Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Helppoja kotiruokareseptejä, niitä on toivottu. Tämä resepti on helpoimmista helpoin!

Olen itse käyttänyt soijarouhetta todella vähän. Itseasiassa, en ole ostanut sitä pussillistakaan koko vegaanina oloni aikana. Ennen vegaaniutta kokeilin sitä ja totesin, ettei se ole juttuni. Halusin kuitenkin antaa soijarouheelle vielä mahiksen, sillä onhan se suhteellisen edullista ja kaiken lisäksi todella monipuolista.

Olen nyt testannut rouhetta muutaman kertaa ja oppinut, että soijan maustaminen on kaiken A ja O. Muuten se on mautonta eikä tosiaan vakuuta. Luulen, että edellisellä kokeilukerralla juuri maustaminen -tai pikemminkin sen puute- oli syy, miksei napannut.

Keiton raaka-aineiden suhteisiinhan voi luonnollisesti itse vaikuttaa, me pidämme aika perunaisista keitoista ja laitankin sitä keittoihin paljon. Porkkanaa, lanttua ja kukkakaalia kannattaa juuri nyt hyödyntää muutenkin ruoanlaitossa paljon ♥

Tarvitset:

40 g tummaa soijarouhetta

8 keskikokoista pottua

3 isoa porkkanaa

kukkakaalia (murustin itse noin kourallisen joukkoon)

pienehkö lantun

pari kasvisliemikuutiota

kokonaisia mustapippureita

1. Kuori perunat (jos kuori on ohut, voit vain pestä potut hyvin), porkkanat sekä lanttu. Kuutioi ne mieleisiksesi kuutioiksi.

2. Laita kuutiot kattilaan keittymään, lisää joukkoon myös kasvisliemikuutio (tai pari, makusi mukaan).

3. Lämmitä mikrossa noin 2 desiä vettä, jossa on seassa puolikas kasvisliemikuutio. Kun kuutio on liuennut veteen kokonaan, lisää soijarouhe mukiin. Painele soijarouhe veteen niin, että se peittyy kokonaan. Peitä muki lautasella ja anna muhia noin 10 minuuttia.

4. Kun kasvikset ovat miltei kypsiä, heitä joukkoon pari mustapippuria, soijarouhe nesteineen sekä kukkakaali (lisään itse kukkakaalin aina viimeisten joukossa, sillä mielestäni se kypsyy niin nopeasti "sopivaksi", ettei se vaadi juurikaan keittelyä)

5. Pienennä lämpöä reilusti ja anna sopan keittyä vielä pieni hetki, jotta maut yhdistyvät.

 

Maista vielä lopuksi, lisää mausteita tarpeen mukaan. :)

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Viimeisimmästä postauksesta onkin jo aikaa, pahoittelut! Pari viikkoa sitten minulle iski aivan järkyttävä syysflunssa, joka kaatoi minut täysin sängyn pohjalle useaksi päiväksi. Viime viikolla sen sijaan jouduin lepuuttamaan itseäni loppuviikon, sillä torstaisella käynnillä reumatologin vastaanotolla jouduttin pistämään kortisonia pariinkin eri niveleen. Auts.

Nyt olo on taas melko "normaali". En malta odottaa, että saan normaalista arjesta taas kiinni.

Näistä reseptin kauraplätyistä on muodostunut lyhyessä ajassa ihan lemppari välipala. Kaikista parasta on, että reseptiä voi muutella sen mukaan, mitä kotona sattuu olemaan. Olemme laittaneet sekaan muun muassa rusinoita, maapähkinävoita, marjoja, eri mausteita... Vain mielikuvitus on rajana! Syksyyn sopii mielestäni omenat ja kaneli, joten päätin yhdistää ne myös kauraplättyihin. Ohjeella tulee noin 8 plättyä. Proteiinilisä ei ole ollenkaan pakollinen, pysyvät kasassa ilmankin.

Tarvitset:

2 banaania

100 g kaurahiutaleita

40 g proteiinijauhoa (käytämme itse maustamatonta riisiproteiinia, sen maku ei puske oikeastaan ollenkaan esiin)

1 tl kardemummaa

ison omenan

kanelia

agavesiirappia (tai muuta makeuttajaa)

1. Muussaa banaanit haarukkaa apuna käyttäen soseeksi.

2. Lisää joukkoon kaurahiutaleet, proteiinijauho, kardemumma sekä makeuttaja.

3. (Jos taikina tuntuu kovin kuivalta, lisää joukkoon loraus esimerkiksi kaurajuomaa).

