Ladataan...

Aika vahva suositus otsikossa minulta, mutta sarja yksinkertaisesti on juuri niin hyvä!

Brittiläinen dekkarisarja C.B. Strike saadaan vihdoinkin myös Suomessa nähtäville, kun HBO Nordic julkaisi tänään minisarjan kaikki seitsemän tähän mennessä tehtyä jaksoa. Kyseessä on Harry Potter -kirjailija J.K. Rowlingin salanimellä Robert Galbraith kirjoittamien dekkareiden televisiosovitus.

Huhtikuussa 2013 julkaistiin Robert Galbraithin esikoisteos The Cuckoo's Calling (Käen kutsu), joka sai hyviä arvosteluita. Nelisen kuukautta julkaisun jälkeen brittilehti paljasti kyseessä olevan J.K. Rowlingin salanimen. Paljastumisestaan harmistunut Rowling kertoi vapaana ja salassa kirjoittamisen olleen upeaa!

Rowling on julkaissut Galbraithina vielä kaksi teosta lisää, The Silkworm (Silkkiäistoukka) ja Career of Evil (Pahan polku), mutta viimeisimmästä kirjasta on jo kolme vuotta, ja fanit käyvät levottomiksi. Rowlingin itsensä mukaan neljäs Galbraithin romaani Lethal White julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Jo kahden kirjan julkaisun jälkeen BBC ilmoitti tekevänsä kirjoista televisiosovituksen, ja kirjojen päähenkilön mukaan nimetty Strike-sarja saikin ensi-iltansa Briteissä viime elokuussa.

Kolme jaksoa kertoivat ensimmäisen kirjan tarinan, ja seuraaville kahdelle kirjalle korvamerkittiin kaksi jaksoa kummallekin. Suomessa nämä kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin tänään kerralla, joten pieni maratoni on paikallaan vaikka heti tänä viikonloppuna!

Suomessa C.B. Strike -nimellä kulkeva sarja kertoo Cormoran Strike -nimisestä (Tom BurkeWar and Peace, The Musketeers) yksityisetsivästä, jota menestys uudella uralla välttelee. Strike toimi aiemmin sotilapoliisin tutkijana ja menetti jalkansa sodassa. Toinen pääosahahmo on Robin Ellacott (Holliday Grainger, Bonnie & Clyde, Cinderella), vuokrasihteeri, joka istuu toimeensa edeltäjiään paremmin ja pian kaivaakin itselleen paikan myös Striken tutkimuksissa.

En tiedä, miten voisin hehkuttaa tätä sarjaa tarpeeksi. Kuvaustyyli on upea, näyttelijät vakuuttavia kaikessa realistisuudessaan, juoni on Rowlingin tapaan tajunnanräjäyttävä, ja kokonaisuus yksinkertaisesti vie mukanaan.

Olen itse lukenut kaikki Strike-kirjat, ja siten minulla oli omat odotukseni televisioversion suhteen, mutta yhtään ei tarvinnut pelätä: sarja toimii omana kokonaisuutenaan, ja kirjoille on pysytty yllättävän uskollisena. Toki sarja ei pysty toteuttamaan kaikkien lukijoiden mielikuvia, mutta tajusin myös sarjaa katsoessani, että monet kuvailut kirjoissa kerrotaan eri hahmojen toimesta, joten värikynää on siinäkin.

Jos laatusarjat kiinnostavat, jos BBC:n tekemisen taito houkuttelee, jos olet dekkarifani (tai vaikka jos et ole!), jos pidät Rowlingista, jos pidät hyvistä televisiosarjoista... En keksi yhtään syytä, miksi kenenkään kannattaisi jättää tämä sarja katsomatta.

Paitsi tekstitykset. Jos et saa käsiisi tekstitettyä versiota, menee hyvältäkin englannin taitajalta paljon ohi aksenttien takia.

C.B. Strike on nyt katsottavissa kokonaisuudessaan HBO Nordicilla.

Jos et ole vielä käyttänyt HBO Nordicin ilmaista tutustumiskuukautta, tee se nyt! Et kadu sitä.

 

 

 

No, ei ole mainos. Ihan itse halusin kirjoittaa.

Kuvat: HBO Nordic.
Share

Ladataan...

Bloggaajan anteeksipyyntö: minun piti viime viikolla kirjoittaa parikin postausta tulevista kivoista jutuista, mutta kiireen keskellä valitsin tehdä noita muita kivoja asioita. Toivottavasti teilläkin on ollut kiva ja aurinkoinen viikko!

