USA:n vaalit 2016: Viihdettä ja vuodatusta

Huomenna Yhdysvalloissa äänestetään maan seuraavasta presidentistä, ja amerikkalaisen tavan mukaan myös 'vapaan maailman johtajasta'. Pääehdokkaina ovat demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump. Muilla pienempien puolueiden ehdokkailla ei käytännössä ole saumaa, joten menneiden vaalien tapaan kaksintaistelu käydään kahden suurimman puolueen ehdokkaiden välillä.

Viihdemaailma on luonnollisesti ollut aktiivinen osallistuja vaalikeskusteluissa, ja televisiossa vaalisisältöä löytyy sekä late night talk show -genrestä että erilaisista sketsikokonaisuuksista. YouTube on pullollaan hauskoja vaaliaiheisia videoita, joissa nauretaan vaihtelevissa määrin pääehdokkaille, mutta vaalien merkityksestä kertoo myös hauskojen lähteiden tekemien vakavien äänestysvideoiden määrä. Pelkän viihdeteollisuuden seuraamisen perusteella suomalaisille näyttää siltä, että tottakai Clinton voittaa, mutta viihdemaailmassa mielipiteet ovat keskimäärin paljon liberaalimpeja kuin maassa muuten. Julkkisten epätoivo Trumpin mahdollisen voiton edessä on käynyt selväksi vaalipäivän lähestyessä, ja monet ovatkin sortuneet trumpmaiseen mustamaalaamiseen.

Video: Saturday Night Live! Debate Cold Open

Ehkäpä näkyvin vaaleihin kantaa ottava viihdetaho on, jo vuosikymmenien ajan, ollut viihdeohjelma Saturday Night Live (lyh. SNL). Jo vuosien 2008 ja 2012 vaalien aikana minua naurattaneet vaalisketsit ovat jopa vieläkin parempia (mutta toisaalta, Sarah Palin, anyone?), ja ohjelma on ilotulittanut kaikkien väittelyiden ja muidenkin tärkeiden tapahtumien jälkeen. Alec Baldwin Donald Trumpina ja Kate McKinnon Hillary Clintonina naurattavat aivan luokattoman paljon, ja ohjelma onnistuu moneen otteeseen alleviivaamaan median ja yleisen keskustelun epätasapainoa ehdokkaiden välillä. McKinnon jopa voitti pari kuukautta sitten Emmy-palkinnon roolistaan Clintonina!

Video: The Late Show with Stephen Colbert Melania Trump Blaims Billy Bush

Late night talk show -ohjelmat ovat tärkeässä roolissa vaalien mediakäsittelyssä. Aiemmin ehdokkaita on nähty vierainakin, mutta varsinkin aivan vaalien alla huomio on enemmän kiinnittänyt ehdokkaiden mokien käsittelyyn. Luonnollisesti tässä puolessa on ollut enemmän näkyvillä Donald Trump, jonka käsittämättömät moraaliset epäkohdat ovat huonoja vitsejä, jotka eivät kuulu minkään maan presidentin puheisiin. Ehkäpä eniten myöhäisillan keskusteluohjelmat ovat repineet huumoria Trumpin menneistä seksistisistä huomautuksista, jotka monien yllätykseksi eivät välttämättä sittenkään ratkaisseet vaaleja. Aivan huikean Melania Trump -imitaation asian tiimoilta tekee Laura Benanti (SupergirlNashville).

Video: Last Week Tonight with John Oliver Scandals

Last Week Tonight with John Oliver on viihteellinen asiaohjelma, jossa käsitellään ajankohtaisia asioita ja opetetaan yleisölle Yhdysvaltoja vaivaavista ongelmista. Hulvattoman hauska mutta äärimmäisen viisas ohjelma on luonnollisesti käsitellyt tämän vuoden aikana paljon tulevia vaaleja, ja näistä pätkistä on helppo saada nopeasti selko vaalien keskeisimmistä puheenaiheista. Suomessa ohjelman jaksot näkyvät tuoreeltaan HBO Nordicilla!

Video: Funny or Die HOLY SH*T (You've Got To Vote)

Jokaisien nykyvaalien alla tehdään yleisiä tiedonantovideoita äänestämisen tärkeydestä, mutta näissä vaaleissa, Trumpin uhan roikkuessa maan yllä, ovat julkkikset kerääntyneet videotalkoisiin aiempaa hanakammin. Trump on ongelmallinen ehdokas juurikin viihdemaailmalle, sillä hänen arvonsa ja johtamisaikeensa ovat todella kaukana viihteen yleisesti liberaalista ajatus- ja käyttäytymismallista. Viihteentekijöistä huokuu tieto siitä, että heidän arvomaailmansa on uhattuna. Yllä olevassa Funny or Die -viihdevideotuotannon äänestysvideossa on toooodella paljon televisiosta tuttuja kasvoja!

Video: Funny or Die Katy Perry Votes Naked

Lukuisat ja jälleen lukuisat julkkikset ovat julkisesti kertoneet kannattavansa Hillary Clintonia, mutta Trumpilla ei paljon näyttelijöitä ja muusikoita löydy kannattajistaan, vaikkakin sitäkin enemmän niitä kuuluisia kansan syviä rivejä. Osa julkkiksista selkeästi äänestää Clintonia myös siksi, että hän on nainen, mutta monien mielestä hän on yksinkertaisesti paras ehdokas. Katy Perry on jo pitkään ollut varsin äänekäs Clintonin kannattaja, mutta yllä olevalla videolla hän markkinoi yleisesti äänestämisen puolesta. Trump on itse kannattajiensa suurin julkkis, kun taas Clintonin viimeisimmässä vaalitapahtumassa hänen kanssaan lavalla olivat Beyoncé ja Jay-Z.

Video: Important Save the Day.Vote

Puhtaasti viihdemaailmaa seuraavan ihmisen kannalta, ja varsinkin näin ei-amerikkalaisen näkökulmasta, Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat äärimmäisen viihdyttävää ja sketsirikasta aikaa. Amerikkalaisia ei paljon naurata tällä hetkellä, joko Trumpin pelon tai Clintonin vihan takia, tai vaalisysteemiin turhautumisen takia, mutta kaikki tietävät, että pelkällä vakavalla ulosannilla ei saada tylsistynyttä massaa äänestämään; siihen tarvitaan julkkiksia ja huumoria. Yleisten äänestysvideoiden läpi kuultaa halu herätellä ne loputkin nuoret ja järkevät ihmiset vaaliuurnille antamaan ääni Hillarylle, mutta sitäkään ei saa sanoa täysin suoraan ääneen. Äänestäkää, pliis, äänestäkää, kunhan äänestätte, muistakaa äänestää, (psst! äänestä Hillarya!), äänestäkää nyt Herran tähden!

Video: Will & Grace 2016 election

Paljon kohua, suunnitellusti, herätti Will & Grace -tiimin uusi kohtaus vaalien ja Hillaryn puolesta. Ihan samoihin lavasteisiin, ihan samoihin rooleihin sijoitettu pätkä pysyi otsikoissa jopa niinkin kauan, että nyt suositun komediasarjan paluuta puuhataan tosissaan. Myös West Wing -draamasarjan näyttelijät tempaisivat Clintonin puolesta hänen vaalitapahtumassaan jokin aika sitten. Ah, kuinka ihanaa aikaa ollakaan tv-sarjafani!

 

Vaalien tuloslaskentaa ja lopputuloksia voi seurata Ylen kanavilla (ja muutenkin mediassa)!

 

 

Keskiviikkoaamuna nähdään, naurattaako enää.

 

 

 

 

Kuva: Alex Schaefer/NBC.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.