Ladataan...

Kesäisin aina laiskottelen blogin kanssa, ja päädyn selittelemään asiaa täällä ja tekemään puolivillaisia postauksia. Nytkin oli tarkoitus ottaa heinäkuu rennommin sekä työn että huvin (blogin) kannalta, mutta elämä päätti taas toisin.

Käyn säännöllisesti kontrollikuvauksissa aiemman syöpäni takia, ja viikko sitten sain kuulla sen kaikista pahimman: syöpä on tullut takaisin, eikä mitenkään hyvin aikomuksin.

'Laajalle aggressiivisesti levinnyt' on lausahdus, jonka olisin todellakin mieluiten jättänyt kokonaan kuulematta. Pyysin lääkäriltä suorapuheisuutta, ja sain kuulla tilanteen olevan todella paha.

Muutaman päivän sopeutumisajan jälkeen aloitin eilen lääkityshoidon. Jännittämäni päivä meni hyvin, ja nyt toivon, etteivät sivuoireet iske pahasti, ettei lääkitystä jouduta keskeyttämään.

Paljon on itketty ja naurettu, suunniteltu pahan päivän varalle ja haaveiltu hyvistä hetkistä.

Huomaan olevani kateellinen tuntemattomille ihmisille kadulla, jotka voivat elää elämäänsä, huoletta tai huolien kanssa, mutta joka tapauksessa elää.

Enhän minä vielä ole saanut 'mitään ei ole enää tehtävissä' -tuomiota, mutta tilanne ei todellakaan näytä hyvältä. Äärimmäisen realismin ja lievän pessimismin kautta koen käsitteleväni asiaa paremmin.

TV-juttujen pariin palaan pian, sillä tv-sarjat ovat mitä parhainta todellisuuspakoa! :)

 

 

 

 

 

Kuva: The Variety Show.

Ladataan...

Tiedätkö, kuinka hyvät televisiosarjat avaavat uusien tarinoiden lisäksi katsojan silmät kokonaisille kulttuureille ja ihmisryhmille, joiden elämät olisivat muuten jossain siellä massojen takana?

Kaikissa sateenkaaren väreissä loistava Pose on huikea sarjauutuus, joka sijoittuu 1980-luvun New Yorkiin nousukaudelle, jonka toisena puolena nähdään alakulttuurin koukerot ja kuviot.

Nimensä mukaisesti sarjan keskiössä on mustien ja latinojen homo- ja transpiirien ballroom-kulttuuri, jossa poseerataan ja esitetään massakulttuurin normihahmoja. Tanssiakin mukana on, mutta pääasiassa kyseessä on muotinäytös, jossa jatkuvasti yhteiskunnan reunoille työnnettävät ihmiset esittävät heiltä jopa kiellettyjä hahmoja.

Ballroom-kulttuurin ympärillä on talokulttuuri, jossa omat perheet muodostuvat "lapsistaan" huolta pitävien "äitien" ympärille. Talonsa nimeä ylpeänä kantavat ihmiset elävät ja kilpailevat yhdessä, sekä tukevat toisiaan elämän suorilla ja mutkissa.

Sen lisäksi, että yllä oleva kuvaus kertoo Pose-sarjasta, on se yhtä lailla kuvaus varsinkin Yhdysvaltain suurkaupungeissa edelleenkin elävästä kulttuurista, jonka juuret juontavat varsinkin trans-ihmisten elämää vuosikymmeniä varjostaneisiin pukeutumislakeihin ja niitä haastaviin juhliin. Oman identiteetin kuvastaminen, hyväksynnän löytäminen ja yhteisön luominen ovat kaikki tämän alakulttuurin osia, joita kuvastetaan myös Pose-sarjauutuudessa.

'Posing' on Suomessa ehkä tunnetumpi "Vogue"-tanssina Madonnan tunnetun kappaleen sanoitusten ja musavideon mukaan, jotka ovat saaneetkin innoituksensa ballroom-kulttuurin keskiössä olevasta poseerausmaisesta tanssista. Koska ballroom-kisoissa esitettiin monesti heteromaailman kuumia tähtiä, nousivat viihdemaailman tähdet ja heidän poseeraamisensa matkiminen tärkeäksi osaksi kisaamista. Tanssin ollessa tärkeä osa ballroomia kehittyi tästä poseeraamisesta voguing-tanssityyli. Madonnan kunnianosoitus ballroom-kulttuurille ja siten LGBTQ-yhteisölle oli tärkeänä osana hänen homoikoniksi nousemistaan.

Pose-sarja kertoo ballroom-kulttuurin perheistä, niiden jäsenten elämästä sekä omassa yhteisössään että osana massakulttuuria. Sarjassa nähdään myös Manhattanin raharikkaiden elämää ja näiden kahden maailman yhteentörmäystä. Sarja on selviytymistarinaa ja nousukaselämää, elämäniloa ja oman identiteetin löytämistä, erilaisuuden ja samanarvoisuuden juhlaa, unohtamatta yhteiskunnan tapahtumia.

