Ladataan...

Vaikka kaikkineen on tietysti hienoa, että ylijääneet ruuat ja ruoka-aineet säästetään seuraaviksi päiviksi, hommaan näyttää usein kuluvan muovikäärettä tai foliota. Näillä kolmella vinkillä voit vähentää elmukelmun käyttöä (sori Eskimo Finland Oy):

1) Purkki

Käytän tähän tarkoitukseen sekä lasipurkkeja että muovirasioita. Monet jätteenvähennysprojektit tuntuvat alkavan silä, että kaikesta muovisesta hankkiudutaan eroon. Vaikka en aiokaan ostaa tällaisia pakkauksia enää uutena kaupasta, en ole nähnyt järkeä vanhoista luopumisessa. Ostin jopa pari lisää kirpputorilta, koska torilta talvenvaralle pakastaminen tuntui hyvältä keinolta välttää esimerkiksi kaupan muoviin pakatut marjapakasteet. Useimmilla syynä muovirasioista luopumiseen tuntuu olevan muovin vuotaminen ruokaan ja sitä kautta elimistöön  En tiedä siitä juuri mitään ja ehkä siksi en ole vielä huolissani.

2) Kattila

Kun ruokaa jää liian iso määrä työnnettäväksi tupperwareen, kaivetaan muovikelmu viimeistään esiin. Jos ruoka on tehty kattilassa tai padassa, laita se vain jäähdytyksen jälkeen kansineen jääkaappiin. Tuntuuko kansi liian väljältä tai onko astiasi kanneton? Katso sitten seuraava mullistava vinkki.  

3) Lautanen

Testaa, onko joku lautasistasi sopiva kulhon kanneksi. Eikö tunnu tarpeeksi tiiviiltä? Taittele keittiöpyyhe väliin! Kokeilin tätä hieman skeptisenä, mutta katso, salaattisi on pysyvä rapsakkana. Tämän piti olla vähän heikompi korvike muovikelmulle, mutta tämä onkin paljon parempi.

Näiden jälkeen olen käytännössä huomannut omassa kodissani kaksi ruokaa, joihin kääremuovia menee: kakkupohjat (kohollaan astiasta) ja vesimeloni halkaisun jälkeen (liian isoja). Luulen, että molemmat ongelmat ratkeaisivat lasisella kakkukuvulla, jota voisin kevään tullen käyttää myös itävien siementen päällä. Katsotaan osoittautuuko tämä tarpeeksi tärkeäksi.

 

Share

Ladataan...

Tällainen eksoottinen kaunokainen seisoskeli sulokkaana ja välinpitämättömän oloisena Kalevan kierrätyskeskuksessa. Puiset jalat ja paksu metallikansi tekivät laadukkaan vaikutelman. Luulen että oikea nimitys tälle on tupakkapöytä, joka kuulostaa ihanan dekadentilta. Se on vain 25 euroa, tarjotkaa joku sille koti!

Kalevan kierrätyskeskuksessa kannustan tarkistamaan kirjaosaston, kenkäosaston sekä pienen mutta poikkeuksellisen vintage-vaaterekin. Nämä ovat sekä laadukkaita että harvinaisen edullisia. Kierrätyskeskukseen kannattaa suunnata myös, jos kaipailee huonekaluja myyvää kirpputoria Kaleva-Tammela-suunnalta. Valikoima ei ole valtava, mutta muualla se on vielä pienempi tai olematon. Ellei kirpputoriksi lasketa Kätköä, joka on kyllä hieno paikka.

Kalevan kierrätyskeskuksen osoite on Sammonkatu 50, Tampere.

Share

Ladataan...

Toissa päivänä toimittaja kirjoitti Kauppalehdessä siitä, ettei suomalaisten kannata tehdä mitään ilmastonmuutoksen eteen, koska miljardit aasialaiset saastuttavat niin paljon. Hän oli käynyt Intiassa järkyttymässä. Tiedän tunteen. Luulen, että moni on törmännyt tähän lohduttomuuden tunteeseen matkustaessaan tai ainakin kuullut tämän kokemuksen jonkun muun suusta.

Tunne väistyi, kun tajusin ihmetellä, miksi ajattelen tätä valtion tai kansakunnan näkökulmasta. En voi kovin suurella painoarvolla vaikuttaa Suomen asioihin. Minun pitäisi ajatella tätä yhden ihmisen näkökulmasta. Sinun, minun, delhiläisen riksakukskin. Meistä kukin on vain yksi ihminen, ja voi tavallisesti tehdä vain omaa elämäänsä koskevia päätöksiä. Jos en olisi suomalainen, vaan vaikka tavallinen kiinalainen tai jenkki, olisin silti vain yksi kiinalainen tai yksi jenkki. Minulla olisi silti vain yhden ihmisen kokoinen vaikutus. Kansallisuudellani ja asuinpaikallani ei ole väliä.

Tai no, ainakaan sillä ei ole väliä siihen suuntaan, jota ensin ajattelisi, koska "yhden ihmisen kokoinen vaikutus" ei ole samanlainen joka puolella. Oikeastaan tavallisena suomalaisena minulla on todennäköisesti harvinaisen paljon vaikutus- ja valintamahdollisuuksia, kiitos elintason, demokratian ja yhteiskunnan perusrakenteiden. Enemmän kuin sillä slummissa elävällä intialaisella, joka yrittää päättää polttaako löytämänsä roskan vai jäätyykö.

Jos sitten sattuukin sellaiseen asemaan maailmassa, että voi vaikuttaa 5 miljoonan ihmisen päästöihin, no, se on hyvin harvinaislaatuinen tilaisuus.

"With great power comes great responsibility"   ~Spidermanin setä

Tässä on vielä se taustaoletus, että ilmastoteot ajavat ihmisen tai yhteiskunnan huonoon asemaan. Epäilen, ettei se ole totta, kirjoittelen siitä joskus.

 

Share

Pages