Ladataan...

Jätteen vähentämisen alkutaipaleella suurin kysymysmerkki on ollut ruoka, ja se on sitä varmasti vielä vuosia. Sitä on hankittava, ja sitä on hankittava usein. Siihen verrattuna kaikki muu on helppo välttää, helppo hankkia käytettynä tai sitten niin harvoin edessä, etten ole vielä murehtinut pienistä.

En aluksi kuvitellut, että voisin edes juurikaan vähentää ruuan pakkausjätettä, en päästelemättä menemään ympäri Pirkanmaata kuvitteellisella autollani tai muuttamatta metsästäjä-keräilijäksi takametsiin. Eikä ihme, kun ruokakaupassa katsoo uusin silmin kassahihnalle, siinä on muovipakkaus muovipakkauksen jälkeen muovipakkauksen sisällä. Yo dawg... Tämä tuntuu muista varmaan yhtä vaikealta, joten ajattelin julkaista vähän reseptejä inspiraatioksi. Heti alkuun silti varaus. Eivät nämä mitään zero waste -reseptejä ole sanan kirjaimellisessa merkityksessä. Jätettä tulee, erityisesti kuljetuksista, mutta ovatpahan isoja parannuksia entiseen, liikkeitä oikeaan suuntaan. 

Limellä ja inkiväärillä maustettu cashew-wok (kaksi ISOA annosta)

Ilman muovituksia löytyviä kasviksia, esim. 3 porkkanaa ja 1 iso palsternakka (Näitä voi korvata kaikenmaailman wokkiin sopivilla kasviksilla kaupan tilanteen mukaan, esimerkiksi sienillä, parsakaalilla, kirpeällä omenalla, kesäkurpitsalla, sipulilla)

öljyä

5 valkosipulin kynttä

2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

tuoretta tai kuivattua chiliä maun mukaan

2 rkl limemehua

3 rkl soijakastiketta

2 tl sokeria

valkopippuria

1,5 dl cashew-pähkinöitä

300 g riisiä tai nuudeleita

Jos käyteät riisiä, laita se ensimmäisenä kiehumaan ja keittele kypsäksi ohjeen mukaan. Jos käytät nuudeleita, kannattaa keittäminen aloittaa vasta kun kasvikset ovat valmiina paistettavaksi.

Kuori kasvikset ja leikkaa ne tikuiksi, paitsi valkosipuli siivuiksi. Raasta inkivääriä. Puolittele cashew-pähkinät sormin. Pitkältä sivulta puolittaminen on nätimmän näköistä, mutta kuka sitä jaksaa. Kumenna isossa paistinpannussa öljyä ja lisää pannulle kasvikset, valkosipuli, inkivääri, chili, limemehu, sokeri ja soijakastike. Paista reilut viisi minuuttia. Testaa kypsyys maistamalla kasviksia, niiden pitää olla vielä hieman rapeita. Lisää joukkoon kypsä riisi sekä cashew-pähkinät ja kääntele vielä pari minuuttia. Sekoita joukkoon hyppysellinen valkopippuria.

Mitä pitää huomioida hankkiessa

  • Yritä parhaasi mukaan löytää öljy, limemehu ja soijakastike metallikorkillisissa lasipulloissa, mahdollisimman isoissa sellaisissa.
  • Kasviksia pitää olla valmis vaihtelemaan sen mukaan, mitä kaupasta löytyy ilman muoveja. Juurekset ovat kuitenkin aika todennäköinen kohde ja usein lähellä tuotettuja.
  • Osta kasvikset omaan pussiin, joka voi olla tähän tarkoitettu kangaspussi tai edellisen ostoskerran muovipussi. Jos ostat vain yhden tai kaksi, esimerkiksi inkiväärin palan, et tarvitse pussia. Voit liimata mahdollisen punnitustarran suoraan (toiseen) vihannekseen. Pääset myös helpommalla ja pienemmällä määrällä ärsyttäviä tarroja, kun ostat usein käytettyjä ja hyvin säilyviä vihanneksia kuten valkosipuleita kerralla enemmän.
  • Cashew-pähkinöitä, sokeria ja riisiä saa kilotavarana Punnitse ja säästästä. Nuudeleita en ole löytänyt kuin muovipakkauksessa. Riisin viljelystä tulee kuitenkin merkittävät määrät metaanipäästöjä, joten en ole varma, kumpaa käyttäisin. Jos käytät nuudeleita, yritä tihrustaa, ettei niitä ole isomman muovipakkauksen sisällä vielä lisäksi yksittäispakattu muoveihin.
  • Musteet... Yrttejä ja suolaa lukuunottamatta en ole keksinyt mitään paikkaa hankkia näitä ilman muovia. Vaikka maustevarastoni on tällä hetkellä melkoinen, tunnun käytännössä kuluttavan vain noin kymmentä samaa maustetta. Ehkä voisin ostaa näitä harvoja ja valittuja jostakin isot pakkaukset, joka tarkottaisi edelleen jätettä, mutta kuitenkin nykyistä vähemmän.

