Ladataan...
Vihreitä unelmia

Jos kohta sisällä ovat vielä kesäsävyt käytössä, niin nyt on kyllä ulkona syksy tullut. Eilen satoi melkein koko päivän ja tänään on ilmassa kaikki harmaan sävyt. Kasvit onneksi ymmärtävät, että tähän harmauteen tarvitaan väriä ja muutama nollan tuntumassa käynyt yö on saanut jo ruskan alkamaan. Koska kukkien suosikkivärini pinkki ei rimmaa millään muotoa keltaiseen ja oranssiin, melkein toivoisin jaloangervojen jo lopettavan kukintansa, mutta vielä ovat konnanyrtti, punatähkä, punalatva ja suuret maksaruohotkin tuomassa lisää pinkkiä puutarhaan. Keltaiset nauhukset ja päivänliljat sen sijaan sopivat paremmin samanvärisiin koivunlehtiin, joita putoilee jatkuvalla syötöllä. Tästä tulee kyllä hirmuisen pitkä syksy, jos talvesta tulee yhtä leuto kuin pari aiempaa. Itse laittaisin jo marraskuun alkuun tilauksen pakkasesta ja lumesta ja lokakuu voisi olla kuulas ja kylmä, kiitos.

Yritin laittaa ensimmäiseksi kuvan nauhuksista, mutta kun nuo pinkit konnanyrtit vain ovat niin paljon ihanampia, niin en pystynyt :) Koko kesän olen taistellut nauhuksen lehtiä rakastavien lehtokotiloiden kanssa. Ensi kesänä on varmaan jo pakko alkaa tutkiskelemaan myrkkypaketteja. Jos niistä ei ole oikeasti vaaraa linnuille eikä siileille eikä muillekaan eläimille, niin lienee aika ottaa kovat keinot käyttöön. Olen niin hellämielinen, että joka-aamuinen ja -iltainen tappopartiointi ei ole yhtään kivaa.

Kohta pitäisi varmaan lähteä syyslannoiteostoksille. Sekään ei ole yhtään kivaa, en osaa millään päättää, että pitäisikö ylipäätään lannoittaa ja jos, niin millä merkillä. Meillä on liian rehevää jo nytkin, mutta toisaalta talvisin on kuollut taimia ja kukintakin voisi olla runsaampaa. Ylensä käy niin, että emmin liian pitkään ja sitten onkin jo liian myöhäistä.

 

 

Share

Ladataan...
Vihreitä unelmia

Sade katkoi komeita dahlian ja gladioluksen kukkia, jotka kävin keräämässä maljakkoon ja otin pari kuvaakin, mutta nämä jo aiemmin ottamani pikkuiset söpöliinit ovat kyllä enemmän mieleeni. Ihanat kerrotut petunia-amppelit ovat saaneet vähän härmää, eivätkä ole enää kovin kauniita, mutta kukat kestävät maljakossa yllättävän pitkään ja avaavat siinä nuputkin. Vanhetessaankin vain värit haalistuvat, niinkuin näillekin on jo vähän käynyt.  Olenkin nauttinut samanlaisesta asetelmasta jo pitkään. Tykkään, että sopivat värikkäiden kivi-lyhtyjen ja pastellinväristen samettityynyjen kanssa kivasti yhteen. Kai vielä hetken saa sisällä nauttia kesän väreistä, kun ulkona jo pukkaa ruskaa? 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Vihreitä unelmia

Lauantai oli aivan täydellinen loppukesän päivä. Ilma oli aurinkoinen ja lämmin, mutta siinä oli silti jo syksyn kuulautta. Pihalla pörräsi enemmän kimalaisia ja perhosia kuin aikoihin ja vastaleikattu ruoho teki pihasta siistin. Pesin pari koneellista pyykkiä ja ripustin ne ulos aurinkoon kuivumaan. Kävin katsomassa kaksi voitokasta jalkapallopeliä, ensin kuopuksen ja sitten Suomen. Siinä välissä savustettiin kalaa. Perfetto!

Päivänliljat vasta aloittelevat kukintaansa. Ehdin jo luulla, etteivät viihdy uudessa paikassaan, mutta nuppuja tulikin enemmän kuin koskaan. Pihan perälle mustan kasvihuoneen ja keinun väliin sopivat kuin nenä päähän, vaikka väri ei suosikkeihini kuulukaan. Muoto on sitäkin ihanampi. Taustalla kukintaansa lopettelevat tarha-alpi ja aloittelevat nauhukset. Keltaisen ja oranssin sävyt kyllä sopivat loppukesään, kun ensimmäiset ruskan merkit alkavat näkyä esimerkiksi alla olevan kuvan pihlaja-angervossa. Myös villiviini ja rinneangervot ovat alkaneet kylmien öiden johdosta punertaa ja koivut pudotella keltaisia lehtiä.

Ps. Kuvani ovat todella suuria, mahtaakohan niiden latautumisessa olla ongelmia?

Share

Pages