Anna oli seurustellut puoli vuotta miehensä kanssa. Siihen asti kaikki oli mennyt hyvin. Mies tuntui kohteliaalta ja huomaavaiselta. Tilanne alkoi muuttua vähitellen, mies vähätteli ja kontrolloi Annaa, lopulta fyysinen väkivalta alkoi. Anna yritti ymmärtää miehen käytöstä ja toivoi, että tilanne muuttuu. Näin ei kuitenkin käynyt, fyysinen väkivalta kärjistyi seksuaaliseksi väkivallaksi. Anna koki häpeää ja syyllisyyttä, aivan kuin hän olisi aiheuttanut tapahtuneen, eikä halunnut puhua siitä kenellekään.
Seksuaalinen väkivalta voi aiheuttaa uhrilleen syyllisyyden ja häpeän tunteita. Niiden kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin. Jos olet kokenut seksuaalista väkivaltaa ja koet, että et halua tai voi kertoa läheisellesi, kannattaa kääntyä ammattiauttajien puoleen. Apua on saatavilla ja tapahtuneesta voi päästä yli.
Mitä on seksuaalinen väkivalta?
Seksuaalirikoksia ovat muun muassa raiskaus, pakottaminen sukupuoliyhteyteen tai johonkin muuhun seksuaaliseen tekoon, seksuaalinen hyväksikäyttö. Myös seksuaalinen häirintä on rikos. Jos et ole varma, oletko kokenut seksuaalirikoksen, voit ottaa yhteyttä Raiskauskriisikeskus Tukinaiseen.
Rikoksen tekijä voi olla tuntematon, mutta tavallisimmin hän on joku uhrin entuudestaan tuntema henkilö kuten seurustelukumppani, avio- tai avopuoliso, oman perheen jäsen tai muu sukulainen, ystävä, kaveri, diskotuttavuus, naapuri, tutun tuttu, opiskelu- tai työtoveri, opettaja tai esimies.
Seksuaalisen väkivallan kohteeksi voi joutua kuka tahansa ja missä tahansa. Seksuaalirikos tapahtuu tavallisimmin tutussa paikassa ja olosuhteissa, jotka siihen asti ovat tuntuneet turvallisilta.
Jos olet kokenut seksuaalista väkivaltaa
- Älä peseydy äläkä vaihda vaatteita.
- Mene heti lääkäriin, vaikka sinulla ei olisikaan näkyviä vammoja. Kerro, mitä on tapahtunut, miten voit ja pyydä apua oireisiisi.
- Älä jää yksin. Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle.
- Ota yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus. Voit pyytää työntekijän hoitamaan asiaasi ja ottaa tukihenkilön mukaasi.
- Keskustele läheistesi ja ystäviesi kanssa.
- Hae ammattiapua vaikka Seri-tukikeskuksesta, terveyskeskuksen lääkäriltä tai psykologilta, jonkin kriisikeskuksen työntekijältä tai soita Raiskauskriisikeskus Tukinaisen maksuttomalle kriisilinjalle, puh. 0800-97899 ma-to klo 9-15, la-su klo 15-21. Jos soittaminen tuntuu haasteelliselta, voit ottaa yhteyttä myös nimettömästi netin kautta: www.nettitukinainen.fi
Millaisia ovat seksuaalisen väkivallan seuraukset?
Voit tuntea pelkoa, syyllisyyttä ja häpeää, voimattomuutta, surua ja pettymystä. Voit myös tuntea itsesi täysin tunnottomaksi. Sinulla voi olla keskittymisvaikeuksia, univaikeuksia, pahoinvointia, väsymystä tai ärtyneisyyttä. Kokemus voi pyöriä mielessäsi yötä päivää. Arkipäivästä selviytyminen voi tuntua vaikealta.
Älä yritä selvitä tapahtumasta ”vain unohtamalla”. Pyydä apua ja puhu tapahtumasta itse valitsemiesi ihmisten kanssa niin usein, niin paljon ja niin pitkän aikaa, kuin tuntuu tarpeelliselta. On järkevää hakea ammattiapua. Puhuminen parantaa!
Seksuaalisen väkivallan kokemuksista voi toipua, mutta useimmiten avuksi tarvitaan luotettavia, myötätuntoisia, kuuntelevia ja osaavia ihmisiä. Soita Raiskauskriisikeskus Tukinaisen maksuttomalle kriisilinjalle, puh. 0800-97899 (ma-pe 9-15, la-su 15-21) tai lakiasioissa maksuttomaan juristipäivystykseen, puh. 0800-97895 (ma-to 13-17). Yhteydenottaminen ei edellytä rikosilmoituksen tekemistä.
Mitä jos kerron tapahtuneesta läheisille?
Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kyselytutkimuksen mukaan läheisten on usein vaikea ottaa puheeksi uhrin kokemaan seksuaalista väkivaltaa. Myös he voivat saada apua Raiskauskriisikeskus Tukinaisesta siitä, miten seksuaalirikoksen uhri tulisi kohdata. He voivat olla myös tukena tarvittaessa muun muassa asiakastapaamisissa.
Mistä ja millaista apua voin saada?
Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta valtakunnallisesti kriisiapua ja oikeudellista neuvontaa seksuaalirikosten uhreille ja heidän läheisilleen sekä uhrien kanssa töitä tekeville. Lisäksi yhdistys järjestää ryhmiä seksuaalista väkivaltaa kokeneille.
Kriisipäivystys
0800 97899 ma-to klo 9-15 ja la-su klo 15-21
Juristipäivystys
0800 97895 ma-to klo 13-16
Raiskauskriisikeskus internetissä: