Ladataan...
Vinkkipankki

Kaikenkattava kauneus on ison budjetin jenkki-draama. Se on heti selvää, kun elokuvajulisteen näkee. Niin kallis tähtikattaus on mukana. Will Smith on pääosassa ja muissa merkittävissä rooleissa muunmuassa Kate Winslet, Keira Knigthley ja Edward Norton.  Julisteesta ja jouluisesta ensi-ilta ajankohdasta tulee kieltämättä mieleen, että onko tässä taas yksi kassamagneetiksi rakennettu romanttinen komedia tähti-näyttelijöillä, mutta löyhällä juonella? Arvaus osuu osittain oikeaan, mutta Kaikenkattava kauneus onnistui myös yllättämään. On totta, että elokuva oli melko kliseinen roolihahmoiltaan - ei mitään yllättäviä asetelmia. On tummaihoinen pariskunta, sekä nuoret boheemit näyttelijättäret, uranaiset ja miehet. Vähän ärsyttää asetelmat sinällään, kun ei ole uskallettu sekoittaa vaikka etnisyyksiä tai mitään, mutta näillä mennään. Yllättävyys tulee juonesta, joka onkin aika mielenkiintoinen, eikä elokuvaa katsoessa ole varma tuleeko hyvää loppua. 

Juonen perusta on suru lapsen kuolemasta, joka on vallannut mainostoimistojohtajan (Will Smith) mielen ja hänen työntekonsa kärsii. Will ei osaa oikein käsitellä tunteitaan ja ahdistuu tyhjään yksiöönsä ja rutiineihinsa. Hän kirjoittaa kirjeitä abstraktioille kuten rakkaus, kuolema ja aika purkaakseen vihaansa ja tunteitaan. Yhtäkkiä nämä alkavat vastata hänelle ja pohdnnat saavat uusia kierroksia. Näiden abstraktien käsitteiden pukeminen ihmisrooleihin on mielenkiintoinen kokeilu. Minkälainen ihmistyyppi olisi rakkaus, entä aika? Saati sitten kuolema. Kun mainosmies päätyy puhumaan näiden henkilöiden kanssa saa katsoja mielenkiintoisesti vertauskohtia oman elämäsä keskusteluihin. Itselleni tilanteet elokuvassa toivat mieleen oman elämäni tiukkoja paikkoja ja niissä vaihdettuja sanoja. Mihin käsitteeseen ne sanotut sanat sopivat ja pitäisikö asioille olla vähän armollisempi ja tosiaan ajatella, että kuolema ei ole pimeä voima, vaan yhtä heikko kuin ihminen, joku random tyyppi, jolla on päällään valtava surun taakka.

Elokuvan jälkeen on hyvä varata leffakaverin kanssa aikaa jutustelulle tuopin äärellä. Itsellä ainakin elokuvan jälkeiset keskustelut olivat kultaa, ennemmin kuin elokuva sinällään, mutta Kaikenkattavalle kauneudelle kiitokset aiheen herättelystä. Ja tietysti vielä ablodit ihanalle Kate Winsletille. Upea näyttelijä ja nainen.

Kuvat: Kaikenkattava kauneus pressmaterial

Share

Ladataan...
Vinkkipankki

Kuva: Down the Deep Dark Web

Ehdoton lempparini Suomen elokuvafestivaalikattauksesta on dokumenttielokuviin erikoistunut Docpoint. Docpoint alkaa nyt 23.1. ja lippuja kannattaa jo alkaa ostamaan, sillä ennakkosuosikit saattavat täyttää salit hyvin nopeastikin. Ohjelmistossa on pääteemoina tänä vuonna kahtia jakautunut maa ja kirjava ihmismieli, sekä ohjelmistossa on nostoja myös muista aihemaailmoista kuten urbaanista nyky-afrikasta, autismista, avaruusmatkailusta sekä mediasta. Tutkimista ohjelmistossa riittää, sillä elokuvia festareilla on yhteensä 156. Näytökset ovat Helsingin keskustan saleissa Finnkinolla, Savoyssa, Orionissa, Dubrovnikissa, Kiasma-teatterissa, sekä Töölössä Korjaamolla. Kiinnostavaa tämän vuoden Docpointista tekee myös uusi taiteellinen johtaja Iris Olsson, joka edustaa nuoren polven dokumentarismia, sekä saman aikaisesti laadukasta kaupallista videotuotantoa. Hänen työnsä kulkevat fiktiosta ja dokumenttiin, sekä vähemmistöistä poptähtiin. Kiinnostavaa nähdä minkälainen festivaali näyttäytyy näin monipuolisen tekijän kuratoimana. Elokuvia toki mukana Iriksen kanssa ollut valitsemassa iso Docpoint työryhmä.

