3 X Joulun tuoksua kotiin

3 X Joulun tuoksua kotiin
Joulu syntyy tuoksuista. Ei kuitenkaan kinkun paistorasvasta vaan talvisista huonetuoksuista ja kynttilöistä.
Julkaistu 14.12.2016

Pidätkö joulusta, muttet halua kuorruttaa kotiasi vilkkuvilla jouluvaloilla ja kultalameeköynnöksillä? Etkä raivata niille säilytystilaa komerosta loppuvuodeksi? Tunnelma löytyy tuoksuista. Kokeile erilaisia huonetuoksuja ja tuoksukynttilöitä tai korista kotisi jouluksi kukilla, kuten vahvasti tuoksuvilla eukalyptuksen oksilla, herkillä kieloilla tai raikkailla freesioilla.

Ominais-tuoksua etsimässä

Ennen kuin aloitat kotisi tuoksutuksen, hanki talvinen hajuvesi itsellesi. Esimerkiksi Arelassa myytävät OLO-MERKIN mausteiset ja metsäiset artesaanituoksut Dark Wave ja Forêt (55 e/kpl, kuvassa) kulkevat roll-on-pullossa kätevästi mukana.

Olo-merkin roll on -tuoksut valmistetaan käsin Portlandissa.

Sitten on kodin vuoro. Osta eteeristä öljyä esimerkiksi ekokaupasta; Ruohonjuuri myy Frantsilan öljyjä myös verkossa. Täytä pieni, kapeasuinen lasipullo puoliksi kuumalla vedellä ja puoliksi kirkkaalla alkoholilla, kuten vodkalla. Lisää 1−3 erilaista eteeristä öljyä tippa kerrallaan, kunnes tuoksu miellyttää. Kokeile esimerkiksi jouluista appelsiini– kardemumma-yhdistelmää.

Pane pulloon pari bambutikkua ja sekoita kevyesti: tikkujen kautta tuoksu leviää huoneilmaan. Tikut kannattaa kääntää kerran viikossa. Kun huomaat tuoksun laimenevan, sekoita uusi satsi ja vaihda tarvittaessa tikut.

Siivoushanskat naulaan

Laadukkaat tuoksukynttilät ovat tyyriitä mutta riittoisia: ne palavat keskimäärin 60 päivää. Kynttilää kannattaa polttaa kerrallaan ainakin tunti, jotta se palaa tasaisesti. Tuoksukynttilä auttaa joulustressiin, sillä jynssäämättömiä lattialistoja ei huomaa hämyisessä valossa.

Kuorinta

Edullinen tuoksupommi muhii keittiössäsi. Pane litran kattilaan pala inkivääriä, 1−2 kanelitankoa, 3−4 sitrushedelmän kuoret, kaksi neilikkaa, yksi tähtianis ja puoli litraa vettä. Kiehauta, hauduta ja nauti höyryn tuoksusta. Seoksen voi lämmittää uudelleen pari kertaa ja kattilan siirtää pannunalusen kanssa eri huoneisiin.

Juttu on julkaistu Trendissä 12/2015

Kommentoi »