Kevään herkullisin parsagalette

Kevään herkullisin parsagalette
Galette = rustiikkinen piirakka, johon et tarvitse piirakkavuokaa tai leipuritaitoja.
Julkaistu 27.4.2016

Galette on ranskaa ja viittaa piirakan vapaaseen muotoon, koska se paistetaan ilman vuokaa - taikinareunat vain käännellään rennosti täytteiden päälle. Jos siis tuskailet täydellisiltä näyttävien Pinterest-piirakoiden kanssa, kokeile tätä: pursuaminen, valuminen ja leviäminen ovat kaikki adjektiiveja, jotka ovat sallittuja galeten kanssa. Ja mikä parasta, kun opettelet tämän supersimppelin taikinan, voit pyöräyttää yksinkertaisen ranskalaisvaikutteilla silatun piirakan oikeastaan mistä tahansa hedelmästä, marjasta tai vihanneksesta.

Nyt se kannattaa tehdä parsasta: suomalaisia parsoja joudumme vielä odottelemaan, mutta Etelä-Euroopasta saapuvat kevätparsat ovat tähän piirakkaan enemmän kuin mainioita.

Parsagalette

Pohja:

  • 3 dl jauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 120 gr voita
  • 2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:

  • 1 nippu parsaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruuna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
Psst! Piirakka muuntuu loistavaksi aamiaistarjottavaksi, kun pyöräytät taikinan illalla jääkaappiin tekeytymään ja rikot paiston loppuvaiheessa 1-3 kananmunaa piirakan päälle. Kananmunia ei kannata laittaa uuniin heti, koska niiden pinta kovettuu ja saat 30 minuutin munia, eli suomeksi kivikovia.

Aloita sekoittamalla jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Leikkaa kylmä voi kuutioiksi ja nypi se jauhojen kanssa karkeaksi muruksi. Lisää vesi ja taputtele nopeasti taikinapalloksi. Pane taikina jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.

Napsauta parsoista puumainen varsiosa pois taivuttamalla vartta kunnes se naksahtaa poikki. Huuhdo parsat ja kuori ne, jos kuoret tuntuvat paksuilta. Sekoita laakeassa kulhoss tai lautasessa öljy, yhden raastetun sitruunan kuori ja mehu, raastettu valkosipulinkynsi, sekä suola ja mustapippuri. Pyörittele parsat seoksessa ja jätä ne odottamaan piirakan kokoamista.

Pane uuni lämpeämään 200 asteeseen ja levitä pöydälle leivinpaperiarkki. Kaulitse taikinasta leivinpaperin päällä ja jauhojen avulla pitkulainen tai pyöreä, ohut piirakkapohja. Aseta parsat pohjan päälle haluamallasi tavalla ja käännä taikinan reunat osittain parsojen päälle. Työnnä piirakka uuniin alatasolle ja paista noin 30 minuuttia, tai kunnes piirakan reunat ovat ruskistuneet kauniisti. Jäähdytä ja tarjoa.

Kommentoi »