Näitä Vinkkipankkiiri odottaa festareilta TOP 3:

KIEHUMISPISTE (ohj. Elina Hirvonen)

Viime vuonna omaksuimme kiehahtamiskulttuurin. Ties mistä totuttiin kiehahtamaan somessa ja jopa kaduilla. Vihapuhe mainittiin mediassa joka viikko ja trolli uutismediat lisäsivät vettä myllyyn. Sanavarastoon tuli "suvakki" ja toisaalta uusnatsi ja kaikki muutkin nimitykset tältä väliltä. Maahanmuutto ja yhteiskunnan eriarvoistuminen nousi puheenaiheiksi ja teoksi kaduilla. Toiset lähtivät leipäjonoon ja toisen partioon Soldiers of Odin jengeihin ja kolmannet jakoivat närkästyneinä uutisia näistä somessa. Tästä kaikesta on koottu Elina Hirvosen esikoispitkä Kiehumispiste. Todella kiinnostavaa miltä näyttää Suomi, jossa elämme elokuvassa tänään.

DOWN THE DEEP DARK WEB (ohj. Duki Dror, Tzachi Schiff)

Moni on varmaan kuullut darknet:sta. Siitä toisesta salaisesta verkosta, jossa rikolliset toimivat, likainenraha liikkuu ja huumekuriirit sopivat tapaamisia. Tämä maailma sisältää muutakin, mutta mitä?

"Onko meidän kontrolloitava kaikkea ja auttaako se mitään. Aina voi tapahtua jotain pahaa." todetaan elokuvan trailerissa. Tätä darknetin toista todellisuutta raottaa israelilais-ranskalainen yhteistuotanto Down the Deep Dark Web.  Raffia kuvaakin on luvassa, sillä elokuvan ikärajan luokitus on K16 ja hiihtopipot näkyvät pressimateriaaleissa tiuhaan.

ALL THESE SLEEPLESS NIGHTS (ohj. Michal Marczak)

IDFA 2016 | Trailer | All These Sleepless Nights from idfa on Vimeo.

Unettomat yöt, bileet, jatkuvat bileet. Bilekaverit, napit ja viivat. Hetkessä eläminen, hedonismi, elämän on oltava maksimia.

Näistä teemoista koostuu puolalaisten nuoren parin arki. Jatkuva uneiomainen tila ja halu heittäytyä juhlaan on taltioitu dokumenttiin, jonka kerrotaan koettelevan genren rajoja. Puolalainen ohjaaja Michal Marczak on halunnut tehdä elokuvan tribuuttina ranskalaisen uuden aallon elokuvilla ja kauniseen kauvakerrontaan on lainattu elementtejä sieltä.

www.docpoint.info

Share

Ladataan...
Vinkkipankki

Viime vuonnakin tähän aikaan kävimme läpi edellistä Vinkkipankki-vuotta ja nyt teemme samoin! 2016 Vinkkipankissa oli monipuolinen. Klassikko lemppareiksi muodostuneet elokuva-arviot, sekä ravintola-arviot pitivät lukijat vesi kielellä ja uutuutena Hyvinvointivinkit ja Musiikkivinkit kiinnostivat. Instagramista nousi vuoden aikana Vinkkipankissa vielä suositumpia ja aktiviisempi kanava. Instakisat aloitettiin ja reaali-aikaiset matkatarinat kiinnostivat myös kansainvälistä lukijakuntaa.

Tässä omiksi lemppareiksi nousseet vinkit Vinkkipankin vuodesta 2016:

PARAS TAPAHTUMAVINKKI 2016: Konepaja Brunon kesä

"Jotain niin rentoa paikasta huokuu, ehkä se on se sama rentous mikä tulee kun Berliinissä tai vaikka Budapestissa lähtee juhlimaan. Matkalla olon vapaus!"

