TV-vinkki: Kasarimusavideo-ohjelma Retrohelmet alkaa MTV3:lla

Huh, aina välillä sitä miettii minkälaisella musiikillisella sekasikiövuosikymmenellä on itsekin tullut vietettyä ensimmäiset vuotensa! 80-luku on parhaimmillaan mahtavaa suomirockia, ulkomaisen rockin klassikoita ja popin ensimmäistä nousukautta, mutta pahimmillaan sen aiheuttama myötähäpeä saa laittamaan kädet korville, silmät kiinni ja huutamaan ääneen päätä pudistaen. Yhtä lailla ihanaa ja kamalaa on nykyään niin muodikkaasti nimetyt retromusiikin helmet, kun menneiden vuosikymmenien parhaat kappaleet yhdistetään niiden alkuperäisiin musiikkivideoihin. Aina tasaisin väliajoin joku löytää YouTuben syövereistä esimerkiksi Dannyn ja Armin maailmanvalloitukseen tarkoitetun "Love Me Tender" -kappaleen eeppisen musiikkivideon, ja yhtäkkiä vanhaa suomalaista iskelmäpoppia kauhistellaan iltapäivälehtien otsikoissa koko kansan voimin.

Nyt saavat kaikki rauhassa kauhistella tai ihastella suomalaista kasarimusiikkia, kun Maikkarilla alkaa tänään lauantai-iltana uusi musiikkiviihdeohjelma Retrohelmet. Pari vuotta sitten Syksyn sävel -retro -ohjelmaa juontanut Tanja Huutonen on tälläkin kertaa retromusiikin parissa, ja nyt tuntuu kaikkien rajoitusten häipyneen tämän musiikki-iloittelun suhteen. Tanja pukeutuu erilaisiin kasariasuihin, joista moni on selkeästi kaivettu Maikkarin puvustamon kätköistä, ja ohjelmassa esitetellään jonkun tunnetun kappaleen musiikkivideo tai muu televisioesitys, jonka jälkeen useimmissa tapauksissa haastatellaan kyseistä artistia. Olen jo jonkin aikaa seurannut ohjelman juontajan Instagram-tiliä (@tanjan_retrohelmet), josta saa hyvää esimakua mukana olevista tähdistä ja kappaleista!

Video: Retrohelmet - MTV Katsomo promo

Retrohelmet-ohjelman joka jaksossa on oma teemansa, joista ensimmäisten joukossa on ainakin Cover-hitit, Retrohuumori ja Kasarisynkistely. Voin veikata, että mukana on aika hulvatonta materiaalia 80-luvun musiikkiohjelmien kulta-ajalta! Musiikkiesitykset ovat sekä perinteisiä studioesityksiä että tiettyjä ohjelmia varten tehtyjä varsinaisia musiikkivideoita, ja luvassa on varmasti vankkoja 80-luvun lavasteita, mustia sukkahousuja ja hiuslakkaa. Meille 80-luvun lapsille ja meidän vanhemmillemme tämä ohjelma toimii mainiona nostalgiahetkenä aikaan, jolloin musiikki tuli kasetilta tai LP-levyltä, ja kummassakin tapauksessa puolta piti itse vaihtaa. Nuoremmille ohjelma on hyvä kulttuurihistoriallinen aikamatka vuosikymmennelle, josta on revitty ehkä eniten sämpläyksiä viime vuosien ja laajemmin 2000-luvun hittibiiseihin!

Retrohelmet

MTV3 la 23.5. klo 21.00 alkaen

Myös Katsomossa!

 

Kuva: MTV OY.
Share

Kommentit

byRiina

Riinan äiti kommentoi: Olipa pläjäys. Kun itse noiden vanhojen hittien parissa pyörin työkseni paljon, oli kaikki jotenkin niin todella tuttua ja silti taas hieman melankolista. 

Ei voi olla miettimättä, että jos tuollaisella musavideolla nyt yrittäisi jonnekin julkisuuteen, saisi kyllä naurut vasten naamaa. Mutta hei! Ne olivat tosi hienoja silloin! Ja siltikin on myönnettävä, että kasarimusiikin suosio ei tunnu väistyvän; onhan se kaikille keski-ikäisille ihana aikamatka nuoruuteen ja sen ajan nuorisomuotiin.

Tässä siis vielä toivun eilisestä kulttuurishokista, kun Retrohelmien perään vielä kahteen asti jännitin Euroviisuja. Olipa pippalot nekin! Hetken jo ehdin luulla, että suosikkini Italia olisikin voittanut. Onnea Ruotsille kuitenkin! Ne tekivät sen taas! Blääh. Upealla kappaleella tietenkin!

Maria Hakkala

Aika mahtavaa, että oot ollut osana suomalaista musiikkihistoriaa! :)

Onhan noi vanhat videot osaltaan aika hirveitä, mutta toisaalta niissä näkyy mahtavalla tavalla se kotikutoisuus ja yritteliäisyys, mikä nykypäivän ylituotetuista videoista on kaukana!

Jaksoin viime yönä taas pitkästä aikaa katsoa koko ääntenlaskun, ja olihan se jännää! Kärkikolmikon kaikki kappaleet oli kyllä hyviä, ja onhan se kaikkien kannalta helpompaa, että viisut ovat missä muualla tahansa kuin Venäjällä. Ruotsin biisi oli mun mielestä ihan kiva, mutta itse olisin halunnut Viron voittavan. :)

byRiina

Olen jo pidemmän aikaa ollut sitä mieltä, että minun silmääni miellyttää paljon hidastempoisemmat kuvaukset, kuin nykyajan välähdystekniikka ja se, että puolessa minuutissa pitää näyttää 50 eri kuvakulmaa. Tämä siis musavideoista, mutta muistatko myös miten ihana oli seurata viisuja "ennen vanhaan" kun oli vain laulaja, laulu ja tulkinta. Niin, ja hieno vaate. Siitä oli kaikki "turha" pois. En kuitenkaan dissaa upeita valoja ja valomiesten ammattitaitoa. 

Virohan oli tänä vuonna valloittava. 

Maria Hakkala

Yleensä juuri viisujen yltäkylläisyydessä pienieleisyys tekee vaikutuksen, juuri kuten Viron esityksessä! Olisi myös mukava nähdä, miten kappaleet laitettaisiin samalle viivalle esimerkiksi juuri kameratyöskentelyn monimutkaisuuden suhteen, ja kuvattaisiin vain perinteisesti muutamalla kameralla ilman valojen härskettä!

byRiina

Niinpä. Joskus voisi sanoa, että paljon melua tyhjästä :) Kaunis melodia ja tulkinta pääsisivät aivan varmasti paremmin esille. 

Monet kasari - ja vanhemmatkin - tv-sarjat ovat rauhoittavia seurata, kun otetaan pitempiä otoksia. Tosin, täytyyhän näyttelijöidenkin sitten tsempata enemmän.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.