Ladataan...

Ihan alkuun sanottakoon, että kauneus ei mielestäni katso kokoa, ei muotoa, ei väriä, ei ikää. Eikä auta, vaikka keho olisi kuinka kaunis tai komea, jos sielu on ruma. Kauneus ei katso tarkkaan määriteltyjä muotteja, ja vartaloaan kannattaa parhaansa mukaan rakastaa, oli se minkä mallinen tahansa. Tiedän myös, että se voi olla vaikeaa, sillä olen itse kamppaillut nuorempana asian kanssa, laskenut kaloreita hulluna ja treenannut enemmän kuin on terveellistä. Vain saavuttaakseni täydellisen vartalon. 

Ratkaisin aikoinani tilanteen päättämällä, että lopetan kalorien laskemisen ja kehoni tarkkailun. Päätin, etten suostu elämään vartaloihanteiden ehdoilla ja käyttämään järkyttävää määrää energiaa täydellisen vartalon tavoitteluun. Päätin, että vartaloni on hyvä ja that´s it. Siitä lähtien olen pitänyt siitä huolta parhaani mukaan ja keskittynyt ajattelemaan muuta. Mielestäni ongelma ei nimittäin ole vartalo lainkaan. Vaan se, mitä siitä ajattelee ja mihin elämässään keskittyy.

Tästä syystä olen melkoisen kyllästynyt hastagiin #bodypositivity, eli kehopositiivisuus. Jep, ajatus on hyvä ja tärkeä, mutta taas keskitytään vartaloon. Kun voitaisiin keskittyä johonkin kiinnostavaan, kuten vaikka planeettojen tutkimiseen tai universumin ymmärtämiseen. 

Olen luultavasti itse joskus kirjoittanut suunnilleen näin: ”Rakastetaan vartaloitamme selluliitista huolimatta.” Tässä ajatuksessa on mielestäni kuitenkin tarkemmin ajateltuna jotain pahasti pielessä. Oikea lause kuuluu näin: ”Rakastetaan vartaloitamme selluliitista huolimatta (ja keskitytään sitten johonkin muuhun).” Sanat selluliitista huolimatta antavat ymmärtää, että jos onnistuu rakastamaan vartaloaan, vaikka siinä on selluliittia, rakastaa vartaloaan, vaikka siinä on virhe. Mutta onko siinä? 

Onko nainen erityisen rohkea tai sinut itsensä kanssa, jos hän esiintyy bikineissä sosiaalisessa mediassa ja tägää kuvaan #bodypositivity? Vai onko hän vain nainen, joka on pukeutunut bikineihin? 

Onko bikinikuva lisättynä hastagilla #bodypositivity kehopositiivisuutta? Vai saattaako se sittenkin vahingossa vahvistaa juuri niitä kulahtaneita kauneusihanteita, joita vastaan se taistelee, kiinnittämällä huomion sanaan kehopositiivisuus? Eli viestiikö se, että kuvan vartalo ei ole ihanteen mukainen, ja se on silti kaunis, kuten myös vartalo, jota rakastamme selluliitista huolimatta? Ja eikö tuon ajatuksen pitäisi olla itsestäänselvyys? 

Miksi niin monen naisen on vaikea rakastaa omaa kehoaan? Miksi vartalon ulkonäkö on meille näin äärettömän tärkeä? Ja ennen kaikkea: mitä näille ajatuksille voi tehdä?

Olen tekemässä isompaa juttua aiheesta ja kuulisin erittäin mieluusti teidän mielipiteenne. Oletko sinut oman vartalosi kanssa ja miksi olet tai miksi et ole? Voimauttaako #bodypositivity? Ärsyttääkö #bodypositivity? Luoko sosiaalinen media paineita kehonkuvaan liittyen? Luoko #bodypositivity paineen sanoa tykkäävänsä vartalostaan, vaikkei oikeasti tykkää? Onko vartaloon keskittyminen niin hyvässä kuin pahassa mennyt jo yli? Onko kyse vartalosta lainkaan vai sittenkin itsetunnosta tai ikiaikaisista naisiin kohdistetuista odotuksista? 

Mitä muuta haluaisit kysyä kehonkuvaan keskittyneeltä asiantuntijalta aiheeseen liittyen? Jos kommentteja tulee, aion hyödyntää niitä haastattelussa. Olisin kiitollinen, jos kertoisit mielipiteesi. Minulla ei ole näitä vastauksia, siksi tätä juttua tehdään. 

Tulen jakamaan jutun teidän kanssanne, kun se valmistuu. Joten stay tuned! 

Lue myös aiheesta muualla Lilyssä:

#bodypositivity

Kuuluuko bodypositive hoikille?

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Share

Ladataan...

Hyödyllisin ajatus, jonka olen lähiaikoina lukenut, on Tara Mohrin Playing Big -kirjasta:

Visioi tulevaisuuden sinä. Millainen hän olisi, missä hän asuisi, miltä hän näyttäisi, mitä hän tekisi työkseen, mitä hän ajattelisi?

Samalla kun luin Mohrin sanoja, tulevaisuuden minä alkoi piirtyä eteeni. Tulevaisuuden minä oli rauhassa kaiken kanssa, hän asui kauniissa, uniikissa kodissa kasvien ympäröimänä, hänellä oli kädessä kahvikuppi, hän hymyili, pitkät hiukset laskeutuivat vapaina, vaatteet olivat ilmavat ja tyylikkäät, mukavannäköiset, hän koki itsensä merkitykselliseksi ja oli onnellinen ja itsevarma, ei epäillyt itseään, eikä muita. Hän oli zen.

Pidin hänestä vaistomaisesti. 

Välillä voi olla vaikea tietää, mitä haluaa tehdä. Keneksi haluaa tulla, on sen sijaan aika helppo nähdä.

Playing Bigissä neuvotaan kysymään vastauksia tuolta tulevaisuuden minältä. Mitä tulevaisuuden minä tekisi? Kun valintojaan lähestyy siitä näkökulmasta, on aika selvää, mikä on oikein ja mikä väärin.

Tulevaisuuden minä istuisi kauniilla tuolillaan (kaunis tuoli on jo) viehättävä kuppi kädessä (sekin on) ja joisi hyvää kahviaan (check) rauhassa (siinä joskus mättää). 

Ja tälle nykyiselle minulle hän sanoisi sen, minkä minä tahdoin sanoa nuoremmalle minulle: 

Älä huoli, kaikki järjestyy. Älä yritä pakottaa asioita, nauti tästä hetkestä ja seuraa sydäntäsi. Niin päädyt oikeaan paikkaan, kun aika on. 

Joten jatkossa, kun on vaikeaa, valintoja tai arjen sotkuja, käännyn tulevaisuuden minän puoleen. Kysyn: mitä sinä tekisit?

Se on niin helppoa. 

Millainen on tulevaisuuden sinä?

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Share

Ladataan...

Sain elää elämäni ensimmäiset 36 vuotta lähes ongelmattoman ihon kanssa. Ehkä joku yksittäinen finni joskus, pakkasessa punoittavat posket ja vähän pintakuivuutta talvella. Se siitä. Tiedän, olen onnekas paskiainen. 

Paitsi, että nyt en enää ole. 

Ihoni alkoi oireilla viime vuoden lopulla. Ensin leukaan tuli yksi finni. Ajattelin, jaahas, se aika kuusta. Sitten sen tilalle tuli toinen. Ja viereen kolmas. Neljäs. Pian koko suunympärykseni oli täynnä isompia ja pienempiä näppyjä. Aina, kun yhdestä päästiin, tilalle tuli uusi ja sen kaveri myös. 

Ihmiselle, joka on tottunut käyttämään meikkivoidetta pääasiassa ihoa suojatakseen, asia voi aiheuttaa pienen kriisin. Ja kyllä, iho-ongelmani ovat hyvin pientä oikeisiin iho-ongelmiin verrattuna. Minulla on edelleenkin ihan ok iho, ei ole aknea tai atooppista ihoa. Mutta jos ennen hyvään ihoon ilmestyy yhtäkkiä kymmenen finniä, jotka eivät lähde pois, jossain kyllä mättää.

Uskon vahvasti mielen ja kehon yhteyteen ja ajattelen, että kehomme kertoo usein, jos henkisellä puolella on jotain pielessä. Vastaavasti huono fiilis voi omalla kohdallani johtua joskus puhtaasti siitä, että olen syönyt liian vähän, liian huonosti tai olen vain liikkunut liikaa ja levännyt liian vähän. Liikaa jotakin, on yleensä avain monen ongelman takana.

Mutta liikaa mitä?

 

Olen tehnyt tässä kuvassa kaikkeni peittääkseni finnit. Ja joo, ei tilanne näytä ehkä kauhean pahalta. Mutta minun iholleni se on poikkeuksellinen. 

 

Nyt kun aloin selvittämään ihoni ongelmia, lähdin ensin liikkeelle konkreettisista asioista. Voisiko kyseessä olla ruokavalio? En usko. Syön perusterveellisesti. Käytän kyllä sokeria, mutten erityisesti välitä siitä. Eli en juuri ikinä syö sitä isoja määriä kerralla, koska ei vain kiinnosta (mutta antakaas käsiini sipsipussi, niin huonosti käy). Silti olen kaikkien tapojeni vastaisesti harkinnut sokerilakkoa, jos ihoni ei ala parantua. Harkintaa pidemmälle en ole vielä päässyt.

Sitten on talvi. Kova pakkanen on hyvin rankka asia iholle. Mutta kun ongelmani alkoivat ennen pakkasia. Pakkanen on luultavasti pahentanut asiaa, mutta en usko sen olevan syy ongelmien takana. 

