Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Olen aiemminkin maininnut, että teemme varsin usein seitania. Gluteenijauho sekä kikhernejauho -eli gramjauho- kuuluvatkin kuivakaappimme vakiovarustukseen.

Erilaisiin patoihin (esimerkiksi tähän kebabvuokaan) teen seitanin uunissa esipaistamalla mutta erilaisiin wokkeihin keitän seitanin. Seuraava resepti syntyi sattumalta, en ole ennen yhdistänyt maapähkinävoita ja soijakastiketta vaikka toki tiedän, että niin tehdään paljon aasialaisessa keittiössä. Ruosta tuli herkullista ja teen sitä varmasti uudestaan. Annos on melko iso, joten siitä riittää isommallekin porukalle tai vaikka seuraavaksi päiväksi töihin evääksi. Ja työkaverit kuolaa vieressä ;)

Tarvitset:

1,5 dl gluteenijauhoja

1 dl kikhernejauhoja

2 tl suolaa

2 tl mustapippuria

2 tl paprikamaustetta

1,5 dl vettä

300 g sokeriherneitä (esimerkiksi pussillisen Apetit sokeriherneitä pakasteesta)

punaisen paprikan

isohkon sipulin

parsakaalia mielesi mukaan

KASTIKE

1 rkl maapähkinävoita

0,5 dl soijakastiketta

1. Sekoita keskenään kuivat ainekset (gluteenijauho, kikhernejauho, suola, mustapippuri sekä paprikamauste) seitania varten. Lisää vettä pikkuhiljaa samalla sekoittaen.

2. Muotoile seitan pötköksi ja leikkaa siitä haluamasi paksuisia suikaleita. Suikaleet turpoavat keittäessä, joten kannattaa leikata melko pientä suikaletta.

3. Kiehauta vettä ja lisää joukkoon esimerkiksi kasvisliemikuutio ja tilkka soijakastiketta (näitä käytin itse, mutta mausta seitanin keitinvesi haluamallasi tavalla). Lisää suikaleet kiehuvaan veteen ja anna kypsyä noin 30 minuuttia.

4. Suikaloi sipuli, parsakaali sekä paprika. Lorauta pannulle tilkka öljyä ja heitä suikaleet paistumaan. Lisää joukkoon myös sokeriherneet. Seitansuikaleiden ollessa valmiita kaada keitinvesi pois ja lisää myös suikaleet pannulle.

5. Sekoita keskenään maapähkinävoi sekä soijakastike. "Soossi" saattaa pitkään vaikuttaa siltä, ettei maapähkinävoi sekoitu kunnolla joukkoon vaan jää kokkareiseksi, mutta tarpeeksi haarukalla sekoittaessa tulee sekoituksesta kyllä sileää.

6. Lisää kastike lopuksi pannulle. Sekoita hyvin, jotta kastike leviää kaikkialle.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Laskiaista silmällä pitäen tekaisin viikonloppuna ensimmäistä kertaa hernekeiton tekoa itse.

Myönnän, aina ennen olen turvautunut purkkiversioon. Syy tähän on ollut se, että olen kuvitellut hernekeiton teon olevan äärimmäisen vaikeaa. Ja pyh! Pientä vaivannäköähän soppa toki vaatii, tuleehan herneet liottaa ja antaa kiehua suht kauan. Mutta nämäkin hommat etenevät vähän kuin itsestään! Kattilan vierellä ei tarvitse päivystää koko aikaa ja liotus on... Noh, liotusta :D

Tarvitset:

500 g kuivattuja herneitä

150 g soijasuikaleita

isohkon porkkanan

sipulin

1 rkl savuaromia

suolaa

pippuria

(salviaa)

1. Huuhdo herneet ja laita ne likoamaan noin 1,5 litraan vettä yön ajaksi. Laita myös soijasuikaleet marinoitumaan. Kiehauta noin 3 dl vettä ja kaada se soijasuikaleiden päälle. Mausta tässä vaiheessa hyppysellisellä suolaa ja pippuria. Anna suikaleiden turvota 20 minuuttia. Suikaleiden turvottua lisää joukkoon reilu ruokalusikallinen savuaromia ja sekoita. Peitä tiiviisti ja laita jääkaappiin marinoitumaan yön ajaksi.

