Miksi valita e-kirja fyysisen kirjan sijaan?

Sähköiset lukulaitteet tekevät pikkuhiljaa tuloaan myös Suomeen, mutta muualla maailmassa e-kirjojen lukulaitteita on näkynyt katukuvassa jo useampia vuosia.

Omistan itse Kindle Paperwhite e-kirjan lukulaitteen ja ajattelin kertoa muutamia syitä, miksi nykyään valitsen lähes aina sähköisen kirjan sen fyysisen sijaan:

- e-kirja on ympäristöystävällinen vaihtoehto.

- Sähköiset kirjat ovat usein edullisempia, kuin fyysiset kirjat.

- Laite on huomattavasti parempi lukukokemuksen kannalta mm. keveytensä, sekä taustavalaistun ja heijastamattoman näyttönsä ansiosta. Kuinka ihanaa onkaan maata sängyssä lukemassa ja sitten vain nukahtaa kirja kädessä, koska valoja ei tarvitse erikseen sammuttaa ja lukulaite sammuu itsestään kun sivuja ei vaihda muutamaan minuuttiin.

- Fonttikokoa ja näytön taustavalon kirkkautta voi säätää.

- Akku kestää todella kauan, parhaimmillaan jopa 2 kuukautta.

- Lukulaitteessa on sanakirja, joten myös vieraskielisiä kirjoja on helpompi lukea.

- Laitteella voi ostaa kirjoja suoraan Amazonista. Muita e-kirjoja myyviä palveluita ovat esimerkiksi Elisa KirjaAdlibrisEllibs ja BookBeat. Myös kirjastoista voi nykyään lainata kirjoja sähköisessä muodossa.

- Laitteeseen voi ladata lähes mitä tahansa digitaalisessa muodossa olevaa dokumentaatiota. Esimerkiksi siis pdf-tiedostoja, blogeja, artikkeleita jne.

- Laitteeseen saa ladattua satoja kirjoja, hyvästi siis tilaa vieville ja pölyä kerääville kirjahyllyille.

Vastustin itse alunperin e-kirjoja, koska ajattelin, että lukukokemus ei voi olla yhtä hyvä, jos en voi pidellä käsissäni sitä 900-sivuista romaania. Perinteistä muutosvastarintaa siis :) 

Sitten lähdin kuitenkin kokeilemaan sähköisten kirjojen lukemista tabletilla rakkaan avopuolisoni painostuksesta, eikä mennyt kauaakaan kun hankin tuon Kindlen. Nykyään enemmänkin harmittaa, jos kirjasta ei ole sähköistä versiota ja se on pakko ostaa fyysisenä kirjana.

Kuinka paljon ne 900-sivuiset romaanit oikeasti painavatkaan ja kuinka vaikea niitä onkaan lukea sängyssä!

 

Voit seurata minua täällä:

Bloglovin       Blogit.fi

Kommentit

E-kirjat ovat kyllä mahtavia.

Jos on tiedossa pitkä ajomatka, niin itse olen tykkännyt kuunnella jotain kirjaa musiikin kuuntelun sijaan. :)

https://faijahommia.fi/

sallamanteri

Joo, mullakin on tullut kuunneltua monta kirjaa juoksulenkkien aikana :)

Marmaa (Ei varmistettu)

Hei,
Adlibris myy myös lukulaitetta. Sellainen Letto Frontlight. Ja on oikein hyvä. Ehkä jopa parempi kuin Kindle, koska Lettoon voi ladata myös muualta ostettuja kirjoja. Kindleen kirjat pitää käsittääkseni hankkia Amazonista ja ainakin suomenkielisen kirjallisuuden valikoima on siellä todella rajallinen.
Terkuin, Marjut

sallamanteri

Moi,

saa myös Kindleen ladattua muualta ostettuja kirjoja, ne pitää vain siirtää esim. Calibre-ohjelman avulla.

Olen itse hankkinut tuon Kindlen jo vuosia sitten ja silloin ei tainnut markkinoilla muita lukulaitteita pahemmin ollakkaan, nykyään onneksi niissäkin on valinnanvaraa :) 

Hiirulainen

Hei, saako kindleen siis siirrettyä Calibren kautta esim. epub-tiedostoisia kirjoja? Entä pdf? Kindleen olen kovasti taipumassa, kun amazonin kirjavalikoimasta löytyy paljon sellaista mitä itse luen(eikä kielikään ole este).  

Mutta olisi kiva tietää että jatkossa voisi ostaa myös suomalaista kirjallisuutta ilman että pitää olla toinen laite sitten niitä varten.

sallamanteri

Juu, kyllä saa, itse ostan suurimman osan kirjoista tuolta Elisa Kirjasta ja siirrän ne Calibrella Kindleen.

PDF-dokumenttien lukeminen onnistuu ainakin niin, että lähettää ne siihen laitteen sähköpostiin (jokainen Kindle saa oman sähköpostiosoitteen), mutta tuohon saattaa olla jokin helpompikin keino.

Mutta joo, ainakin itse olen ollut supertyytyväinen tuohon Kindleen, mutta ei niissä muissakaan merkeissä käsittääkseni mitään vikaa ole.

Ace Von S
Herkuleen Urotyöt

Olen kokeillut sähköisiä kirjoja ja pidän niistä kovasti, mutta silti itselle uppoaa paremmin tuo vanhanaikainen fyysinen kirja, jonka sivuja voi hypistellä. Sama on cd-levyissä, tahdon fyysisen kokemuksen jota ei saa sähköisessä muodossa olevista kirjoista tai musiikista.

Ja se kirjojen tuoksu, aah, jos sitä saisi parfyymina, ostaisin välittömästi.

Kummallakin muodolla on siis mielestäni puolensa.

sallamanteri

Tuokin on kyllä totta, ja nyt kun rupesin asiaa miettimään, hoksasin, että luen itse lähes kaikki vanhat kirjat mielummin fyysisessä muodossa.

Minulla on varmaan kymmeniä vuosia vanha painos Jack Londonin Erämaan kutsusta, latasin sen hiljattain myös e-kirjana (Elisa Kirjasta saa näitä klassikkokirjoja ilmaiseksi), mutta tunnelma ei ollut jotenkin sama kuin siinä fyysisessä painoksessa. Johtuu varmaan siitäkin, että oma koirani puri kirjasta kannet pentuvuosinaan :) 

Saranda
Tyhjä ajatus

Kääk, olen tään listan jälkeen ihan myyty vaikken koskaan kuvitellutkaan että haluan/tarvitsen lukulaitteen. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.