Euroviisut pärähtivät käyntiin virallisesti viime viikon tiistaina ensimmäisessä semifinaalissa, jossa Suomen Saara Aalto upeasti varmisti meille ensimmäisen finaalipaikan moneen vuoteen. Jaksoin katsoa kaikki esitykset ja pisteiden julkistamisen, sillä tämä ei mennyt niin tappomyöhään kuin varsinainen finaali. Tästä semifinaalista tarttuikin mukaan monta omaa suosikkia, ja hyvä niin, sillä torstaina en kiireiltäni kerinnyt ja jaksanut toista semifinaalia katsoa.

Lauantai-iltana makasin Helsingissä hotellihuoneessani sushiähkyissäni Oreo McFlurry kädessäni Euroviisujen tutun tunnarin pärähtäessä soimaan ruudussa. Portugalin viisut sujuivat hienosti, vaikka lavalle tunkenut häiriköijä rikkoi ikävästi mutta onnistuneesti tunnelman.

Ihmettelin kovasti, miten ihmeessä yksi viisujen neljästä juontajasta voi tuntua niin tutulta, sillä yleensä kyseessä ovat vain paikallisesti tunnetut nimet. Minimaalinen googlettelu kertoi kyseessä olevan portugalilaislähtöinen amerikkalaisnäyttelijä Daniela Ruah (kuvassa vasemmalla), joka on jo monen vuoden ajan näytellyt NCIS: Los Angeles -sarjassa!

Saara Aalto veti viisuissa hyvin, ja vähäiset pisteet harmittavat, mutta turhaan pessimismiin ei kannata sortua. Suomalaiset ottavat viisut aina niin hemmetin raskaasti ja totisesti, mikä on varmasti osasyy siihen, miksi emme usein pärjää. Tsemppiä, Saara, jatkossakin! Hyvin sä vedit!

Parhaiten tämän vuoden viisubiiseistä mieleen on jäänyt Tanskan "Higher Ground", jonka esitti laulaja Rasmussen sopivien taustalaulajien kera. Laulu oli rauhallinen ja viikinkimäinen, ja laivojen keskellä tarponeiden esiintyjien lisäksi hurmasi tuulikone ja lumihiutaleet. Erityisen upean ja huomiota herättävän esityksestä teki Rasmussenin ulkonäkö: äkkiseltään vilkaistuna olisi voinut luulla ruudussa olevan Game of Thronesin villi-Tormundin!

Viisujakin enemmän aikani kului viime viikolla lauantaisen fanitustapahtuma Popcult Dayn merkeissä, jota olin ensimmäistä kertaa mukana järjestämässä. Helsingin Kulttuuritalolle kerääntyi suuri joukko popkulttuurifaneja, ja joukosta löytyi niin elokuvista ja TV-sarjoista, länsimaisista ja itämaisista jutuista kuin sarjakuvista ja Euroviisuistakin intoilevaa porukkaa.

Minä olin tapahtumassa somevastaavana, joten heiluin paikasta toiseen sormet kännykällä sauhuten. Tapahtuma oli upea kokemus, ja toivottavasti pääsen mukaan ensi vuonnakin, kun iskemme kaksipäiväisen suuresti.

Siellä vain muina naisina otin somea varten kuvia kunniavieraistamme (Samuli TorssonenStar Wreck -luoja ja efektisuunnittelija; Tatu TiihonenDoctor Who -kääntäjä ja dubbausten kääntäjä ja ohjaaja, sekä Heljä Heikkinen, ääninäyttelijä ja dubbaaja), ja auttelin kaikessa mahdollisessa.

Olen aina pitänyt tapahtumajärjestämisestä, ja jossain vaiheessa olen suunnitellut alalle kouluttautumistakin. Organisointi ja asioiden hyvin tekeminen ovat lähellä sydäntäni, kuten ovat myös selkeästikin popkulttuuriaiheet, joten ei parempaa vapaaehtoishommaa minulle voisikaan olla!

Yksi toinenkin kiva juttu tapahtui viime viikolla: ensimmäinen Episodi-lehden printtijuttuni julkaistiin perjantain uudessa numerossa! Jee!

 

Mitä teiltä jäi viime viikosta käteen?

Mikä esitys oli Euroviisujen paras tänä vuonna?

 

 

 

 

 

Kuvat: ESC, ESC, Maria Hakkala.
Share

Ladataan...

Eikö olisikin mukavaa viettää lauantaipäivää omien fanituskohteiden kuvitteellista (tai konkreettista) lippua korkealla heiluttaen, samanhenkisiä ihmisiä kohdaten ja aiheeseen liittyvästä ohjelmasta nauttien? Tule mukaan Popcult Day -fanitustapahtumaan Helsingin Kulttuuritalolle tänä lauantaina 12. toukokuuta!

Eikö ollutkin hieno mainos? :) Promoan tapahtumaa ihan omasta tahdostani ja hiukan vain ketunhäntä kainalossa, sillä olen ensimmäistä kertaa mukana järjestämässä kyseistä tapahtumaa.

