Jotain uutta jälkiruuaksi? Jogurttijäätelö, meksikolainen hedelmäsalaatti ja espressogranita yllättävät

Jotain uutta jälkiruuaksi? Jogurttijäätelö, meksikolainen hedelmäsalaatti ja espressogranita yllättävät
Kesäherkun salaisuus? Yksinkertaisuus. Jogurttijäätelö, mexihedelmät ja espressogranita ovat oodi kaivatulle kesälle, kirjoittaa ruokatoimittaja Suvi Kesäläinen
Julkaistu 24.6.2021

"Pidän kauniista ruokakirjoista ja haksahdan helposti tyylikkäisiin fontteihin ja kauniisiin ruokakuviin. Mutta kokkaanko minä näistä kirjoista? Täytyy myöntää, että en. Rakastan selailla kirjojani, mutta niiden reseptit ovat harvoin arkeen sopivia.

Jos reseptissä on raaka-aineita tusina ja teko-ohjeita kilometritolkulla, luovutan. Varsinkin kesällä, sesonkien ollessa kukkeimmillaan, en halua kikkailla. Haluan napata pari hyvää juttua ja tehdä niille minimaalisen vähän mutta niin, että lopputulos on enemmän kuin osiensa summa.

Pikkumakeat ja jälkiruuat ovat minulle haaste, koska itse jätän ne usein väliin. Siksi haen repertuaariini sellaisia reseptejä, jotka on helppo muistaa ja tehdä etukäteen, kun on tulossa kyläilijöitä.

Lapsuuteni suosikit (ja samalla inhokit) olivat hedelmäsalaatit ja jäätelöt. Parhaimmillaan hedelmäsalaatti oli tehty itse, pahimmillaan se tuli tölkistä, ja mukana oli kivikovia kranaatteja eli raakana säilöttyjä päärynäpaloja. Minulla on myös ikuinen kammo nougatjäätelöön, jota jostain syystä tarjottiin ihan joka paikassa.

Ysäriltä kalskahtavaan hedelmä­salaattiin saa eloa, kun unohtaa säilykkeet, nappaa kaupasta kypsimmät hedelmät ja maustaa ne meksikolaisittain kuivatulla chilillä ja limellä. Chiliksi kannattaa valita mieto ja hedelmäinen lajike. Habanero ei toimi, koska pieni polte korostaa hedelmien makeutta, lieskat suussa taas peittävät kaiken.

Jogurttijäätelö ja espressogranita ovat minusta kuin kaukaisia sukulaisia: granita on hienostunut roomalainen, jogurttijäätelö taas äänekäs mutta sydämellinen sisilialainen. Tiukka granita sopii hyvin aterian yksinkertaiseksi päätteeksi ja jogurttijäätelö lusikoitavaksi milloin vain.

Tärkeintä on käyttää parhaita raaka-aineita: kypsiä, tuoksuvia hedelmiä, hyvää kahvia ja täyteläistä jogurttia. Huonoa makua ei voi peitellä yksinkertaisessa kokkauksessa."

Jogurttijäätelö

(2-3 annosta)

  • 4 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 rkl tomusokeria
  • tarjoiluun marjoja, hedelmiä, suklaata, pähkinöitä, nonparelleja

Mittaa kerma ja tomusokeri kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimella löysäksi vaahdoksi. Lisää jogurtti parissa erässä ja jatka vatkausta pari minuuttia. Tarkista sokerin määrä: osa makeudesta häviää pakastamisessa.

Siirrä kulho pakastimeen. Anna jäätyä 30 minuuttia, vatkaa kuohkeaksi ja siirrä takaisin pakastimeen. Toista puolen tunnin välein, noin 2–3 kertaa, kunnes jäätelön tekstuuri on notkeaa ja jähmettynyttä. Tarjoa heti, koska jäätelö jämähtää kivikovaksi oltuaan liian kauan pakastimessa. Päällystä haluamillasi höysteillä.

Mexihedelmät

(2–3 annosta)

  • 1 kg hedelmiä (esimerkiksi ananasta, papaijaa ja melonia)
  • 1 limen mehu ja kuoriraaste
  • kuivattua chiliä

Kuori ja viipaloi hedelmät ronskeiksi paloiksi kulhoon. Mausta ne limen mehulla ja kuoriraasteella ja ripottele päälle makusi mukaan joko kuivattua, itse murskattua chiliä tai valmista chili­jauhetta. Jos käytät chiliseosta, tarkista, ettei mukana ole esimerkiksi valkosipulia, joka maistuu kammottavalta hedelmien kanssa. Marinoi hedelmiä jääkaapissa noin 10–15 minuuttia ja nauti.

Espressogranita

(3 annosta)

  • 2 dl valmista espressoa (tai vahvaa kahvia)
  • 1,5–2 rkl sokeria
  • tarjoiluun vispattua kuohukermaa

Valmista kahvi, sekoita joukkoon sokeri ja jäähdytä seos jääkaapissa. Kaada kahvi pieneen laakeaan vuokaan (tai hätätilassa muoviseen eväskippoon) ja jäädytä pakastimessa 30 minuuttia. Ota seos pois pakastimesta ja riko jää haarukalla mössöksi. Toista puolen tunnin välein 2–3 kertaa, kunnes seos on täysin jäähileistä. Tarjoa heti kerman kera. Jos unohdat seoksen pakastimeen ja se muuttuu kivikovaksi, irrota kimpale vuoasta, paloittele blenderiin mahtuviin osiin ja surauta muusiksi.

KESÄN PARHAAT

Chillaillen

Chilit ovat valloittaneet sydämeni: ostan niitä kuivattuna isoista marketeista ja kuivatan myös itse. Chilien tulisuudessa ja mauissa on suuri ero, ja esimerkiksi savustetut chilit tuovat oman vivahteensa ruokiin. Pidän itse hedelmäisistä ja miedoista lajikkeista, kuten Aji Cristalista tai Lemon Dropista.

Ruusuinen teehetki

Olen innostunut kiinanruusuista niin kasveissa kuin teessä. Kukkivasta kiinanruususta valmistetaan hibiscus-yrttihauduketta, joka värjää teeveden uskomattoman punaiseksi. Kesällä juon tätä C-vitamiinipaukkua myös kylmäuutettuna jääteenä.

Vihreää energiaa

Matchajäälatte on loistava iltapäivän virkistäjä. Sekoita lasissa teelusikallinen matcha­jauhetta, tee­lusikallinen agavesiirappia ja ½ desiä kuumaa kauramaitoa, kunnes matchajauhe on liuennut. Täytä lasi kylmällä maidolla ja lisää jäitä. Sekoita rivakasti lusikalla.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi »