Yhdysvaltain ykköset: Syksyn 2016 sarjasuosikit

Juuri päättynyt syyskausi toi televisiosarjoihin mukavaa piristystä ja vaihtelua monen upean sarjan ansiosta, joista moni on päätynyt myös suureen suosioon. Joka syksy kanavat pursuavat uutuussarjoja, joista läheskään kaikki eivät tavoita tarpeeksi yleisöä, ja moni päätyy kaikessa hiljaisuudessa sarjojen pohjattomalle hautausmaalle. Jotkut sarjat alkavat tasaisesti kasvattaa suosiotaan, kilpaillen samalla koko ajan kellon kanssa, sillä katsojalukujen pitää olla suuria heti alusta alkaen, jos sarjalle aikoo saada jatkoa. Aina välillä tulee myös isoja hittejä, jotka tarjoavat oikeasti jotain uutta ja tuoretta, ja joiden tarinat ovat kaikkien huulilla. Viime syksynä Yhdysvalloissa tällaisia sarjoja oli kolme kappaletta.

 

Westworld (HBO)

Sci-fiä, historiallista tunnelmaa, jännitystä ja draamaa yhdistelevä HBO:n uutuussarja kuulutettiin televisiosarjojen areenalle suureen ääneen, sillä tämän jättituotannon näyttelijöihin kuuluu esimerkiksi näyttelijälegenda Anthony Hopkins. HBO:lla on ollut jo muutaman vuoden ajan kohtuullisen suuret tavoitteet uuden Game of Thrones -sarjan luomisen suhteen, sillä kyseisen sarjan tiedetään loppuvan ensi vuonna. Jo pelkkä Westworld:in kuvaus kertoo, että nyt liikutaan aika eeppisillä preerioilla: menneiden aikojen villiä länttä kuvaava maailma on täysin keinotekoisesti luotu tyydyttämään rikkaiden asiakkaidensa kaikki haaveet, ja taustalla on tulevaisuuden huipputeknologiaa tekoälyineen kaikkineen.

Sarjan ensimmäisen kauden kymmenen jaksoa esitettiin lokakuusta alkaen, ja jo kauan ennen joulukuun alun finaalijaksoa oli selvää, että sarja on suuri hitti. Ensimmäisen kauden budjetin huhutaan olleen 100 miljoonan dollarin luokkaa, aivan kuten syksyn toisella uudella menestyssarjalla The Crown, ja sarjaa katsoessa on helppo huomata, mihin rahat on käytetty. Näyttelijät ovat nimekkäitä, maisemat huikeita, toteutus tarkkaa, eikä mikään ruudussa näkyvä todellakaan vihjaa kiristetyistä kukkaronnyöreistä. 

Video: Westworld series trailer

Puheenaiheeksi sarja päätyi viikko toisensa jälkeen uusien jaksojen viedessä huikeaa tarinaa eteenpäin, mutta varsinaiseksi sensaatioksi sarja vahvistui loppuvuodesta, kun palkintokausi käynnistyi rytinällä. Joulukuussa Evan Rachel Wood ja Thandie Newton voittivat arvostetut kriitikoiden palkinnot rooleistaan, vaikka yleensä uusilla sarjoilla on tarpeeksi haastavaa päästä edes ehdolle. Samoihin aikoihin ilmoitettiin, että Westworld on kerännyt roppakaupalla ehdokkuuksia muun muassa Golden Globes ja Screen Actors Guild -gaaloissa. Jopa George R. R. Martin, kirjailija vastuussa Game of Thrones -maailmasta, on sitä mieltä, että Westworld voi hyvinkin voittaa Game of Thrones:in näissä karkeloissa!

Westworld-sarjan toinen tuotantokausi on luvassa vasta ensi vuonna, eikä tarkempaa ajankohtaa ole vielä kerrottu, joten sarjan ensimmäiset kymmenen jaksoa ahmineille faneille tulee pitkä odotus. Sarjan massiivisuuden ja näyttelijöiden nimekkyyden huomioonottaen ei ole mikään ihme, että sarjan jatkossa hieman kestää; jouduttiinhan sarjan ensimmäisen kauden tuotantokin pysäyttämään kesken kaiken kahdeksi kuukaudeksi tuotannon massiivisuuden takia.