Yksi mahdollisuus on kosmetiikan liikakäyttö. Testaan kauneustoimittajan työni puolesta valtavat määrät kosmetiikkaa. Vaihdan voiteitani ja seerumeitani jatkuvasti. Hyväkin iho saattaa ärtyä siitä. Joten ongelmien alettua heivasin hetkeksi kaiken ylimääräisen ja palasin perusasioiden ja taatusti iholleni sopivien tuotteiden äärelle. Ihonhoitorutiinini on tällä hetkellä seuraava: Mia Höydön putsari, Olivia Kleinin suihkutettava kasvovesi, Mádaran anti-ageing -silmänympärysvoide ja Mádaran Nokkosvoide

Koko ajan olen kuitenkin epäillyt, että äkilliset iho-ongelmani johtavat jostain syvemmältä. Kakki edellämainitut asiat varmasti auttavat ihon korjaamisessa, mutten usko, että ne yksistään ovat aiheuttaneet ongelmani. Ihoni on hyvin vastustuskykyinen ja normaali. Ei se sokeri- tai kosmetiikkayliannostuksesta yksistään mene sekaisin tai jos menee, ainakin korjaa itsensä nopeasti. Taustalla on pakko olla jotain muuta. Toisin sanoen hormonit tai stressi tai molemmat.

 

 

Mietin, onko hormonitasapainoni saattanut häiriintyä jotenkin ja voisiko se selittää finni-invaasion suuni ympärillä. Yksi mahdollinen selitys on se, että lopetin hormonaalisen ehkäisyn viime keväänä. Voisiko kehoni reagoida siihen vasta näin viiveellä? Pelottava ajatus, mutta mahdollinen. 

Toinen ja ehkä luultavampi selitys on yksinkertaisesti stressi. Minulla oli ihmissuhteissa vähän rankkoja hetkiä viime vuonna, ja olen joutunut turhankin paljon selvittämään jo menneitä asioita, tunteita ja ajatuksiani. No, mörköjään ei pääse juoksemalla pakoon, se on nyt käynyt selväksi.

Muuttaminen osoittautui myös yllättävän raskaaksi prosessiksi nimenomaan henkisesti. Siinä kun joutuu käymään läpi juuri sitä menneisyyttä. Pesemään vanhaa likapyykkiä itsensä kanssa ja kaivamaan kaapeista kaiken sen, minkä on sinne piilottanut. Puhdistavaa, muttei kyllä helppoa. 

Sitten on ollut hetkittäin vähän liikaa myös vapaa-ajalla täyteen ahdettuja päiviä. Viikonloppuja, joiden jälkeen ei ole levännyt olo, koska on ollut koko ajan menossa ja tekemässä sen sijaan, että olisi välillä tekemättä yhtään mitään.

Ehkä ihoni reagoi tähän kaikkeen. Pidemmän ajan kuluessa monesta pienestä lähteestä kasaantuneeseen stressiin. Jotta pysähtyisin ja tajuaisin, että jotain on pielessä. Jotain nimittäin on pielessä, jos hyvä iho yhtäkkiä sekoaa, väitän. 

 

 

En voi väittää, että olisin nyt yleisesti ihan kauheasti rauhoittanut elämääni. Mutta se on vähitellen rauhoittunut. Muutto on tehty ja alan kotiutua tänne uuteen kotiin. Kalenterisuma on helpottanut. Ja olen katsonut (ihan liikaa) HBO:n kauhusarjoja, jotka rentouttavat minua paremmin kuin mikään meditaatio. 

Lisäksi olen löytänyt kaksi tuotetta, joiden tehoon uskon nyt kunnolla niitä kokeiltuani ihan täysin. Olen kuorinut ihoani Mossan hiilikuorinnalla, joka sopii tukkoiselle iholle. Sen jälkeen olen levittänyt pari kertaa viikossa kasvoilleni Mádaran Smart-naamion, joka sisältää niin ikään hiiltä. Kun ensimmäisen kerran käytin naamiota ja katsoin sen jälkeen peiliin, ajattelin: vau. Ja minua ei helposti kosmetiikalla hurmata, olen käyttänyt sitä niin paljon. Ihohuokoseni olivat supistuneet, ihon väri parantunut ja näytin yleensäkin hehkeältä. 

Nyt ihoni on myös selvästi alkanut rauhoittua. Finneistä on pääosin jäljellä enää arpia, eikä uusia ole ilmaantunut enää yhtä nopeasti kuin vielä hetki sitten. En  tiedä, kuuluuko kiitos kosmetiikalle, stressin laukeamiselle vai molemmille, mutta se on varma, etten enää ikinä väheksy iho-ongelmia.

Onko teillä kokemusta vastaavasta? Ja jos, miten selvititte ongelman?

 

Ensimmäinen kuva: Satu Nyström

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Share

Pages