Konepaja Bruon oli kyllä ehdottomasti parasta mitä Helsingin kesällä oli Vinkkipankkiirille tarjota. Ihastuin paikkaan heti ja sen laaja ja laadukas tapahtumatarjonta vei minut alueelle lähes joka viikko. Välillä bailattiin rankasti, välillä skumppailtiin terassilla, kerran pelattiin, lautapelejä, krebattiin Gasellien keikalla ja tienattiin rahaa kirpparilla. Söin myös monet kerrat Street Gastron rekasta joka tarjoili kesän ajan super hyvää brunssia, , josta kirjoitin jutun joka lukijamääriltään olikin vuoden 2016 suosituin postaus. Lue postaus täältä. Toivottavasti Bruno saa jatkoa, eikä tilaa valtaa Bauhaus.

PARAS RAVINTOLA 2016: Grön

"Tuoksumataraa oli käytetty annoksessa mausteena ja sen vahva tuoksu toi selkeästi kesäniityt suljettujen silmiemme eteen. Heti tuli ikävä kesämökin saunaa ja järvimaisemaa. Tätäkö todella on "contemporary nordic kitchen" - kyllä tykkäämme, tätä lisää Suomeen!"

Grön oli ehdottomasti vuoden kiinnostavin tulokas ja rohkein suunnannäyttäjä. Mielenkiintoiset annokset ja yksinkertainen estetiikka toimi täydellisenä korokkeena kokkien ammatitaidon näytteille ja ihanille tarjoilijoille, jotka juurta jaksaten innostuksen pilke silmissä kertoivat annoksista. Tänne taas!

PARAS TEATTERI 2016: Mahdolliset maailmat (Kansallisteatteri)
 

"Mahdolliset maailmat kysyy meiltä kissan kokoisilla kirjaimilla MITÄ JOS? Näytelmässä leikitellään ajatuksella voiko sillä olla suurikin merkitys elämääsi ehditkö vaikka kiirehtimääsi metroon vai et."

Esitys oli niin ansiokas, että halusin nähdä sen heti uudestaan. Kokonaisuutena tarina, näyttrelijät, lavastus, tekniikka ja kaikki saatii toimimaan nykyteatterin maljankohotuksena. Tätä lisää Kansis!

"Erityinen hatunnosto täytyy antaa erityisen hyvästä roolisuorituksesta Pia Anderssonille, joka debytoi Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä."

Ps. Tänä vuonna saadaan Vinkkipankkiin haastatteluun Pia Andersson Vierasvinkkariin - stay tuned!

PARAS ELOKUVA 2016: I, Daniel Blake

" I, Daniel Blake on nimenomaan elokuva tavallisista ihmisistä ja niistä jokapäiväisistä ihmiskohtaloista ilman sen kummempaa sankaritarinaa. Lopuksi tulee ymmärtäneeksi paremmin syrjäyneitä ja inhimilliset roolityöt saavat roolihenkilöt tuntumaan todellisilta kuin omilta ystäviltä ja tulee olo, että se vähinkin kannattaa aina tehdä minkä pystyy, vaikka vain kysymään, että mitä kuuluu."

I, Daniel Blake oli kyllä vuoden 2016 tärkein elokuva. Polittisesti shokeraava vuosi näkyy monen ihmisen elämässä ja tässä elokuvassa valotetaan sitä puolta, jonka monet ihmiset haluavat jättää huomiotta.

PARAS KIRJA 2016: Aidosti kaunis (Cozy Publishing)

"Kaunis kirja hyllyyn ja kasvoille. Tekee mieli selailla jatkuvasti"

Tämä kirja muutti ihonhoitoani. Kirjassa on juuri oikealla tavalla paketoitua faktaa ja kauneutta kauniin taiton ja kvien muodossa. Kuvat ovatkin muoti- ja beautykuvaaja Kaapo Kamun kamerasta. Laddukas huippuasiantuntijateos.

Ihanaa alkavaa vuotta kaikille blogin lukijoille!

Shortly in english:

The best of the 2016 in the blogposts were:

Best restaurant: Grön

Competorary nordic cuisine lives gere. Highly recommended.

Best book: Aidosti kaunis

Changed the way I care about my skin and how I treat it with natural ingredients besides chemicals.

Best event venue: Bruno in Helsinki

The most contemporary and cool venue opened for the summer time of 2016 to Helsinki Alppila area.

Best movie: I, Daniel Blake

The movie of our times. A good cross section toa ilife of an unemploiment person life life in Britain today.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Pages