Mm. televisiosarjat GleeAmerican Horror StoryMuodon vuoksi ja American Crime Story kehittänyt Ryan Murphy on kehittänyt Pose-sarjan, eikä sitä ole vaikea arvata. Sarja on pinnalta yhtä näyttävä kuin hänen aiemmat sarjat yhteensä, mutta pinnan alla on sydäntä ja draamaa vaikka muille jakaa. Myös LGBTQ-historia aiheena on lähellä Murphyn sydäntä.

Pose ei vain näytä historiaa vaan myös tekee sitä: sarjan vakionäyttelijöissä on enemmän transsukupuolisia näyttelijöitä kuin missään sarjassa aiemmin, ja LGBTQ-näyttelijät ovat laajemmin edustettuna sarjan näyttelijöissä kuin koskaan aiemmin. Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus ei tiettävästi koskaan ole ollut yhtä laajasti edustettuna yhdessä televisiosarjassa.

Vaikka sarjan LGBTQ-hahmoja ei voi olla huomaamatta, myös ihan kirjaimellisesti näyttävien ballroom-asujen takia, ei sarjan sävy ole millään tavalla saarnaava tai päälleliimatun oloinen. Hyvin tehdyt hahmot tempaavat katsojat mukaan elämän iloihin ja suruihin, tavallisena sarjana tavallisista ihmisistä.

Homo- ja transnäkökulmaa ei kuitenkaan yritetä mitenkään peitellä katsojalta, ja suurimpaan AIDS-pelon aikaan sijoittuva sarja käsittelee tätäkin aihetta osana hahmojen elämää. Myös syrjintä ja sen eri muodot ovat sarjassa esillä, koska ne ovat osa monen hahmon elämää, mikä selittää ballroom-kulttuurin ja omien talojen merkittävyyttä.

Tanssia, musiikkia, näyttävyyttä, yhteisöä, rakkautta, surua, unelmia, pohjaa, valoa ja pimeyttä... Niitä Pose on, HBO Nordicilla.

Äh, tuntuu, etten millään onnistu kirjoittamaan sarjasta kattavasti ja osoittamaan tarpeeksi hyvin sen merkittävyyttä! Katsokaa ja vaikuttukaa. Uskokaa minua. Kirjoitin sarjasta myös Episodiin, jos se olisi vaikka koherentimmin koottu.

 

P.S. Valitsen tietoisesti kirjoittaa 'LGBTQ', sillä minulle se on tutumpi kattotermi englanninkielisissä teksteissä elävänä. Suomeksi voi käyttää esimerkiksi termiä 'hlbtiq', joka myös tarkoittaa sekä sukupuoli- että seksuaalivähemmistöjä.

 

 

 

 

Kuvat: HBO Nordic.

Ladataan...

Oletteko huomanneet, miten viime vuosien aikana romanttiset komediat ovat kadonneet leffamaailmasta melkein kokonaan, ja ne harvat, joita tehdään, tuodaan markkinoille hiukan anteeksipyydellen?

Edelliseen postaukseeni liittyen halusin vinkata teille hyväntuulisesta elokuvasta, joka on rohkeasti ja häpeilemättömästi omanlaisensa. Samassa juonessa (eng. Set It Up) on Netflixin alkuperäistuotantoa, ja se julkaistiin suoratoistopalvelussa viikko sitten.

Kiitos muuten hurjan paljon keskustelusta viime postauksessa! On ihanaa huomata, että muutkin haluavat TV-viihteeltään jotain positiivista!

Elokuvassa Samassa juonessa ovat ylityöllistetyt assarit Harper (Zoey Deutch) ja Charlie (Glen Powell), jotka keksivät veemäisten pomojensa pään menoksi suunnitelman, jonka avulla heidän älytön työtaakkansa kevenisi. Harperin pomo (Lucy Liu) ja Charlien pomo (Taye Diggs) saadaankin haaviin, mutta onni ei välttämättä saavutakaan työssään uupunutta kaksikkoa.

Pääosien Harper ja Charlie ovat hurmaavia! Elokuvan valloittavuuteen vaikuttaa selkeästi myös näyttelijävalinnat, sillä on ihanaa katsoa välillä elokuvaa, joiden päätähtiin ei liity yli kaksin käsin laskettavia leffamuistoja. Raikkaana tuulahduksena ovat sekä Deutch että Powell, jotka tekevät roolisuorituksillaan monet romcomien ystävät onnellisiksi.

Glen Powellin muistan Hidden Figures -elokuvasta, mutta Zoey Deutch on tähän asti ollut vain nimi, jonka näen usein elokuva-alan sivuistoilla. Toivottavasti tämä leffa siivittää heidän uriaan vieläkin korkeammalle, sen verran vakuuttavia he olivat mielestäni!

Samassa juonessa on nyt katsottavissa Netflixin suoratoistopalvelussa.

 

 

 

 

 

Kuvat: K. C. Bailey / Netflix.

Pages