4 vinkkiä valkoisempaan hymyyn

4 vinkkiä valkoisempaan hymyyn
Selvitimme neljä tehokasta tapaa saada kirkas hammasrivistö hetkessä.
Julkaistu 4.7.2016

1. Vetyperoksidia suuhun

Ensin huonot uutiset: vaikka tekisit mitä, hammasrivistöstäsi ei ehkä koskaan tule yhtä valkoista kuin paperi. Valkaisun lopputulos riippuu nimittäin hammasluusi sävystä, ja toisilla se on luonnostaan kellertävämpi kuin toisilla. Hyvä uutinen taas on se, että huomattavan värjäytyneitäkin hampaita voi koettaa valkaista monella eri konstilla.

Tehokkain tapa valkaista hampaat on latoa seteleitä tiskiin ja istua pariksi tunniksi ammattilaisen tuoliin. Suosituin hammasklinikoilla tehtävistä valkaisuista on laservalkaisu. Siinä parikymmentä parhaiten näkyvillä olevaa hammasta valkaistaan vetyperoksidigeelillä ja laservalolla.

Laservalkaisu on turvallinen tapa valkaista hampaat, koska se ei kuluta hampaiden pintaa eli kiillettä. Ihmeitä laserillakaan ei tosin voida luvata. Joidenkin hampaat vaalenevat käsittelyllä monta astetta, toisten vain vähän. Lopputuloksen kestokin on yksilöllistä. Pisimmillään hampaat pysyvät valkoisina vuosia, mutta jotkut valittavat hampaidensa kellastuneen jo viikkojen kuluttua valkaisusta.

Kestoon vaikuttavat elintavat. Laserkäsitelty hammas imee kaiken nesteen sisäänsä kuin sieni, sillä hammas on elävää kudosta, ja valkaisu kuivattaa sitä. Laserkäsittelyn jälkeen onkin tärkeää välttää värikkäitä ruokia ja juomia kahden päivän ajan. Kiellettyjen aineiden listalla ovat punaviini, mansikat, tee, kahvi ja keltaiset mausteet.

Ennen laservalkaisua kannattaa käydä hammaslääkärissä tarkastuttamassa, ettei hampaissa ole reikiä, lohkeamia tai hammaskiveä – jos on, valkaisua ei voi tehdä. Laservalkaisun ainoa haittapuoli voi olla hampaiden vihlonta, mutta se menee ohi parissa päivässä. Huvin hinta tosin tuntuu erityisesti kevyessä kukkarossa: käsittely maksaa noin kolmesataa euroa.

2. Tehokkaat tahnat

Olet hangannut hampaitasi kuukausikaupalla valkaisevilla hammastahnoilla, mutta purukalustosi ei kirkastu. Ei ihme. Joissakin valkaiseviksi mainostetuissa tahnoissa ei ole ollenkaan valkaisevia ainesosia. Niiden sijaan tahnoissa on käytetty hankaavia aineita, jotka poistavat tahroja ainoastaan hampaiden pinnasta.

Tehottomia tahnojakin huonompi vaihtoehto on turvautua valkaisuaineisiin, jotka ovat kotikäyttöön liian tujuja. Niistä voi olla haittaa hampaiden kiilteelle ja ikenille – sekä muulle terveydelle. Jos esimerkiksi ammattilaisten käyttämää vetyperoksidia päätyy hampaidesi sijaan kasvoillesi, ihoosi syntyy hetkessä pysyvä vaalea läikkä. Valkaisupaketteja ei kannatakaan koskaan ostaa ulkomailta netin kautta, koska aineiden turvallisuudesta ei ole takeita.

Valitse hammastahnahyllystä tuote, jossa on käytetty valkaisuaineena vetyperoksidia laimeampaa mutta tehokasta karbamidiperoksidia. Sitä sisältää esimerkiksi apteekeissa myytävä Yotuel-tahna.

3. Luomuliisan valinta

Vuosi sitten blogimaailmassa hurahdettiin purskutteluun. Yhdessä jos toisessakin hyvinvointiblogissa ylistettiin oil pullingia eli joka-aamuista öljyllä purskuttelua: kylmäpuristettua öljyä, kuten seesam- tai kookosöljyä, purskutellaan suussa vartti ennen aamupalaa ja sylkäistään pois. Purskuttelufanit uskovat öljyn siivoavan suusta bakteerit, ja osa purskuttelijoista sanoo hampaidensa myös vaalenneen.

Yksi öljyhommiin hurahtaneista on hyvinvointialalla työskentelevä Outi Salo.

”Aluksi purskuttelu voi tuntua pitkästyttävältä, mutta sen aikana tottuu käymään suihkussa, pukeutumaan, meikkaamaan ja valmistamaan aamupalan”, Salo sanoo.

”Kun aloitin purskuttelun, kulmahampaani olivat keltaisemmat kuin muut hampaat. Ensimmäisen viikon aikana kulmahampaat vaalenivat saman sävyisiksi kuin muu rivistö.”

Ammattilainen ei tue eikä tyrmää purskuttelijoiden havaintoja.

”Ei ole tieteellisiä todisteita sille, että öljyn purskuttelu valkaisisi hampaita. Se voi kuitenkin helpottaa oloa, jos suu on todella kuiva. Monet lääkkeet, kuten masennus ja nukahtamislääkkeet, kuivattavat suuta”, suuhygienisti Jonas Englund sanoo.

+ 4. Pika-apu: huijaa huulipunalla

Jos öljy ei maistu, tahna toimi eikä laservalkaisuun ole varaa, marssi meikkiostoksille. Huulipunan sävyllä voit vaikuttaa siihen, miltä hampaasi näyttävät.

”Jos hampaasi ovat keltaiset, vältä lämpimänsävyisiä huulipunia, kuten ruskeaa, toffeeta, oranssia ja persikkaa. Ne korostavat hampaidesi keltaisuutta. Pinkkiin ja violettiin taittavat kylmänsävyiset punat luovat illuusion valkoisista hampaista”, meikkitaiteilija Jenny Jansson sanoo.

Kommentoi »