4. Muotoile taikinasta kahdeksan "lettua" leivinpaperille.

5. Viipaloi omena ohuiksi siivuiksi, asettele siivut plättyjen päälle. Ripottele vielä kanelia omenoiden päälle.

6. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Valmiit plätyt irtoavat leivinpaperista helposti.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Puuro mielletään monesti tylsäksi ja arkiseksi. Sain blogin kautta luettavaksi Tuulia Järvisen (Wellberries-blogi) ja Tiina Strandbergin (My Berry Forest -blogi) kirjoittaman Puuron uusi aika -puurokirjan ja tämän myötä mullistuu meidän talouden puurokuviot!

Olen selaillut kirjaa, ihastellut ja hämmästellyt ja testannut useita kirjan viidestäkymmenestä reseptistä. Kun selailin kirjaa ensimmäistä kertaa, lorahti vesi kielelle samantien. Kuvat siivittävät lukijaa herkullisten puurokattiloiden ääreen. Eipä ole käynyt pienessä mielessänikään, että puuro voisi olla suolainen ateria tai että lakritsa ja sitruuna sopivat puuroon kuin nenä päähän. "Tavallisten" puurojen lisäksi kirjassa on vanukkaita sekä jugurtteja.

Reseptit ovat maidottomia, gluteenittomia ja resepteissä suositaan paljon siemeniä ja pähkinöitä. Makeuttajina puuroissa toimivat esimerkiksi vaahterasiirappi sekä taatelit. Osassa reseptejä on makeuttajan mainittu hunaja, mutta sen voi helposti korvata agave- tai vaahterasiirapilla.

Kirjan alussa kerrotaan kirjassa käytetyistä raaka-aineista, mistä pidin myös kovasti. Vaikka moni raaka-aine on ennestään tuttu, sain tiivistelmistä paljon uutta tietoa niistä. En esimerkiksi aiemmin tiennyt, että hirssissä on paljon rautaa ja tattarissa B-vitamiinia.

Ja sitten yksi kirjan parhaista jutuista. Loppuun Tuulia ja Tiina ovat kirjoittaneet muutamat reseptit, joissa hyödynnetään mahdollisia muista resepteistä jääneitä tähteitä. JIPPII! Miltei itken joka kerta, kun ruokaa menee roskiin. Tähteistä saa helposti aikaan esimerkiksi puurovohveleita sekä puuromuffineita.

Kirja on ihan super. Kiitos Tiinalle ja Tuulialle puuromaailman mullistuksesta! :)

 

Atena Kustannus Oy haluaa arpoa lukijoideni kesken Puuron uusi aika -kirjan.

Arvontaan osallistut kommentoimalla tätä postausta. Osallistumisaika päättyy lauantaina 26.8 klo 18. Jos haluat tuplata voittomahdollisuutesi, seuraa minua Instagramissa (@irinitsambika). Jos tuplaat mahdollisuutesi, ilmoita siitä kommentissasi, jotta osaan huomioida sen. Muista jättää myös sähköpostiosoitteesi kommentin sähköpostikenttään, vain niin saan yhteyden sinuun.

 

 

Kirja saatu Atena Kustannus Oy:ltä.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Olen aiemmin julkaissut täällä muutamia reseptejä kreikkalaisesta keittiöstä. Nyt olisi luvassa jälleen yksi kreikkalaisen keittiön helmi, kreikkalainen versio makaronilaatikosta eli pastitsio. Pastitsio jää edelleen hieman moussakan varjoon, harva ravintola Suomessakaan tarjoaa tätä herkkua.

Vegaaninen versio tuotti kieltämättä pientä päänvaivaa aluksi mutta lopputulos oli herkullinen.

Tarvitset:

PASTAKERROS

200 g putkipastaa (hyvinvarustellut isommat marketit myyvät sekä etniset marketit kuten Alanya Market)

tilkkasen kaurakermaa

TOMAATTIKASTIKEKERROS

250 g Nyhtökauraa (naturel)

1 iso sipuli

1 valkosipulinkynsi

400 g tomaattimurskaa

2 rkl tomaattipyrettä

3 laakerinlehteä

puolikas nippu tuoretta persiljaa

suolaa

mustapippuria

timjamia

kanelia

oliiviöljyä

VALKOKASTIKE

2 dl kaurakermaa

2 rkl vehnäjauhoa

oliiviöljyä

0, 5 dl ravintohiivahiutaleita

jauhettua muskottipähkinää (noin puoli teelusikallista)

mustapippuria

1. Aloita pastitsion valmistus valmistamalla valkokastike. Lorauta kattilaan tilkka oliiviöljyä. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja koko ajan sekoittaen. Lisää lopulta joukkoon kaurakerma, edelleen koko ajan sekoittaen. Mausta lopuksi.

2. Lisää putkipasta kiehuvaan suolaaveteen ja kiehuta pakkauksen ohjeen mukaan (yleensä putkipastan kohdalla keittoaika on noin 9 minuuttia).

3. Valmista Nyhtökaura-tomaattikastike pastan kiehuessa. Kaada pannulle tilkka oliiviöljyä ja kuullota sipuli siinä. Lisää joukkoon murskattu valkosipuli sekä nyhtökaura. Lisää myös tomaattimurska sekä -pyre ja tilkka vettä. Anna kastikkeen muhia kannen alla niin, että osa nedestä haihtuu pois. Lopuksi lisää mausteet ja nosta kastike pois levyltä. Älä lisää vielä persiljaa!

4. Kun pasta on kypsä, kaada vesi pois ja lorauta joukkoon tilkka kaurakermaa. Kippaa pasta uunivuoan pohjalle.

5. Lisää nyt kastikkeeseen persilja, sekoita ja kaada kastike pastan päälle. Älä sekoita! Pastitsiossa on tarkoitus olla selkeät kerrokset.

6. Viimeisenä kaada valkokastike tomaattikastikekerroksen päälle.

7. Anna muhia uunissa 180 asteessa noin 1,5 h ♥ Anna pastitsion vetäytyä hyvä tovi ennen tarjoilua.

 

Καλή όρεξη!

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Saksa on luonnonkosmetiikan luvattu maa. Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa löytää päivittäistavarakaupoista ja ihan naurettavaan hintaan.

Olin selvitellyt jo ennen matkaa kosmetiikka-asiaa ja rehellisesti sanottuna odotinkin kovasti kosmetiikkahyllyjen väliin pääsemistä. Meninkin ehkä hieman "pöllyyn" ostoksilla, sillä valikoimaa oli niin paljon, etten enää tiennyt edes, mitä ostaisin.

Shoppailin itse kosmetiikkaa lähinnä Rossmannissa sekä DM:ssä ja suosittelenkin keskittämään kosmetiikkaostokset niihin. Näitä kumpaakin ketjua löytyy miltei jokaiselta kadulta tai viimeistään seuraavalta. Kummatkin ovat mielestäni sekoitus päivittäistavarakauppaa ja kosmetiikkaliikettä. Molemmilla ketjuilla on omat luonnonkosmetiikkamerkit, Rossmannilla Alterra ja DM:llä Alverde.

Hinnat olivat -kuten jo sanoinkin- naurettavat Suomen hintoihin tottuneen silmin. Alterralta esimerkiksi saa päivävoiteen kolmen euron hintaan, käsivoide lähti mukaan alle kahdella eurolla. Rossmannilla oli myynnissä myös Weledaa, joka sekin oli edullisempaa Suomen hintoihin verrattuna. DM:ssä puolestaan myytiin Laveraa, jota haalin myös mukaan, vaikkei kuvissa näykään. Esimerkiksi Laveran irtopuuteri irtosi noin seitsemällä eurolla (Suomessa 16-20 euroa) ja Volume-ripsiväri neljällä eurolla (Suomessa jopa 16 euroa). Molemmissa kaupoissa oli lisäksi monia monia ns. randomtuotteita vegekukkalogolla varustettuina. Pyörittelin käsissäni ei-luonnonkosmetiikan meikinpoistopyyhkeitä ja kappas, vegekukka. Ostin pari pakettia salikassiin.

Vegaaniset tuotteet ovat Saksassa selkeästi merkittyjä, mikä oli i-h-a-n-a-a. Varsinkin Vegan societyn logoa eli tuota mainitsemaani vegekukkaa näkee todella paljon ja se komeilee sekä Alverden että Alterran tuotteissa. Pienen vaikeuden shoppailuun toi se, että monissa pakkauksissa on ainoastaan saksankieliset selostukset mutta sanakirjan avulla selvisin.

Kävelimme myös LUSH:n ohi mutten tällä kertaa käynyt. Ikkunasta nopeasti vilkaisin ja sanoisin, että osa tuotteista on edullisempia Suomeen verrattuna ja osa samoissa hinnoissa.

Share
Ladataan...

Pages