Ladataan...

Viime syksyn suurhitti Ensitreffit alttarilla palaa ruutuun huomenna tiistaina 1. syyskuuta uusin 2. kauden jaksoin. Hieman yllättäen koko kansan suosikiksi noussut ohjelma on osittain tosi-tv-sarja ja osittain asiaohjelma, ja näiden tyylien sekoitus tuntuu toimivan. Ohjelmassa 3 toisilleen ennalta tuntematonta paria menee naimisiin ensitapaamisella, ja heidän elämiään seurataan viiden viikon avioliiton ajan. Tämän lopuksi parit saavat erota tai vaihtoehtoisesti jatkaa uuttaa elämäänsä yhdessä. Mitä tahansa yhdistelmää lähikaupan Liisasta ja taidekauppias Taavista ei yhteen yhytetä, vaan ohjelmaan hakeneet ihmiset käyvät läpi karsintaprosessin, jossa ohjelman asiantuntijat pyrkivät saattamaan yhteen mahdollisimman hyvin toisilleen sopivat parit.

Karsintaprosessi voi yllä kuvatulla tavalla kuulostaa kovin kliiniseltä ja tunteettomalta, mutta alla olevia videoita katsoessa tulee mieleen, että miksi pariskuntia ei tällä tavalla poimita toisilleen useamminkin. Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijoina jatkavat ensimmäiseltä kaudelta tutut pastori Kari Kanala sekä psykoterapeutti-seksuaaliterapeutti Maaret Kallio, ja uutena rinkiin astuu psykologi Mikael Saarinen. Lukuisten ihmisten kohtaloista ainakin lyhyellä aikavälillä päättävät Kanala, Kallio ja Saarinen vaikuttavat haastatteluissa ottavansa tehtävänsä hyvin tosissaan ja sympaattisina sekä empaattisina ihmisinä tuntuvat myös vilpittömästi haluavansa ohjelman sinkkujen löytävän rakkauden ja onnen. Tämä on varmastikin yksi niistä syistä, miksi ohjelmasta tuli niin suosittu viime vuonna esitetyllä ensimmäisellä kaudellaan. Muina syinä on varmastikin mukana olleiden pariskuntien ruutuviehättävyys sekä luonnollisesti alkujaan shokeeraava aihe ja tirkistelyn tarve.

Video: Uusi kausi, uudet parit ja täysin uudet tarinat

En katsonut ensimmäiseltä kaudelta yhtäkään kokonaista jaksoa, mutta Ensitreffit alttarilla oli niin paljon esillä sosiaalisessa mediassa ja viihdelähteissä, että pysyin hienosti perillä pariskunnista ja jaksojen kiemuroista ilman varsinaisesta katsomistakin. Myös minun työpaikallani ohjelmaa seurattiin, ja sivukorvalla kuuntelin kiinnostuneena työkavereiden pohdintaa aiheen järkyttävyydestä ja myöhemmin myös henkilöiden valinnoista. Tasa-arvoisen avioliittokeskustelun velloessa tuolloin aika kiivaana monet ottivat sarjan heteronormatiivisen pinnallisesta suhtautumisesta avioliittoon itseensä, ja argumenttina heitettiin usein, että heterot eivät edes kunnioita avioliittoa mutta sitä oikeasti haluaville homoille ei tilaisuutta edes anneta.

Ohjelman on sanottu pilkkaavan avioliittoa instituutiona, ja että ohjelmaan mukaan hakeneet ovat vain helpon julkisuuden perässä. Molemmat kohdat voivat olla totta, mutta mitä avioliittoon instituutiona tulee, on sen nykyinen rakkaudellinen pohja verrattain uutta. Romanttinen rakkaus yleensä ja avioliiton perusoletuksena on molemmissa tapauksissa suhteellisen uusi käsite, ja todella pitkään avioliitto instituutiona on ollut vain taloudellinen ja sosiaalinen liitto, ilman sen kummempia perusoletuksia rakkaudesta tai edes välttämättä kunnioituksesta. Ottamatta kantaa tasa-arvoisen avioliiton kysymykseen ei tämä ohjelma välttämättä ole hirveän huono pohja avioliitolle. Normaalisti rakkautta ja parisuhdetta itse etsivä ihminen käy läpi ihminen ihmiseltä omaa listaansa ja moniin isoihin kysymyksiin ja luonteenpiirteisiin päästään kunnolla kiinni vasta vuosien parisuhteen jälkeen eikä välttämättä silloinkaan. Kaikkihan on silti kiinni vetovoimasta, sillä jos ei nappaa, ei nappaa, mutta hyvin suuri merkitys on mielestäni myös tahdolla. Voisin kuvitella, että suurin osa, ellei jopa kaikki, ohjelmaan hakijat haluavat löytää rakkauden ja ovat sille avoimia, joten onnistumisen mahdollisuudet kasvavat suuresti.

