Juhlien kattausvinkki: yrttikimppu

Juhlien kattausvinkki: yrttikimppu
Tämä kaunis kesäkattaus on muutakin kuin vain silmänruokaa. Pöytäkoristeen saa nimittäin juhlien päätteeksi viedä kotiin.
Julkaistu 4.8.2016

Yllätä illallisvieraasi ja askartele heille kotiinvietävä pöytäkoriste. Yrttikimppu levittää juhlapöytään ihanaa tuoksua ja on lisäksi käytännöllinen lahja.

Kimppua voi käyttää ruoanlaitossa mausteena bouquet garni'n tavoin, eli sen voi tipauttaa soppakattilaan antamaan makua. Suosittelemme lisäämään nipun herkulliseen alkusyksyn minestrone-keittoon.

Yrttikimpun voi myös kuivattaa ja polttaa. Sen tuoksu on mukavan savuinen ja vienon yrttinen. Yrttien polttamisella on syvällinen tausta, jota ei pidä sekoittaa yrttikimpun polttamiseen pelkän hyvän tuoksun perässä: Amerikan alkuperäiskansat polttavat smudge stickiä eli yrteistä kiedottua ja langalla sidottua patukkaa perinteisesti erilaisissa rituaaleissa.

Psst! Muista paloturvallisuus: älä jätä savuavaa nippua yksin. Kun nippu on palanut loppuun, varmista että se on kuunnolla sammunut, eikä jää kytemään yksinään huoneeseen.

Jos haluat polttaa nipun, anna sen kuivua rauhassa noin viikko ennen sytyttämistä. Kun patukka on kuiva, käytä sitä suitsukkeen lailla, eli sytytä nipun pää kevyesti ja sammuta se 10-20 sekunnin päästä – tarkoituksena on luoda savua, ei roihuavaa soihtua. Nipun voi laskea sammuttamisen jälkeen esimerkiksi keraamiselle tai lasiselle alustalle.

Tee näin:

Tarvitset yrttikimppuihin puuvillalankaa, sakset ja erilaisia syötäviä, mielellään puuvartisia yrttejä, kuten rosmariinia, laventelia, timjamia, iisoppia, salviaa tai oreganoa. Myös luomuruusujen nuput ovat kaunis lisä.

Leikkaa yrttien varret noin 12 cm pituisiksi ja kokoa pötkylän muoto löyhästi käteesi: yrttejä saa olla reilusti ja lehtiä saa olla myös alaosassa.

Ota kohtuullisen pitkä pätkä lankaa, sido sillä yrtit kimpun alapäästä kiinni ja pyöritä lankaa yrttikimpun ympäri latvaan ja siitä takaisin alas solmukohtaan. Voit halutessasi pyörittää lankaa muutaman kerran kimpun alaosaan. Langan sitomisessa ei kannata hempeillä, yrtit kutistuvat kuivuessaan, joten liian löyhä sitominen ei pidä kimppua kasassa. Solmi lanka ja siisti kimpun varret saksilla.

Kommentoi »