2. Kuutioi porkkana, sipuli sekä soijasuikaleet.

3. Keitä herneitä niiden liotusvedessä pienellä teholla noin tunti. Kerää vaahto sekä pintaan nousevat kuoret pois.

4. Lisää herneiden joukkoon porkkana, sipuli sekä soija. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Mausta suolalla, pippurilla sekä salvialla. Itse heitin mukaan myös muutaman rosepippurin, jotka sopivatkin varsin hyvin rokkaan.

5. Anna keiton porista liedellä -edelleen pienellä teholla- vielä vajaan tunnin ajan.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

En ole pitkään-pitkään-pitkään aikaan yllättynyt näin iloisesti jonkin ravintolan kohdalla. Osasin kuvien perusteella odottaakin hyvää, mutta kokemus kaikkinensa oli loistava.

1.12.2017 avattu Going Greek on Antti Ukkosen ja Tommi Ripatin taidonnäyte. Tyypit voittivat vuonna 2015 Maikkarilla pyörineen Grillikuume-ohjelman, jonka jälkeen haussa olikin oma liiketila ja onneksi Kalliosta löytyi lopulta katuruoalle sopiva tila.

Going Greek käyttää vegaanisissa annoksissaan joko Oumphia tai portobello-sieniä. Oumph-täytteen saa valittua mihin tahansa annokseen lihan tilalle, portobello gyro sen sijaan löytyy listalta jo sellaisenaan. Diggaan itse Oumphista raaka-aineena paljon ja siksi olikin aika selvää, että haluan annokseni sillä. Tsatsikin pohjana toimii kaurapohjainen jugu.

Täysin perinteistä gyrosta on turha odottaa, sillä kaikissa annoksissa on omanlaisensa twisti. Voit kurkata annokset esimerkiksi täältä.

"Kaikki natsas", niinkuin seuranani ollut äitini sanoi. Ruoka on tuoretta, tyypit jees ja sisustus super.

Aika pienillä jutuilla oli saatu tuotua Kallioon kreikkalainen fiilis. Tuntui, kuin olisi oikeasti ollut ateenalaisessa katuruokaravintolassa. Istumapaikkoja löytyy 12, toivottavasti niitä olisi kesällä lisää ulkona (vinkvink).

Going Greek menee täydellisesti lounaspaikkana, mutta voisin hyvin kuvitella istuvani paikassa myös iltaa ystävien kanssa.

 

♥♥♥

Läntinen Brahenkatu 12

MA - TO 10 - 20

PE - LA 10 - 22

 SU 10 - 20

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Markkinoille on viimeisen parin vuoden ajan tullut paljon kikherneistä tehtyjä makaroneja. On jos jonkinmoista muotoa ja makua.

Sain taannoin kotimaiselta Tervensiltä testiin useampaa makua, joista suosikeiksi nousi chilin makuinen sekä perusfusilli. Kaikki Tervens-tuotteet löydät täältä.

Käytän kyllä edelleen niin sanottua peruspastaa, mutta kyllä ruoan jälkeen huomaa, onko tullut syötyä perusmaksua vai kikhernemaksua. Tavallisen jälkeen tulee jotenkin todella tuhti olo hetkeksi. Kikhernemakaronin jälkeen ei ähkyä -ainakaan itselläni- tule ja nälkäkin pysyy kauemmin pois, kiitos niin sanottujen hyvien hiilarien. Tervensin valmistamat makaronit on myös loistava vaihtoehto gluteenia vältteleville!

Kuten sanoin, chilistä tuli lemppari. Koska simppelit reseptit ovat pop ja jatkuvasti mietitään, onko kasvisruokailu vaikeaa päätin, että nyt jälleen jokin helppo resepti todistamaan, ettei todellakaan ole. Siispä, makaronilaatikko.