Video: Ensitreffit alttarilla 2. kausi alkaa

Kyllähän Ensitreffit alttarilla -ohjelman alun häät tuntemattomien kesken ovat shokeeraavaa ja huomiota herättävää, ja ohjelman leikkiminen avioliiton käsitteellä on riskialtista, mutta avioliiton solmiminen on keskeistä ohjelman onnistumisen kannalta, Ilman sitä pareja ei mikään estäisi moraalisesti tai oikeudellisesti häipymästä toistensa elämästä, joten he paljon suuremmalla todennäköisyydellä yrittävät tosissaan saada suhteen toimimaan.

Olen itse menossa naimisiin reilun kuukauden päästä 8,5 vuoden parisuhteen pohjalta, ja omassa onnellisuudessani haluan ja toivon kaikkien muidenkin saavan mahdollisuuden onneen. Joskus onnen parisuhteessa voi löytää, joskus joku tai jokin muu asettaa sen eteesi, mutta aina siitä kannattaa yrittää ottaa kaikki irti, eikä se ikinä toimi ilman työtä, ilman yrittämistä, ilman itsensä likoon laittamista. Länsimaisen viihteen popularisoitua viime vuosikymmenten aikana käsitteen romanttisesta rakkaudesta vaivattomana, kohtalon johdattamana onnen täyttymyksenä, on hyväkin, että Ensitreffit alttarilla -sarjan kaltainen ohjelma näyttää ihmisille televisiossa sitä todellista hyvää pohjaa ja hyviä käyttäytymismalleja, joilla parisuhteella on realistisempi mahdollisuus onnistua. Se voi olla vaikeaa, ja sen kuuluukin olla, mutta eihän kahden ihmisen olemista kannattelevan suhteen voi kuvitellakaan olla jotain muuta. "Tunteella ja järjellä", kuten Maaret Kalliokin sanoo.

 

Ensitreffit alttarilla 2. kausi

AVA ti 1.9. klo 21.00 alkaen

(uusintoja runsaasti ja myös Katsomossa)

 

 

Kuvat: AVA

Ladataan...

Netflixiin ilmestyi salakavalasti tänään ensimmäinen tuotantokausi uudesta Narcos-sarjasta, ja tätä sarjaa voin suositella varauksetta! Hyvin pienellä mainostuksella markkinoille tuotu draamasarja kertoo kolumbialaisen kokaiinikuninkaan Pablo Escobarin tarinan häntä jahdanneiden lainvalvojien näkökulmasta. Sarjassa seurataan Escobarin valtakunnan nousua, tuhoa ja kaikkea siltä väliltä, ja tapahtumapaikkoina jo ensimmäisessä jaksossa on mitä tahansa 1970-luvun Chilestä 1980-luvun Kolumbiaan ja Miamiin. Kertojaäänenä sarjassa toimii DEA-agentti Steve Murphy (Boyd Holbrook), joka on selkeästi hahmoista siitä hyvimmästä päästä, vaikka heti alussa tehdään selväksi, että jopa niillä perinteisillä pahiksilla oli hyviä puolia ja päinvastoin. Murphyn meksikolaista aisaparia Javier Peñaa näyttelee Game of Thrones:in fanisuosikki Pedro Pascal, ja itse Escobarin roolissa loistaa brasilialainen Wagner Moura.

