Uutuussarja The Crown: Brittimonarkiaa Netflixissä

Mitä liikkuu kuninkaallisen päässä, kun se painavin kruunu painetaan ensimmäistä kertaa päähän? Kuinka hoivata parisuhdetta julkisuuden valokeilassa ja historian paino harteilla? Minkälainen on ihminen kuninkaallisen kädenheilautuksen takana? Voiko kuninkaallinen olla epävarma julkisesti? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saamme (keksityn) vastauksen Netflixin uudessa alkuperäissarjassa The Crown, jonka kymmenjaksoinen 1. tuotantokausi julkaistaan perjantaina 4. marraskuuta.

Video: The Crown traileri (Netflix)

Yleisen tavan mukaan elossa olevista kuninkaallisista, tai julkisuuden henkilöistä ylipäätään, ei tehdä kovin paljon elämäkerrallisia elokuvia, ja nykykuninkaallisista kertovat elokuvat ovatkin usein huonojen tv-elokuvien tasolla. Poikkeuksiakin on, joista suurin ja tunnetuin on varmasti The Queen -elokuva, jossa käydään läpi juurikin Elisabet II:n vaiheita kansan rakastaman prinsessa Dianan kuoleman jälkeen. Kuninkaallisten tarinoihin tarttuminen elokuvallisessa tai televisioimismielessä on riskialtista, koska toteutuksen täytyy olla mielenkiintoinen mutta kunnioittava, sillä muuten kuninkaallisia rakastavat massat hylkäävät tuotokset. Televisiosarjan suhteen riski on vielä suurempi, sillä elokuvat arvotetaan lähtökohtaisesti kultturillisesti korkeammalle kuin sarjat.

Vaikka Elisabet II on vielä hyvin elossa ja kruunuaan kantava, tehnee hänen pitkä elämänsä poikkeuksen yleiseen sääntöön kuninkaallisista elokuvissa tai televisiosarjoissa. 1950-luvulla hallitsijaksi noussut Elisabet on ollut useiden kansakuntien hallitsija läpi modernin historian, ja hänen elämäänsä seuraamalla pystyy kertomaan vaikuttavan tarinan näiden kansakuntien sijoittumisesta historiallisiin tapahtumiin. Sarja seuraakin Elisabetia vuosikymmenien läpi hänen kasvaessa rooliinsa hallitsijana ja päättäjänä, ja mielenkiintoa kulissien takaiseen kurkistamiseen lisää varmasti se, että Elisabet ei ole ikinä elämässään antanut haastattelua.

The Crown -sarja rikkoo rajoja tarttuessaan elävän ja vielä hallitsevan kuninkaallisen elämään, mutta sarjan tekijät yrittävät kaikkensa, jotta sarjasta ei tulisi floppia tabun aihepiirinsä vuoksi. Sarjan ohjaaja Peter Morgan ja tuottaja Andy Harries ovat edellä mainitun The Queen -elokuvan tekijöitä, minkä suuri suosio auttanee tätäkin sarjaa. Suuresti menestyneet The Queen -elokuva sekä The Audience -näytelmä toimivat molemmat sarjan innoituksena.

Sarjan budjetti on ennennäkemättömän suuri, jopa Netflix-tuotannolle, ja noin 100 miljoonan punnan budjetilla saadaan aikaan näyttäviä kohtauksia, uskottavaa ajankuvaa sekä tuttuuden tunnetta. Sarja on myös Netflixin ensimmäinen alkuperäinen brittituotantoa oleva sarja, ja siitä varmasti toivotaankin Downton Abbey:n ja Poldark:in tyylistä hittiä. Huhujen mukaan sekä BBC että ITV yrittivät saada sarjan itsellensä, mutta Netflix voitti kilvan, arvaten myös budjettinsa ansiosta. Tuolla suurella summalla rahaa on tilattu käsittääkseni kaksi tuotantokautta eli yhteensä 20 jaksoa, sillä jaksohinnan raportoidaan olevan 5 miljoonan punnan tienoilla.

