Ladataan...
Väriterapiaa

Viikon päästä on vappu, ainakin melkein. Nyt on siis ajankohtaista tehdä simaa jos sitä aikoo tehdä. Minulla ei ole iltaisin aikaa, joten sima täytyy tehdä viikonloppuna. Kun sattumalta huomasin Facebookissa tumman appelsiinisiman ohjeen, kuulosti se niin mielenkiintoiselta, että päätin kokeilla. Eilen kaupassa käydessä hankin tarvikkeet ja huomasin sitten tänään, etten ostanut hiivaa ollenkaan ja fariinisokerikin oli vähissä. Onneksi kaupat ovat auki sunnuntainakin, joten hain puuttuvat tarvikkeet lounaan jälkeen.

Yleensä teen siman aivan helpoimman mukaan, fariinisokeri ja sitruunaviipaleet ämpärin pohjalle ja kiehuvaa vettä päälle. Kun se on jäähtynyt sopivasti, hiiva sekaan ja jätetään käymään.

Tässä appelsiiniversiossa olikin vähän enemmän hommaa, mutta aika kätevästi se kävi. Ensin piti pestä appelsiinit huolellisesti ja sitten kuorimaveitsellä kuoria ne.

Sitten puristettiin appelsiinien mehu.

Kattilaan laitettiin 1 dl vettä, 1 dl fariinisokeria, appelsiininkuoret ja appelsiininmehu. Tätä seosta keitettiin hiljaisella lämmöllä n. 10 minuuttia. Sitten kattilaan lisättiin loppu fariinisokeri ja puolet vedestä. Minä jouduin hieman soveltamaan, koska kattilaani ei olisi mahtunut 1,9 litraa vettä. Laitoin siis vain 1,5 l ja loput kylmät vedet ämpäreihin. Aivan oikein, monikossa, ämpäreihin. Kaikki marjasankkomme olivat mystisesti joutuneet väärille teille tai kadonneet, joten jouduin turvautumaan kahteen pienempään ämpäriin.

Kun appelsiininkuori-fariinisokeri-appelsiininmehu-vesiseos uudestaan kuumeni kieuhumapisteeseen, piti se kaataman ämpäreihin. Minä koetin parhaani mukaan jakaa sen puoliksi molempiin ämpäreihin. Vielä ohjeessa oli puolikkaan sitruunan mehu, mutta koska oli helpompi laittaa kokonaisen sitruunan mehu, toinen puolikas toiseen ja toinen toiseen, niin laitoin kokonaisen sitruunan mehun. Koska kylmää vettä oli nyt enemmän kuin ohjeessa, oli simantekele samantien sopivan lämpöistä hiivalle. Otin palasen hiivaa, jaoin sen puoliksi ja murentelin siman sekaan.

Ohjeen mukaanhan se oli  pitänyt liuottaa pieneen nestetilkkaseen, mutta huomaampa tässä oikaisseeni vähäsen.

Nyt sima saa käydä sisällä huomiseen iltaan. Töiden jälkeen huomenna täytyy käydä pullotushommiin. Säilytän lasipullojani auton takakontissa, koska niille ei ole sisällä oikein paikkaa, täytynee hipsiä parkkipaikalle pulloja hakemaan ja pestä niitä valmiiksi huomista varten.

Saa nähdä minkälaista simaa tästä ulee. Teettekö te muut simaa vapuksi?

Share

Ladataan...
Väriterapiaa

Kevään tulo on ollut hidasta, suorastaan matelevaa ja ensi viikolla taitaa jälleen hidastua. Tänään lauantaina kuitenkin vaihdettiin autooni kesärenkaat, auto on pesetetty ja tankattu. No tankataan sitä toki talvellakin, mutta noita kahta muuta ei tehdä talvella. Ehkä kevät siis kuitenkin tulee tänäkin vuonna.

Kotiin tullessa ja autoa parkkeeratessani, huomasin nurmikolla pieniä vihreitä alkuja. Lähemmin tarkastellessa alkujen päässä oli pieniä valkoisia kukkia.

Lumikelloja nämä varmaan ovat. Olen istuttanut joskus myös krookuksia näille paikoille nurmikolle, mutta hieman huonosti kasvavat. Rakastan värejä hehkuvaa krookuspenkkiä, varsinkin kun niitä on paljon ja lähekkäin. On kuitenkin kiva huomata, että luonto herää eloon ja ainakin jotain kasvaa. Tänään myös näin ensimmäistä kertaa tänä keväänä västäräkkejä. Siinä keikuttelivat ja lentelivät rengasliikkeen pihamaalla. Toivottavasti löytävät syötävää ensikin viikolla jos kylmyys jähmettää kaikki hyönteiset horrokseen. Toivottavasti ei tule lunta,... kun on nyt ne kesärenkaat.

Myös istuttamamme marjatuomipihlaja pullistelee silmujaan. Saa nähdä koska ne puhkeavat "hiirenkorviksi", jos nyt pihlajan lehdistä voi näin sanoa.

Share

Ladataan...
Väriterapiaa

Aina välillä Prismassa käydessä kuljemme pienten kodinkoneiden ohi. Tytär yhden käynnin yhteydessä katseli voileipägrilliä. Emme ostaneet sitä silloin, muta asia jäi itämään. Tänä viikonloppuna oli käyttötavaroista -15 % ja niinpä nappasimme grillin mukaamme.

Lauantaina emme ehtineet sitä kokeilla, koska käyttöönotto vaatii hieman toimenpiteitä. Paikan löytäminen grillille oli myös hieman haastavaa, koska alustan pitää olla kuumuudenkestävä. Ainoa mahdollisuus on siis tiskipöytä, joka sattuu olemaan suhteellisen täysi. Tänään kuitenkin hieman järjestelimme sitä ja pääsimme kokeilemaan grilliä. Ensin sitä piti kuumentaa tyhjänä 10 minuuttia. Joka käyttökerran jälkeen sen pitää myös antaa jäähtyä. Sitten piti tehdä ensimmäiset leivät, joita ei saanutkaan syödä. Ilmeisesti pinnalta irtoaa jotain aineita joita ei sovi syödä.

Näissä kuvissa grilli on vielä keittiön pöydällä täysin kylmänä. Tekemistämme leivistä en tullut ottaneeksi kuvia. Väliin ehkä voisi laittaa täytettä hieman enemmän, mutta kyllä leivistä ihan hyviä tuli. Vaatii hieman harjoittelua. Kunhan edistyn harjoittelussa voin antaa teille  maistuvia vinkkejä.

Grilli maksoi vain 14,95 euroa ja siitä siis se alennus, hintaa jäi 12,71 euroa.

Jonkun mielestä tämä voi olla turhake, mutta ainakin sähköä kuluu vähemmän kuin lämpimien voileipien tekeminen uunissa.

Share

Pages