Tarvitset:

2 dl makaronia

1 dl soijarouhetta

2,5 dl kasviperäistä ruokakermaa

aurinkokuivattua tomaattia

suolaa

mustapippuria

(kuivattua chiliä)

1. Kiehauta noin 1,5 dl vettä ja kaada vesi soijarouheen kanssa samaan kippoon. Mausta hyvin esimerkiksi suolalla, pippurilla sekä chilillä. Soija kannattaa maustaa hyvin, eli mausteita saa olla reilusti. Halutessasi voit korvata suolan ja pippurin puolikkaalla kasvisliemikuutiolla. Anna rouheen turvota noin 10 minuuttia.

2. Soijarouheen turvotessa keitä makaroni. Kikhernemakaroni kiehuu reilusti tavallista makaronia nopeammin, joten siksi sen kanssa ei tarvitse hätiköidä. Kiehauta vesi, lisää halutessasi suola (itse en keittänyt makaronia suolavedessä, sillä soija tulee jo maustettua niin hyvin, ettei se mielestäni ole välttämättä tarpeen). Kippaa makaronit kiehuvaan veteen ja keitä noin 2-3 min. Makaroni saa jäädä hieman kovaksi, sillä kypsyminen jatkuu vielä uunissa.

3. Pilko muutama siivu aurinkokuivattua tomaattia pienemmäksi.

4. Sekoita keskenään keitetty makaroni sekä turvotettu ja valutettu soijarouhe. Lisää joukkoon muös tomaatit sekä haluamasi kasvipohjainen "kerma", lisää tarvittaessa mausteita.

5. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Nämä hieman perinteisistä puusteista poikkeavat puustit sopivat mainiosti talveen. Inkiväärin ihana potku lämmittää ulkoilun jälkeen. Lasi kaurajuomaa vielä viereen, onko parempaa? Ei.

Tarvitset:

100 g juoksevaa margariinia (tai kiinteää, what ever)

25 g hiivaa

2,5 dl kaurajuomaa (esimerkiksi Kaslinkin kaurajuoma tai Oatly iKaffe ovat erittäin hyviä leivonnassa)

1 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

8 dl vehnäjauhoja

2 prk paistonkestävää appelsiinimarmeladia (esimerkiksi Saarioisten)

tuoretta inkivääriä

1. Lämmitä kaurajuoma kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut nesteeseen. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä hieman.

2. Lisää nesteeseen suola, kardemumma sekä sokeri.

3. Aloita jauhojen lisäys desi kerrallaan, vaivaa. Kun olet lisännyt puolet jauhoista, kaada joukkoon sula margariini. Sekoita jälleen.

4. Lisää loputkin jauhot ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista vaivatta.

5. Peitä taikina keittiöliinalla ja anna kohota vedottomasssa ja lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.

6. Raasta haluamasi kokoinen pätkä inkivääriä kulhoon. Käytin itse inkivääriä noin peukalon kokoisen pätkän eli aika reippaasti. Mitä pienempää "raaste" on, sen parempi. Sekoita keskenään marmeladi sekä inkivääri.

7. Kun taikina on kohonnut, kauli siitä ohuehko levy. Levitä päälle appelsiinimarmeladi.

8. Kierrä taikinalevy rullaksi. Leikkaa rulla noin 3-5 cm:n paloiksi vinoittain leikaten niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan, joka toinen vinoon toiseen suuntaan. Kas näin: / \ / \.

9. Voitele puustit halutessasi pienellä määrällä sokeri-rypsiöljyseosta, jolla saat kanamunamaisen kiillon. Ripottele pinnalle hieman raesokeria.

10. Paista puusteja 200 asteessa noin 20 minuuttia. Paistoaika riippuu hieman siitä, minkä kokoisia puustit ovat.

Share
Ladataan...

Pages