Ladataan...

Neljä naista istui toisen maailmansodan ajan ratkomassa elintärkeitä koodeja legendaarisessa Bletchley Parkin koodinmurtoyksikössä, saamatta ansaitsemaansa kunniaa tai edes lupaa kertoa työstään. Nyt, seitsemän vuotta sodan loppumisen jälkeen, yksi heistä törmää sarjamurhaajan toimiin Lontoossa ja suostuttelee sotatoverinsa auttamaan tämän pysäyttämisessä. Murhien ratkaiseminenhan on vähän niin kuin koodien purkamista, eikö totta?

Video: The Bletchley Circle trailer (PBS)

Jännitysmysteeririkosdraamasarja on ehkä kattavin termi Bletchleyn nelikko -minisarjalle, joka tunnetaan englanninkielisessä maailmassa paremmin nimellä The Bletchley Circle. 1950-luvun alkuun sijoittuvan ITV-kanavan sarja pyöri brittitelevisiossa alun perin vuosina 2012 ja 2014, ja Yle näyttää nyt nämä kaksi tehtyä tuotantokautta eli yhteensä seitsemän jaksoa. Jaksot tulevat katsottavaksi myös Yle Areenaan, ja tällä hetkellä sarja on saatavilla myös Netflixissä.

Perinteisen englantilaisen pukudraaman tavoin ruudussa vilahtelee paljon tuttuja kasvoja, ja sarjan pääosaa esittävä Anna Maxwell Martin on tuttu suomalaisyleisölle Ylellä hiljattain nähdyn Pemberleyn kartanon tragedia (eng. Death Comes to Pemberley) -mysteerisarjan Elizabeth Darcyn roolista, jossa hän valloitti ainakin minut vahvoista ennakkoluuloista huolimatta. On ihanaa päästä taas katsomaan menneisiin vuosikymmeniin sijoittuvaa sarjaa, sillä niille löytyy aina aikaa omasta aikataulusta!

 

Bletchleyn nelikko

Yle TV1 alkaen la 29.7. klo 19.40

Yle Areena

 

 

 

 

 

Kuva: Yle.
Share

Ladataan...

1980-luvun Englannissa menee lujaa monilla ihmisillä, mutta uudessa BBC:n komediasarjassa kaikista kovimmat jätkät myyvät muovimateriaalia ikkunankarmeihin. Rahaa riittää, eikä työelämää rajoita nykyhetken tylsät säännöt. Myyntimiesten pomona häärii Gossip Girl -sarjasta tuttu Ed Westwick. Kuvittele Chuck Bass kunnon Essex-aksentilla!

Video: White Gold trailer (BBC)

White Gold -sarjan taustalla on Inbetweeners-sarjasta tuttuja tekijöitä, sekä kameran takana että edessä. White Gold sai ensi-iltansa BBC Two -kanavalla toukokuun lopulla, ja ensimmäisessä sarjassa (brittisarjat puhuvat sarjoista 'series' eikä tuotantokausista 'season') on yhteensä kuusi jaksoa. Nämä jaksot ovat katsottavissa Netflixissä 28. heinäkuuta alkaen. Sarjaan voi ihastua hyvillä mielin, sillä BBC on ilmoittanut uusia jaksoja tulevan ensi vuonna!

 

 

 

 

 

Kuva: BBC.
Share

Ladataan...

Satuitko olemaan Helsingin Kampissa viime maanantaina viiden jälkeen? Näitkö HBO Nordicin mahtavan tavan juhlistaa uutta Game of Thrones -tuotantokautta? Sarjan 7. kauden ensi-iltajuhla sai alkunsa Kampissa, kun ympäri kauppakeskusta levisi sarjasta tuttu musiikki ensin jousikvartetin ja sitten vielä kuoron välityksellä. Meidän näkökulma tähän yllätykseen oli Kampin viidennestä kerroksesta, jossa olimme aloittaneet juhlinnan muiden kutsuvieraiden kanssa skumppalasien äärellä.

Huom! Tässä postauksessa EI ole spoilereita 7. kauden ensimmäisestä jaksosta!

