Lily

Iidan matkassa: "Aion rikkoa tabuja ja puhua avoimesti jatkossakin"

Iidan matkassa: "Aion rikkoa tabuja ja puhua avoimesti jatkossakin"
Suomen Bridget Jones Iida puhuu avoimesti naisen seksuaalisuudesta, tisseistä, deittailusta ja tulevasta yksinhuoltajuudesta rikkoen tabun toisensa perään. Lilyn nimikkobloggari kertoo, miltä yhtäkkinen huomio tuntuu.
15.5.2018

Puhut ihanan avoimesti elämästäsi blogissa, mistä saat siihen rohkeutta?

”Olen aina ollut sellainen, että kerron avoimesti omasta elämästäni. En edes ajattele, että siinä olisi mitään rohkeaa! Olen vain kirjoittanut blogiini siitä, millaista elämäni on normaaliin tapaan. Ehkä siinä on sitäkin taustalla, että perheeni ja läheiseni hyväksyvät minut juuri tällaisena. He ovat taustalla tukena aina, kun kritiikkiä tulee. Saan heistä voimaa.”

Olet saanut todella paljon huomiota viime aikoina postaustesi takia. Onko tämä huomio tullut sinulle yllätyksenä?

”Kyllä, tosi yllätyksenä. En ajatellut ollenkaan, että tämä raskausteema herättäisi näin paljon huomiota, koska ajattelin, että ei siinä nyt mitään kovin poikkeuksellista ole. Naiset tulevat raskaaksi, eikä isä ole selvillä kaikissa tapauksissa. Ensimmäinen paljon huomiota saanut postaus oli Kaikki miehet, jotka kävelivät onnensa ohi. Olin tekstistä innoissani, sillä mielestäni sanoin asiat hyvin!

Raskauteni ja siihen liittyvät postaukset taas poikivat paljon kritiikkiä ja minua nimiteltiin pahastikin.Tottakai se tuntui todella pahalta. Tajusin, että tästä aiheesta selvästikin tarvitaan lisää keskustelua. Yksinhuoltajaäiti ilman tietoa isästä herättää näköjään kummeksuntaa. Tietenkin tällaista varmasti tapahtuu ympäri Suomea, mutta ihmiset eivät kerro siitä julkisesti. Nyt kun olen antanut tarinalle kasvot, se herättää mielenkiintoa.”

Miten olet oppinut käsittelemään saamasi palautteen? Pidätkö taukoja vai menetkö heti lukemaan uudet kommentit?

”En vastaa enää kommentteihin, jotka tulevat esimerkiksi kuukauden vanhoihin postauksiin. Näin vanhoihin juttuihin ei tarvitse enää palata. Koin suurta helpotusta, kun olin yhteydessä poliisiin ja tein rikosilmoituksen pahimmista kommenteista. Oli ihanaa, että puolellani oltiin ja poliisitkin olivat sitä mieltä, ettei tällaista tarvitse kestää. Selvästi sama henkilö kommentoi useaan postaukseen kamalia, se oli törkeää somekiusaamista. Rikosilmoituksen tekemisen jälkeen olen voinut paljon paremmin. Jotenkin huojentavaa, että kiusaajan voi ikään kuin luovuttaa ammattilaisten käsiin. Minun tehtäväni on bloggarina postata, ei tulla kiusatuksi.”

Olet sanonut, että haluat rikkoa tabuja. Miksi nuoren naisen avoimuus ja seksuaalisuus herättää edelleen näin paljon hämmennystä?

”Ehkä naisen seksuaalisuuteen liitetään edelleen tietynlaisia mielikuvia ja toiveita. Kun juttelen oman ikäisten naisten kanssa, deittailu ei välttämättä poikkea omastani ollenkaan. Mutta kun juttelen vanhempien ihmisten kanssa, deittailu on selkeästi aikanaan poikennut siitä, mitä se on nyt. Jollain tapaa mielletään, että olet jotenkin huonompi, jos olet seksuaalisesti aktiivinen ja puhut siitä. Aihetta pidetään todella yksityisenä ja intiiminä, ihan kuin siitä ei voisi puhua. Minä haluan rikkoa tabuja ja puhua avoimesti jatkossakin.”

Olet heittänyt blogissasi olevasi Suomen Bridget Jones. Mitä samaa teissä on?

”Seuranani on ollut epätoivon hetkinä purkki jäätelöä ja suklaakeksejä, siinä missä Bridgetiä on lohduttanut tupakka ja alkoholi. Kirjoitamme molemmat päiväkirjaa, olemme kipuilleet painon kanssa ja hypänneet hoikistaviin mummoalkkareihin. Minäkin sorrun usein unelmointiin ja villeihin kuvitelmiin, ja tottakai minulla on oma dramaattinen versio biisistä All By Myself. Viimeisimpänä lisäyksenä minustakin on pian tulossa äiti, ilman tietoa isästä. Onneksi minulla on ihana lähipiiri ja perhe, joka on tosi tiivis. En jää koskaan kokonaan yksin.”

Lue lisää yhtäläisyyksistä täältä.

Mitä haluaisit sanoa tyypille, joka on samassa tilanteessa kuin sinä?

