Peruna on pyöreä, peruna on soikea..

Viherpiiperö

Mikä onkaan sen parempaa kuin omassa maassa kasvatettu peruna! Ne ovat puhtaita ja maukkaita, lähiruokaa parhaimmillaan. Perunaa on helppo viljellä vaikka ämpärissä, muovipussissa, viljelylaatikossa - siis melkeinpä missä vain. Perunan kasvukautta voi nopeuttaa esikasvattamalla niitä sisällä vaikka maitopurkissa.

Ennen kuin perunan voi laittaa maitopurkkiin, tulee perunassa olla idut. Minulle on joku joskus kertonut, että peruna kasvaa hyvin, kun siinä on siniset idut. Siniset idut olen saanut perunoihin nostamalla ne pöydälle valoon ja idättänyt niitä siinä. Perunat voi laittaa vaikka munakennoihin kasvattamaan lonkeroitaan. Itse laitoin puikulat itämään jo maaliskuussa ja maitopurkkiin huhtikuun puolen välin jälkeen.  Vielä ehtii kuitenkin laittaa kasvamaan perunaa sisälle, jos kaapista löytyy perunoita ja niissä on ituja - peruna kasvaa hyvin myös vaaleilla iduilla.

 

Perunoita voi idättää esimerkiksi pöydällä munakennoihin aseteltuna.

 

 

Itäneet perunat odottavat multaa päälleen.

 

Itujen ilmestyttyä perunan kylkeen, siirretään ne maitopurkkiin, johon on pohjalle laitettu multaa. Peruna purkkiin ja multaa päälle sekä kastellaan hieman.  Perunat voi laittaa lämpöiseen paikkaan kasvamaan. Sitten odotellaan varsien nousemista sekä maan sulamista ennen ulos siirtoa. Muistetaan myös kastella välillä, muttei liikaa ettei peruna homehdu.

Itänyt peruna laitetaan maitopurkin pohjalle lepäämään, jossa on vähän multaa. Lisää multaa perunan päälle ja kastele hieman.

 

Puikuloita olen laittanut jo parina vuotena kasvamaan viljelylaatikkoon ja satoa on tullut ihan kiitettävästi. Parasta niissä on ollut niiden maku ja puhtaus sekä tietenkin niiden kasvaminen ylipäänsä. Peruna ei tarvitse juurikaan lannoitetta, jos sitä on liikaa (kuten minulla ollut) perunan varsista tulee pitkät. Tänä vuonna ajattelin laittaa perunat maahan ilman lannoitetta.

 

Siirrä perunat lämpöiseen paikkaan odottamaan ja kasvamaan ennen ulos istuttamista. Muista kastella välillä, muttei liikaa ettei peruna homehdu.

 

Nyt vain odotellaan perunan varsien nousemista ja maan sulamista...

 

 

Share

Kommentit

Kosketusarka

onpas kiva idea, minulla on n. 10kg itäneitä pottuja kellarissa, ja olisi ne tarkoitus istuttaa, että saa omia pottuja, niitä kun menee ihan kiitettävästi. :) Tätä ideaa kyllä kokeilen!

Viherpiiperö

Kiva juttu, että sait inspiraation :) Tuli vielä mieleen, pienenä tyttönä laitoin myös pottuja kasvamaan lehtikompostiinkin ja hyvin kasvoi. Ei tarvinnut edes mullittaa!

Marinannne (Ei varmistettu)

Ihana teksti! (: Kuinka usein kastelet perunoita noin keskimääräisesti ja missä säilytät niitä? Onko niinkään nuukaa jos auringonvalo osuu tms?

Viherpiiperö

Hei Marinanne ja anteeksi etten ole vastannut viestiisi - parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ja kiitos kommentistasi sekä kysymyksistä. Esikasvatuksessa perunat olivat kodinhoitohuoneessa, johon ei juurikaan tule luonnonvaloa eli aika hämärässä saivat olla. Tosin pidin loisteputkivaloa päällä. Kastelin niitä siten, ettei multa ollut liian märkä. Kun siirsin perunat kasvulaatikkoon, olivat ne puolivarjossa. Kastelin siten, että multa olisi kosteaa, joka antaa paremmat kasvumahdollisuudet. Välillä huomasin, että kasvualusta oli kuiva, joten sitten kastelin useammin. Kastelemiseen vaikuttaa myös se millainen kesä on - aurinkoinen ja kuiva kesä vaatii enemmän vettä ja sateinen ja märkä vähemmän. On hyvä silloin tällöin vaikka tunnustella ja kaivaa multaa pohjalta sekä tunnustella sitä, miltä se tuntuu. Kostea multa on siis parempi kuin rutikuiva multa :). Onnea perunanviljelyyn. Tänä vuonna kokeilen kasvattaa Rosamunda perunaa, jonka laitoin jo syksyllä maahan. Nähtäväksi jää, miten sille käy.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.