Ladataan...

Ikävä ajatella, että minulla olisi voinut olla paljonkin uusia lukijoita kiinnostavan Nextiili-vierailun jälkeen, mutta jätin blogini tyhjilleen kuukaudeksi.

Elämä on ollut niin sanotusti täyttä, osittain hauskoista syistä, kuten vappu, osittain rasittavista syistä, kuten liiat työt. En sano, että viimeinen kuukausi olisi ollut aikataulutettu ääriään myöten täyteen, mutta pääni on ollut.

Päädyin muutamaksi viikoksi ikävään kierteeseen. Olin väsynyt, koska olin tehnyt paljon ja saanut paljon uutta ajateltavaa. Noh, myös juonut ja juhlinut. Koska edelleen piti saada sitä ja tätä tehtyä JA lisäksi piti saada eskapistisesti istuttua töllön ääressä viimeisenä illalla, tingin yöunien pituudesta ja kroppani päätti tinkiä myös yöunien laadusta. Väsyneenä annoin sitten helposti periksi houkutuksille syödä triplaleivoksia ja järjettömiä ruoka-annoksia sekä klikata vielä sitä seuraavaa linkkiä. Huolehdin myös työajalla tehottomuudestani yrittämällä multitaskata. Ei ollut aikaa tai energiaa liikkua edes vähää (mutta oli aikaa katsoa vielä yksi sitcom-jakso). Olisi voinut helposti käydä niin, että lipeän tällaiseen kierteeseen moneksi kuukaudeksi. Mutta hei, olen täällä taas! Viime sunnuntana päätin, että ensi viikolla herään joka aamu seitsemältä (vaikka kuinka tuntuisi, että pitäisi ehkä juuri huomenna herätä vähän aikaisemmin töihin) ja menen nukkumaan viimeistään puoli yksitoista (vaikka kuinka tuntuisi, että enhän ole tänään vielä kerennyt tehdä mitään). En katso näyttöjä yhdeksän jälkeen.

"Kuka muka tarvitsee noin paljon unta? Odotahan vain, kun sulla on pieniä lapsia."

Mä tartten. Ehkä on, ehkä ei. Miksi en nauttisi unen tuomasta selväjärkisyydestä ja onnellisuudesta nyt?

Päätin, että muuhun ei tarvitse keskittyä, että nyt en murehdi muista elämäntavoistani enkä manaa itsenäi maan rakoon, kun join taas x-määrän kahvia ja jätin joogan välistä. Ja katso, olen paljon paremmin tilanteen tasalla, muistin ottaa eväät mukaan kahtena päivänä, joka esti iltamättämisen, ja kävin äsken kävelyllä luonnossa. Lisäksi olen juuri ilmaissut itseäni saavuttaen tarvehierarkian ylimmän tason. Ei täydellistä, mutta aika hyvää.

Share

Ladataan...

Vierailin kuukausi sitten Nextiili-pajalla Nekalassa. Superinspiroiva paikka! 

Nextiili-paja on tekstiilinkierrätyspaja, joka ottaa vastaan rikkinäisiäkin vaatteita ja kodintekstiilejä. Lisäksi sinne voi viedä myös käyttämättömäksi jääneitä kankaita ja käsityötarvikkeita. Keräyspiste on Nekalan Nextiili-myymälässä, mutta tekstiilejä voi jättää myös Lielahden ja Kalevan kierrätyskeskuksiin. Tällä hetkellä kierrätystä varten ei siis ole keräysastioita. Siitä huolimatta Nextiili-pajalle tulee 100 000 kiloa tekstiiliä vuodessa! En ole varma, miten lukuun pitäisi suhtautua: ollako iloinen siitä, kuinka paljon ihmiset ovat valmiita kierrättämään silloinkin, kun se vaatii hieman vaivaa, vai ollako järkyttynyt siitä, kuinka paljon tekstiiliä "hylätään"? Vaikka tiedänhän minä, paljonko tekstiiliä menee vuosittain jäteasemille, ja paljonko sitä suunnilleen ostetaan vuosittain. Konkreatia kai se tässä on se, joka järkyttää.

Tällainen toiminta, jossa otetaan vastaan myös rikkinäisiä tekstiilejä, on Suomessa vielä hyvin harvinaista. Onneksi hyviä alkuja näkyy, mutta kaikki me Tampereen seudulla asuvat voimme tuntea itsemme onnekkaiksi, kun tällainen paikka on jo lähellä!

Nextiili-pajalla jokaisen sinne tuodun vaatenyssäkän ensimmäinen etappi on lajittelupöytä. Siellä kakki tekstiilit käydään läpi, ja ne jaotellaan sellaisenaan myytäviin tai lahjoitettaviin vaatteisiin, valmiisiin käsityömateriaaleihin ja rikkinäisiin vaatteisiin. Kunkin näistä alla on vielä useita alakategorioita, hengästyttävin määrä käsityömateriaalien alla.

