Poldark: Kirja-arvostelu + ARVONTA!

Poldark-televisiosarja ihastutti alkaessaan Yle TV1:llä viime vuoden lokakuussa, ja uusista jaksoista saatiin nauttia kahden tuotantokauden verran, mutta nyt parin kuukauden ajan sarjan fanit ovat joutuneet kärvistelemään ilman tutun cornwallilaiselämän vaiheita. Sarjan kolmas kausi alkaa BBC:llä kesäkuussa, ja toivottavasti uudet jaksot saadaan Suomessakin ruutuihin mahdollisimman pian.

Poldark perustuu Winston Grahamin kirjasarjaan, jonka ensimmäinen osa on julkaistu 1945 ja viimeinen vuosi ennen kirjailijan kuolemaa vuonna 2002. Hiukan ennen Poldark-televisiosarjan kotimaista ensi-iltaa Gummerus alkoi julkaista uusia versioita kirjoista. Kesällä julkaistiin kaksi ensimmäistä kirjaa, jotka näkyvät tämän postauksen kuvissa, Poldark - Kapinallinen sekä Poldark - Demelzan laulu, ja tämän vuoden puolella on julkaistu vielä kaksi kirjaa lisää. Tarkempaa tietoa oli hiukan haasteellista löytää, mutta ilmeisesti kyseessä ovat uudet suomennokset, joiden tekijä on suomentanut myös ensimmäiset suomenkieliset käännökset vuosikymmeniä sitten.

Kirjat ovat mielestäni mainio lisä televisiosarjan faneille, mutta ne toimivat myös yksinään. Kirjasarjan kaksi ensimmäistä kirjaa kattavat televisiosarjan ensimmäisen tuotantokauden, mikä selittää televisiosarjan kiireen tunnun ja todella nopeasti etenevän aikajanan. Televisiosarjassa on usein myös tunne puuttuvista juonenpalasista, sillä nopeasti hyppivässä juonessa kaikki tapahtumat ja ihmiset eivät selity loogisesti. Jos haluat tietää sarjan tapahtumista enemmän ja syvällisemmin, lue nämä sarjan taustalla olevat kirjat! Olen itse myös ymmärtänyt muutamien hahmojen yhteyden esimerkiksi Rossin perheeseen paremmin kirjojen avulla.

Pelkkinä kirjoina, irroitettuna televisiosarjasta, Poldark-kirjat ovat kokemukseni perusteella vallan mainioita historiallisia romaaneja. Tarinan tahti on välillä hidas ja verkkainen, mutta toisinaan juonessa pompataan kuukausitolkulla eteenpäin, sillä eihän todentuntuisessa elämäntarinassa aina ole draamaa kirjoitettavaksi. Grahamin kirjoitustyyli on välillä lähdeaikakaudelle ominaisen jäykkä, ja toisinaan tekstistä erottuu halu kertoa lukijalle tietyistä historiallisista faktoista, jotka liittyvät tarinan aikaan. Toisaalta suomennos tekee monesta tekstistä jäykkää, koska suomen kirjakieli ei taivu hahmojen suussa aivan englannin tavoin.

Poldark-kirjat ovat helposti luettavia, mutta aivan unen ja valveilla olon rajamailla ei näitä kirjoja kannata lukea, sillä maaseudun kuvailut ja hahmojen sisäiset dialogit vievät lukijan helposti unten maille. Kun kirjoja lukee rauhassa ja keskittyen, saa tarinasta parhaiten irti kaiken. Näistä kirjoista ei halua unohtaa puolia, sillä luvassa on vielä monta lisäosaa. On ihanaa lukea hyvää kirjaa, josta tietää luvassa olevan vielä runsaasti lisää tarinaa!

Pyytäessäni Gummerukselta itselleni näistä kirjasarjan kahdesta ensimmäisestä romaanista arvostelukappaleet ehdotin heille samalla arvontaa lukijoilleni. Myönnettäköön, että kirjojen saapumisesta on jo useampi kuukausi, mutta tämänhetkinen elämä ei aina salli kirjoihin syventymistä, joten kirjojen läpi kahlaaminen on hiukan viivästynyt. Onnea arvontaan!

 

Arvonnan palkinto (1 kpl): Poldark - KapinallinenPoldark - Demelzan laulu!

Arvontaan voi osallistua keskiviikkoon 24.5. klo 23.59 asti.

Osallistua voi kertomalla kommenteissa, kuka on lempihahmosi, joko Poldark-televisiosarjassa tai kirjoissa.

Arvontaan voi osallistua myös Instagramissa ja sähköpostilla!

 

 

 

 

 

Arvostelukappaleet ja arvontapalkinnot saatu Gummerukselta.

Kuvat: The Variety Show.

Kommentit

bessi (Ei varmistettu)

Suosikkihahmoni on ehdottomasti ihana tohtori Enys! Etenkin kakkoskauden romanssi kipakan Carolinen kanssa toi hahmon uudella tasolla esiin. Myöskään superkomea ulkonäkö ei haittaa :) !

Ace Von S
Herkuleen Urotyöt

Oi jestas miten voin valita vain yhden lempihahmon, kun koko sarja on täynnä niin herkullisia hahmoja. Itse pidän Ross Poldarkista ehkö kuitenkin eniten, kaikkine vikoineenkin, ehkä juuri siksi, että hahmo ei ole missään nimessä täydellinen.

Ainoakoo (Ei varmistettu)

Lempparihahmo on ehdottomasti Demelza

Kirjoja en ole ainakaan toistaiseksi lukenut, joten vastaan sarjan perusteella Demelzan olevan suosikkini. Hän on niin erilainen ja vahva hahmo muiden kyläläisten keskellä.

anna s. (Ei varmistettu)

Demelza :)

Elise H. (Ei varmistettu)

Mukana arvonnassa! Nuo kirjat kiinnostaisivat kovasti, olen hypistellyt niitä kaupassa himoiten :D Tv-sarja on myös vielä katsomatta, mutta veikkaisinpa, että Ross saattaisi olla suosikkihahmoni.

Henna28vee (Ei varmistettu)

Demelza on minusta paras.

Nataliina (Ei varmistettu)

Tv-sarjassa lempihahmoni on kapteeni Andrew Blamey (walesilainen näyttelijä Richard Harrington johon ihastuin jo synkän tunnelmallisessa rikosdraamasarjassa Hinterland)

hilkka (Ei varmistettu)

Demelza on huippu!

Agathan fani (Ei varmistettu)

Hei, olen seurannut vain tv-sarjaa ja siinä ehdoton suosikkihahmoni on vanha kunnon pippurinen täti Agatha! Toisella kaudella oikein odottelin kohtia, joissa hän pääsee viiltämään sanan säilällä Warleggania. :D

Demelza varmaankin, mutta myös Ross on suosikki.

Mäkin kallistun vanhan täti Agathan puoleen (enkä edes nimimerkkini takia :D). Siinä on kipakka muori!

Maria Hakkala

Hei, arvonnan voitti Instagramin puolella osallistunut nimimerkki mnt65! Kiitos kaikille osallistumisesta. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.