Ekstraa

Jos kuorit porkkanat, tarkista vinkkini kasvisliemen tekemiseen. Inkiväärin kuoria voit puolestaan käyttää haudukkeena.

Share

Ladataan...

Minulla on kaksi moitetta pyykinpesuainepulloille. Ne ovat paksua muovia ja kuluvat nopeasti. Siksi olen luopunut moisista roskista. En silti ole haiseva hippi, vaan vaihtoehtoja tavallisille pulloille on niin paljon, etten oikein osaa valita. On bulkkivaraston siirtäminen kotiin, on pesupähkinät, pesupulveri ja sitten vielä kotitekoiset pesuaineet.

Vuosi (vai kaksi) sitten siivousaineiden myyminen asiakkaiden omiin astioihin litrahintaan kiellettiin. Ruohonjuureen saa kuitenkin tilattua ihan ikioman tällaisen bulkkikanisterin, jota voikin sitten käyttää seuraavan vuoden*. Ostin oman viiden litran kanisterini viime vuoden toukokuussa hintaan 38 euroa. Olen ollut hyvin tyytyväinen, mutta paksua muoviahan sekin kanisteri on. Ymmärrän myös, että alkuinvestointi voi kirpaista.

Jos unohdetaan kuljetus ja muu ennen kotiovea syntyvä hukka, niin sitten omaan pussiin ostetut pesupähkinät ovat ihan ultimaattinen jätteetön vaihtoehto. Olen kuitenkin epäileväinen, koska kun käytin pesupähkinöitä vuosia sitten, pidemmässä käytössä vaatteeni alkoivat haista mädältä. Monet kaverini pesevät kuitenkin pähkinöillä, eivätkä myönnä ongelmaa. Enkä kyllä ole huomannut, että haisisivatkaan. Ehkä käsiini osui vanhentunut tai huonon sadon pähkinäsatsi. Muistaakseni minulla oli myös tapana tuolloin pestä vaatteet 30 asteessa, joka ei välttämättä ole tarpeeksi pähkinöille ja voisi ihan peruspesuaineenkin kanssa saada pidemmän päälle vaatteet haisemaan. Siksi olen nyt antamassa pähkinöille uutta mahdollisuutta. Ostin niitä Ruohonjuuresta varovaisen kokeiluerän, kilotavarana kun sai. 

Alustavat testit eivät anna viitteitä maa- tai muunkaanlaisen kellarin tuoksusta. Aiempi ongelmani tuli esiin vasta pidemmässä käytössä, joten kokeilua on jatkettava vielä. Jotkut näyttävät laittavan pyykkikoneeseen pesupähkinöiden kanssa muutaman tipan eteeristä öljyjä. Ajatus vähän kiehtoo, kun öljyjen valikoimakin on niin huippu, vai miten olisi sitruunaruoho tai basilika? Kuitenkin siinä katoaa vähän tämä jätteettömyyspointti, jos rupean muovikorkillisia ja pipetillisiä öljyjä lisäilemään.

Näiden kahden vaihtoehdon lisäksi jätteenvähentäjä voi harkita pesupulveria ja itse tehtyä pyykinpesuainetta. Pesupulverin ilo on se, että sitä saa kartokipakkauksessa. Pelkään kuitenkin sen jättävän raitoja vaatteisiin. Itse tehtyjen pyykinpesuaineiden ohjeita on kaikenlaisia, myös zero waste -blogeissa. Näihin tulee tavallisesti ainakin kolmea ainesosaa, joka tarkoittaa paitsi tekemisen vaivaa, myös useita vielä tuntematonta materiaali olevia pakkauksia. Kiehtovin ajatus kotitekoisen pyykinpesuaineen saralla on marseille-saippuan ilosanoma, jonka mukaan pelkkää tätä voisi käyttää kaikessa pyykinpesusta tiskaamiseen ja hiustenpesuun. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta...

*kahden hengen tamperelaistaloudessa valvomattomissa testiolosuhteissa

 

Share

Pages