Katsoin eilen etukäteen sarjan ensimmäisen jakson, ja kerrankin voin sanoa odotuksien täyttyneen oikein loistavasti! Olin valmiiksi puoliksi vaikuttunut jo pelkän aihepiirin takia, sillä kuka nyt ei haluaisi nähdä minkälaista huumesodan hullut alkuvuodet olivat, kun rahaa oli kirjaimellisesti kuin roskaa, eikä kenestäkään voinut etukäteen sanoa millä puolella he ovat. Ensimmäisessa jaksossa oli paljon elementtejä, joita yleensä vieroksun katsomissani sarjoissa, kuten väärä kieli (olen koukussa englantiin), eri aikakausilla pomppiminen hyvin tiiviiseen tahtiin, ja vankkaa alasuuntaista kehitystä hyviksien moraalikäsityksille lupaava juoni. Näistäkin huolimatta tykkäsin Narcos-sarjan ensimmäisestä jaksosta, sillä se on hyvin tehty. Eri aikakaudet, joilla ei suinkaan liikuttu aina kronologisesti, oli hyvin otsikoitu, ja kohtausten ympäristöjen samanlaisuudesta huolimatta tahtia pystyi helposti seuraamaan. Kertojakaan ei häirinnyt, mikä johtui todennäköisesti Boyd Holbrookin ihanan möreästä äänestä. Yleisen hyvän tuotannon lisäksi minua piti otteessaan itse tarinan kiehtovuus sekä Mouran roolisuoritus Escobarina. Hän on täysin uskottava viranomaisia lahjovana, äitiään ja vaimoaan rakastavana, leppoisana mutta rautaisena sekä ennen kaikkea hiljaisen karismaattisena huumeiden salakuljetuksen legendana.

Video: Narcos official trailer 2

Suurin toiveeni Narcos-sarjan suhteen on, että toivottavasti juoni ei osoittaudu kauden edetessä liian henkisesti rankaksi. Tarina on varmasti rankka, ja ihmisten kohtalot vielä rankempia, varsinkin, kun muistaa, että kyseessä on laajalti tositapahtumat, mutta silti toivon sarjan pysyvän poissa True Detective:n viitoittamalta mystisen ja moraalisesti epäilyttävän rappion tieltä. Ainakin ensimmäisen jakson perusteella tuntuu, että tarinaa yksinkertaisesti kerrotaan, ilman sen suurempia krumeluureja, ja näin toivon olevan jatkossakin. Sarjan tekemisessä ovat vahvasti olleet mukana muun muassa oikeat Murphy ja Peña, ja Escobarin tarinan sivutuotteena on hyvä katsaus menneiden vuosikymmenien huumepolitiikkaan, varsinkin Yhdysvalloissa.

 

Narcos 1. kausi

Netflix pe 28.8.

 

 

 

P.S. Minun piti tehdä postaus, jossa katsoisimme sarjan ensimmäisen jakson yhdessä asiaankuuluvalla rekvisiitalla höystettynä, mutta näin jo valmiiksi ne otsikot huumeiden käyttöön yllyttävästä televisiobloggaajasta, joten päätin mennä tällaisella perinteisemmällä kaavalla. :)

 

The Variety Show on osa Netflixin Stream Teamiä

Kuvat: Netflix

Ladataan...

Yhteistyössä TV Mix

Oletko ihmetellyt, miksi kaikki hehkuttavat jotain luostarisarjaa? Oletko pyöritellyt silmiäsi, kun monet tuttusi ovat huokailleet Downton Abbey -sarjan tunnelmaa ja ihailleet yhtä tai toista sarjan hahmoista? Vai oletko kenties sarjan suuri fani jo valmiiksi? Laskeeko sarjakampasi marraskuussa alkaviin sarjan viimeisiin jaksoihin, ja seurasitko sarjan viimeisiä kuvauspäiviä sosiaalisesta mediasta kangasnenäliina kyyneliäsi kuivaten?