Tässä tulee Nextiili-pajan kaunein asia: Rikkinäiset tekstiilit hyödynnetään niin pitkälti kuin mahdollista. Niistä leikataan käsityömateriaalia, tietysti itse kangasta, mutta myös kaikki napit, vetoketjut ynnä muut otetaan talteen. Muuten käyttökelvottomat palat villaa ja akryylia lähetetään teollisuuden hyödynnettäviksi, sillä näistä voidaan vielä tehdä esimerkiksi imeytysmattoja. Käsityömateriaaleista osa menee sellaisenaan myyntiin Nekalan Nextiili-myymälään, osasta tehdään Nextiili-pajan ompeluosastolla jotakin uutta. On muuten ihanan luovia ihmisiä! Tällä hetkellä "tuotannossa olevista" asioista ihastuin erityisesti koiran sänkyihin, jotka oli tehty täyttämällä neuleita ja ompelemalla hihat sängyn reunoiksi, sekä vauvojen unipusseihin, jotka oli muokattu kevyttoppatakeista.

Myytävät vaatteet siirretään lajittelupöydältä hinnoitteluun. Hinnoitteluohjeessa luki esimerkiksi housujen kohdalla 1 euro ja toppien kohdalla 0,5 euroa. Tässä todella kierrätetään vaatteita vaatteiden laittamiseksi kiertoon, ei tienaustarkoituksessa. Nextiili-pajan omistaakin yhdistys, ei yritys. Kaikki ehjät vaatteet eivät mene myyntiin, vaan osa annetaan hyväntekeväisyytenä pois. Enkä puhu vaatejätteen dumppaamisesta Gambiaan vaan selkeän tarpeen täyttävästä hyväntekeväisyydestä lähellä. Tällä hetkellä Nextiili-pajalla laitettiin sivuun ainakin vauvanvaatteita, jotka kootaan Viroon, Latviaan ja Liettuaan jaettaviin "äitiyspakkauksiin". Baltiassa kun ei ole samanlaista yhteiskunnan tervetulopakettia uusille ihmisille kuin mitä meillä Suomessa on.

Niinkuin tässä kaikessa kierrätyksessä ja hyväntekeväisyydessä ei olisi ollut tarpeeksi, Nextiili-pajalla toimii paljon ihmisiä kuntouttavassa työtoiminnassa. Nextiili-paja on heille etappi päästä työelämän syrjästä kiinni ja auttaa parantamaan elämänhallintakykyä. Yhdessä työntekijän kanssa Nextiili-paja sitten auttaa heitä etsimään jatkotyöllistymismahdollisuuksia ja ohjaa heitä eteenpäin.

Nekalan Nextiili-myymälän ja kierrätyskeskuksen osoite on Vihiojantie 26. Muiden kierrätyskeskusten osoitteet ovat täällä ja lisätietoa Nextiili-pajasta täällä sekä Facebook-sivulla.

Share

Ladataan...

Kunnallisvaalien äänestyspäivä on sunnuntaina!

En aio antaa suosituksiani siitä, ketä tai mitä pitäisi äänestää. Vain siitä, että ylipäätänsä äänestäisitte. Käyttäydymme usein niin kuin puoluepolitiikan aika olisi ohi. Kannustamme toinen toisiamme ajattelemaan itseämme kuluttajina, ei kansalaisina. Vaikuttaminen on nyt sitä, että ostamme sitä ja jätämme ostamatta tätä. Sellaistahan se on tässäkin blogissa. Mutta vaikka kuinka tuntuu luontevammalta ja nykyaikaisemmalta ilmaista itseään tykkäämällä somessa ja ostamalla reilun kaupan kahvia tai Suomessa tehtyjä vaatteita, useista merkittävistä asioista päätetään edelleen vain ja ainoastaan kunnanvaltuustossa tai eduskunnassa. Ei ole mitään mitä ostamalla voisit taata laadukkaamman terveydenhuollon tai estää kunnan rakennushankkeen. Voit vain: 

a) äänestää sinulle tärkeitä asioita ajavaa ehdokasta

b) vaikuttaa jo valittuihin ehdokkaisiin

c) asettua itse ehdolle

A:n aika on nyt. B on liian aikaista, c on liian myöhäistä tähän lähtöön.

Monet ehkä jättävät äänestämättä siksi, etteivät oikein tiedä, kuka nyt on mitäkin mieltä ja minkälaisista asioista valtuutetut nyt ylipäätänsä ovat päättämässä. Ehdotan, että rohkaiset mielesi ja äänestät sellaista puoluetta ja ehdokasta, joka ainakin jossakin sinulle tärkeässä asiassa on samalla linjalla. Tämä on paljon parempi, kuin se että jätät homman kokonaan välistä. Käytännössä on jopa lähes mahdontonta löytää TÄYDELLISTÄ ehdokasta.

Rohkeasti vain!

 

Share

Pages