”Olen saanut paljon viestejä samassa tilanteessa olevilta naisilta. Usein he eivät ole kertoneet vanhemmilleen, etteivät tiedä, kuka on lapsen isä. Se on ihan kamalaa. Tällaisessa vaikeassa tilanteessa läheisiä tarvitsee kaikista eniten. Sen takia toivon, että ihmiset löytäisivät jonkun, jolle puhua. Minut ohjattiin neuvolassa yksin odottavien äitien vertaistukiryhmään, joka on ihan mahtava juttu! On tärkeää, ettei jää tilanteeseen yksin. Olen myös sitä mieltä, että isäehdokkaiden on saatava tietää mahdollisesta isyydestä. Se herättää varmasti tunteita, mutta aina on mahdollisuus, että molemmat tai jompikumpi haluaa olla mukana raskaudessa tai ainakin jotenkin tukea tulevaa äitiä haastavalla matkalla äitiyteen.”

Olet kertonut blogissasi tubulaarisista rinnoistasi ja niiden kolme vuotta kestäneestä korjausprojektista. Mikä tilanne on nyt?

”Korjaus saatiin juuri päätökseen, ja se on vaikuttanut valtavasti itsetuntooni. Tunnen voivani hyvin. Toisaalta rintojen ulkonäön muutos ei ollut niin massiivinen, jos vaikka vertaa siihen muutokseen, joka mielessäni tapahtui. Se oli todella pitkä matka ikään kuin normaaliuteen. Jos kaikki olisi tapahtunut heti, en olisi ehkä tehnyt niin hienoa matkaa itseeni, kehooni ja sen niin sanottuihin vikoihin. Pääosin olen tällä hetkellä itseeni tyytyväinen. Se on vaatinut paljon aikaa ja opettelua. Myös raskautuminen on jotenkin pehmentänyt suhtautumistani omaan kehooni. Olen tajunnut, mikä on oikeasti tärkeää.”

Minkä asian toivoisit voivasi muuttaa yhteiskunnassa blogisi avulla?

”En olisi koskaan uskonut, että minulla olisi mahdollisuus pyrkiä muuttamaan jotain asiaa yhteiskunnassa. Vuoden sisällä olen kuitenkin tajunnut, että tämähän on ihan mahtava tilaisuus vaikuttaa! Minulla on kaksi teini-ikäistä pikkusiskoa, jotka ovat minulle todella läheisiä. Kun tässä seuraan heidän elämäänsä ja vertaan siihen, kuinka erilaista oma teini-ikäni oli, näen somen vaikutuksen. Tietenkin koen, että minulla on todella suuri mahdollisuus vaikuttaa blogin välityksellä nuoriin, ulkonäkökeskeisyyteen ja naiseuteen. Nainen saa sanoa mielipiteensä ja harrastaa seksiä. Ei tarvitse, eikä pidä häpeillä mitään.”

Uskotko, että sinulle on olemassa rakkaus samalla tavalla kuin Bridget Jonesilla?

”Kyllä uskon. Mieheni on tuolla jossain! Olen saanut kannustavia viestejä raskauden myötä. Monille miehille on täysin ok deittailla naista, jolla on lapsi. Aluksi ajattelin, että raskauden myötä rakkauselämäni on täysin ohi. Mutta onhan nykyään paljon erilaisia perheitä ja uusioperheitä, eikä lapsi ole todellakaan mikään este rakkauden löytämiselle.”

Tätä et tiennyt

Mikä postaus on jäänyt julkaisematta?

”On varmaan useampiakin juttuja, joita en ole lopulta postannut. Viimeisimpänä Älä mahdu muottiin -kuvaukset, joiden kuvista en yksinkertaisesti pitänyt! Ajattelin kyllä rohkaistua ja julkaista kuvat blogiini Älä laihduta -päivän yhteydessä, mutta se jäi julkaisematta. Ehkä vielä joskus."

Onko sinulla jotain salaisuutta, jota et kertoisi blogissa?

”Kerron paljon elämästäni ja olen aina ollut todella avoin, ihan luonnostaan. Mutta toki minullakin on asioita, joita en välttämättä kirjoittaisi blogiin. Ei mitään isoja salaisuuksia, mutta jotkut asiat on hyvä jättää blogin ulkopuolelle. Läheiseni tietävät kaiken minusta, mutta blogimaailman ei tarvitse tietää jokaista yksityiskohtaa.”

Minkä postauksen julkaiseminen oli kaikista vaikeinta?

”Olen kirjoittanut yksityiskohtaisesti rintojeni korjausleikkauksista blogiini, mutta oli eri asia julkaista paljaat rinnat. Jännitin ihmisten reaktiota. Moni oli aikaisemmin kysynyt, voisinko lisätä kuvia, joista näkyisi realistisesti lähtötilanne ja lopputulos. Epäröin pitkään ja mietin, että enhän minä lastentarhan opettajana voi. Mutta perustelin sen lopulta itselleni niin, että miksi ei. Kyse on vertaistuen hakemisesta, muiden auttamisesta ja terveydellisistä syistä, eikä mistään pornografiasta tai seksuaalisuuteen viittaavasta. Postaus otettiin hyvin vastaan ja sain paljon kiitosta.

Kuka Lilyn bloggaaja on suosikkisi?

”No siis ehdottomasti Juliaihminen. Hän on inspiroiva ja fiksu.”

Kommentoi »