Trendi

Kokkaa nokkospestopasta ja kutsu ystävät koolle


Nokkonen on kotimainen superfood, josta saat valmistettua loistavan peston.
Kuvat Suvi Kesäläinen

Jos haluat päästä kiinni nokkossesonkiin, toimi alkukesällä. Nappaa mukaan sakset, muovihanskat ja kori ja aloita nokkosjahti. Tuloksena saat (sormet ristissä) rusketuksen ja erittäin herkullisen pastan arkipäivääsi.

Simppeli ruoka paljastaa kehnot ainekset: panosta laadukkaaseen pastaan, luomusitruunaan ja hyvään oliiviöljyyn. De Cecco on perinteinen italialainen pastamerkki, joka löytyy myös perusmarketeista.

Perinteisessä pestossa yhdistyvät vahva basilika ja aromaattinen pinjansiemen, kun taas pehmeämmän makuinen manteli lyö miedon nokkosen kanssa loistavasti hynttyyt yhteen. Ripaus sitruunankuorta antaa kesäistä makua.

Ohje on neljälle, eli napsauta valkoviini auki ja kutsu ystävät syömään. Ylijäänyt pesto säilyy pari viikkoa jääkaapissa, kun kaadat sen päälle kerroksen oliiviöljyä, jolloin pinta ei homehdu.

Kesäpestopasta

(neljälle)

  • 1-2 rkl pestoa per henkilö (kts resepti alla)
  • 75 -100 g pastaa per henkilö
  • Parmesaania
  • Kourallinen paahdettuja manteleita

Pesto

2 dl ryöpättyjä nokkosia

1 dl oliiviöljyä

1-2 rkl vettä

1/2-1 valkosipulinkynsi

1/2-1 sitruunan mehu

1 dl paahdettuja, kuorittuja manteleita

1 rkl raastettua sitruunankuorta

Suolaa ja mustapippuria myllystä

Huuhdo nokkoset (muista suojakäsineet ennen ryöppäystä) ja ryöppää ne noin 60 sekunnin ajan kiehuvassa vedessä. Valuta ja purista kuivaksi. Paahda mantelit kuivalla pannulla niin, että ne saavat väriä, älä käräytä. Säästä osa manteleista pastan päälle.

Lisää kaikki peston ainekset tehosekoittimeen tai korkeareunaiseen kulhoon, ja pyöräytä sekaisin sauvasekoittimella. Voit lisätä hiukan vettä tai öljyä, jos peston koostumus on liian jäykkä. Maista ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kiehauta vesi, suolaa se reilusti ja tipauta pasta kattilaan. Pasta keitetään mahdollisimman isossa kattilassa jotta se pääsee liikkumaan vapaasti. Jos sullot pastan pienempään tilaan, sekoita alussa, jotta pasta ei klimppiinny.

Katso pastan paketista keitinaika ja keitä minuutin sen alle. Ennen kuin valutat pastan, ota 1 dl pastan keitinvettä talteen. Valuta pasta, siirrä se tarjoilukulhoon ja kaada pesto sekaan. Lisää kulhoon 1/2 desiä keitinvettä ja sekoita hyvin, lisäillen keitinvettä pikkuhiljaa lisää jotta saat pastasta kosteaa, mutta ei vetistä. Tarkista suola ja lisää sitä tarvittaessa.

Jaa pasta lautasille, ripottele muutama rouhittu manteli päälle ja raasta halutessasi parmesaania lautasille. Tarjoa heti.

Psst! Älä nouki nokkosia ajotien varresta. Käytä vain pienet nokkoset tai latvatupsut isommista nokkosista, ne ovat parhaan makuisia.

Juttu on julkaistu Trendissä.

Julkaistu: 9.6.2016