Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Tulevan -vai uskaltaisiko sanoa alkaneen- kesän suosikkiherkkuni on tässä. Tuttu makupari, ananas ja kookos, taipuvat kotikeittiössäkin helposti jäätelöksi. Ja mikä parasta, melko terveelliseksi sellaiseksi. Onhan hedelmissä toki hiilihydraatteja runsaasti mutta mielestäni hedelmien hyvät ominaisuudet menevät makrojen ohi. Tokikaan mikään karppijätski tämä ei ole.

Rohkeimmat lorauttaa sekaan myös vaaleaa rommia ;)

Tarvitset:

yhden ananaksen

kaksi banaania

yhden limen mehun

1 dl kookosjuomaa (tai jos haluat kermaisempaa, kookosmaitoa)

0,5 dl kookoshiutaleita

1. Kuori, kuutioi ja pakasta ananas.

2. Pilko banaani blenderiin, lorauta kookosjuoma perään ja lopuksi jäiset ananaskuutiot. Lisää myös kookoshiutaleet, limen mehu ja laita blenderi pyörimään.

3. Kun seos on tasaista, on jäätelö valmis. Jäätelön voi tarjota saman tien tai jos haluat siitä jämäkämpää, laita se hetkeksi pakastimeen.

 

Paljon tämän helpompaa ei herkun teko voi olla.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Tätä keikauskakkureseptiä kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos aplarit maistuvat. Parhaimmillaan kakku (oikeastaan piiras) on hieman jäähdyttyään.

Tarvitset:

3 1/2 dl vehnäjauhoja

100 g margariinia

1 dl sokeria

1 tl kanelia

1 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

1 rkl agavesiirappia

3 appelsiinia

sitruunan

1. Pese appelsiini ja sitruuna huolella. Halkaise ne. Leikkaa kummankin toisesta puolikkaasta kuoret pois. Viipaloi puolikkaat noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Toisista puolikkaista sekä kahdesta vielä koskemattomasta appelsiinista purista mehu talteen.

2. Kuumenna paistinpannu. Lorauta pannulle agavesiirappi seka tilkka puristetusta mehusta. Kun siirappi hieman kuplii, lisää appelsiinin sekä sitruunan viipaleet pannulle. Anna viipaloiden pötkötellä pannulla noin 10 minuuttia, käännä välissä. 

3. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Lisää sokeri jäähtyneen margariinin joukkoon, vaahdota tehosekoittimella. Lisää joukkoon myös hedelmistä puristetut mehut.

4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sokerivaahdon sekaan pikkuhiljaa samalla sekoittaen.

5. Asettele pehmentyneet pannulla käyneet sitrussiivut leivinpaperilla peitetyn vuoan pohjalle. Kaada taikina siivujen päälle.

6. Paista kakkua 175 asteessa noin 40 minuuttia. Testaa kypsyyt tökkäämällä vaikkapa hammastikulla taikinaa. Jos tikkuun ei tartu mitään, on kakku valmis.

7. Anna kakun hetki jäähtyä ja kumoa sitten tarjoilulautaselle. 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Moni on varmasti syönyt Etelä-Amerikka -vivahteista ruokaa tortilloiden muodossa. Tyyli taipuu hyvin myös keittoon.

Tarvitset:

punaisen paprikan

sipulin

1 prk kidneypapuja

1 prk maissia

1 dl soijarouhetta

1 tlk tomaattimurskaa

1 rkl tomaattipyrettä

2 valkosipulin kynttä

1 tl oreganoa

kasvisliemikuution

vettä

oliiviöljyä

1. Kuullota pilkottu sipuli tilkassa oliiviöljyä. Pienennä lämpöä ja lisää kattilaan pilkottu paprika.

2. Kun sipuli ja paprika ovat hieman pehmenneet, lisää kattilaan pavut, maissi, silputtu valkosipuli, tomaattipyre ja lopuksi tomaattimurska. 

3. Ohenna "soossia" vedellä.

4. Lisää joukkoon soijarouhe, oregano ja kasvisliemikuutio. Lisää vettä makusi mukaan. Itse tein melko tuhtia ja paksua keittoa. 

5. Maistele. Lisää mausteita makusi mukaan. Myös juustokumina sopii hyvin. Ja chili, tottakai.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Vieläkö siellä pohditaan vapun eväitä? Tämä pizza-boston on oiva lisä piknikkoriin. Jos pidät vegejuustoista, niin laita ihmeessä raasteena täytteeseen ja vaikkapa päälle. Itse en ole vielä löytänyt täydellisesti pizzaan sopivaa vegejuustoa, jonka vuoksi jätin sen kokonaan pois. Saa vinkata!