* * *

Stranger Things (Netflix)

Pienen pojan katoaminen käynnistää sarjan tapahtumia, jossa ystävät ja tuttavat etsivät poikaa, törmäten salaisiin tutkimuksiin, yliluonnollisiin olentoihin, ja outoihin ihmisiin. Stranger Things -jännityssarja tuntuu olevan täynnä koukuttavia ominaisuuksia, ja se onkin tribuutti 80-luvun klassikkoelokuville.

Vaikka Netflixin Stranger Things -sarjan ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin kokonaisuudessaan jo heinäkuun puolivälissä, voidaan se laskea syyskauden sarjaksi, sillä varsinaiset kesäsarjat julkaistaan yleensä viimeistään kesäkuun alussa. Heti julkaisun jälkeen alkoi suuri hehkutus, ja viikkojen kuluessa kävi ilmi, että katsojat rakastavat sarjaa, aivan kuten kriitikotkin. Uransa kertaheitolla elvyttäneen Winona Ryderin lisäksi hehkutusta ovat keränneet sarjan lapsinäyttelijät, jotka päätyvät otsikoihin aina osallistuessaan tapahtumiin. Syyskuisessa Emmy-gaalassa näyttelijät olivat mukana hauskassa voileipävitsissä, ja heidän touhujaan on ollut hellyyttävää seurata varsinkin sosiaalisessa mediassa.

Video: Stranger Things series trailer

Stranger Things -sarjan todellinen tähti on ollut Eleven-nimistä tyttöä näyttelevä Millie Bobby Brown. Tämä amerikkalaistunut englantilaisnäyttelijä on viihtynyt televisioruudussa aikaisemminkin, mutta kiinnostus häntä kohtaan räjähti uutuussarjan myötä. Tytön huikea roolisuoritus on huomioitu myös palkintoehdokkuuksilla, ja hän jatkaa rooliaan myös sarjan toisella kaudella.

* * *

This Is Us (NBC)

Kahden aikaisemman sarjan edustaessa suoratoistopalveluiden trendikkäitä sarjoja, joita on melkeinpä pakko seurata pysyäkseen televisiosarjojen aallonharjalla, on kansallisen peruskanava NBC:n This Is Us lämminhenkisyyden ja ihmisläheisyyden sanansaattaja. Pienellä positiivisella kohinalla alkanut sarja sai varmasti reippaasti alkuun katsojia näyttelijöiden Milo Ventimiglia, Mandy Moore, Sterling K. Brown ja Justin Hartley ansiosta, mutta jo ensimmäisestä jaksosta alkaen katsojat koukuttuivat tähän erikoiseen tarinaan samoista syntymäpäivistä, perhesiteistä ja elämän totuuksista. Sarjan tähdet alkoivat pompahdella enemmän viihdemaailman tapahtumissa, haastatteluissa ja nettiartikkeleissa. Huipentumana loppuvuodesta tuli kasa palkintoehdokkuuksia!

Video: This Is Us series trailer

This Is Us -sarjan lisäksi Westworld ja Stranger Things onnistuivat tunkeutumaan ensimmäisillä tuotantokausillaan useisiin palkintokategorioihin suurissa gaaloissa. Nämä kaikki kolme sarjaa kilpailevat draamasarjojen palkinnoista, joita yleensä hallitsevat samat ehdokkaat vuodesta toiseen, vain minimaalisella luonnollisella vaihtuvuudella sarjojen loppuessa. Ilahtuneena pistin merkille, että näiden sarjojen ansiosta monet draamakategoriat ovat täysin uudistuneita, joten palkintogaaloissa on jälleen jotain jännitettävää!

Jos pitäisi nimetä neljäs sarja, joka on puhututtanut viihdemaailmassa tänä syksynä JA saanut mukavasti palkintoehdokkuuksia heti ensimmäisen kautensa ansiosta, sanoisin The Crown. Näistä neljästä sarjasta vain This Is Us ei ole nähtävissä Suomessa, ainakaan toistaiseksi. Voi, kunpa vaikka Yle ostaisi sen tänne meillekin!

 

 

 

 

 

Kuvat: HBO Nordic, Netflix, NBC.

Kommentit

Anne (Ei varmistettu)

Moi! Mistä sä oot kattonu tota This is us sarjaa ja tiedätkö onko se suomeksi tekstitettynä jossain saatavilla? :)

Maria Hakkala

Hei!

En oo This Is Us -sarjaa katsonut vielä mistään, koska sitä ei tosiaan ole vielä katsottavissa Suomessa missään. :( Oon tietoni saanut lukemalla sarjasta ja katsomalla videopätkiä. Toivottavasti pian sarja tulisi meillekin! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.