En haluaisi myöntää, että olen vastarannan kiiski, mutta totta se on. Lämpenen hitaasti ruokatrendeille. On kuitenkin villityksiä, joilta minäkään en ole välttynyt. Tällä kertaa innostukseni sai alkunsa sosiaalisesta mediasta. Yhtäkkiä ruudulleni tulvi reseptejä, joiden nimessä keikkui sana kulho: smoothie bowl, grain bowl, buddha bowl ja lunch bowl. Pian minäkin huomasin silmäileväni erimallisia kulhoja.
Kulhoruuan perusidea on yksinkertainen. Ateria syntyy samalla kaavalla: Alimmaiseksi pääsevät terveelliset hiilihydraatit, kuten ruskea riisi, kvinoa tai kukkakaalista tehty muru. Päälle tulee proteiini, esimerkiksi tofu tai pavut, ja kulhon viimeistelee iso kasa kasviksia. Hifistelijät lykkäävät lisukkeeksi vielä kastiketta ja erilaisia siemeniä, pähkinöitä ja mausteita.
Itse haluan kulhoni mieluiten kuorrutettuna teriyakikastikkeella. Höysteeksi valmistan pikakimchiä, koska tulinen ja hapan kiinankaali sopii keventämään kastikkeen tuhtia makua. Perinteinen kiinankaalista ja chilistä valmistettava kimchi vaatii hitaan maitohappokäymisen. Onneksi löysin pikaisen kimchin reseptin, joka valmistuu korealaista esikuvaansa ripeämmin.
Kulhoruokien valmistuksessa näkyy myös meal prep -trendi. Siinä ateria tai sen osaset valmistetaan hyvissä ajoin etukäteen, jotta ruoka on lautasella nopeasti. Arkea helpottaakseni minäkin yritän valita viikostani kiireettömimmän päivän, jolloin kuorin, silppuan, paahdan ja maustan.
Jos haluan välttyä kauppareissulta, kerrostan kulhoon kaikki jääkaapin jämät. Usein paistan vielä päälle kananmunan ja – tadaa! – herkullinen lounas on valmis.
Pikainen kimchi
- 500 g kiinankaalia
- 2 tl suolaa
- 1 tuore chili hienonnettuna
- 1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl sokeria
Suikaloi kaali. Hiero suikaleisiin suolaa ja jätä runtatut kaalit siivilään puoleksi tunniksi. Rutista neste pois, huuhtele, valuta hyvin ja sekoita joukkoon muut ainekset. Anna maustua tunti jääkaapissa ja nauti lohi- tai tofukulhon kanssa. Ylimääräinen kimchi sopii hyvin thaiklassikko paistetun riisin tekoon.
Teriyakikastike
- 1 dl soijakastiketta
- 1 dl sakea tai kuivaa valkoviiniä
- ½ dl mirin-riisiviiniä
Kiehauta ainekset pienessä kattilassa. Anna porista hetki, kunnes kastike paksuuntuu ja neste vähenee puoleen.
Tofu bowl eli tofukulho
(2 annosta)
- ½ pkt kylmäsavutofua
- 1 rkl maissitärkkelystä
- teriyakikastiketta (kts. resepti)
- 2 dl keitettyä kvinoaa
- 1 porkkana höylättynä ohuiksi suiroiksi
- 1 dl edamame- tai soijapapuja (pakaste)
- tarjoiluun seesaminsiemeniä, sushi-inkivääriä ja silputtua kevätsipulia
Purista tofusta pois liika neste talouspaperien välissä. Leikkaa kuutioiksi ja pyörittele maissitärkkelyksessä. Kuumenna pannu ja paista tofut rypsi-öljyssä. Ota lämpö pois, kaada päälle teriyakikastike ja sekoita hyvin.
Laita kulhoon alimmaiseksi kvinoa ja nostele päälle porkkanat, edamamepavut, pari ruokalusikallista kimchiä ja tofut. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja kevätsipulia. Tarjoa lisänä sushi-inkivääriä.
Sushi bowl eli lohikulho
(2 annosta)
- 1 parsakaali leikattuna annospaloiksi
- 200 g lohta
- ½ tl suolaa
- teriyakikastiketta (kts. resepti)
- 3 dl keitettyä riisiä (sushi- tai basmatiriisiä)
- tarjoiluun seesaminsiemeniä, sushi-inkivääriä ja silputtua kevätsipulia
Paahda parsakaaleja 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Suolaa lohen pinta ja kuumenna paistinpannu. Paista lohta nahkapuoli alaspäin rypsiöljytilkassa 4 minuuttia. Käännä ja paista 1–2 minuuttia. Kaada päälle teriyakikastike ja kääntele lohta kastikkeessa, jotta maut imeytyvät.
Laita kulhoon alimmaiseksi riisi ja nosta päälle parsakaalit, pari ruoka-lusikallista kimchiä ja lohi. Kaavi päälle loppu kastike ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja kevätsipulisilppua. Tarjoa lisänä sushi-inkivääriä.
Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.