Muistattehan, kuinka aina kerran vuodessa kokoan San Diegon Comic-Conin parhaita juttuja jättimäisiin postauksiin? Ja kuinka fiilistelen tuota popkulttuurin aarrearkkua, johon osallistuminen on unelmani? Ihan samaan mittakaavaan emme pääse Suomessa, mutta meiltäkin löytyy varsin pätevä popkulttuurin fanitustapahtuma.

Etsin viime vuonna tietoa asiasta, ja kaikkien genremäisesti yhteen asiaan keskittyvien conien (eng. 'convention', suom. kokoontuminen, kokous) keskeltä erottui kaikkien kukkien kukkimisen salliva Popcult Helsinki.

Otin yhteyttä järjestäjiin, ja ängin itseni mukaan. Silleen kivasti, tottakai.

Helsingin Kulttuuritalolla ovet aukeavat lauantaina klo 10, ja kahdeksan tunnin aikana on luvassa monipuolisesti ohjelmaa luennoista naisten nörttikuoron esiintymiseen ja kunniavieraista työpajoihin. Paikalla on myös taidekuja, jossa harrastavat taiteilijat myyvät omia upeita popkulttuuriteoksiaan, sekä myyntialue, jossa voi tuhlata loputkin rahansa hahmotuotteisiin ja muuhun mukavaan.

Kunniavieraina tapahtumassa ovat Samuli Torssonen, joka on tunnettu luomastaan Star Wreck -parodiaelokuvasarjasta sekä mm. Tuntematon sotilas -elokuvan efektisuunnittelijana, sekä Tatu Tiihonen, joka on mm. kääntänyt Doctor Who'ta ja ohjannut lukuisia piirrettyjen elokuvien ja sarjojen dubbauksia. Tiihosen kunniavierasohjelmassa on mukana myös ääninäyttelijä Heljä Heikkinen, joka on mm. Ryhmä Haun Samppa ja Urhean Merida sekä uusien Muumien Niiskuneiti.

Kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa tapahtuman ohjelmakartta, sillä valikoimaa on niin paljon, etten millään voi kaikkia mainita tässä! Sen sijaan nostan esille muutaman henkilökohtaisen suosikin (kunniavieraiden ohjelmien ohella):

  • “Good evening, Europe!” — puhutaan Euroviisuista!
  • Brrrr — talven vääränlaiset kirot fiktiossa
  • Poptutkija fanina, fani poptutkijana – Paneeli popkulttuurin tutkimuksesta
  • The Red Road: Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat televisiossa
  • Popkulttuuria korville — ääni ja musiikki tarinankerronnassa.

Niin siistiä!! Ohjelmasta oikeasti tuntuu löytyvän jokaiselle jotakin, oli kyseessä sitten amerikkalaiset TV-sarjat, anime, musikaalit tai vaikka Star Trek. Jos omaksi lempihahmoksi pukeutuminen kiinnostaa, tämä on se hetki toteuttaa villeimmätkin unelmasi, sillä kukaan ei ihmettele, jos pukeudut jättimäiseksi kahvikupiksi tai olkalaukkusi on täynnä puisia vaarnoja (paitsi ehkä järkkärit: älä tee niistä oikeasti teräviä).

Muistamisen arvoista on myös se, että vaikka juuri sinun fanituskohteesi ei löydy ohjelmalistasta, voi ja kannattaa paikalle saapua joka tapauksessa. Laita vaan se 1800-luvun alun Jane Austen -mekkosi päälle tai pukeudu kaverisi kanssa Tatuksi ja Patuksi, ja tule mukaan! Valmistaudu kertomaan hahmostasi ja fanituksestasi sekä jopa poseeraamaan valokuvissa. Fanittaminen on Popcultissa yhteisöllistä. <3

Pukeutuminen ei ole millään tavalla pakollista, enkä minäkään fanita ulkoisesti tällä kertaa mitään tiettyä juttua. Heilun siellä kameran ja kännykän kanssa ja päivitän tapahtuman somekanavia. Tule moikkaamaan!

Yleisenä tietona vielä sen verran, että Popcult Helsinki on meidän kaksipäiväinen perustapahtuma, mutta tällä kertaa järjestämme yhden päivän Popcult Dayn ja ehkä myöhemmin tänä vuonna jotain kivaa, ja ensi vuonna palaamme jälleen suuremman tapahtuman voimin.

 

Popcult Day 2018

Kulttuuritalo, Helsinki

lauantai 12.5.2018 klo 10-18

ikärajaton

liput ovelta ja ennakkoon 14 € (alle 7-vuotiaat ilmaiseksi)

 

 

 

 

 

Kuvat: Popcult Day.
Share

Pages