Tähän sopisi myös hyvin esimerkiksi jokin ranch-kastikse, johon dippaila vielä paloja. Mums.

Tarvitset:

TAIKINA

3 dl vettä

6 dl pizzajauhoja (myös vehnä- tai sämpyläjauhot on täysin ok)

1 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 rkl rypsiöljyä

TÄYTE

1,5 dl soijarouhetta

2 dl tomaattimurskaa

1 tl tomaattipyre

0,5 tl mustapippuria

1 tl suolaa

1 tl oreganoa

2 valkosipulinkynttä

PÄÄLLE

1 rkl kaurajuomaa (tai muuta neutraalin makuista kasvipohjaista juomaa)

1 tl rypsiöljyä (tai muuta öljyä)

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita keskenään jauhot ja suola.

2. Lisää jauhoja vähän kerrallaan nesteen joukkoon, samalla sekoittaen. Kun olet lisännyt puolet jauhoista, lorauta joukkoon öljy. Lisää sitten loput jauhot. Taikina on valmis "pötköttämään", kun taikina irtoaa vaivattomasti reunoista. Peitä taikinakulho ja anna taikinan kohota noin tunnin ajan.

3. Valmista täyte. Lorauta lämpimälle pannulle tilkka öljyä. Kippaa joukkoon tomaattipyre ja -murska. Mausta pippurilla, oreganolla, suolalla ja silputulla valkosipulilla. Lisää joukkoon soijarouhe, vähennä lämpöä. Anna kastikkeen hautua niin, että soijarouhe pehmenee kunnolla.

4. Kauli taikinasta ohut levy. Lisää jäähtynyt kastike taikinalevylle, jätä toisesta päästä muutaman sentin levyinen kastikkeeton kaistale. Rullaa taikina rullaksi. Leikkaa rulla kahdeksaksi saman suuruiseksi palaksi. Asettele rullat pystyyn leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Muista jättää kohoamisvara! Palat jätetään siis todellä väljästi, ne eivät missään kosketa toisiaan. Anna palojen kohota vielä vuoassa liinalla petettynä noin 30 minuuttia.

5. Paista 180 asteessa ensin 20 minuuttia. 20 minuutin jälkeen voitele "kakku" kasvijuoma-rypsiöljy -seoksella, näin saat kauniin pinnan. Paista vielä 20 minuuttia.

 

Ruokahävikkiä välttääksesi, siirrä mahdollisesti ylijäävä tomaattimurska toiseen astiaan (jos kyseessä on peltipurkki) ja käytä myöhemmin esimerkiksi bolognesekastikkeessa tai makaronilaatikossa.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Lehtikaali rynnisti suomalaisiin ruokakauppoihin muutama vuosi sitten. Iltapäivälehtien ruokaosiot sekä ruokablogit täyttyivät lehtikaalisipsien resepteistä. Pikkuhiljaa se on kuitenkin arkipäiväistynyt ja löytänyt paikkansa kotikeittiöistä.

Lehtikaali sisältää runsaasti rautaa, kalsiumia ja proteiinia. Se myös sopii loistavasti evässalaatteihin, sillä se ei nuukahda lainkaan niin kuin vaikkapa perus friseesalaatti. Lehtikaalin maku on voimakas, joten sen kanssa kannattaa yhdistää jokin raikas raaka-aine. Reseptillä saat kaksi annosta herkullista ja täyttävää salaattia.

Tarvitset:

6 isoa lehtikaalin lehteä

1 prk esikeitettyjä kikherneitä (valutettu paino 240 g)

1 dl couscousia

250 g minitomaatteja

2 rkl sokeroimatonta soijagurttia

sitruunan

mustapippuria

kuivattua chiliä

1. Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Pese lehtikaalin kehdet hyvin. Puristele kunnolla, jotta lehdet hieman pehmenevät. Leikkaa lehtiruoti (lehtiruotikin toki on syötävä, mielestäni se on kuitenkin ilman kypsytystä salaatissa liian kova. Jemmaan nämä myöhempää käyttöä varten, ja ymppään smoothien joukkoon myöhemmin. Näin hävikkiä ei synny) ja pienennä hieman lehtiä.

3. Valuta kikherneet, pese ja puolita tomaatit. Sekoita keskenään lehtikaali, valmis couscous, kikherneet sekä tomaatit. Purista sitruunasta mehu joukkoon.

4. Lisää lopuksi loraus maustamatonta ja sokeroimatonta soijagurttia. Mausta jauhetulla mustapippurilla sekä kuivatulla chilillä. Oman salaattini kruunasi vielä tahinekastike.

 

Miten sinä käytät lehtikaalia? Vinkit kehiin!

Share
Ladataan...

Pages