Perienglantilaisen 1900-luvun alkupuolelle sijoittuvan Downton Abbey -draamasarjan viides tuotantokausi (tai 'series', kuten britit asiaa nimittävät) nähtiin noin vuosi sitten ensi-illassa, ja Yle on ehtinyt tämän kesän aikana jo kertaalleen uusiakin tämän uusimman kauden. Jos et kuitenkaan ole vielä näitä tuoreimpia jaksoja nähnyt, nyt siihen on loistava tilaisuus: sarjan 5. kausi ilmestyy Netflixin suoratoistopalveluun katsottavaksi perjantaina 28. elokuuta! Minulla meni henkilökohtaisesti pasmat sekaisin jo viime joulukuussa, kun Downton Abbey:n neljä ensimmäistä tuotantokautta ilmestyivät kaikki kerralla Netflixiin ilman ennakkovaroitusta. Tämä viidennen kauden saaminen palveluun kruunaa kaiken, sillä hitaammatkin katsojat ehtivät sen hotkaista ennen viimeisen kauden alkamista loppuvuodesta. Kirjoitin 5. kauden esittelyn jo viime vuonna, ja monet muistavat sarjan promoamisessa tapahtuneen hassun pikku-mokan, josta voi käydä myös lukemassa tuosta esittelypostauksesta!

Viidennen tuotantokauden keskiössä on jälleen kerran vauhtiaan kiihdyttävä yhteiskunnallinen muutos, jonka tiimellyksessä omia polkujaan etsivät sekä Mary, Edith että kolmannen sisaruksen paikan omalla tavallaan jakavat Tom ja Rose. Maryn ongelmat ovat kumppanillisia, Edithin jälkikasvullisia, Tomin sosiaaliluokallisia ja Rosen jännittävän romanttisia. Tavoilleen ja luonteilleen uskollisina nämä nuoret aikuiset kohtaavat ongelmansa kukin tavallaan, ja viides kausi onkin aika hidasta kehitystä näiden asioiden suhteen. Alakerran puolella katsojat joutuvat etsimään itsestään sympatiaa sekä vihatuille että pidetyille hahmoille, ja suurin osa saa katsojan kiintymään itseensä entistä suuremmin. Miten näistä hahmoista pystyykään päästämään irti viimeisen kauden jälkeen?

Valitsin Downton Abbey -sarjan TV Mix -yhteistyöhön, sillä halusin ehdottomasti parittaa TV Mix Original -makeispussin perinteitä näyttävään ja noudattavaan laatudraamaan. Halusin Original-sarjan olevan jotain, mihin ajan hammas ei pure helpolla, sillä se kuvaa myös Original-pussin sisältöä: perinteikästä, rakastettua ja kestävää. Kuten Downton Abbey:n kaltainen perinteinen laatudraama, myös TV Mix Original -pussin sisältö jakaa mielipiteitä, eikä vähiten meidän omassa taloudessa! Avomieheni rakastaa noita yllä olevassa kuvassa näkyviä sinisiä pyörylöitä, kun taas minä noukin pussista aina liitulakut ja sienet. Onkin aika hassua ajatella, että alati muuttuvassa makeismaailmassa jo vuosia pintansa pitäneen TV Mix Originalin kaltaiset makeiset olivat jossain muodossa olemassa jo Downton Abbey:n aikakaudellakin.

Video: Downton Abbey "I was referring to companionship!"

Kun rauhoitut viikonlopun viettoon perjantai-iltana, tai kun viikonlopun aikana saat hengähdyshetken arkipuuhilta, ota hyvä asento sohvalla tai tabletin äärellä, kerää syliisi herkuista vähintäänkin karkkia, ja laita Downton Abbey pyörimään Netflixistä! Mietin tässä itse, että tämä olisi hyvä aika kannustaa oma avokkini toteuttamaan aikaisempi uhkauksensa sarjan alusta asti katsomisesta. Vilkaisin tämän postauksen tekemistä varten sarjan ihan ensimmäistä jaksoa, ja hetihän siihen jäi koukkuun, vaikka jaksot ovatkin tuttuja! Ihana Downton Abbey, ihana menneen vuosisadan alun tunnelma, ihanat asut ja lavasteet, ihana historia, ihanat hahmot; eihän tässä voi muuta kuin huokaista tyytyväisenä tällaisen sarjan olemassaolosta.

 

Downton Abbey 5. kausi

Netlifx 28.8.

 

 

 

Kuvat: 1.ITV, 2-3.The Variety Show

Pages