Sarjan roolittamisessa ei myöskään ole säästelty, ja ruudussa viliseekin reippaasti tuttuja kasvoja. Itse Elisabetina nähdään Claire Foy, joka hiljattain hurmasi historiallisessa Wolf Hall -draamasarjassa Anne Boleynin roolissa. Kuningattaren aviomiestä, Edinburgin herttuaa prinssi Philipiä esittää yhdestoista Tohtori eli Doctor Who:n Matt Smith. Legendaarista pääministeri Winston Churchilliä tulkitsee mainiosti John Lithgow (3rd Rock from the Sun). Myös pienemmissä rooleissa olevia on helppo tunnistaa, kuten lyhytaikaisena pääministerinä vilahtava Jeremy Northam (vuoden 1995 Emma-elokuvan ihana Mr. Knightley)!

Sarjan tekijöiden mukaan kuningasperhe on "hyvin tietoinen" sarjasta, ja heiltä jopa yritetään saada siunausta sarjalle epävirallisia reittejä pitkin. Sitä tuskin tapahtuu, sillä Englannin kuninkaallinen perhe on konservatiivinen muun Euroopan kuningashuoneisiin verrattuna, eivätkä he usein kommentoi yksityisasioita, saati sitten populaarikulttuurin kenttää. Mistä kuitenkin vetoa, että useampikin brittikuninkaallinen teetättää poppareita henkilökunnallaan, käpertyy brokarisohvalleen, ja valitsee Netflixistä perheen päästä kertovan televisiosarjan?

Video: The Crown Relationships (Netflix)

Kuinka vaikeaa täytyykään olla kuningattarena oleminen, kun yksityisen henkilön kanssa on erottamattomasti kytköksissä julkinen rooli? Tätä monimutkaista solmua pyritään The Crown -sarjassa aukaisemaan, ja hyvin selväksi tulee se, että Elisabet valitsee vuosikymmenien aikana tutuksi tulleen järkähtämättömän roolinsa kuningattarena, välillä kenties yksityiselämänsä kustannuksella. Voimme vain kuvitella, mitä kulissien takana on tapahtunut erinäisten skandaalien ja kriisien riepotellessa sekä kansakuntaa että sen kasvoina toimivaa kuningasperhettä. Juuri tämä osa tietysti kiinnostaa ihmisiä eniten, ja se selittää hulluuksiin menevän kiinnostuksen kuninkaallisiin.

The Crown -sarja on huhujen mukaan suunniteltu ainakin yhteensä kuuden tuotantokauden pituiseksi, joten tulevina kausina nähtäneen Elisabetin reaktioita maailman muuttumiseen, perheensä kasvamiseen, ja lopulta toivottavasti myös Charlesin ja Dianan avioliittoon. Juorujahan ihmiset rakastavat, ja sarjan tapahtumat kurkistavat kulissien taakse ja pohtivat, mitkä juorut kuninkaallisista voivatkaan olla totta. Kyllä minuakin kiehtoo heidän salatut elämänsä, joten tämä sarja menee varmasti katsontalistalle heti saman tien!

Ruuduissa nähtävä puvustuksen ilotulitus on mahtava, ja on kiehtovaa nähdä Claire Foyn Elisabetilla päällä tutunoloisia asuja, joita on tottunut näkemään vain lehtien sivuilla tai uutisissa. Luontomaisemista kruunajaisiin, yksityisasunnoista edustusmatkoille, Elisabet hahmona rakentuu katsojan kasvojen edessä uskottavasti. Historiallisissa draamasarjoissa täytyy usein muistuttaa itseään sarjan kuvitteellisuudesta, ja The Crown on myös tositapahtumiin perustuva ja niistä inspiroitunut fiktioteos. Mutta emmekö voisikin ajatella kyseessä olevan totuuden ja uppoutua brittikuninkaallisten elämään innostuneemmin kuin yhteenkään historiankirjaan?

 

The Crown

1. kausi

Netflix 4.11.

 

 

 

 

 

The Variety Show on osa Netflixin Stream Teamiä

Kuvat: Netflix.
Share

Kommentit

Minnea
Minnean muruja

Eilen aloitin The Crownin, ja täytyy sanoa, että huikea on! Sarjasta näkee heti, että se on tehty isolla rahalla, ja että rahoille on saatu vastinetta! Itseäkin kutkuttaa miettiä, mikä kaikki sarjassa nähtävä on totta, ja mikä keksittyä!

Mä jäin koukkuun heti ensimmäisen jakson jälkeen! Tämä on todella upea sarja, ainakin alussa. Täytyy kai aktivoida netflix uudelleen...

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.