Trendi

Kakkuohje loppukesään: sadonkorjuukakku


Kesän päätöspiknikin kruunaa kakku. Näyttävyys syntyy vähällä vaivalla.
Kuvat Suvi Kesäläinen

Kadehdin salaa sisaruksiani.

Koska heillä on leikki-ikäisiä lapsia, he joutuvat – tai minun mielestäni pääsevät – järjestämään säännöllisesti kekkereitä. Silloin pöydät notkuvat kakuista, ­pipareista ja suolaisista tarjottavista. Minun ystäväpiirini illanistujaisissa taas tarjoillaan ennemmin sipsejä ja olutta.

Haluaisin valmistaa kakkuja useammin – ja mikä ­olisi moiseen parempi syy kuin kesän viimeisten lämpimien hetkien juhlistaminen. Valitettavasti olen sen verran ­kehno leipuri, että kakkuni eivät aina onnistu, vaikka jaloissani ei pyöri edes tenavia. Suurpiirteisenä en noudata aineiden tarkkoja mittoja, joten ­kokeilut johtavat usein katastrofiin.

Siksi tämä jogurttikakun ohje on yksi suosikeistani: lopputulos ei epäonnistu ikinä. Ohjetta on helppo muuntaa sesonkiin sopivaksi, kun rahkatäytteen maustaa mieleisekseen tai vaihtaa päällisiä.

Tällä kertaa korvasin perinteisenjogurtin ja kuohukerman vegaanisilla vaihtoehdoilla eli soijajogurtilla ja kauravispillä ja vaihdoin voin margariiniin ja liivatteen agar agar -hiutaleisiin. Pohjan keksimuruksi voi vielä halutessaan valita gluteenittomat keksit.

Kakku saa päälleen runsaasti kauden hedelmiä ja marjoja, kuten tällä kertaaviinirypäleitä, luumuja ja kirsikoita.

Kannatan koristelussa kaikkea ­kaikille -linjaa.

Koristeet näyttävät toki kauniilta, jos ne kiertävät vain kakun toista reunaa, mutta voi sitä onnetonta, joka joutuu syömään palan ilman päällisiä. Tai kuten minun lapsuudessani: saa palalleen vain yhden onnettoman ja kuivettuneen marsipaaniruusun lehden.

Tämän kakun kannan mukanani kesän viimeiselle piknikille. Seuraksi suosittelen kukkaista kuohuviiniä, kuten Freixenetin aprikoosista Mia Moscatoa, 11,80 e.

Sadonkorjuukakku

Pohja

  • 150 g digestive-keksejä
  • 50 g hienonnettuja hasselpähkinöitä
  • 50 g margariinia

Täyte

  • 5 dl (1 prk) soijajogurttia (Alpro)
  • 2 rkl Cointreau-likööriä
  • ½–1 dl tomusokeria
  • 2 dl kauravispiä (Planti)
  • 4 rkl agar agar -hiutaleita
  • 1 sitruunan mehu + 1 rkl vettä

Päälle

  • Sesongin marjoja ja hedelmiä (esimerkiksi luumuja, päärynöitä, kotimaisia viinirypäleitä, kirsikoita, puolukoita, herukoita ja syötäviä kukkia, kuten luomuruusuja)

Murskaa keksit ja hasselpähkinät karkeiksi muruiksi. Sulata margariini, sekoita joukkoon murut ja painele seos leivinpaperilla päällystetyn irto­pohjavuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin, jotta pohja jähmettyy.

Valmista täyte sekoittamallajogurtti ja likööri. Lisää tomusokeria ja maistele täytteellesi sopiva makeus. Vatkaa kylmä kaurakerma kuohkeaksi.

Sekoita agar agar -hiutaleet kylmään sitruunamehu-vesiseokseen ja liota kymmenen minuuttia. ­Kiehauta mehu kattilassa ja sekoita, kunnes hiutaleet liukenevat. Vatkaa neste ­rivakasti jogurttiseokseen ja kääntele kerma sekaan hellästi.

Levitä täyte pohjan päälle ja siirrä vuoka jääkaappiin. Kakku tarvitsee ainakin neljä tuntia jähmettyäkseen, joten se kannattaa valmistaa tarjoa­mista edeltävänä iltana.

Irrota jäh­met­tynyt kakku vuoasta ja koristele hedelmillä tai marjoilla ja halutessasi syötävillä kukilla.

Talvesta selviytyminen edellyttää, että valmistan varastoon pieniä hilloja. Suosikkejani ovat ruusunterälehti- ja kirsikkahillot.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Julkaistu: 27.2.2019