Minähän en voinut lasistani kuin siemaista vähän, sillä jännitys ja järki käskivät keskittyä tulevaan esiintymiseen. Kutsuvieraiden kanssa kävelimme Kampista viereiseen Tennispalatsiin, jossa jo kiemurteli pitkä jono ensi-iltaan kutsun saaneita ihmisiä. Minä ja mieheni menimme saliin sisään muiden panelistien sekä tapahtuman järjestäjien kanssa. Sekä Nyt.fi-ihmiset että HBO Nordicin porukka laittoivat viimeiset yksityiskohdat kuntoon, ja sillä välin me panelistit tutustuimme toisiimme ja juttelimme sarjasta niitä näitä.

Minä tietysti jännitin tässä vaiheessa aika paljon, mutta keskityin lähinnä ottamaan (epäonnistuneita) kuvia GoT-julisteiden kanssa ja fiilistelemään tulevaa. On aina ihan äärimmäisen mielenkiintoista nähdä kulissien taakse tällaisissa tapahtumissa, ja mielelläni vain katselin ympärilleni muiden touhutessa omiaan. Nyt.fi-toimittaja asensi kännykkäänsä jalustalle ja testaili kuvakulmia tulevaa livestreamiä varten; HBO Nordicin PR-ihmiset säätivät etualan valaistusta ja muita yksityiskohtia Finnkinon henkilökunnan kanssa; ja me muut, eli panelistit seuralaisineen, etsimme itsellemme parhaat eturivin istumapaikat. Minä fiilistelin aivan liian paljon omalla paikallani nököttänyttä Varattu-lappua. 

Odotellessa oli hyvin aikaa ottaa valokuvia, vaikka mikään kännykkäkamera ei oikein pärjää hyvin elokuvateatterin pimeydessä. Meille meinasi mieheni kanssa tulla jopa kiire hotellilta lähtiessämme, vaikka olimmekin lähteneet matkaan aamupäivällä jo hyvissä ajoin. Ajoimme poikamme edellisenä iltana hoitoon vanhempieni luokse, josta sitten ajoimme kolmen tunnin matkan Helsinkiin. Monet hämmästelivätkin innostustamme reissata näin paljon tämän tapahtuman vuoksi, mutta hei, harvoin saa kutsun tällaiseen ensi-iltatapahtumaan, saati sitten kutsun paneelikeskusteluun!

Tässä yllä olevassa kuvassa poseeraamme panelistien kesken juuri ennen ovien avaamista. Vasemmalta lukien: minä, paneelin moderaattori Jussi Ahlroth, Mike Pohjola ja Maria Pettersson. Meidät panelistit oli valittu mukaan hieman erilaisten näkökulmien takia. Jussi on Helsingin Sanomien toimittaja ja varsinainen Game of Thrones -ekspertti, ja hän kirjoittaa Hesariin mainiota Westerosin kirjeenvaihtaja -palstaa, josta voi lukea aina tuoreet jaksoarviot ja muun muassa sarjan tähtien haastatteluita. Jussin tapasin ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten Tukholmassa GoT-näyttelyn avajaisten pressitapahtumassa. Mike on kirjailija, roolipelisuunnittelija ja kulttuurin monitoimimies, ja jo asustakin näkee hänen innostuksensa sarjan maailmaan. Toinen Maria on tällä hetkellä mepin avustaja EU-parlamentissa, ja hän on myös kokenut toimittaja.

Kaiken ollessa valmista muut kutsuvieraat päästettiin sisään, ja kaikki saivat salien ovilta mukaansa popparia ja limsaa, ja minä ainakin kulutin omani aivan liian aikaisin, kuten asiaan kuuluu. Sali täyttyi hiljalleen ääriään myöten täyteen, ja minulla alkoi jännitys kohota satojen ihmisten löytäessä itselleen paikat. Tunnelma oli yleisesti positiivisen jännittynyt, kun HBO Nordicin Suomen markkinointi- ja viestintäjohtaja Nina Palmroos toivotti kaikki tervetulleiksi ja esitteli tapahtuman yhteistyökumppanin Helsingin Sanomien edustajan eli paneelimme moderaattorin Jussi Ahlrothin.

Jussi huudatti yleisöä osoittamaan innostustaan uutta kautta kohtaan, ja sitten hän esitteli myös meidät panelistit. Totta kai minua jännitti, ja varsinkin aluksi tuntui siltä, että ajatukset vain karkaavat, mutta olo helpottui pian. Aluksi Jussi kyseli meiltä tunnelmia ja odotuksia uuden kauden suhteen, ja sitten vähän heitettiin spekulaatiota eri hahmoista ja olennoista. Mike ja Maria naurattivat yleisöä jutuillaan, ja heidän kommenttinsa olivat paljon yksityiskohtaisempia teorioineen ja kirjaviittauksineen kuin minun tv-fanihehkutukset. Meillä kaikilla oli kuitenkin paikkamme paneelissa, ja Jussi vei keskustelua hienosti eteenpäin intoillen samalla itsekin.

Noin vartin keskustelun jälkeen palasimme paikoillemme, ja se pääasia pyörähti käyntiin: Game of Thrones -sarjan seitsemännen kauden ensimmäinen jakso! Minä olin onnistunut olemaan katsomatta jaksoa aikaisemmin päivällä, mutta somessa olin spoilaantunut muutaman yksityiskohdan suhteen. Itse jakso oli onneksi täynnä yllättävää ja innostavaa sisältöä, ja oli aivan mahtavaa katsoa se jättikankaalta kunnon äänentoistolla! Parasta oli kuunnella muiden ihmisten reaktioita, ja salissa puhjettiin myös suomalaiselle yleisölle epätyypillisesti taputtamaan erityisen makeissa kohdissa. Huippu kausi on kyllä tulossa, ja vaikka lopputuloksesta tai ainakin sen suunnasta ollaan tavallaan yhtä mieltä, on matka sinne aivan varmasti perinteiseen tapaan täynnä yllätyksiä!

Jakson jälkeen kävimme vielä toisen paneelikeskustelun, jossa jaoimme reaktioitamme uuteen materiaaliin ja vastailimme myös yleisön kysymyksiin. Minulla meni välillä suuremmat kysymykset vähän ohi, mutta vastailin omaan tyyliini. Jännitys oli tässä vaiheessa täysin hälvennyt, ja oli vain todella siistiä olla osana jotain näin hienoa ja erikoista! Lopuksi vielä arvottiin yleisön kesken kolme GoT-palkintokassia, joiden sisällöstä olen kyllä aika kateellinen, sillä voittajat saivat muun muassa GoT-aiheiset Monopoly-lautapelit. Kaikki paikalla olijat saivat ottaa salista poistuessaan mukaansa lahjakassit, joissa oli pienet muistot tapahtumasta. Me poistuimme paikalta hiukan muiden jälkeen, ja kiersimme mieheni kanssa vielä kunnon tv-fanien tapaan takaisin salin ulkopuolella olleen HBO-kankaan eteen ottamaan valokuvia, emmekä suinkaan olleet ainoita kuvaseinällä.

Kiitos vielä kaikille upeasta kokemuksesta! Kiitos HBO Nordicille ja Helsingin Sanomille itse ensi-iltatapahtumasta, ja kiitos Jussille, Mikelle ja Marialle hienosta paneelikeskustelusta! Kiitos miehelleni kuvien ottamisesta ja minun opastukseni kestämisestä, ja kiitos äidilleni lapsenvahtiavusta! Jos haluatte katsoa ensi-illan paneelikeskustelut, linkit ovat tuossa alla.

Tunnelmia tapahtumasta voi käydä lukemassa ainakin Episodi-lehden verkkosivuilta, Nörttityttöjen sivuilta ja Iltalehden sivuilta Fangirl Questin Tiia Öhmanin blogista. Kuten nämäkin tahot sanovat jutuissaan, osaa HBO ottaa hienosti fanit huomioon ja luomaan fanitukselle otolliset olosuhteet. Kuulin ehkä myös pienen huhun, että samanmoinen tapahtuma järjestetään tämän seitsemännen kauden päätösjaksolle elokuussa... Tästä eteenpäin vielä viisi maanantaita on tuskaa, sillä ehdin yleensä aina katsoa aamuyöllä ilmestyneen uuden Game of Thrones​ -jakson vasta illalla, joten somessa täytyy toimia sormet puoliksi silmien peittona!

 

Paneelikeskustelu ennen ensimmäistä jaksoa Nyt.fin Facebook-sivulla
Paneelikeskustelu ensimmäisen jakson jälkeen Nyt.fin Facebook-sivulla

 

 

 

 

 

Kuvat: 1-8. The Variety Show, 9. Nina Palmroos.
Share

Pages