavasti, ja yksi näistä juonikuvioista on perheenäiti Kristinan rintasyöpä. Hän on tavallaan tyypillinen amerikkalainen kotiäiti, joka rakastaa vahvasti ja pingottaa samassa suhteessa. Sarjan pohjimmiltaan hyväsydämisin ja hyvätahtoisin hahmo saa rintasyövän diagnoosin, ja katsojien kyynelkanavia koetellaan yhden tuotantokauden verran aktiivisesti. Hänen tapauksessaan syöpähoidoilla on kauaskantoiset vaikutukset hänen perheensä elämään. Yllä olevaan videoon on tiivistetty hänen tarinansa rintasyövän keskellä.

 

Jos rintasyöpä, tai mikään muukaan syöpä, ei ole koskettanut sinua henkilökohtaisesti, voit hakea tietoa sekä Roosa nauha -kampanjasta että sen taustalla olevan Syöpäsäätiön työstä. Televisiomaailman tarinat rintasyövästä eivät välttämättä ole suoraan jonkun oikeasta elämästä, mutta oikein käsiteltynä ne voisivat hyvinkin olla. Syöpää ei voi täysin estää, joten siitä on hyvä olla tietoinen, tapahtui se sitten vaikka television välityksellä. Tukekaa Roosa nauha -kampanjaa joko lahjoittamalla suoraan tai ostamalla kampanjaan kuuluvia tuotteita! Pullien, korujen ja pysäköintikiekkojen avulla voit osallistua rintasyövän vastaiseen taisteluun.

 

 

#roosanauha #roosapulla #rinnakkain

 

 

 

 

 

Kuvat: The Variety Show.
Share

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.